Няма брод през червените линии за минималната заплата

Години наред липсва съгласие между правителство, депутати, синдикати и работодатели по горещата тема. Дори европейското решение раздалечи позициите у нас

Обратно в новината

Коментари - Няма брод през червените линии за минималната заплата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КЪДЕ СА СИНДИКАТИТЕ СЕГА ?

Цинизмът на българските робовладелци, надминава този на българските политикани. Ако българският робовладелец осигури подслон, храна и здравеопазване на българския роб, то ще трябва да плати много повече отколкото плаща за труда му. Робовладелецът да поиска намаляване на данъците, а не удължаване на мизерията.

Роба сам си е виновен! Докато има роби съгласни да работят за минимална заплата, ще има и минимална заплата!

Точно това ти обещават с C B D C и е когнитивен капам за избягване на разговора за нормата! "Няма да ти дадем заплата, но кажи какво искаш" Т.е. ще ти покрием някои разходи, но ще ти вземем свободата да избираш.

В гърциия нали са с по голяма МРЗ, що идват да пазаруват от България? И дали ако тука се вдигне колкото там цените и тук няма да се вдигнат!? Не схванахте, че вдигаш заплати и се вдигат цените, те тия пари за заплати от някъде трябва да дойдат.

Към слагащите (-) имам един много прост въпрос. Според вас, къде се начисляват разходите за труд?

Точно така. Затова трябва да се промени курс лев евро на 0.60 лв за евро, а не просто да вдигнем МРЗ и да си избушим регионалната икономика, която работи основно на вътрешния пазар.

Предлагам разумен компромис - вместо да вдигаме заплатата да увеличим отпуските, двойно за начало. Така по естествен начин ще се получи, че за един и същи труд се получава повече. Може и да понижим пенсионната възраст с 3-4 години.

Аз се осигурявам сам и отпуската ми е толкова колкото реша! Ама с новата МРЗ ще трябва да плащам повече на държавата, а тия пари тя не ги признава и за разход даже.

Проблема не е в сумата, нито в ефективността. Проблема с бедността идва от дисбаланси спрямо ЕЗ. Парични дисбаланси. Това се оправя с предоговаряне на курса. Усещането за бедност идва, когато купиш нещо произведрно на запад илк купиш енергия на международни цени, а не когато потребяваш локално произведени стоки. Тъй като една фризьорка в търговище не се различава много от една фризьорка в лихтенщайн като работа, колкото като заплата, то тя не е виновна. Виновен е шефа на БНБ.

Не съм от хората на МРЗ, но се опитвам да мисля трезво по въпроса. Факт е, че голяма част от фирмите, особено тези с чуждестранен произход, могат да си позволят и много повече от 850 лв. Алчността обаче е много голяма. Много е тънка границата, да ги накараш да плащат повече, без да ги принудиш да си съберат багажа за Индия например. Защото никой не крие, че много чуждестранни фирми развиват дейност тук заради евтината работна ръка. Колкото по-дълго има овце за доене, толкова по добре за тях. Докато дойде момента, в който не им излиза сметката. За да има високи доходи, трябва да се произвежда краен продукт с висока добавена стойност. Това обаче в България се отнася за много малко сектори. Не трябва да се забравя обаче, че МРБ, не е за да пълни нечии джоб, а да осигури достойно съществуване на част от населението. Пита се, как се гледа семейство например с двама родители на МРЗ? Някой ще каже, те за толкова са учили, но едно общество не се състои само от вишисти. Тоест за мен МРЗ отразява нивото на развитие на дадено общество. В държавите където я няма, защото и това е довод, проблемът с физическото съществуване на гражданите им, отдавна е преодолян. При нас обаче стои със пълна сила.

Не е толкова лесно да се изнесе фабрика. Лесно е да се изнесе ИТ сектор. Това колкото е добре, че може да се работи от всякъде, толкова е и лошо точно поради тази причина. висока заплата, но лоша среда или ниска заплата, но добра среда. Това е болезнен избор. Първото е индивидуализъм, второто е социализъм. Къде сме ние?

Ти си съгласен да работиш за без пари. А защо да съм длъжен да ти плащам повече ?????????

Това е утопия. Не и не е това идеята. Реалността трябва да е разумен компромис, а не заговор, каквото са идеите на WEF и други монетаристки идеи, като C B D C,обсъждани на скрити форуми и т.н.

Държавата да определя Колко пари да получаваш по-добре ли е? Компромис се прави с договаряне.

