Лихвите по кредитите скачат до края на годината

Две търговски банки дадоха такива индикации, каза финансовият анализатор Десислава Николова

Обратно в новината

Коментари - Лихвите по кредитите скачат до края на годината | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който купи имот с ипотечен кредит преди 2-3 години, сега имота струва 50% повече. Ако лихвата по кредита се повиши, то ще е с 2-4%. Кога ще навакса печалбата от ръста на имота? Ако не може да плаща купувача, ще си продаде имота и пак е на печалба.

И къде ще живее тогава?

А ако не си е купил имот, къде ще живее, глупако? Всичките ганювци, които като големи разбирачи от 10 г. nasam препоръчвате да се изчакало, че балонът ей-сега щял да се спука, явно си живеете при мама и тате и не плащате наем!

Да де но този имот има: Разходи по придобиване(извън цената, разходи по продажбата, чакане докато го продадеш, данъци, амортизация някой пред прозореца да ти построи небостъргач и да свали цената на имота ти) и най-после при намаляващо таселение накого, ще го продадеш? КОЛКО ТРЯБВАДА ЧАКАШ..

Все още е символично. Лятото предоговорих моя (150К) от 2.71% на 2.35%, вноската падна с 21 лв. (от 1035 на 1014). По-важното е, че с анекса следващата 1 година не могат да ми я "пипат". Ако не бях реагирал, тряваше сега да се готвя за 3.2-3.3% и вноска около 30 лв. нагоре - нищо, на фона на инфлацията. За сега все още е изгоден, но ако до 2023-та лятото стигне 5% и нагоре, ще се наложи да го чистя предсрочно.

Догодина войната свършва Пандемията вече е в минало време На хоризонта са 12-13 млрд хартия която ще плъзне в търговската мрежа Очаква се огромно обезценяване И така да си дойдем на думата, Догодина парите ви стават на шума Как да ги спестите?? ИМОТ - тук и сега, докато инфлацията не е ударила и там Заблудените с високи лихви ще кажа само Колкото и да вдигат банките с 0,5% ,0,75% 0,25% На този фон цените на имотите ще са в НЕБЕТО! лихвата по кредитите никога не може да изпревари инфлацията ЗАПОМНЕТЕ ГО Докато едни направиха милиони Дуги ще останат по тоалетна хартия и тапети Кой разбрал разбрал

Разбрахме много си проооос

разбрахме аз с шума от 2 лева ще си купя баничка а ти ще се облизваш гладен защото ще имаш две тухли, понеже там са ти парите и си ги спасил

Обясни го това на съседа който през 2008г. загуби другия си апартамент, точно заради такова "малко вдигане" на лихвите по кредитите.

за Бога братя, взимайте заеми! В САЩ от половин година ипотечните кредити са над 6%. В момента са 6,75%.

"Странно не трябва ли тези всички санкции да утепат руснаците а не нас.....?" Руснаците отдавна са утепани. Бедните там дефектират във външни тоалетни пред блока на минус 40 градуса през зимата. На по-заможните им запорираха спестяванията в долари и евра и избягаха от кочината. Само някой от милионерите и милиардерите останаха и са доволни от положението.

Американци и руснаци ще продължават войната си в Украйна докато цяла Европа не бъде срината икономически. Това е целта. САЩ и СССР са си съюзници. Да не мислите че е случайно че руската партия БСП упрравлява с американското ДБ

Странно не трябва ли тези всички санкции да утепат руснаците а не нас.....?

Банка ли!? От това по-голямо зло НЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО ... простите и лакоми хорица,нямайки, ни акъл, ни нищо, АМА ИСКАТмного или всиччко, са най-отпред, после са тям подобните, наричани "бизнесмени", следват малко прекарани, но пак глупави! Доказателство! - масово не се пробват хорицата да са рекордьори по кой да е спорт, нали!? Защото си знаят моженето! Ама са парите е друго ! ....

Инфлацията основно е в резултат покачване цените на енергията и в това е основната разлика. Вдигането на лихвите само по себе си няма са реши проблема, само ще го забави, евентуално.

Не разбирам, защо триете нещо, което не е против ЕС, САЩ, Ковид, Гешев, ПП, ГЕРБ, ЛГБТ, Истанбулската конвенция, кацането на Луната, Украйна, Зеленски, Байдън и емиргрантската криза САЩ? Повтарям. Каква новина е това, след като преди месец още БНБ, както и ЕЦБ вдигнаха основния лихвен процент?

Сега искам, докато се вдигат лихвите,да викате слава кокаинЕ и да сте с маска срещу фалит вирус. Мамини сладки ковидиотчета. :)

И в най-голямата криза тия гадове излизат на свръхпечалба! Ега пукнат, а дано!

А заплатите в банките са трагедия. Има увеличение на някои заплати от невероятните 20 лева.

Историята не познава случай с увеличаване на лихвите по кредитите да е овладяна някъде, някоя инфлация. Напротив, спиралата се увеличава и става още по-голяма (още по-високи лихви - още по-висока инфлация: актуален пример - Турция). Тези статийки всъщност целят да всеят паника и да се генерира изкуствено увеличение на лихвите (за което няма основание, защото банките така или иначе, с едно-две изключения, са свръхликвидни, т.е. червиви от пари, които се чудят какво да правят). А така в крайна сметка, ще се увеличат печалбите на самите банки (имаш съществуващ кредит, от който не можеш да избягаш, и хоп - ще ти вдигнем лихвата и ще спечелим повече от теб). И това ако не е целенасочено създаване на обществен смут (като КТБ), те па на...

