Канадска компания откри тонове злато на границата между Сърбия и България

Само в един участък има залеж от 19,3 тона от благородния метал, който е на стойност над милиард долара

Обратно в новината

Коментари - Канадска компания откри тонове злато на границата между Сърбия и България | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

трепете ДАНС,МВР,ГДБОП,ПОЛИЦАИ,...те не са хора те са зверове,четете АТИЛА по форумите какво пише,Службите са слуги на Англитрепете ДАНС,МВР,ГДБОП,ПОЛИЦАИ,...те не са хора те са зверове,четете АТИЛА по форумите какво пише,Службите са слуги на Англия ,убиха България,прогониха хората от тук,направиха дъщерите ни курви децата ни роби и слуги на господарите по целия свят.АТИЛА е прав че иска да реже гърла,да трепе котилото им.Гешев сам не може да се справи.АТИЛЕ,ти не си сам бори се дете не се предавай прави им мръсотии.браво цигани вие сте истински бълграи продължавайте да биете куките редовно,никой нищо няма да ви стори,смачкайте ги,вие не сте цигани вие сте старите българи,ДАНС и другите са убийци,КУРВИ В ДАНС И ЧИКИДЖИИя ,убиха България,прогониха хората от тук,направиха дъщерите ни курви децата ни роби и слуги на господарите по целия свят.АТИЛА е прав че иска да реже гърла,да трепе котилото им.Гешев сам не може да се справи.АТИЛЕ,ти не си сам бори се дете не се предавай прави им мръсотии.браво цигани вие сте истински бълграи продължавайте да биете куките редовно,никой нищо няма да ви стори,смачкайте ги,вие не сте цигани вие сте старите българи,ДАНС и другите са убийци,КУРВИ В ДАНС И ЧИКИДЖИИ

Иделана сделка, канадците изнасят златото и внасяме боклук от Канада но без пари.

Канада изнася боклука си в САЩ

Това е по-вече от сигурно, за БГ-то комбинация от три пръста. Ама все пак ей-тъй нещо за под масата няма ли да има? или не сме правилните х'Ора?

На този етап на икономическо и политическо развитие имаме два варианта: износ на златото и внос на буклук/Ако е възможно от цяла Европа/;втори вариант -даваме цялото злато на братята хамериканци и им го плащаме по пазарни цени.

Ааааа, на буци ли е ? да ходя да взема няколко кюлчета, а?

Това добра новина ли е за България???? Не стига, че янките прибират ценните ни метали, но и прибраха 3млрд за 8 обещания, които мога да се хвана на бас, че или изобщо няма да доставят, или тжва което доставят ще са некви стари и пребоядисани таралясници!!!!!! Както имаше подобна статия и преди - ЗЛАТО ГАЗИМ, А СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ В ЕС???!!! Това ли е т.нар. такса спокойствие, която плащаме към началниците си от Сащ???!!! Кога най-после България ще се отърси от корумпираните малоумници и ще започне да изгражда независима и силна държава, КОГА??????!!!!!

Със сигурност и Дънди прешъс са открили злато тука в България и си го изнасят, на нас само някакви мижави проценти. Българските политици са за разстрел!!!

Не просто със сигурност, а направо си присвоиха мината в Челопеч, изпод ръцете на държавата (с правилните рушвети на когото трябва)!!! Имаше интервю по телевизията (не бтв, нова и бнт) с бивш директор на въпросната мина, който обясни колко богата на злато, сребро, мед и др полезни изкопаеми е пълна тя!!! Само златото е било в размер на тонове годишно!!!!! А колкото до таксата, направо била смешна, та дори и не я изплащали!!!

Само Сърбите да не ни го приберат ПОД НОСА , както Румънците нефта !

Тая опорка е изтъркана.

Видно е, че има и такива българи, на които САЩ са им родина. Те, ако могат, не златото на България, а майките си ще продадат на Америка.

А има и такива българи, дето СССР са им роднина. Те с удоволсвтие биха предложили на СССР не само златото, майките си и бащите си, а биха широко разтворили задни бузи в знак на братска дружба - от векове за векове!

аз за три грама на тон не копам

какво ще правят сега сърбите. ще дадат ли златото на канадците на безценица, както го дадоха българите.

Като чета тук все или Русия или Америка или Канада са виновни,че Мутрите Мафиозки от власта ни ограбиха

Докога ще изнасяме руда и суровини,като дьржава от третия свят?И ще бьдем най-бедни в Европа и най-зле демографски в света...?

Вадете си ги сами, другарю. Само че не можете.