Държавата трябва да гарантира минимални условия на живот. Какви точно да са тези условия е предмет на договорка. Дали ще се гарантират с МРЗ или по друг начин също е детайл. МРЗ не е държавата да ти определя заплатата, а държавата да определя минимум. Аз също не съм голям фен на МРЗ, но при положение, че сме поставени във ултрасоциалистически съюз, само ние да нямаме европейско МРЗ е мародерство.

Я да те питам тогава на тебе как по-точно ти плащат след като не е според договора и заплатата ти не зависи от договора сключен между теб и работодателят ти? Или викаш за коментари по поръчка по друг начин ли се плаща? Хайде да видим държавата идва вместо тебе и сключва договор с работодателя така ли да разбирам? Ти ако въобще работиш нещо друго освен дращене на коментари, подписал ли си трудов договор??? В тоя трудов договор пише ли заплатата която ще получаваш? Или в договора ти пише ами заплатата ти ще зависи от минималната работна заплата??? И ако не ти харесва заплащането някой да те задължи да стоиш там и да работиш за тази заплата? Дори в хипермаркетите към днешна дата заплатата е 1500 лв.

Вижте, сам стигате до някои изводи. "заплатите в хипермаркетите са 1500лв". От тук следват 2 неща: 1. Заплатите в хипермаркетите са идентичини, т.е. движат се в някакъв диапазон около 1500 лв. Т.е. да, има свобода на договаряне, но има и разумен коридор, в който се случва договарянето. 2. Продавач консултант в хипермаркет е нискоквалифициран труд, т.е. това е нещо като минимум откъм способности и откъм пари за живот, покриващи необходимите битови разходи. Т.е. това е неформална МРЗ. Т.е. МРЗто се задава от нискоквалифицираните служители в хипермаркетите - 1500 лв или 750 евро. Горе долу толкова е и в Гърция. Вие ще кажете, даа, ама провинцията.. е кой е виновен, че всичко бяга към градовете? точно така.. това не е естествен процес, а резултат от умишлена политика на урбанизация.. и т.н. и т.н..

Дето на такива като тебе не е изгоден. Че всеки сам си решава дали ще работи за дадена заплата или не. Ето например ако аз съм един работодател имам предостатъчно кандидати за работа за 1000 лв, за какъв дявол да им плащам 2000 лв заплата? Все едно ти да отидеш в магазина да видиш кашкавал на 20 лв, обаче на касата да го платиш по 40 лв защото си решил че трябва да струва 40 лв. Докато има балъци да работят на минимална работна заплата, ще има работодатели дето да наемат такива балъци на минимална работна заплата. Пък едно време заплатата ти е определяше държавата и нямаше никакво значение дали си кадърен или некадърен.

Защото, повтарям се, ако не се погрижиш за хората, те ще се погрижат за теб. Разбира се, в краткосрочен план това което казваш е оптимално, но дали е правилно? Мислиш, че хищния ти модел е гениален? Не е. Освен това е лесен за репликиране. А когато всички го повторят, ефекта е такъв какъвто го виждаме - овълчване и разпад на обществото. Готов ли си да се движиш по улицата с бронирана кола? Това бъдеще харесва ли ти?

1500 е в София, я ходи в Дупница на пример да видиш колко вземат в хипермаркета.Един селски магазин, където има 50 човека, колко трябва да взема? Или там да се оправят. София не е България!

Точно така! Значи не трябва да се вдига МРЗ, а трябва да се предоговори лурса на лева. Вижте, валутата на една държава е основната и отчетна единица. Т.е. всички се равняват по нея. Това, че има дисбаланс в рамките на валутната зона (в нашия случай държавата България) е огромен съвсем умишлен проблем! Неговия произход е унищожаването на провинцията и концентрирането на населението в градовете под формата на консуматорски бройлери. Това е съвсем умишлена (европейска) политика от десетилетия! Ако обаче предоговорим курса на 0.60 лв за евро в борд нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Тогава МРЗ от 710 лв става 1200 евро. Това е една средноеврозонска МРЗ. Ефекти ще има и в България - богатите ще обеднеят, бедните ще станат средноевропейци. Бедността изчезва за сметка на европейците и мародерите в България.

Борисов и Радев искат да сме най-бедната държава в Европа и Африка!

Сигурно там е борисов и ти пречи да спиш.

МРЗ от 850лв е малко, получават се работещи бедни. Ако приемем МРЗ да е половината от СРЗ, то тя трябва да се увеличи с 10% от Максималната РЗ.

