Минималните заплати в ЕС: между 332 € в България и 2257 € в Люксембург

Най-високата минимална заплата (ако се анулират ценовите различия) е почти три пъти по-висока от най-ниската

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И на фона на тези заплати как оценявате нивата на цените на имотите в България, при които се сключват сделки? Вижда се че има нещо нереалистично в цялата картина. Ако се види разликата между минимална заплата и средна заплата в другите държави, то разликата не е в пъти. Докато в България е в пъти. Нещо повече - Средната заплата по статистика в България е в пъти, но това не е реалната. Масово се дават пари на ръка. Така реалната средна заплата е доста по-висока, което пък обяснява как се купуват имоти на тези нива. Така че ако се изсветлят доходите няма да се учудя ако средната заплата не е такава каквато се представя.

Винаги е било по-добре да печелиш на запад и да харчиш на изток. Всъщност няма никакво значение каква е минималната или средната заплата. Има значение колко може човек да СПЕСТИ и какво може да си купи с тези спестявания. С годишните семейни спестявания от Германия можем всяка година да си купуваме по една провинциална къща сред прекрасната природа в България. А "умниците" от провинцията си продават прекрасните имоти, за да се набутат в някаква софийска душегубка.

минималната заплата дъвчете, ами останалите доходи? там не изоставаме ли защото най-нагло ни крадат труда?

У нас 32 години, всеки който се докопа до власт краде за да осигури бъдещето на две-три поколения . И в държавни /бююджетни/ учуруждения се краде като за световно, а частниците докато не си купят Мерцедес, Порше за сина и имот по чужбина, не се сещат за тия които им изкарват парите. Нима Бенчо Бенчев - селянин от класа, вместо да се качи на Ролс-ройс, можеше да даде по високи заплати на комбайнерите, трактористите и другите които работят за него? Така са всичките и така ще си остане.

Като се погледнат цифрите веднага прави впечатление, че българската минимална заплата е рязко на долу спрямо другите от Източна Европа. Дори да бъде вдигната с 50% пак е по-ниска от останалите. За Западна Европа няма какво да коментираме. А ако сравните и цените по магазините ще видите, че в Европа е малкко по-скъпо, но някои неща са по-евтини. Например в Люксембург където е най-високата заплата горивата са на същите цени като в България. Във Великобритания прясно мляко започва от 0.46 паунда за литър. Това прави в български левове около 1.08 ЛВ/Литър, а в България е доста над 2 ЛВ. Ами управляващите, сегашни и бивши да не се чудят защо продължават българите да търсят работа зад граница.

Ако погледнем по-дълбоко може да видим, че от Източна Европа само България не направи лустрация, а на Западна Европа, в част от нея, послдената лустрация беше 1945 година.

12 години по-късно Румънците с почти двойно по-високи заплати. Герб - видими резултати !

И задължително парична награда от 2000-3000 хиляди лева за такъв де натопи шефчита си, че крият осигуровки и са на тъмно........ мммдаааа

И скапаните синдикати са виновни..... нови браншови организации на наемният труд са нужни и баста на продажните синдикати...... Ши им и тристранките и чудото.....ааааа

Най-бедни, най-болни, в най-мръсната държава, най-слабообразовани, най-бързо изчезващи. Де го Боко да се похвали нещо с ръцете в джобовете?!

и процент от брутната печалба преди данъци на фирмите задължително да се разпределя като 16,17,18 заплата.......30-40% поне..... Венсеремус!........кво е тва грабене ? Стачкааааа!.....

А някой мери ли колко топла е топлата вода в България? Доста по-хладка ми се струва в сравнение с топлата вода в Еврпа, ЮК и ЮСА.

Революция...... грабят труда на работливият български народ

А за колко пари свършват работа тези , които претендират за по-големи заплати ? Работодателят от къде да ги вземе тези евра , че да плаща като в Люксембург. Има си икономически реалности . Има разбира се и топли местенца с големи заплати за никаква работа .Пример - някои държавни службици и определени професионални съсловия със силни и активни синдикати , но те за жалост не произвеждат никакъв продукт ,

не съм забелязал дюнерджията и таксиметровия шофьор в Германия да върти скарата и геврека по бързо,сър

Работодателят от къде да ги вземе тези евра ?.....ши продава майбасите.... Всич не ме интересува......революция....

Този , който кара майбах има 500-1000 работници и служители , като го продаде се падат по 200-300 лева на калпак . Оправят лите ?

градският транспорт в София е безплатен ,по мнението на Кметицата и разчета и. и паяка лови мухи ,на загуба

43-47 лв за поставяне на скоба им били разходите на тея недоразумения ......

Горките, и те ли на загуба работят???

какви състрадателни хора...изгърбиха се да ми сложат скобата за 47 лева, а аз им платих само 30 за да ми я свалят, направо се просълзих от умиление, какви доблестни хора, да се бъркат в джобовете за добруването на нарушители като мен...аре сиктир ве...