Как пък преди да дойдат американските освободители можехме всичко, сега вече не можеме нищо!?

Споко, ибрикчи, и вашият ред ще дойде.

И защо да не можеш бе кау..н..дори да ги нямаш парите всяка банка ще ти отпусне заем за машини и всичко което ти трябва...все пак ще копаеш злато печаалбитв са гарантирани...

И ще го изтровят за да извадят нЕкви злато....убийци и алчни лами ненаситни кретени

За уран споменаха ли нещо?

Споменаха за лайна. Търсиш ли?

докато не разчовъркаме цялата земя, няма да мирясаме ей, лакомии такива. и за какво ни е това злато? да се накичи некоя кикиморка или некой шейх да си направи златен ке-неф. или некой да си го натрупа в сейфа, щото голяма гаранция имало с него.-аланкоолу, златото нито се яде, нито се пие, нито топли, нито свети, нито ще те прегърне, нито нищо. голямата инвестиция, разбираш ли. загубено човечество.

Ъхъ всичко е тъй. Само че виртуалните пари на ЕЦБ и останалите централни банки няма вече число, което да ги опише и ги създават с натискане на бутон на някакви срещи на централните плановици. Докато златото трябва да се копа по 3 г на тон и то където го има. Твоят депозит се яде, топли и свети, само докато всички вярват че струва нещо. Обикновено това доверие се изпарява за мигове и настава масова паника, в която тия които нямат злато губят всичко. В Америка след Голямата депресия бяха решили проблема със забрана за притежанието на злато. Нищо чудно тези времена да се върнат.

1300 Не го открихме. Трябваше канадци да дойдат... имаме толкова много, но не заслужаваме нищо.

Що не проверят, да блокират с боп, жандармерия, нап, митници, прокуратура, да ревизират всичко, какво влиза и какво излиза, ама не им стиска

Интересно, кой ще ги открадне?

Дайте им 1 милиард годишна концесия и го забравете това.

....и го забравете това злато защото ТО НЕ Е БЪЛГАРСКО, А АМЕРИКАНСКО. Пардон, канадско.

Господине, изпълвате ме с възхищение. Очевидно имате технологията да го извадите и то на печалба? Защо не кандидатствате и да си платите концесията и да го извадите Вие? И понеже сте и патриотин, за което искрено ви свалям шапка, предполагам че ще го внесете след това в златният резерв на републиката? Добре, че все още има такива знаещи, можещи и чисти душевно патриоти. Значи не всичко е загубено...

Хубаво би било да се запитате господине, как се случва така, че почти всички най-големи нефтодобивни компании в света са англосаксонски, а най-големите петролни залежи на света не се намират в англосаксонски страни. Интересно съвпадение, не мислите ли. И ако за вас отговора е "защото са по-умни и демократични" то за мен не е.

Ако за англосаксонски броиш английски и американски + Shell, не си прав. От десетта най-големи само 3 са такива. Най-голямата е китайска

Познайте колко ще вземе България от това!

А има ли ЖОКЕРИ?

И откъде-накъде България трябва за взима нещо разработвано от канадска фирма в Сърбия?

Да, дойде време и такива въпроси да звучат нормално, а това вече не е нормално.

Сам знаеш колко ще вземе България от злато намерено на чужда територия... Или ти прочете, но не осмисли?

Тламино? Става въпрос за село Тлъмино, община Босилеград. По силата на Ньойския договор от 1919 г. е отнето от България и предадено на Югославия. Мнозинството от населението и днес е българско. Босилеградският край е представлявал интерес за Югославия не само по стратегически съображения /удобен плацдарм за настъпление към София при необходимост/, но и поради залежите от злато в този край, които са били известни на Белград.Днес в района работи мина "Караманица".

Бившата мина "Злата" за добив на златна руда, в Трънския край.Може би находището е близо до този район.Мината е работела още 40-те години на миналия век.

Не знам колко тона злато са открили канадците, разбирайте краварите, но знам с колко олово бих им нашарил задника! Някой ще спре ли този грабеж?

