Коментари - КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток | Бизнес.dir.bg
назад

КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток

В момента ведомството прави анализ на възможните решения заради рисковете от фалити в сектора

Обратно в новината
| Редактор : Лилия Чалева

Коментари - КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Както са я подкарали "умните глави", ще се стигне дотам всеки да се спасява по единично...

Това са брюкселски разработки за дирижиран "пазар". Мислен в коридорите на сградата на европейската комисия. Няма оправяне, освен увеличаване на цените двойно и тройно. Кой генератор на ел. енергия от конвенционален тип ще чака да му се обадят да пусне ток, след като слънцето залезе или когато няма слънце. И само тогава да продава... Ако е в постоянна готовност, той ще има и постоянни разходи за гориво. Но ще продава ограничени количества и следователно за да покрие постоянните разходи, цената му (за балансираща енергия) ще е много висока.

ще трябва да бъде дотирано точно това балансиращо производство!! Иначе ако имаше мисъл в главите на политиците, ПАВЕЦ Чаира щеше да работи и щеше да се строи друга!! Нямаше да се моткаме с АЕЦ Белене!! И фотоволтаиците щехя да са по къщите на хората, а не в частни ръци!! Това бе допуснато и от Брюксел!!

Че защо ви е ток, нали американските окупатори са решили след една седмица да ни затрият изцяло като държава, вкарайки ни ефективно във Войната която се води близо до нас. Щяло да има невиждани досега фойерверки във небето т.е. Те американцитеЩе изстрелват крилати ракети(може и ядрени) срещу Русия от Наша Територия и съответно РФ ще им отвръща със същото като изстрелва по наша територия съответното количество ракети за неутрализиране на америнския агресор и Окупатор на България - Сащ по военните им Бази.

Чаира ще работи до края на годината, но не ясно на коя година. С това ръководство на НЕК само ленти се режат и дрънкат празни приказки.

нулевите цени са много опасни за държавата! при нулеви цени няма от дека да влачат 20% ддс!

Помните ли какво стана с топлофикациите ? Същата схема - от "справедливи по-ниски цени", до закриване и огромни дългове! Сега схемата е същата! И маймуните са си все същите!!!

Да фалирст и да си вбават майката

А на украйна колко ще даваме....

за замяната на " Американските Марици " с " Американски Козлодуи "

Как може във цяла Европа тока да пада с по средно 9%, само у нас не само че не пада, ами искат и да се вдига, как е възможно това? Дали не е заради цената на едни касети, които съвсем скоро се монтираха в АЕЦ-а? Ами да бяха построили АЕЦ Белене, вместо да подаряват реакторите! Грешката не е в нас (обикновените граждани), за да ни изтърсват пак, още и още. Ес ни спря южен поток, спряха ни и Беленето, вече и аз започвам да искам да се махаме от ЕС и да си прави, каквото можем, ще си копаме колкото си искаме въглища и ще си ги ползваме, не да ги продаваме на сърбия, те да правят ток и да ни го продават после с печалба за нас. С нашите въглища бе хора.... Най-бедната държава е най-тормозена от ЕС!!! А сега ни гласят и еврозона, е те тогава ще я втасаме!!!!!!!!

Може ли да видим как се смята тая балансираща енергия? Ако не е чувствителна информация де!

Може. Отиваш в ТУ София и 5 години учиш енергетика и електротехника. И може би ще научиш.

Те щото всички "балансьори" в ТУ са учили ! Ако в реалното управление на енергетиката имаше поне няколко завършили ТУ , нямаше да се стига до сегашните абсурди.

Завършил съм го още 1985 г. тъпанар смотан. И имам два ФЕЦ-а. А ти като какъв го даваш тоя съвет?

Само преди седмица четяхме тук как сме обещали да подаряваме ток на Украйна. ... Значи има проблеми само ако е за българи иначе -може и да го подаряваме даже.

Фотоволтаиците и ветрилките могат да произвеждат ток, но не могат да произвеждат честота за пренос на тоя ток. Без генерирана честота за пренос от ТЕЦ, ВЕЦ или АЕЦ, произведения от соларки и ветрилки ток може да се ползва само локално.

Какви глупости дрънкаш ? За синхронни инвертори чувал ли си ?

Чувал съм. Това са локални устройства. Това дето не съм чувал е такива да се ползват за пренос ток с голямо напрежение по далекопроводи на разстояние стотици километри. А причината да се пренася тока на големи разстояние с високо напрежение е че така се намаляват загубите.

божке какви глупости се пишат, май такива като вас стават и министри и депутати

не може само да папкат, ше треа и да разкешват...

"За това алармират от две години от Електроенергийния системен оператор (ЕСО)." - за какво алармират, те трябва да се оправят с кашата, не да алармират. ЗА КАКВО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ КАТО АРАБСКИ ШЕЙХОВЕ, М?

И как да го оправят? Да забранят перки и панели? Или да построят балансиращи мощности или консуматори?

"Нищо ново под Слънцето". Ще бъдат доведени до фалит всички малки и средни производители на електроенергия от ВЕИ и на така наречения "свободен пазар" ще останат американците от АЕС и спонсорите на политически партии и политици.

Защо не се строят повече мощтности, като ПАВЕЦ "Чаира"?!

Ти знаеш ли какво е Чаира?

