НАП ни праща заплатата по договор по мейл при новоназначение

Това е една от мерките, които приходната администрация срещу скритите доходи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никаква заплата няма да ни праща НАП, оправете си заглавието.

Един начин да се спре с плащането 'под масата' е като се прекрати боравенето с непроследимите книжни банкноти - плаща ли се само електронно към дадено ЕГН, ще може да се проследи по-лесно и ще се изясни всичко. Това се отнася за електронно разплащане навсякъде - в работата, в магазина, в кенефа, в театъра, в закусвалнята и тн - просто трябва да се отървем от книжните пари!

Има резон - връзка на ЕГНто с карта или с вграден чип и плащаш навсякъде и ти плащат по същия начин. НАП ти чука ЕГНто и вижда всички твои парични трансакции - вход/изход - служител или работодател.

Да, може би, така ще се прекрати и практиката с подкупите - яяя от къде тея пари в ЕГНто ти ;)

хахах виждам някой работодател вече ти сложил минус :)

И тогава бабите какво? Ще си хвърлят личните карти през балкона на измамниците? Обществото без хартиени пари е мечта за диктатора. Внимавай какво си искаш, че...

Човека ти говори за електроника - няма да има вече 'лични карти', а софтуер за разпознаване на лица/отпечатъци/днк...

Само да напомня нещо към хората, чиито доходи по документи се различават значително от реалните им доходи: - при един трудово-правен спор м/у работодателя и служителя, размерът на обезщетенията се изчислява спрямо дохода от трудовият договор. Примерно ако не Ви платят някоя заплата, можете да гоните работодателя по съдебен път само за документираният размер на дохода; - ако разходите Ви за стандарта на живот са видимо несъразмерни с доходите Ви, може да предизвика нездравословен интерес с всички прилежащи последствия (вкл. наказателна отговорност) И да не се обърка някой - мен лично ме боли п*тката за държавата. (Преди години не беше така, ама животът ме научин да гледам трезво и практично на нещата)

Според мен въпросът не е в това дали населението е бедно. Ако се виждаше дали и как държавата инвестира данъците ни в публичният сектор, хората по-малко щяха да се дърпат да плащат данъци и да крият доходи. В момента караме по разбити булеварди, ходим по почти несъществуващи тротоари, по тъмни улици, с риск част от фасада на някоя сграда да ти падне на главата. Е откъде да се пръкне това човеколюбиво желание да отделиш от залъка си за "държавата"...

Тук дори не става дума за човеколюбие. Данъкът върху труда -- наричан за благозвучие "осигуровка" -- е неподлежаща на контрол за качествено изпълнение мярка срещу настъпването на събитие от бъдещо-несигурен характер. "Плащай ни сега 1/4 от заплатата ти и ще получаваш еквивалента на 1/4 заплата, сходна по покупателна сила с твоята сегашна, след Х години". И същевременно от теб се очаква да издържаш и собственото си домакинство, че и родителите на всеки. И докато преглъщаш залъка от вечерята, по телевизора оттатъка да слушаш някой да ти обяснява, че за пенсионната система никой не е правил разчети след 2035 г., щото няма смисъл, тя ще е фалирала дотогава по абсолютно всички разчети. Укриването на осигуровки било престъпление. Ако е престъпление да вземаш сам мерки да си обезпечиш старините, е%ати законите и е%ати държавата където това се води престъпление. Ако вземаш под масата, но харчиш всичко до дупка... никой не ти е крив и не ти трябват закони да те накажат. Собствената ти непрозорливост ще го свърши. Никой от четящите и пишещи тук на възраст под 45 години няма да види и лев пенсия. Не икономически - математически е невъзможно. Единственото възможно решение е -- докато икономиката е все още в подем -- държавата плавно да освободи от себе си поне 3/4 от настоящите си служители. По някакъв начин да ги влее в реалната, продуктивна икономика и да ги накара да създават продукт, вместо да консумират продукта на другите, след което да започне да изплаща пенсии на настоящите пенсионери само от приходи от ДДС, а абсолютно всички работещи да минат на индивидуални партиди. Солидарният осигурителен модел аритметично няма как да работи при отрицателен нарастък на населението.

А който няма имейл , както и компютърна грамотност ?????

Който няма имейл и компютърна грамотност, мисля няма нужда да се притеснява дали и каква заплата получава по документи, щото така или иначе едва ли някой го държи на работа.