Аз пък си купих нова рокля. А как ми тича... Пупупу...

Революция......Кире е виновен...

и кокорчо

Ама много са нагли тея работодатели в България ..... Трябва да им се набият нещо обръчите май...... С тея тристранки съвсем я забатачи пролетариата......

Дружба Благодаря те на Герб и ДПС за сметка на това те всички станаха милиардери да го духате защото сте прости българи

Ама гледай как няма нужда от лява партия в България -даже БСП умря и трябваше да стане център за да оцелее. Българите най-умни - бедни, но избират само десни партии.. Яко шизофрения

Кои са десни в България? ГЕРБ? НДСВ? ДПС? :))) СДС с много угворки. :) Ама, много.

в Путинова Русия е 1200лв средна работна заплата заплата,но какво са някакви пари....за земята на Украйна

Испания - 1126 евро - 14 заплати Германия 1600 Франция 1600 и тн. Цените на хранителните стоки са 19% от тези в България не го казвам аз,а Евростат!

Да но никъде в горепосочените страни пенсионери не мятат от балконите десетки хиляди евра.

как да мятат, като не може да разберат, какво искат от тях

В Люксембург общественият транспорт е безплатен също така. Така или иначе база за сравнение няма.

А в любимата Русия колко е???

Сън не те лови че в Москва няма гей парад нали. Ха ха ха

Ама под саниране у нас разбират да ти налепят стиропор по панелката... а в Русия санирането е да ти бутнат къщата и да те преместят в току що построена, без да плащаш!!!

По скоро бих живел с 300 евра в България отколкото с 2300 в Люксембург - там гарантирано си на улицата с този доход.

То и тук с 300 евро си на улицата

Не си на улицата. 80% от българите имат собствен дом. за къщи, земя и вили на село дори не говорим. Ходи в Швейцария и Люксембург да видиш как всичко живо живее под наем до живот.

Двойно по-ниска от следващата най-ниска! Щастие! А цените, ако не са същите, то дори са по-високи тук.

а интересно в Люксембург тази минимална заплата правителството ли я е определило или пазара на труда?

Какво значение има? Като не сещаш да вдигаш заплатите, трябва да се намеси държавата аман от алчни феодали. То ако чакам на пазара, два живота няма да ми стигнат.

какво значение вече има, като скоро с 2000 евро и 1 леб нема да може да си купиш?!

Тия германците от 90та ги чекам да фалират. Май нема да доживея

Германските пенсионери масово живеят под наем от пенсия до пенсия. Имаше филм на АРД преди години по темата как палят бойлери на дърва понеже е по-евтино и кретат доживот в общински жилища. В Германия ако не си бил на държавна работа или не си имал по-добра платена професия за да се осигуряваш жална ти майка.

и аз гледах и то наскоро интервю с учителка в Берлин, която сега се пенсионира и пенсиата й не стига дори за наем в Берлин, т.е. за да оцелее, трябва да ходи да живее, не там където е родена и работила цял живот, а някъде у дълбоката провинция! положението в Европа е трагично, но Пропагандата явно още работи, щото стадото са Заслепени! а ако Отидат в Китай, ще им падне шапката - ама те дори снимки от Ухан не си направиха труда да видят, че такъв град с такава инфраструктура и артитектура у Европа нема!!

Бойко да направи една пресконференция, та да се похвали. Прекрасни резултати!

да ти направи пресконференция, може и с Деската едно хоро да друснете.

12 години работа, работа, работа... за 332 евро.

Цели 12 години...! Брей ти се уби от работа бе човек.

Що, ти колко години си работил в живота си?

Ето на това му се вика съюз а не като навремето оня СИВ, хахаха.

600 евро трябва да е в България и кой не може да я дава да удря кипенците....

Европейски икономически институт в България трябва минималната заплата да 741 евро виж на страницата им и това препоръка още от 2019г!

Супер, 741 евро да е.....кой не може да я дава да удря кипенците ......такива фирми и пишман работодатели не ни трябват

и ти ще си клатиш краката за 600 евро. Що?

Поне 800 евро трябва да е.

следващия път го кажи на този с които пописваш договор. Все пак на договора е и твоя подпис.

Да може, но тогава наема ще ти е 8000.

Не плащам наем

туй значи да затворят около 2/3 от фирмите в България. Хората къде ще работят тогава? На държавна работа ли? А нЕма нужда!

Не е лошо, че сте на последно място по този показател. Лошото е , че предпоследния води пред вас с 40%. И да се има предвид Румъния, която през 2007г. изоставаше от нас много, та искахме да ни разделят в отделни пакети за ЕС. Има ли някой да не вярва, че още над 100г. имаме да гоним стандарта на Унгария? Мислете за бъдещето на децата си. Не ги обричайте на вашия живот на бедни тапицери на седалки. Учете ги да да са образовани, спасение дебне отвсякъде. А като

А като им долипсва мизерията винаги могат да ди дойдат да бухат за 1500 лв.