Бедността в държавата ни е следствие от бедността ни спрямо ЕС. Т.е. МРЗто ни трябва да се дефинира спрямо европейското, а не спрямо някакви си български макро параметри. Щом сме общ пазар, то значи не би трябвало и социалните ни параметри да са подобни. Иначе се оказва, че социализма ни български, а цените - европейски. not good, not good.

Европейския съюз ли ви плаща държавата и как по-точно?

На мен ми я плаща митрофанова. Така говорят хората. Дали е вярно, преценете сами.

Не се сещам някой да работи на минимална работна заплата освен тия дето метат улиците. Ама май и тяхната е по-висока от минималната.

Точно така! значи щом всички работят на заплата по-висока от МРЗ то е назрял момента да вдигнем МРЗ. Вдигането на МРЗ ще вдигне и стипендиите на учениците. Това не е винаги лошо!

Освен ако не си държавен служител, заплащането не ти зависи от държавата нито от минималната работна заплата. Заплащането ти зависи от договора сключен между теб и твоя работодател. И колко ще получаваш е според то е договор между теб и твоя работодател. Така че ако на някой му се струва че взима малко пари-отива си при работодателя и иска увеличение на заплатата. Ако не му харесва или не се разберат почва да си търси друга работа. И заплатите дето ти предлага работодателя не зависи от минималната работна заплата, освен ако заплащането не ти е минималната работна заплата.

Глупости.

Простотиите на един кретен.

ок, нека съм кретен. Кажи сега, според теб може ли 1 кило малини да струва 10 000 лв? Ти ги продаваш за 10 000, аз идвам и купувам 10 грама за 100 лв, това означава ли, че малините струват 10 000 лв? А какво ще се случи според теб, ако си купя 1 тон според теб? Свобода на договарянето? Свободен пазар? Питай и някой в НАП и ДАНС какво означава това и колко е законно. Пък аз нека съм кретен.

Да ги купуваш? Като не ти харесва цената не купуваш. Оня ден минах покрай един от тия супер мегалукс магазините. Най-обикновен ключодържател-метална халка и парче кожа-500 лв. Това означава ли че съм длъжен да го купя или може да не го купв?

Това не е отговор. Както казах, продай ми 1 тон малини на 10 000 лв килото да видиш какво ще НИ се случи от НАП и ДАНС. Свободата на договарянето на цените не е безкрайна, колкото и да те убеждават в това неолибералните ти приятели. Имам и 3-4 други, доста по-актуални примери, но няма да ги напиша, защото са конкретни и са в развитие. Скоро ще ги видиш по новините.

повечето работодатели как мислиш наемат работниците...за някои работи де...на минималната, а сега ще им трябват повече пари, и за електричество, разбира се де

"Африканска държава... На тия цени 770 лв. заплата и то не чисто..." Ох, пепенца/дебесари мили. Нали искахте "промяна", нали драхте гърла по площадите срещу евтините цени на "лошия" Борисов. Сега си трайте, ако обичате!

е мафиот! Заслужава да умре в затвора! Ако обичаш не ни го пробутвай!

Заради евтините цени по негово време ли?

Още нещо, за МРЗ и армията от самоосигуряващи се: Микробизнесът е най-уязвим по време на криза. Държавата, обаче не пита тези хора, които едвам крепят бизнеса си, изкарали ли са този месец за да си покрият МРЗ и осигуровките им. НЕ! Държавата си иска осигуровките върху МРЗ, без да я интересува ти как оцеляваш!

всеки ден уча нови думи от тоя сайт - днешната е "брод" - сега прочетох какво значи в тълковен речник, но пак не разбирам заглавието на статията! може би почва да ме гони Деменцията като Джо!!

на запад като дигат минималното заплащане за час ПОЛИТИКА ЛИ Е или икономия, пардон, икономика...спомням си на каква надница започнах, колко правителства се смениха не си спомняма, но минималното заплащане се удвои...като разбира се, контрата е ВИНАГИ в тези, дето получават заплата или им плащат на час - тоест наемната работна ръка...а за диригентите остава само да размахват палката... Политика на търкалета! Това е една необходимост, осъзната или не - и нали не искаме...все ние, българите, да сме на опашката по заплащане...ако на някой ме дреме това...

Разговора за минимална ставка на час е фалшивка. В мъглата на частичната заетост и нерегулираното работно време може да мине спокойно и 1000 евро на час, но понеже сме супер ефективни (производителни), ще работим само по 1 час на месец..

Няма работодател, който да ви каже, че има пари, за да повиши заплащането. Тези неща се решават с натиск от синдикати и работещи. При цени на храните над европейските, и заплати и пенсии под европейските, къде отива разликата ?