Аиде..пак изкочи червен миндил ...пий си гинко билобата и си смени памперса

Колко злато притежава България? Колкото има в трезорите – около 40 тона – там се движим в топ 50 на света. Геоложките ресурси обаче са нещо различно. На теория ги има, а достоверната им оценка е за около 450 т. злато в проучените находища. На практика, могат да бъдат извлечени и от тях да има полза само след няколко нетривиални стъпки: а) да бъдат доказани запаси (количества, чиито добив е технологично възможен и икономически ефективен), б) да се инвестира и да бъдат добити рудите и в) да бъде извлечен чист метал от тях. Колко злато добива България? Малко – около 7.3 т./г. златен еквивалент през 2015 г. (според Геоложката служба на САЩ) основно под формата на концентрати, а не метал. Да, в Европа се движим на 3-4-то място, но на фона на световния добив от 3 100 т./г. и страни като Китай, ЮАР, Русия, Австралия сме капка в морето. До 60-те години основен източник е била мина Злата в Трън, а след това рудник Челопеч, като през 80-те години са се добивали около 2 т./г. злато, с които НРБ редовно е покривала дълговете си към СССР. злато добито в България през последните 20 години През 2015 г. около 4.8 т. (65%) се добиват от ДПМ Челопеч, а останалите идват основно от Горубсо-Кърджали, Елаците-Мед и Асарел-Медет. Големият ръст в последните години се дължи преди всичко на учетворяването на производството в Челопеч след закупуването на мината от Дънди Прешъс Металс. Кой изнася злато от България? Канадците от Дънди, разбира се!? Всъщност не точно. ДПМ Челопеч добива меден и пиритен концентрат с различно златно съдържание, като стойността на медта и златото в тях е горе-долу еднаква (вкл. и доста сребро). Да, навремето те искаха да го преработват на място, но за съжаление активистите и властите смело прогониха тази инвестиция и днес ДПМ Челопеч изнася концентрати през половината свят, за да бъдат претопени в Намибия, Китай и други места. И така, добавената стойност от производството на метали отлетя завинаги надалеч. Единственият значим производител на крайни благородни метали в България е КЦМ АД край Пловдив – по около 300 кг. злато и 50 т. сребро годишно. Те преработват добива на руда от някои родопски находища и рециклират излязло от употреба електронно оборудване и получават краен метал. Продават ги на този, който дава най-добрата цена, включително на БНБ, и никой няма право да ги обвинява за това. Кой добива най-много и най-ценни метални руди в България? Българските компании Елаците-Мед и Асарел-Медет добиват около 7 пъти повече руда от ДПМ Челопеч, а годишните им приходи са средно с около 100 милиона лева по-високи. Да, техните концентрати съдържат основно мед и малко злато, но какво значение има това – важна е стойността на метала, а не цветът му. Слава Богу, концентратите им се преработват от Аурубис в Пирдоп, тоест и добавената стойност от този процес остава в България. И благодарение на това, Средногорието днес е „Мека“-та на българската тежка индустрия, като произвежда повече добавена стойност на зает дори от София. Факт! Кой плаща най-високи концесионни такси в България? ДПМ Челопеч е най-големият платец на концесионни такси – през 2015 г. плаща 13.8 милиона лева или 18.5% от всички концесии в страната. Това е малко странно на фона на по-ниските им общи приходи, но е факт. Горубсо-Кърджали и някои други малки играчи също добиват златосъдържащи руди, но в доста по-малки количества. Концесионните такси обаче са само върха на айсберга – през същата година ДПМ Челопеч внася в държавните фондове, под формата на данъци, такси и осигуровки, допълнителни около 50 милиона лева. Като добавим и инвестициите в рудника, заплатите и плащанията към доставчици, бързо установяваме, че в страната остава много повече, отколкото се изнася към акционерите. Да не говорим за инвестицията на зелено в Крумовград! Защо българската държава не добива сама златосъдържащи руди? Защото не знае и не може. През 1994 г. държавният рудник Челопеч, чиято дейност е пълнила хазната на НРБ/БКП от 1954 г., е пред ликвидация. Защото държавата не намира пазари за концентрата, нито инвестира в модернизацията му, нито търси нови запаси. Рудникът, а с него и поминъкът на региона, са спасени благодарение на частичната приватизация и последващо концесиониране през 1999 г. Само че тази работа се оказва сложна дори и за частния бизнес и до 2004 г. положението не се подобрява особено. Тогава фалиралата отново мина бива закупена от Дънди Прешъс Металс. А големите печалби, за които четем по вестниците, идват след дългогодишен труд и стотици милиони долари инвестиции. И голяма част от тях бива инвестирана веднага обратно в търсене и модернизация, защото добивът функционира успешно само по този начин. Свръхтехнологичната и печеливша мина, която виждаме днес, нямаше да бъде възможна, ако концесионните такси бяха твърде високи и сделката не се беше случила. Точно толкова просто е. Ако не беше концесиониран, днес от рудник Челопеч щяха да са останали само една запечатана шахта, огромни пропадания на повърхността и старо хвостохранилище, което щеше ежедневно да трови река Тополница и селата наоколо. Като тези на бившите Медет, Елшица, Радка и десетки други, зарязани от държавата в пълна разруха стари мини.

