Колко струва бензинът по света и у нас

В края на май в България е фиксирана най-високата цена на горивото за годината

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защо пак към долара се връзва цената? когато върви долара надолу тогава никой не говори за цена на горива в долари за България.

Ти и дубайците ли взе да ги мислиш ??? Там като се родиш , и вече си със 100 000 в банковата сметка. Долара, не лева...

Само ако си гражданин на тази страна! Иначе много родени там, но без пари в сметката! Местното население вече е около 30% от всички пребиваващи на територията.

Отново фейк нюз и отново несъстоятелни и несъответстващи сравнения на цени! Сравненията са спрямо долара, но никога спрямо т.н. покупателна способност на населението, т.е. спрямо доходите му! Ние като получаваме десетократно по-ниски доходи дори и от занзибарците и папуасите, взели да ни сравняват с европейците! Добре, че нямаше сравнение със северноамериканците! Просто сми си една тъпа и манипулирана нация (не население), която богоговее пред мутри, антикомунисти и русофоби и затова ни ебават верата!

И кого точно го интересува покупателната способност на населението?? и кога точно това е имало значение за ценообразуването? Само не ми казвай за "преди 10-и" щото партизаните такава икономика направиха, че държавата фалира 3 пъти между 47-ма и 91-ва. Единият път нямаше и бензин изобщо....

сравнвте цени (не само бензина) с доходи в тези държави и стандарт на живот!!!

Интересно защо когато долара беше 1.57 бензина беше 2 лева и отгоре.Сега се вдигна с 10 стотинки/не десет процента/ бензина стана 2.27 лв.Жив рекет и монопол , както и никаква разлика между големите лами.Като се вдигат горивата се завърта и спиралата на инфлацията , тъй като горивата се калкулират и в крайната цена на всичко.Защо не напишат че в братската американска даржава един галон/около 4 литра/ е два долара пак пищят че им е скъпо.У нас всичко е почти без пари както е рекламата на ЛИДЛ с тази разлика , че останалите държави цените от тази верига са доста по-ниски от тези в Булгаристан.Нек сме живи нек и ее....ат

Цената не е толкова определящ фактор при горивата колкото покупателната способност , напишете и в съответните държави какво количество гориво би си закупил 1 труженик с минимален доход и какво би закупил у нас с мрз. Отделно качеството на горивата у нас е отврат , съсипват се двигателите и за капак ни лъжат в количеството. А върхът на идиотизмът е че дизелът е по скъп от бензина , нещо което го няма никъде по цял свят.

А защо не кажат, че е по важно колко километра се навъртат в някои държави, за да си купиш храна ?! Как ти се вижда най близкия супермаркет да е на 100 км ?!!

Тука в Щатите ( поне в Лас Вегас де ) дизела е по-скъл от бензина.

Държава, в която 2/3 от населението си искат билетчетата на "Държавната лотария", търкат до откат и се лишават от храна за лесните пари - точно това си заслужава. МИЗЕРИЯ и МАЧКАНЕ!

такива риторични неудобни въпроси още в заглавието, да не ви попитам, а вие защо биете негрите и колко харчи "Чайката"?

"евтини" горива. В България бензинът е един от най-евтините в Европа (де ще ни стигнат норвежците и исландците), НО на всички е ясно че това е за сметка на: 1. КАЧЕСТВОТО - в Германия с едно зареждане може да минете много повече километри. Ще напомня, че лошото качество на "кръстените" горива се отразява на двигателя, горивната помпа и семейния бюджет. 2. КОЛИЧЕСТВОТО - вчера някъде четох как един пловдивчани заредил на бензиностанция (мисля беше на Лукойл) 6 литра в 5 литрова туба. Случвало ми се е и на мен - в 20 л туба да заредя над 22 литра и още да има място на бензиностанция на Еко...

То затова на бензиностанциите е забранено зареждане в туби

Ни позна. Може в туби, но предназначени за гориво.

Къде и колко са заплатите по света?

Хубаво е да поговорим за качеството, а не за цената.

Чупете си колите,ходете при майстори и викайте ,УРА!Да живеят,кофтите горива!

Има сайт за цените на горивата и обхваща всички държави, като се посочва цената на по-големите вериги бензиностанции... http://www.fuel-prices-europe.info/

От този сайт е видно, че навсякъде по света дизелът е по евтин от бензина, само у нас еобратното...

А защо,не съпоставим,доходност и качество!Май, нито едното,нито другото!Бананова Държава.

А, защо не сте написали, че във Венецуела 1 литър бензин е по 1 цент?

Вярно, ама един хляб е два долара и го няма редовно.

A инфлацията е 13800% т.е. обезченката е 138 пъни или, ако в началото на годината е бил 1,38 долара в боливари, то сега е 1 цент в боливари

и 100 долара да е литър ,АКО ВЗИМАШ ВИСОКА ЗАПЛАТА НЕ Е ПРОБЛЕМ. А у нас с тези заплати цената е както на запад. защо ли?