Някои не знаем, а искаме да разберем, но на понятен език. Вместо да задаваш въпрос, просто отговори накратко, моля.

Щото "Чаура" не е колиба да се построи от днес за утре където поискаш :) Те този не могат да ремонтират ти искаш още да строят.

Ще плащат къде ще ходят. Не може само на работата лекото и на хляба мекото. Защо не инвестираха в цялостното решение - производство и съхранение. Да, батериите са скъпи, но са им необходими за да нямат нужда от балансиране. Те искат по тънката лайстна само да произвеждат евтино на макс и като се издънят някой да ги подпре с негови мощности за без пари. Който си прави тия сметки е по-добре да си е подготвил вазелина.

Ма ние си имаме най-добрата батерия Чаира ма поради некадърност я бастисаха - това е мегаскандал който се потули а последствията са грандиозни както се вижда.

Спешно дръва и кюмюр... ББААХАХА

Пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй ще бъдат преждевременно затворени подобно на първи, втори трети и четвърти блокове, щото такива са разпоредбите от Посолството. От няколко години, от както постепенно заебахте отношенията с Русия, България от износител на електроенергия №1 на Балканите през гадният социализъм се превърна в нетен вносител на електроенергия. Разчетите са около 2030 година да бъдем само вносители на електроенергия. А това, с постоянно повишаващите се потребности от електроенергия, ще превърне цените на тока в непосилни за огромен % от населението. А АЕЦ Белене можеше вече спокойно да работи.... но ние подарихме реакторите на Покрайна.

Типична популистка глупост. Дай доказателства за твърденията си.

А, спомняте ли ХТК Никопол - Турно Магурели, жидротехнски комплекс, подобен на Железни врати в Сърбия! Той отпадна заради едни измислени "консервативни зелени" на Филип Димитров - Шушумигата! Същите заложиха унищожаването на АЕЦ Белене, барабар с тогавашния кмет на Свищов ст.асистент Красимир Кръстев от Долни Дъбник - Олиото, който никой не помни и след това в СУ, което му беше наградата! Та, така.... Нищожествата са на власт 34 години, от времето на Кръглата маса! Но, къса човешка памет!....

Защо ме изтрихте бе дир? Кое от истината не ви хареса?

Държавните субсидии според мен :)

Ами зелени, пембени и всякакви измислени енергийни източници, които НЕ подават електроенергия постоянно изискват дублираща мощност. За целта плащаме на две централи, едната да произвежда възобновяемия ток /даже понякога било безплатно казват/ и втората да работи в резерв, когато първата спре да подава нужното количество. Има ли учудени, освен умнокрасивите разбира се, че цената за балансиране става баснословна?!?

Ти не беше ли вирусолог, който отговаря за ваксините, а отделно не бече ли и експерт по военно дело на свободна практика? Сега си станал и енергитик така ли?

Не е нужно да си енергетик за да знаеш (ако искаш) как работи една система. В билиотеката има доста книги (безплатни) Аз не съм метеоролог, но знам кога вали!

Умен си, колкото двама прости. В България няма разработен пазар за балансиращи мощности. Проблемът е законодателен. Защо КВЕР се задейства да търси решение? Ами Гинка, разбирай Пеевски и Бориславова, пропищя. На този пазар няма дребни инвеститори, дребните инвестиции са за собствени нужди. На тях не им пука за блансиране. Готвят се пак да ви вземат парите, ама от четене не ви остава време да проумеете прочетеното.

Дай дефиниция за "балансиращи мощности" Какво е това и как работи?

командо - ми въртящи се генератори , които да ти балансират честотата :) Как работи ли ? АМи нагрява се една вода до пара (с въглища, газ, био маса, делене на атома и т.н.) чрез нея се завърта парна турбина, която па върти генератор .... уала балансираща мощност :)

Е то в Бълхария кога се е правило нещо с мисъл. Солариуми - юруш всички на солариумите , имоти - юруш всички на имотите. Страшно прост народ сме

Де море, нема да фалирате! Толкова сте напред с печалбите от преди, че ше извадите малко кешовица, ше продадете един-два Майбаха и вилите на любовниците и ше куртолисате фалита.

Нещо си се объркал, приятел. Тези с майбасите не са същите, които ги грози фалит, ония са си "опекли" работата с преференциалните цени. Тези, които ще фалират са малките инвеститори! Типично за България се плюе без да се има и най-малка представа за какво всъщност става дума.

е да се елиминират колкото се може повече производители на ток за да се подсигури отново монопола, когато дойде времето да имаме "свободен" пазар

"тока за балансиране" Няма такова животно, АЕЦ/ВЕЦ не спират когато е слънчево! Спиране и пускане е сложен процес.....подробности.

Кой е изключеният реактор от АЕЦ Козлодуй, този който го заредиха преди десетина дни с американско ядрено гориво ли?!

Не. 6 блок е изключен заради теч извън зоната. Преди 5 дни някой идиот от вестник беше написал някаква глупост като от незнание или нарочно беше " объркал" 5 с 6 блок и веднага всички го изкопираха като идиоти, че 6 блок бил зараден с 25 % американско гориво.

че иначе еднаните "участници на пазара" могат да балансират другите - по дърветата

кратко, точно и безпощадно вярно;)

забранете веитата и приватизирайре частните енергодружества и цената на тока ще падне автоматично,а ако некой политик или депутат е против го затворете в белене за 100 години