нас никой няма да ни направи като Унгария, а сами с послушно поведение в ЕС и НАТО също няма да дръпнем много. Доказан факт. Обаче за съжаление нямаме и Орбан..уж за такъв гласувахме, ама ударихме греда. Само на приказки го докарва, на действия е трагедия.

Да но по брой мутри на глава от населението сме къде-къде пред Люксембург.

В Испания до 13хиляди евро са освободени от данък, В Германия до 8 хиляди и тн. Въпреки по-високата хартия в Германия мин. заплата нето 3 почти еднаква с тази в Испания например!

12 години Тиква = най-бедни в ЕС!!! Още 20 години няма да се оправим от анархията, кражбите и престъпленията на ГЕРБ. И все още се намират Идuomu, които се радват на Тулупа от Банкя!!!! Отчайваща простотия!!!

празнувай сега промяната. И си повтаряй за 12те години като папагал. Няма проблем.

332 евро минимална заплата след 12 години тиквокрация, герберасти. Много ви се иска "да не го повтаряме", ама е факт. Гарантирано от ГРОБ! Както и историческото дъно на демографската криза, пак след работата, работата, работата на тиквения ви вожд. Благодарим ви, герберасти!

Те щото другите държави ни чакат да ги изпреварим.

това са брутни суми, като се приспаднат данъците тези високи минимални заплати хич не са уау

сме на половината на всички останали, с които трябва да сме горе-долу на едно ниво..Жалко и тъжно.

а колко евро е минималната произведена продукция и печалба на фимарата в България и Люксембург? Ей така... за един приятел питам

Кво е това "минималната произведена продукция".....?

ми това колко бачкаш за да ти се плати. Дали ще произведеш 200 хляба или 20 и ще пуснеш 180 поста в дир.бг

Абе ти може и 2000 хляба да произведеш, во като нямаш пазар , все едно, че не си ги произвел . А това дали работника работи или си бърка в носа си е проблем на работодателите и мениджърите.

в Люксембург точно 0. Там няма нужда нищо да правят, офисите са фиктивни с цел данъчни облаги. Нали техният бивш финансов министър беше и шеф на ЕК (Юнкер ли беше?) и сконфузено се усмихваше виновно "ееее, неморално е, ама чак незаконно-не е.."

странно от къде взимам пари да плащат на работниците си... верно бе... то само количките с изкопан пясък се води за продукция... арееее...

2009 минимална заплата в България - 123 евро. Румъния - 153. 12 години герберски геноцид и разликата вече е почти 200 евро.

мозъчен геноцид, дебил.

После да не се чудите защо даже собствените ви избиратели ви намразиха, гербопитеци.

мразим само крадливи комунисти и платени протестъри.

Да не би да лъжа? Ето, Евростат https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4168041/5945077/KS-QA-09-029-EN.PDF.pdf/c2b1291e-accc-459c-b503-90b0b7d2fecd Ако не с ГЕРБ... С какво да го обясним??!?!? Станишев и Костов ли? Дрона на Радев?

побийте сега малко пак в гърдите по ниска покупателна способност от Северна Македония Айде да ви чуя Побити се в гърдите бекове Побити се в гърдите прости селяни

Че сме последни е ясно, но си има и куп причини да семе последни. Все пак да не забравяме от къде и кога сме тръгнали във възходящата посока. 1997г тръгнахме нагоре, но почти от нулата, а другите къде бяха по това време. Положителното все пак е посоката.

е 1126 евро, но там по закон се взимат 14-това означава че идва около 1400 евро на месец, в Люксембург 2200 и взимаш накрая 1500 чисто

отделно 1600 за Германия е малко странно - там има много, които работят за по 400 базово...

И с тези пари не можеш да платиш наема на гарсониера. Много люксембурци се изнасят от държавичката. Само приходите без да се показват и разходите за живот е безмислица. В бг е най-висок дялът на собствеността, но това тактично се пропуска от евростат.

В БГ - много дебил, малко евро.

Баси резила.

България е с най-ниската минимална заплата в ЕС ... По стандарт на покупателна способност страната ни се нарежда след Черна гора, Турция, Северна Македония и Сърбия Ганщайните обаче продължават да се мислят за умни. Не им просветна даже след като 12 години избират имбецилна Тиква... Хахаха!

Е сега ти като си много умен и си избра ухиления дебил за министър председател, вече заплатата ти ще стане 2500 евро

...речи необразованият нископлатен тиквопитек, чакащ подаянията си от Инкасото... Тропкай още с копитцата по клавиатурката ама внимателно. Няма да ти я реимбурсират за усърдието...неоразован тиквопитешки селски пожарникар такъв.

нали си милионер, глупако. Празнувай. Като ти свършат спестяванията от 12те години, питай комунетата кво става?

е Латвия с цели 170 евро пред нас, ние в кой ес сме извинете ?!

който избира демократи и псува комунистите...