Напротив! Тези неща се решават с конкуренция между работодателите! Стани ценено ИТ и гледай как работодателите ще се избиват за тебе. Кой от кой по-примамливи заплати ще предлага!

а стига с тея компютръни специалисти дето могат да работят и като плочкаджии!

Стига - не стига, борбата за ИТ-та е факт. Цял бранш от "ловци на глави" се разви за да откраднеш ИТ-то от конкуренцията.

Не е точно така. Често ИТтата са хора с разум. Не може да се позволи на хора с разум да останат без работа, защото ще започнат да мислят лоши (за империята) работи, като например как да подобрят държавата си. Това не трябва да се допуска, затова се държат заети в разни корпорации на добри заплати. ИТ корпорациите в България имат 3 основни задачи - 1. да държат умните хора под контрол, 2. междувременно "да им сменят чипа." и 3. да се създаде висока средна класа - кандидат за елит. Това е много важно за управлението на периферна колония, като България.

Проблемът на тази държава се наричат осигуровки. Бизнесът не иска да ги плаща, а служителят не вижда особен смисъл и предпочита да си ги вземе на ръка. И двамата имат основания. Само държавата пищи, че и падат приходите за пенсии. Причината е, че на тези осигуровки са се лепнали като кърлежи всякаква сган: - полицаи и военни, които кой знае защо се пенсионират млади прави на по 50 години и всеки един от тях "изяжда" пенсията на около 15 нормални трудещи се 3-та категория; - 800 000 псевдо инвалида; - тъмнозелените братчеди, които развъждаме за износ; - държавни служители, които не си плащат осигуровките. Накрая от тези пари, които работодателят плаща за твоята пенсия, ти, обикновени служителю 3-та категория, получаваш само 1/6 като пенсия! Такава е сметката! Ми как ще искаш да плащаш осигуровки като държавата ти ги ограбва?

Минималната работна заплата в България трябва да е поне 1500лв и то при тези цени.

Друго ще разправяш, когато ги плащаш, особено на мърльовци, които за 2 пари работа не вършат и когато половината дариш на държавата за си провежда социалната политика и да купува прескъпи хвърчила на хартия.

Няма проблем да ги плащам и аз съм работил на заплата и знам какво е.

С какво ще плащаш-със заплащането за коментари по поръчка?

Извън писането на коментари по поръчка в възхвала на путин? И след като нямаш проблем да ги плащаш защо не ги плащаш сега велики работодатели на армия тролове?

Не можеш да вдигнеш директно МРЗ НА 1500 лв, защото ще счупиш всички регионални бизнеси. Бедността в България е системен проблем и трябва да се реши системно. Вдигането на МРЗ механично на 1500 лв ще удари най-силно там, където не трябва да се удря. Факта е, че бедността на българите се дължи на дисбаланси между България и ЕС, а не толкова вътрешни дисбаланси. Вътрешни дисбаланси има, но те са следствие, а не първопричина. Българската икономика си работи с поддържащи бизнеси. Проблема е, че износители се позлатяват, а цените са европейски. Това не означава, че фризьорките не си вършат работата. Това означава, че има системен макроикономически проблем.

Служебни Гадове давате на Укрите и на САЩ за Истрибители на Хартия , а народа Тъне в мизерия , студ и Болести ! Дайте на Хората Достойни Пенсий и Заплати ! Иначе Бог да ви накаже за това Унижение на Българите вас и вашите наследници ! Народа си отива млад , но болен , измръзнал и Гладен !

Африканска държава... На тия цени 770 лв. заплата и то не чисто...

Човек на минимална заплата не пести пари. С 60лв повече или по-малко в джоба, 20% от нетното възнаграждение си отива в хазната през ДДС. После идват всичките “скрити данъци” - такса да си смениш лична карта и паспорт, такса за преглед в обществена болници, такса за държавен универиситер и т.н. При работещите на МРЗ, скритият данък е най-висок спрямо приходите им. И тук е заровено кучето. Покачване на МРЗ, покачва и всички други административни такси. Други обществени услуги като градски транспорт съшо ще бъдат повлияни в цените си. В общи линии ви казват “Ще пием сиромашка кръв”.