Явно си нямаш представа от икономика. Инфлация се бори само с лихви. Лихвите трябва да са в момента на по 10%. Само, че ги е страх, защото ще има фалити.

На теория да. В момента случаят е "малко" по-сложен. Увеличените лихви обикновено водят до рецесия. Сега ще се вдигнат лихвите, за да се овладее инфлацията, а рецесията започна още преди това. Иначе казано, отслабвнето на икономиката ще се превърне в стагнация. И всичко заради увеличаване цените на енергията. С това трябва да се борят.

Ами, напротив, историята помни 80-те години в САЩ и увеличените лихви от Пол Волкър (тогавашния говерньор на ФЕД) с което прекърши инфлация от над 15%.

Населението на САЩ живеят на кредити, но те са си научили уроците във времето. Почти всички по големи кредити се взимат на фиксирана лихва, която обикновено е поне 2 пъти по висока, но сега при масираното вдигане на лихвите на тях няма да им се увеличават месечните вноски. Ганьо, обаче нали е тарикат, защо да сключва договор на 5-6% фиксирана лихва, като може да наеве дявола още докато лети във въздуха с едни 2 -3%. Така според Ганьо месечната му вноска ще е 2 пъти по ниска от тая на фиксираната. Само, че сметката му излиза крива, защото до края на кредита си месечната му вноска ще расте в пъти. Българина от край време си е глупак и тъпак и затова сам се еве, а после реве.

Шматко, банката и да сключи договор с теб за фиксирана лихва, по закон е длъжна да я корегира спрямо основния лихвения процент. Така лихвата ти към банката ще е фиксирана, но ще ти добяват към нея "законната". В крайна сметка за теб "фиксираната" лихва е просто рекламен трик, на който си клъвнал. В реалността обаче, си поредния пациент без елементарна финансова култура.

Зависи от договора. Принципно, фиксираната лихва не се променя през периода на кредита.

И според теб удвояването на лихвата води до удвоена вноска, така ли? Математически гений си ти :D

повишението е сравнително равно на нула, ако си теглил 150бона вноската ще ти се вдигне с 30лв, банките имат нужда от пари, а не от панелени кутиики, от които не може да се отърве.

Пътят на лихвите е нагоре дългосрочно, а на имотите е надолу, това е положението

Така е.

Никакво или минимално увеличение по ипотечние кредити ...+ 1-2 процента ...

Ганьо, дето пие бира пред панелката на вересия, чака банкова система 6000 години да се срине. Успех Ганьо и наздраве!

Описвате себе си.

Дъщерна финансова фирма на автопроизводител печели повече от лихвите на продадените коли отколкото от самите коли. Разбирайте го както искате.

"Банките и борсите са най-голямо зло." Банките да, борсите не. Банките са една необходимост и използват това, за да ограбват клиентите си. Борсите са по желание и предлагат чудесна възможност за дългосрочна инвестиция.

Не са те Жоре а ЕВРЕИТЕ които ги държат.

Пощенска леко ми вдигна предишната вноска по ипотечен кредит.

Това е само началото.

Няма проблем нали сме за ЕС и НАТО!

Чете ли статията изобщо, овчи?

Той е тук да пише, не да чете. :))

....със топките!

В мойта банка от лятото до сега лихвата е скочила с около 1 процент като има леко затягане на размера на кредите. Става дума за потребителски кредит. Не е голяма драма. Не знам с ипотечните заеми какво ще става. Добре че нямам такъв.

който е взел кредити за 20-30 години да тича за вазелин!

Който взел взел, който ще взима да му мисли

и защо ми е да вземам да храня тарикати ефреи

едната е ПИБ

Банките и борсите са най-голямо зло. Без производство само с далавери и спекула печелят пари.

Печели и ти, бе! Отстрани на много им е лесно. Хайде, има един куп платформи. Почни с малко и спечели!

Защо не се казва кои са банките и защо не се казва процента увеличение на втората банка?

Защото има гласуван и приет някакъв такъв много тъп закон, че ако някой се е осрал не може публично да се каже, че е еди кой си или еди коя си фирма, за да не уронвало престижа им. Има го и е гласуван от гербаджиите в услуга на "бизнеса" в България. Ако в една търговска верига Х има умрели плъхове в хляба пак няма да кажат името, за да не и уронят престижа. Нали така преди 1-2 години имаше страшно много внесено пилешко месо от Полша заразено със салмонела и продавано само в една от големите вериги. Никъде никоя от големите медии не спомена името поне да се информират хората и да видят ако следователно са закупили месо оттам да знаят и да го изхвърлят. Вместо това си замълчаха като бити педераси каквито са. И после вие вярвате на тези същите медии за процента на инфлацията, за събитията в Украйна и тн. Айде нема нужда. Иначе лихвите по кредитите тепърва ще растат яко. Колкото повече се сговнясва икономическата ситуация в Европа, толкова повече ще вдигат лихвите и на тия дето са теглили кредити ще им влиза четвъртит. За жалост ни докараха дотам да не можем без кредит да си купим жилище. Това е геноцид срещу младите семейства. Виж в Унгария е друга работата и те затова имат и положителен прираст ама тука е важно дали Боко или Кирцата ще седнат на премиерския стол. На хората майната им, те ще оцелеят някак си.