Гледам в Гугъл- тамошните реки се вливат и оттичат към БГ. МОСВ- добро утро !

дрОгаре, рано е за експроприация и национализация, щото още златото е омешано с ония скали, та ще трябва да изчакате!

ми аре доде чекаш ,завърти една свирка

дрОгаре, годишно световния добив на злато е около 2 300 тона!

Кво стана със свирката?

дрОгаре, в света до днес са добити само 170 000 тона злато

дрОгаре, 19 тона злато е омешано с 7 000 000 тона скали!

Тя добре ги е открила,ама те са си на Сърбия и на България,а канадската компания сигурно е решила да придобие рудата и да я изнесе в чужбина,което според мен не трябва да се случва! Или,ако се случва,да си платят златото,а не да го заграбват и източват в техните си държави е така...

ЗАЩО ГИ ПУСНАХТЕ ТЕЗИ ЗЛАТОТЪРСАЧИ ДА ОГРАБВАТ СТРАНИТЕ НИ? ЗА ТЯХ НИЩО НЯМА СТОЙНОСТ, ОСВЕН ЗЛАТОТО. Нямат място в стара Европа.

Ела да ги вземат. Така или иначе ние не заслужаваме нищо. И тук да останат, пак ще се нахранят двама-трима доволно. Омръзна ми от всички вас.

Да допълним колега "География"- споменатото место је у Босилеградско, част от старата България. Горно и Долно Тлмино сме си сите българи, бедно место као другите села у рајон. Овде оште от тракијско је златоносен дел, како је и у България. Драговиштица река и планини около като Дукат ( златна парица) , Краиштето, Осоговско са достојни много на скъпи метали. В Србија се добие млого отдавна злато, сребро, както на рудник Саса у Македонија. От друга страна на Саса у България је било Сребарно коло, мислим от 1992 је затворено, једен мафиаш от Кустендил је узмал местото. Драговиштица река от Българска страна је се изкопана за злато.

Не разбарх защо споменавате България след като златото си е изцяло в жна Сърбия.

И защо трябва канадците да го вземат? Ако се използва за България и българите, а не се открадне, какъв ли би бил стандартът ни на живот?

Ти чете ли статията? Не в България, а в Сърбия е златото.

Вие мекеретата докога ще се правите на утрепани? Това в Челопеч, и това в Крумовградско къде са - в Сърбия или на Луната?

Щом сме станали такива подлоги на сащ,че те обявяват , който не им е удобен за корумиран,ще имаме ли Балкански поток,или НЕ ,за сметка на украинната, чиито тръби са краварски? Пак ли ни прецакаха нашите "братя/ха,ха/ и съюзници"С такива приятели,врагове не ни трябват.

Ще се управят братята сърби.

