Коментари - Новата реколта вино в Европа предвещава вино с отлично качество въпреки сушата | Бизнес.dir.bg
назад

Новата реколта вино в Европа предвещава вино с отлично качество въпреки сушата

Трите най-големи производители на вино в Европа - Италия, Франция и Испания, се очаква заедно да осигурат 130,2 милиона хектолитра вино тази година

Обратно в новината
| Редактор : Лилия Чалева

Коментари - Новата реколта вино в Европа предвещава вино с отлично качество въпреки сушата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпреки падналия дъжд асфалта се намокри. Падналия сняг помогна да се затрупа пътя със сняг. Не е лестно да си журналист в днешно време. Горките

Повишеният захарен градус (захарност) към някакакъв сравнително по-ранен момент спрямо други години (при средно ранните сортове) е едно на ръка - ясно е, че поради сушата водното съдържание е по-ниско, а слънцегреенето предвид отсъствие на засенчване от облаци е повишено и съответно е произведено повече количество захари за по-кратко време. По-важното е, че късият вегетационнен период води до по-малък отток на по-малко произведени хранителни вещества в посока корена, което означава по-малко възходящи хранителни вещества през следващата пролет. Т.е. резитбите през януари и февруари трябва да са по-значителни (на едно око) за да не се изтощи насаждението през следващото лято. Последното е наложително особено на растенията при които е провеждано кръгово обрязване на кората на клончето (колцуване), с което се е отправял оттокът към гроздовете с цел повишена захарност. Освен това, сушата води до по-интензивно образуване на по-малко но по-яки и дебели росни коренчета (допълнителни корени), което повишава отнемането на желязо от режещите инструменти и намалена нужда от желязно торене. Ясно е че сушата сама по-себе си води до отпадане на технологичната операция водеща до премахване на старите листа около гроздовете, което заедно с намалените разходи по лечебни пръскания и повишената захарност: поевтиняват себестойността на ширата във винпромите. Намаляването на броя предпазни и други фито пръскания, намаляват внасяното количество на цинк и мед в растението, което изисква коригиране на бъдещата торова норма на цинк във възходяща посока. Пониженото количество мед в почвата удължава периодът с отпаднала нужда от варуване на почвата.

Принципно лозята са на почви с високо калциево съдържание (вар) и варуване никога не се прилага (в общия случай). Удълженият период между варувания на някои почви с гранични показатели, както и при торови грешки на прекалено много амониева селитра или други вкисляващи повърхността торове, не влияят на качеството в прикореновия слой. Целта е недопускане на нетипични киселолюбиви плевели (вретеновидни, коренищни, както и кореновоиздънкови). Балур на кисела почва в лозе, е цяло бедствие :)

Аз си спомням, дядо ми ме гонеше с бастуна да не си играя с вода под асмата, че влагата щяла да му съсипе гроздето, щяло да загние и нямало да им захарност ...та не знам що въпреки сушата имало добра реколта., все си мислех, че на гроздето му е добре на сушаво..

На гроздето му е екстра, става сладко и идеални за вино, ама на тия производители не им е добре, че искат повече добив...

Слава богу, и това въпреки опитите на путин да съботира реколтата и благодарение на героичните усилия на винопроизводителите за противопоставяне на руската агресия. Е ако беше обратното - реколтата съсипана, медиите щяха да гърмят колко подло постъпва путин, съсипвайки честният труд на винопроизводителите.

Защо тогава ни е газ изобщо?!