Ха сега сравнете и доходите на населението в тези страни и после ги сравнете с тези у нас и оставям пак на вас да направите изводите!

И какви изводи да направим? Бензина е вносна суровина и това какви са доходите на населението няма никакво значение. Ти какво искашм държавата да го субсидира, за да си караш таралясника? Няма да стане.

Някой пак е писал нещо, само за да се рече, че е писал. Има термин "Покупателна способност". Писателчето пак е без домашно. Едно е да си купиш 3 тона гориво със заплатата, друго е да си останеш с мижавите 200 литра.

Браво , много си начетен. Хайде сега изчисли и напиши каква е цената на бензина спрямо покупателната способност на 120 държави по света и да ни кажеш. Ама май- не е толково лесно и бързо

Ми веднага. Споменатата Норвегия. А сега ти ми кажи с 25 000 крони, средно невисека заплата, колко гориво си купуваш. Да та ба в цървула.

Жоро Селянина - постарай се малко повече, защото не е Норвегия с най - ниско съотношение, ако това имаше впредвид. Разочароваш ме.

При нас бензина също е от 0,60 до 0,65 цента}:-)

Хм, как са изпуснали да напишат и цената в Русия - 42-43 рубли = 0,69 долара

Цената на горивата се определя от: 1 Цената на едро на Средиземноморската борса. 2 Размера на акциза. 3 Размера на данъка. 4 Търговската надценка. Покупателната способност на местното население не участва във формулата. Това щото некъФ калъФ пак писал за Москва...

А държавата директно цака и печели от цената с това: 2 Размера на акциза. 3 Размера на данъка.

Пак манипулирате в полза на Москва. В българия се плаща нй-ниският акциз в ЕС а сме в челото на цениете! Парите от разликите чрез Лукоил заминават в МАСКВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не,не заминават! Остават тук, изкупуваме земя и един ден ще ти остане само съборения панел в града! Тъпанар с тъпанарите! А парите на Шел и ОМВ къде отиват бе льольо-о-оооо?

Не че го защитавам, ама човека говори за рафинерията Лукойл, не за бензиностанциите. В този ред на мисли Шел и ОМV също купуват от Лукойл...

Интересно, до колкото знам в Турция в цената на горивото влизат и пътни такси, и цената му там е почти колкото нашата, много интересно и многозначително......

Не гадай - Акциз / крадяща държаба/ и крадящ Лукойл = 2,20лв. Дори и 20 долара да стане петрола /барела/,

Всеки 3 ти коментар: Ама имаме най- ниски доходи или колко били взимали там, сякаш това е в уравнението някъде. Тея биткойни и те много скъпи сравнени с моите доходи, а на запад една заплата и купуват един биткойн. Беше то 70те на миналия век евтиното гориво. Толкова време не разбрахте че да карате кола си е лукс.

Скоро време да ядеш истинска храна също ще недостижим лукс.

Какви са тези тъпи коментари? Защо след като сравняват бензина не сравнят и какво можеш да си купиш с парите там и у нас....? Предполагам, че сме в дъното не на Европа, но и на света, а нашите простаци ходят да ми поръчват подобни изследвания и извадки.... Но сами се осират, значи ние не стига, че сме на дъното на тазблицата по заплати, но и сега и разходите ни са космически.... Нали на тъпака Борисов му казаха, че не е достатъчно само да има 3 години инфлация под1.5/ явно не чете простака/, но и трябва да има видими разултати в борбата с корупцията, т.е. той или Цветанов да са в затвора и тогава, ще признаят борбата ни с корупцията......

stankow

Да, интересна би била и таблица "колко литра могат да се купят с една средна заплата". Тогава хич няма да сме в средата .... :(

тогава ще сте на челно място,но само ако се вземат истинските заплати,а не тези,на които се осигурявате,фактическите заплати в българия са в пъти над европейските,но пак казвам,истинските,да не говорим за бонусите всяко тримесеие,коледни и великденски и т.н.българите нямат стигне по доходи,но реват

ето тази статия е да ни обясни, защо бензина ни поскъпна до 1.35 долара. Не, че на този континент има доларови държави, но просто така перденцата и ножленцата.

В юани ли предпочиташ статистиката ?!? Не друго ами УС долара и от скоро юана са единствените две валути в които се калкулира стойността на петрола и от там на производните му та да се води някаква съпоставителна статистика .

Аре, почнаха да ни обработват. Очакваме включване...

бензина у нас според покупателната способност на бълраите е най-скъп. Отделно да не споменаваме, че е и най-некачествен!!

Съпоставен средна заплата във въпросните държави?