ДО ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ До: Министър-председателят на България До: Президента на България До: Главния прокурор До: Механизма за сътрудничество и проверка в ЕС До: Българският хелзинкски комитет (БХК) До: Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията по правни въпроси към Народното събрание на България До: Председателстващият Висшия съдебен съвет До: Министъра на правосъдието До: Посолствата на страните на ЕС в България и САЩ До: Медии ФАКТИЧЕСКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВА ИЛИ КОЛОНИЯ Инвестиции, концесии и приватизации, това е НОВОТО робство в Източноевропейските "държави" - колонии. Защо. По прогнозни изчисления на българска територия ЗЛАТОТО е 20 000 тона. По прогнози за златни залежи и по минерални води, България е на ПЪРВО място в Европа. Защо ТОГАВА българските граждани НЕ са богати, а ТОЧНО обратното, те са най-бедни в ЕС и Европа, и не само там. Много просто, българските граждани са ограбени и заробени ДО ЖИВОТ, от привилегирования елит и паразит - шепа "хора". България е единствената държава в Европа, която НЯМА държавен добив на стратегическите ресурси злато и сребро, нали. От концесията за българското злато българските граждани ГУБЯТ над 3 млрд. годишно. От златото държавата получава около 1,5% концесионна такса, докато за чуждите концесионери - "инвеститори" остават 98,5% . Подобен грабеж няма никъде, ДАЖЕ и в Африка. Концесиите за добив на злато са пет броя. Българските руди са поликомпонентни, но те не съдържат САМО злато, трябва да прибавим към него ОЩЕ: сребро, олово, а и още 40 компонента. Тези съставки МОГАТ да бъдат отделени на мед и сребро, и т.н. Стратегическите ресурси - находищата на злато и сребро в България са дадени на частни чуждестранните концесионери, чрез заробващи договори, подписани само от шепа "хора". Частните чуждестранни концесионери твърдят, че от тази поликомпонентна руда, която са ИЗНЕСЛИ извън границите на България, те са успели да добият годишно САМО 15 000 кг. злато и НИЩО друго. ДАЖЕ от тези уж 100 кг. чисто злато, уж добито от българска поликомпонентна руда и НИЩО друго, концесионерите дават на държавата 1 килограм и 440 грама. За 10 години българските граждани са загубили между 25 и 30 милиарда долара. Това е двоен грабеж, защото чистото злато, среброто, олово и още 40 стратегически компонента имат ОГРОМНА стойност сами по себе си, но в хартиените пари - не. Това е двоен грабеж, защото поликомпонентна руда, която се ИЗНАСЯ извън границите на България има ОГРОМНА стойност сама по себе си, но в хартиените пари - не. Извънредно тежките нарушения при добива на поликомпонентната руда, и нейното последващо ПРЕНАСЯНЕ извън границите на България, от частните чуждестранни концесионери, води до: обезводняване, цианиране, арсениране на околната среда, и трябва да бъдат заплатено чрез здравето и живота на хиляди български граждани. Масови заболявания от бронхопневмония при децата заради арсен, олово, кадмий и други тежки метали, завишен брой на раковите заболявания, малформации при децата, завишен косопад и безплодие. Твърдението на българските представителни политици, че въвеждането в експлоатация на златните находища НЕ е по силите на държавата, е напълно НЕВЯРНО, тъй като повечето от тях ще бъдат експлоатирани по открития способ, който е най-евтиният в света. Няма никакъв прроблем, държавата сама да изнася тази поликомпонентна руда и последващата й обработка в ДРУГА държава. В 21 век българските граждани са продадени в робство до живот от шепа "хора" - привилегирован елит и паразит. България е превърната в една жалка и мизерна колония на западната "демокрация" и "свобода". Представителните политици в България продължават да твърдят, че няма пари, и те ТРЯБВА да вземат ОТНОВО нови заеми, но плащането им е ВИНАГИ за сметка на ВСЕКИ български гражданин. Една шепа хора вземат заеми и заграбват ресурсите на цялата държава, а останалите трябва да плащат до живот за ВСИЧКО това. Ето това е "демокрация и "свобода" днес в ЕС - България.

Купи си акции от Дънди, бе! Стига лъжи!

Троле, пиши по темата, а не за тролските си неща.

Не знам от коя психиатрия пишеш но сменяй лекарствата от време на време че си много ама много зле , наложително е санитарите да ти ограничат достъпът до интернет.

ТЕМАТА: Канадска компания откри тонове злато на границата между Сърбия и България. Троле, пиши по темата, а не за тролските си неща.

Открили са предполагаеми ...... цели ..... 19 тона. Които ще се добиват 10 години и за което ще бъдат похарчени 1 милиард долара. Само тъпаците си мислят че златото се копва с лопатката и пълниш направо в касата