Всеки работодател е длъжен да даде екземпляр от договора на работника и там се вижда заплатата, после и във фиша още по-ясно се вижда осигурителния доход и превода по картата. Като си вземе работника и ПИК кода , спокойно ще следи вноските за пенсия в НОИ ! Няма нужда от имейли и излишна администрация в НАП. Мислете как работодателите да спрат да дават пари в плик , защото това е престъпление, точат пари с фалшиви фактури за да ги раздават, но да не внасят данъци и осигуровки върху тях !!!

Не се лъжете да ползвате този калкулатор... Истината е, че по този начин събират данни за вас и за вашата заплата. Нещо подобно на томболата с касови бележки .... или пък.. ровене в боклуците на хората в депото за боклук и броене на цигарените кутии без бандерол.... и после по райони отчитат къде процъфтява търговията с акцизни стоки. Примамват хората с евтини трикове, възползвайки се от обстоятелството, че масово на хората не им стигат парите. После се чудите защо всичко живо бяга зад граница . - Не стига квалифицирана работна ръка... След като не давахте пари на квалифицираните хора, които избягаха в чужбина да работят, сега ще давате повече пари на по-мързеливите и по-некадърните. НА каквото си постелеш - на това ще спиш.

Ми да аз си играх така с калкулатора за местни данъци и такси за леките коли. Също така си играх и с калкулатора за избор на застраховка Автокаско и гледай какво стана . На времето си плащах в началото всички такси, вода, ток телефон. Идеята ми беше да ми останат чисти пари за харчене и да не му мисля много обаче идиотите взеха че вдигнаха всички услуги . Сега ги плащам половин ден до крайния срок. Така имитирам липса на средства.

А не моа ги разбера работодателите, профсъюзите и разни там пишман анализатори: Един път казват пенсиите ви са това което сте си изработили от вноските назад във времето друг път пенсиите били това което днес изработвали младите за сегашните пенсионери.

Единия път говорят за пенсията ти от УПФ (универсален пенсионен фонд), втория път говорят за пенсията ти от НОИ (Национален осигурителен институт). Сега стана ли ти ясно?

Само дето третия път искаха да вкарат закон парите от УПФ да отидат служебно в НОИ. Реваха две седмици за такъв законопроект.

Само дето Така е, "дясната" партия ГЕРБ провежда национализация. Професионалните фондове си ги прилапаха, за универсалните оставиха ужким нещата по средата с възможността за избор. Но явно електората такъв тип икономическо поведение го кефи и затова Тиквоча продължава да чупи рекорди по продължителност на управлението :)))))

Най големия ташак е, че някой магазини и всички нотариуси се инатят и не искат да ползват ПОС терминали , я всяка касиерка е с по два GSM-a или две SIM карти в чантата.

Нотариусите се "инатят" защото ако сключат сделката в 11,00ч., трябва след обяд да я финализират в агенцията по вписванията и да платят там. Но нямат гаранция, че за това време сумата от картата ще е постъпила по сметката им.

Хайде сега. Сякаш парите от конкретната сделка са единствените, с които разполагат в момента. Както се оправят фирмите с оборотни средства за закупуване на стока, така и те.

"Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доход и вземат част от заплата си в плик." Като сте тръгнали, лемурите, запознайте ги и с рисковете да внасят осигуровк в общия пенсионен фонд на държавата и каква пенсия се очаква да получава някой днешен 25-годишен IT разработчик на максимален осигурителен доход, когато тръгне да се пенсионира след 50 години. Някак по-справедливо ми се вижда така.

"НАП ни праща заплатата по договор по мейл при новоназначение Това е една от мерките, които приходната администрация срещу скритите доходи" То заглавие, то чудо... Ама от имейла ли ще я харчиш, или първо разпечатваш... Подзаглавието пък поизядено...

Не бе, сигурно в биткойни ще е! Ей ще счупят тъпомера тези! И какво ще попречи на работодателя да те осигурява на по-малко пари и остатъка пак да ти го дава на ръка, в плик??? Какво ще му попречи да те наеме без договор и пак парите на ръка?

А вече работещите как ще информира?

Отиват в НАП вземат ПИК и в сайта на НАП проверяват, но няма нужда да се правят на ощипани госпожици, че уж не знаят на колко ги осигуряват и колко прибират на кунка. Оправданието, че ще загубят работата ако се обадят не важи мнооого отдавна при този глад на персонал и борба за всеки работник.