В България на която основен враг е Русия според доктрината на управляващата банда малоумници, бензина следва да струва между 3- 5 долара за литър. След 2019 година България която спря три енергийни проекта начело със своя тъп национален герой лъжец и еднокнижник, ще се снабдява с евтин газ от европейката комисия. Транзитът през бандеровска украина спира. Така стоят нещата за мерзавците и малоумните престъпни шимпанзета свикнали някой друг да им подарява свободата и хляба. Милост няма да има прошка също , освен ако всички негодниците довели народа до този срам и безисходица бъдат осъдени от справедлив народен съд.

Към вчерашна дата литър бензин е 1,35 долара в България при при масово вземани заплати от около 300-350 долара. Масово!

Или отнесено цена на бензин към доходи, в България купуваме най-скъпия бензин в цяла Европа!

По тази логика купува и най-скъпите коли, телевизори, телефони, хляб....

Всъщност не бензина е скъп, а доходите ни са ниски...

Европейските доставчици са едни и същи за целия континент. От там на сетне цените варират за сметка на това колко са високи данъците и акцизите. Покупателната способност на местното население няма никакво отношение. Ако правителството махне акциза и намали данъка цената може да се нагласи да е колкото в Саудитска Арабия.

Kenn1111

Много кръчмарски тези сметки.По интересно е да се сръвни цената на горивата преди облагането им с данъци и акцизи!Там е проблема у нас.Там е и скритата печлаба на веригите бензиностанции.От там са и проблемите.Хем държавата нищо не печели хем хората се ръсят яко.

Не е само у нас. Във всички ЕС държави е така!

Kenn1111

При тях данъците които влизат в държавата са големи а у нас вместо в държавата тия пари отиват......

Поправете се, бре! Към 28.05.2018, т.е. преди три дни, бензинът в София вървеше по $ 1.32 по курса на БНБ за същия ден...

Тази статия е пълна лъжа. Бензинът в Македония е 1,5 лева което прави по малко от долар....

Да ама македония не е част от ЕС. Ако си държава от ЕС има определен акцис който държавата налага.

Kenn1111

И Хонконг не е ама го дават за пример!

Не се сърдете на ценните на бензина. Както и друг път съм казвал, имайте най евтиният бензин в ЕС. Повечето от вас твърдят че имало картел, но както виждате навсякъде по ЕС бензина е на същата цена или по скъп...така че никой не ви дере! Следващият аргумент е че заплатите ви били ниски.....еми, тва е все едно дебелия да се оплаква че яде много мазнини! Ама не я бре да те *ба!!! Оправете си икономиката за има по високи заплати. Това не става нито лесно нито бързо. Необходимо е да имате читави политици (такива нямате), талантливи предприемачи (и такива нямате) и на последно място що годе читава работна ръка ( и такава нямате). За всичко това сте виновни вие...българския народ! Вие бягате, вие избирате и вие търпите. Така че си заслужавате съдбата!!!

Четох подобно сравнение в чуждо издание, което не можем да обвиним в някакви пристрастия и нагласи спрямо България. Първите и последните по мой-спомен са си същите. Ние бяхме около 10 място по евтиния. Освен това най-евтините естествео са в арабския свят. Някъде около 4-то/6-то място бяха САЩ и Русия. Да имаше само 1-2 без собствени залежи на петрол с по-евтин бензин от нас.

Хората това не искат да го разберат. Много по лесно да си кажат че някои пак ги е прекарал от колкото да мислят с главата си. Истината е че цената на бензина не се определя от доходите на българина. А доходит ена българина са ниски защото България няма икономика.

Калкулацията за България е тотално грешна. Течността, която ни продават за бензин, съдържа не повече от 80% гориво. Ако гледаме цената за чисто гориво, а не боклуците с които караме, увреждат двигателя и дават по-висок разход, ще се окаже, че май сме с едни от най-скъпите горива.

Кой е източникът на тази новина? Лукойл?

източника е от една кочина с доста гошовци вътре на угояване с помия

цената трябва да се сравни със средната работна заплата и по-конкретно колко литра може да си купиш с една средна работна заплата. Иначе всякакви сравнения са абсолютно безсмислени.

Средната заплата също е измислица. Сравнението трябва да е с минималната заплата.

в много държави такова нещо също е измислица. В Швейцария няма минимална заплата, например.

Колкото и да струва бензина, аз винаги сипвам за 20 лв.

Май ще вдигат цените.

Когато обяснявате каква е цената на бензина, добавете и колко литра могат да се купят с една средна заплата (а също и с минимална).

Хайде сега относително като тежест спрямо доходите! Много обичам сравнители и статистици, всичките са на каишка.

Доходите са ви такива каквато и вие е икономиката. Няма на кой да се сърдите освен на самите себе си.

Самовлюбен, тебе пък кой те пита? Тук е за българи!

дайте примери със минималните заплати и литър бензин,а и дайре пример с минималната заплата в русия и цената на бензина там,или по точно не пример а съотношение,да видим тогава къде е най скъп бендзина

Последно четох че се притесняват- ще скочи до 50 рубли. Около 1.35 наши пари. В Дубай също поскъпна- вече е над лев за литър.