Тотални глупости на пълен малоумник пишеш свободни числа, скарани с всякаква логика и реалност. Колко злато притежава България? Колкото има в трезорите – около 40 тона – там се движим в топ 50 на света. Геоложките ресурси обаче са нещо различно. На теория ги има, а достоверната им оценка е за около 450 т. злато в проучените находища. На практика, могат да бъдат извлечени и от тях да има полза само след няколко нетривиални стъпки: а) да бъдат доказани запаси (количества, чиито добив е технологично възможен и икономически ефективен), б) да се инвестира и да бъдат добити рудите и в) да бъде извлечен чист метал от тях. Колко злато добива България? Малко – около 7.3 т./г. златен еквивалент през 2015 г. (според Геоложката служба на САЩ) основно под формата на концентрати, а не метал. Да, в Европа се движим на 3-4-то място, но на фона на световния добив от 3 100 т./г. и страни като Китай, ЮАР, Русия, Австралия сме капка в морето. До 60-те години основен източник е била мина Злата в Трън, а след това рудник Челопеч, като през 80-те години са се добивали около 2 т./г. злато, с които НРБ редовно е покривала дълговете си към СССР. През 2015 г. около 4.8 т. (65%) се добиват от ДПМ Челопеч, а останалите идват основно от Горубсо-Кърджали, Елаците-Мед и Асарел-Медет. Големият ръст в последните години се дължи преди всичко на учетворяването на производството в Челопеч след закупуването на мината от Дънди Прешъс Металс. Кой изнася злато от България? Канадците от Дънди, разбира се!? Всъщност не точно. ДПМ Челопеч добива меден и пиритен концентрат с различно златно съдържание, като стойността на медта и златото в тях е горе-долу еднаква (вкл. и доста сребро). Да, навремето те искаха да го преработват на място, но за съжаление активистите и властите смело прогониха тази инвестиция и днес ДПМ Челопеч изнася концентрати през половината свят, за да бъдат претопени в Намибия, Китай и други места. И така, добавената стойност от производството на метали отлетя завинаги надалеч. Единственият значим производител на крайни благородни метали в България е КЦМ АД край Пловдив – по около 300 кг. злато и 50 т. сребро годишно. Те преработват добива на руда от някои родопски находища и рециклират излязло от употреба електронно оборудване и получават краен метал. Продават ги на този, който дава най-добрата цена, включително на БНБ, и никой няма право да ги обвинява за това. Кой добива най-много и най-ценни метални руди в България? Българските компании Елаците-Мед и Асарел-Медет добиват около 7 пъти повече руда от ДПМ Челопеч, а годишните им приходи са средно с около 100 милиона лева по-високи. Да, техните концентрати съдържат основно мед и малко злато, но какво значение има това – важна е стойността на метала, а не цветът му. Слава Богу, концентратите им се преработват от Аурубис в Пирдоп, тоест и добавената стойност от този процес остава в България. И благодарение на това, Средногорието днес е „Мека“-та на българската тежка индустрия, като произвежда повече добавена стойност на зает дори от София. Факт! Кой плаща най-високи концесионни такси в България? ДПМ Челопеч е най-големият платец на концесионни такси – през 2015 г. плаща 13.8 милиона лева или 18.5% от всички концесии в страната. Това е малко странно на фона на по-ниските им общи приходи, но е факт. Горубсо-Кърджали и някои други малки играчи също добиват златосъдържащи руди, но в доста по-малки количества. Концесионните такси обаче са само върха на айсберга – през същата година ДПМ Челопеч внася в държавните фондове, под формата на данъци, такси и осигуровки, допълнителни около 50 милиона лева. Като добавим и инвестициите в рудника, заплатите и плащанията към доставчици, бързо установяваме, че в страната остава много повече, отколкото се изнася към акционерите. Да не говорим за инвестицията на зелено в Крумовград! Защо българската държава не добива сама златосъдържащи руди? Защото не знае и не може. През 1994 г. държавният рудник Челопеч, чиято дейност е пълнила хазната на НРБ/БКП от 1954 г., е пред ликвидация. Защото държавата не намира пазари за концентрата, нито инвестира в модернизацията му, нито търси нови запаси. Рудникът, а с него и поминъкът на региона, са спасени благодарение на частичната приватизация и последващо концесиониране през 1999 г. Само че тази работа се оказва сложна дори и за частния бизнес и до 2004 г. положението не се подобрява особено. Тогава фалиралата отново мина бива закупена от Дънди Прешъс Металс. А големите печалби, за които четем по вестниците, идват след дългогодишен труд и стотици милиони долари инвестиции. И голяма част от тях бива инвестирана веднага обратно в търсене и модернизация, защото добивът функционира успешно само по този начин. Свръхтехнологичната и печеливша мина, която виждаме днес, нямаше да бъде възможна, ако концесионните такси бяха твърде високи и сделката не се беше случила. Точно толкова просто е. Ако не беше концесиониран, днес от рудник Челопеч щяха да са останали само една запечатана шахта, огромни пропадания на повърхността и старо хвостохранилище, което щеше ежедневно да трови река Тополница и селата наоколо. Като тези на бившите Медет, Елшица, Радка и десетки други, зарязани от държавата в пълна разруха стари мини.

Волене, как в парижа града? Ами на карибите? не кат в мордор, нъл тъй? дерзай и бий фашистите за кеф на орките от мордор.

И колко за нас?

За какво ни са 10-20 млн от концесия, като след като се отрови храната и водата ни ще ни трябват стотици да запълним хвостохраншлищата? Злато не се яде

Никой не обработва нищо тук , рудата се изнася с кораби и се обработва в индия.

Канадци и американци ще ограбят златото без да им мигне окото. Няма и да питат даже.

И аз имам една жила златоносна. Почва малко под пъпа и стърчи напред. Чакам канадки да ми я разработят...

Златото на Боккена.

