Най-бързият влак в света: китайски, който развива скорост от 600 км в час (видео)

Използвайки електромагнитната сила, влакът "левитира" над коловоза без контакт с релсата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хахаха, "китайски" е колкото айфона. Да благодарят на немците и "Сименс", че бяха толкова глупави, да им построят първата линия и съответно след 20 години, жълтите да я изкопират:)

Ми що американците не я изкопират? Щото и за копирането се иска желание и лидерство!

Глупако Илон Мъск има има много по добра технология за пътувания, образовай се малко

Че през 80-те Чайката отиваше до София за 4.5 ч., какво имаха тогава китайците - нищо.

Малииии, ами хипер-лууп на Мъск!? Той сяяя, направо до Луната ли ше тегли железница, или до Марианската падина?

Да, ама нашите развиват цели 60 км и то след реконструкция на жп трасето за милиарди! Това могат ли го китайци ? Могат го , ама друг път!

Тука се работи на друг принцип - колкото го ремонтираш то повече се чупи.

А понякога и тържествено изгарят, претоварени от работа.

Поредната открадната технология. Германците се набиха да им правят връзката с Шанхйското летище с града и им дадоха цялата технология, сметки и ноухау с надеждата китайците да си поръчат още. Ама естествено останаха излъганите овчарчета. И ето го сега резултата

Точно. Това е немска технология, продадена на Китай. Е, не се набиха съвсем, защото можеха да си останат само с разходите за разработката.

Те такъв влак за къси разстояния треба да има между Перник и София, та чаветата да се учат до фърлят павета по ниско летещи влакове, щото тези на БДЖ вече не ни кефят.

Мда! Голяма новина! В цяла Западна Европа - Нидерландия, Белгия, Франция и Испания има високоскоростни влакове от 30 години. Поредната пропагандна смешка от пасоля на колхозна чайна!

Не е вярно! Техните вече не са високоскоростни влакове, а само влакове. А онова в България са високобавни влакове. Ако мислиш, че граматически е по-правилно определението да бъде "нискобавни", ще го приема без възражения.

що нЕма хора у влако?

Глей кви чудеса правят хората без евросредства, въиииии.

Там нема евроджебчии а малко стъпиш накриво щъ ти резнат на гъзеца живеца

Вижда се че при комунизма е зле приятели

колко човека видя от влака?

Дир, вземете да научите журналистите си да ползват Гугъл. В Китай има над 37 900 км високоскоростни линии към края на 2020. https://en.wikipedia.org/wiki/High-speedrailin_China Лично съм пътувал между Шанхай и Пекин с високоскоростния влак за 4, 5 часа ( със спиранията) - 1200 км. И това преди 7 години.

А билета бе по-евтин от самолетния. За тези дето много обичат да се заяждат.

че то и френското TGV си джитка от 1981ва с 320 км/ч при 574,8 максимална.

Винаги съм смятал и твърдял, че никакъв капитализъм с течение на времето не може да издържи съревнование със социализма. Всякакви глупости се пишат за нивото на нашата наука и техника преди 1989 г., но малцина днес знаят, а още по-малко го признават, че започвайки практически от нулата България след 1985 г. беше постигнала съвсем прилчно научно-техническо ниво (не случайно е класирана по това време в официалните статистики на ООН на 25-то място в света. Няма нито едно индустриално предприятие открито в страната след 1985 г., което да не е било на световно техническо ниво. Нашата наука, а и развойна дейност бяха всячески подкрепяни от държавата. Целите и насоките на развитие бяха целенасочена държавна политика, а не случайна приумица и грумвания на отделни личности. Около 1989 г. научните звена към БАН и развойните институти на различните клонове на промишлеността бяха достигнали и усвоили почти всички научни постижения на развитите капиталистически страни. България, особено в електрониката, разполагаше с подготвени специалисти и модерни предприятя. Беше въпрос само на две - три години, за да започнат да създават действително съмвсем нови технически и технологични решения, И точно тогава дойде тази простотия с прехода, който унищожи всичко, което беше постигнато и което беше създало условия за нов качествен скок. Жалко!

Чисто то иконимическо предимство на соца е че при него развитието може да става и със средства прехвърлени от други отрасли. ДОкато при капиталзинам става само със средства от банка или акционери. При кето всякаква конкуренция с капиталистическа структира е безпредметна. И това е доказано напрактика на 9 май 1954 година.

Хубаво си го написал, ама явно не си го осъзнал: Около 1989 г. научните звена към БАН и развойните институти на различните клонове на промишлеността бяха достигнали и усвоили почти всички научни постижения на развитите капиталистически страни. С крадене и копиране можеш да стигнеш някой, но нататък е трудното. А за другите глупости ще ти дам само един пример. След предполагаемия полет на Гагарин САЩ за 8 години стъпват на Луната....

изобщо са стъпили!

"Най-бързото превозно средство в света"? Александра, вие чувала ли сте за самолети?

Интересното е, че километър трасе струва наполовина на Боковата магистрала.

2070 година. С голямо задоволство БДЖ съобщиха, че благодарение на новите технологии, ще се стига от София до Варна само за 3 часа и половина...

И това при попътен вятър нали.

То тогава май Варна ще е крайния източен квартал на София.

Я по-добре кажете колко ще струва строежа на това 1000 км трасе и за колко време ще се изплати от билети?

Няма значение. Партията каза че трябва да се направи.

Железният транспорт който превозва хора никъде в света не е на пчеалба. Китай също субсидира този транспорт и умишлено държи цените ниски . Печалбата от тези високоскоростни влакове идва от свързаноста и възможноста бързо хората да пътуват от място до друго място тоест работна ръка да се мести от едно до друго място. Туризма е другият фактор така че непреките печалби се търсят тук а не печлабата от влаковете. Между другото САЩ имат под 100км високоскоростни влакове. Китай 37 000 и планират за 20г да ги удвоят.