Покачват се и стипениите на учениците.. но изглежда това не е приоритет. Някой има интерес всичко да се качва, освен глоби, стипендии, държавни заплати. Т.е. да се унищожат редовите държавни служби. Ок, нека ги унищожим. Те няма да изчезнат като разходи обаче. Като махнем полицията всеки ще храни лична охрана. Като махнем градоустройството, всеки ще плаща такси в комплексите. Като махнем поликлиниките всеки ще плаща здравни застраховки и частни клиники. Като махнем училищата, веки ще плаща частни уроци и частни училища. Ок, това е цивилизационен избор - да убием държавата в името на частната инициатива. Чудесно. Това свършва с анархия. Това не е предупреждение, това е реалност.

Прав сте! Но това не значи, че държавата трябва да прави социалната си политика с нашите пари за пенсии. А точно това става и то с огромната част от нашите пенсии - храним псевдо-ТЕЛК-ове, цигани, полицаи, военни, държавни служители...

Ми случва се. Щото Димитър Радев (шефа на БНБ) не иска да си свърши работата. Проблема трябва да се адресира правилно. Бедни сме спрямо европейците. Причината е кражби, а не ниска производителност. Трябва да де предоговори курса. Така ще има нормализация. Рецесия за износния бизнес и ребалансиране на ценовите нива спрямо ЕС. Да, ама лобитата не дават. Ок, тогава рискуват в България да се материализира политически риск - напускане на съюзите. Нещата са as simple as that. Или трябва да се погрижиш за народа си, или народа ще се погрижи за теб. Няма вече на къде да се отстъпва.

По-добре анархия! Поне няма да има организирана мафиотска репресия от полиция върху гражданите! Плюя на такава мафиотска държава! Дано умре по-скоро!

Внимавайте какво си пожелавате. В украйна си го пожелаха.. и се сбъдва.

проблема да се адресира ... да, обаче като се адресира...има опозиция, че адреса е грешен...пример не бил бай Омуртаг, а хан Омуртаг, или че не бил циганин, а ром, или че човекът на минимална раб.заплата не е цар Киро...или че Вальо Топлото не бил на топло, а на студено, гладен и бос...въобще сложно е, но...има една приказка сред едни от най-умните /поне за такива се смятат/ профилиране, профилиране, профилиране...за да разбереш човека и...т.н. или адресиране, адресиране, адресиране...но на правилния адрес :)

Да, това е политически въпрос. Той трябва да се обсъди публично, а не да се замита под килима с "профилиране, профилиране, профилиране".. и прокарване на подли схеми, като електронните ваучери на ДБ, които бавно, но сигурно еволюират в C B DC.

Нищо не казват когато натовариха бюджета с милиардни разходи за американски самолети, мръсни политически престъпници.

Нищо, важното е да има за американските олигарси военнопрестъпници а българските пенсионери кучета ги яли

Нямат нищо общо с парите за социални разходи платено руско тролче.

Само аз ли нищо не разбрах? Последно колко става минималната от 1. Януари?

никой не вдига заплати и пенсии защото е най-лесно от тези пари да се спестява за бюджета. А в бюджета си има пари, но се пускат по разни други пера, от където политиците си ги крадат на воля.

Освен базова минимална заплата - трябва да има и минимален праг по браншове, кйто да е доста над минималната. Не може един инженер да взима колкото един бачкьор по строежите. И после що нямало кадри. Ами няма и да има. Кой е луд да се напъва 5-6 г. да учи висше, да летят едни кинти, след като заплатата после ще е колкото в офис на куриер или на некакъв тъмен субект по обектите, дето днес го има, утре го няма и не носи никаква отговорност. Само достоен минимален праг ще накара работниците да искат пълни осигуровки, а работодателите да нямат избор и да не им извиват ръцете, особено по провинцията....

Бабиното, Туй що го сакаш, го има от десетилетия - минимален осигурителен праг по браншове. И стана ли ти инженерната заплата по-голяма от на майстора? Едва ли! Проблемът на тази държава се наричат осигуровки. Бизнесът не иска да ги плаща, а служителят не вижда особен смисъл и предпочита да си ги вземе на ръка. И двамата имат основания. Само държавата пищи, че и падат приходите за пенсии. Причината е, че на тези осигуровки са се лепнали като кърлежи всякаква сган: - полицаи и военни, които кой знае защо се пенсионират млади прави на по 50 години и всеки един от тях "изяжда" пенсията на около 15 нормални трудещи се 3-та категория; - 800 000 псевдо инвалида; - тъмнозелените братчеди, които развъждаме за износ; - държавни служители, които не си плащат осигуровките. Накрая от тези пари, които работодателят плаща за твоята пенсия, ти, обикновени служителю 3-та категория, получаваш само 1/6 като пенсия! Такава е сметката! Ми как ще искаш да плащаш осигуровки като държавата ти ги ограбва?