Няма война,намират един изрод и за пари продава нашите богадства,а на нас ни внушават,демокрация,обир законен и постапенно изчезваме

ДО ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ До: Президента на България До: Главния прокурор До: Механизма за сътрудничество и проверка в ЕС До: Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията по правни въпроси към Народното събрание на България До: Председателстващият Висшия съдебен съвет До: Министъра на правосъдието До: Посолствата на страните на ЕС в България и САЩ До: Медии ФАКТИЧЕСКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВА ИЛИ КОЛОНИЯ Инвестиции, концесии и приватизации, това е НОВОТО робство в Източноевропейските "държави" - колонии. Защо. По прогнозни изчисления на българска територия ЗЛАТОТО е 20 000 тона. По прогнози за златни залежи и по минерални води, България е на ПЪРВО място в Европа. Защо ТОГАВА българските граждани НЕ са богати, а ТОЧНО обратното, те са най-бедни в ЕС и Европа, и не само там. Много просто, българските граждани са ограбени и заробени ДО ЖИВОТ, от привилегирования елит и паразит - шепа "хора". България е единствената държава в Европа, която НЯМА държавен добив на стратегическите ресурси злато и сребро. От концесията за българското злато българските граждани ГУБЯТ над 3 млрд. годишно. От златото държавата получава около 1,5% концесионна такса, докато за чуждите концесионери - "инвеститори" остават 98,5% . Подобен грабеж няма никъде, ДАЖЕ и в Африка. Концесиите за добив на злато са пет броя. Българските руди са поликомпонентни, но те не съдържат САМО злато, трябва да прибавим към него ОЩЕ: сребро, олово, а и още 40 компонента. Тези съставки МОГАТ да бъдат отделени на мед и сребро, и т.н. Стратегическите ресурси - находищата на злато и сребро в България са дадени на частни чуждестранните концесионери, чрез заробващи договори, подписани само от шепа "хора". Частните чуждестранни концесионери твърдят, че от тази поликомпонентна руда, която са ИЗНЕСЛИ извън границите на България, те са успели да добият годишно САМО 15 000 кг. злато и НИЩО друго. ДАЖЕ от тези уж 100 кг. чисто злато, уж добито от българска поликомпонентна руда и НИЩО друго, концесионерите дават на държавата 1 килограм и 440 грама. За 10 години българските граждани са загубили между 25 и 30 милиарда долара. Това е двоен грабеж, защото чистото злато, среброто, олово и още 40 стратегически компонента имат ОГРОМНА стойност сами по себе си, но в хартиените пари - не. Това е двоен грабеж, защото поликомпонентна руда, която се ИЗНАСЯ извън границите на България има ОГРОМНА стойност сама по себе си, но в хартиените пари - не. Извънредно тежките нарушения при добива на поликомпонентната руда, и нейното последващо ПРЕНАСЯНЕ извън границите на България, от частните чуждестранни концесионери, води до: обезводняване, цианиране, арсениране на околната среда, и трябва да бъдат заплатено чрез здравето и живота на хиляди български граждани. Масови заболявания от бронхопневмония при децата заради арсен, олово, кадмий и други тежки метали, завишен брой на раковите заболявания, малформации при децата, завишен косопад и безплодие. Твърдението на българските представителни политици, че въвеждането в експлоатация на златните находища НЕ е по силите на държавата, е напълно НЕВЯРНО, тъй като повечето от тях ще бъдат експлоатирани по открития способ, който е най-евтиният в света. Няма никакъв прроблем, държавата сама да изнася тази поликомпонентна руда и последващата й обработка в ДРУГА държава. В 21 век българските граждани са продадени в робство до живот от шепа "хора" - привилегирован елит и паразит. България е превърната в една жалка и мизерна колония на западната "демокрация" и "свобода". Представителните политици в България продължават да твърдят, че няма пари, и те ТРЯБВА да вземат ОТНОВО нови заеми, но плащането им е ВИНАГИ за сметка на ВСЕКИ български гражданин. Една шепа хора вземат заеми и заграбват ресурсите на цялата държава, а останалите трябва да плащат до живот за ВСИЧКО това. Ето това е "демокрация и "свобода" днес в ЕС - България.

А СЕГА И С ТОВА НАТРАПВАНЕ НА ЕВРОТО ,ВЪПРЕКИ,ЧЕ НАРОДЪТ НЕ ИСКА,ЩЕ ДТАНЕМ ХЕМ БЕДНИ И ЩЕ НИ ЗАРОБЯТ С ДЪЛГОВЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ.КОЛКО СА ДОЛНИ И ПРОТИВНИ.

Абсолютно прав сте.По злато и минерални води стъпваме а живеем на ръба.Софиянски продаде водата на софиянци,за златото и медта не си спомням,но Волен много се заканваше за промяна на концесията ,но т.н.патриоти станаха същите вампири.Ясно ,че те повече НС няма да видят.Всички до сега управляващи отвлякоха природни богатства ,сключиха неизгодни договори за нас и обогатяващи за тях.Сега за да си развържат съвсем пояса ,им пречи единствено Президентът.За туй са рекли да го махат Единствената светлина в тунела е президентска партия. Спомнете си за баба Стойна.ПОКЪРТИТЕЛНО.ОНИЯ ГОРЕ ИМАТ ВЪЛЧИ СЪРЦА,ПОДЛОЖЕНИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ.НАЦИОНАЛНА ИЗМЯНА!!!!!

Това го прати до американското посолство на улица Козяк, те са наши госпидари и ментори.

До: Посолствата на страните на ЕС в България и САЩ

Всички гореизброени инстанции са комисионери на "канадската" фирма с къдрици около слепоочията.

ДО ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ

През 1989г там работихме приятели студенти-алпинисти по запушване фугите на панелните сгради, защото бе трудно и скъпо за техника. 500 лв. надница, когото българина работеше за 5,60 на ден. На ОЛОВНОЦИНКОВАТА НОВОСТРОЯЩА се кариера за обогатяване на границата със Сърбия. Минавахме първо граничен контрол на Българските граничари преди да стигнем строящата се обогатителна фабрика . Някой е взел отново ГОЛЕМИТЕ "КОМИСИОННИ" за даването на безценица на Българските суровини. Отново ще се изнася руда до ЮАР само като злато. Златото се съпътства от цялата Менделеева таблица от тежки метали. Днес те струват повече от обявеното злато, защото са безценни в новите компютърни и космически технологии.

Ако шибаната руска кочина не беше откраднала от България и подарила на балканската си курва сърбия тази БЪЛГАРСКА земя, сега това злато щеше да е наше. Само че, нашите руски помаци са на друго мнение, те ще целуват руския член и тогава, когато той насилва жените им...

За съжаление не знам коя е курвата сега, след като срещу 1.44% от предполагаемото съдржание на злато, компании от други държави добиват и изнасят рудата... А ние (обикновените българи) плащане 10% плосък данък + осигуровки... Добре е!!! Никакъв смисъл от минно-геоложни университет ако не могат да намерят технология ние да си го добиваме и да си остава на нас ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!! но сега не е модерно така....

Съвсем скоро ще има Балканска пролет за ново прекрояване на границите на Балканите. Кой да знае преди 75г че ще се появи злато точно на границата между Сърбия и България?

Другари, какво не разбрахте пак - това, че шибаната руска кочина е крала български земи и ги е подарявала на курвите си, или че всичките ни злини през последните два века са идвали все от североизток?

Егати тъпанара.Ние говорим за сега ,той си знае ,за преди 70г и Орешарски.

Бае Ганя

Ти ли бре, дебил?

към " 2020-02-06 19:05:46 Балкански Ако шибаната руска кочина не беше откраднала от България и подарила на балканската си курва сърбия тази БЪЛГАРСКА земя, сега това злато щеше да е наше. Само че, нашите руски помаци са на друго мнение, те ще целуват руския член и тогава, когато той насилва жените им.." Границата е определена със договори от1918. след това по времето на стамболийски от сърбо-хърватско словенското кралство са анексирани български територии в западните покрайнини без договор и точно там е територията която се коментира. стамболийски като министър председател и цар борис III не възразяват срещу анексирането на тези теритарии.

26 тона злато, натрупано по време на Царство България, е откраднато тайно от Съветския съюз в края на 50-те години на ХХ век. Това шокиращо разкритие лъсва от разсекретени документи на Държавния архив и на Българската народна банка (БНБ)

Много тъп укра си. Чибай се със секретните ти разкрития...

През 1936г. СССР прибира 440 тона злато от Испания за да го "опази" от Франко - това е исторически факт и днес още го "опазва".......

Супер ще лапат за нас чма с химия

То златото е в Сърбия, кво сте се разквичали, рубладжийски скотове! БУХАХАХАХА Сега ще видите братята си сърби как ще легнат на злите канадци!

ДЕБИЛЕ, тия руди не се концентрират около измислени граници.

Да ама отровите от добива му ще дойдат у нас недоклатен козяк

Нас какво ни грее??? Златото отива за Канада. Три % отиват за ШАЙКАТА РАЗБОЙНИЦИ които ни управляват.

За нас са отровите от добива

Направо в ШВЕЙЦАРСКИТЕ ТРЕЗОРИ. "Канадската" фирма е на шаломовците.