Коментари - Какво става с инфлацията? | Бизнес.dir.bg
назад

Какво става с инфлацията?

Струва си да отбележим няколко извода и тенденции

Обратно в новината
| Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика*

Коментари - Какво става с инфлацията? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кои цени са спаднали? Кой ги разправя тези лъжи и по чия поръчка??! Даже символът на демокрацията - бананите - са на същите цени! Ами токът защо се вдига, и това ли е заради "намаляване на инфлацията"?!

Аз може и да не съм специалист по инфлацията ама да си кажа моето усещане какво е: - На диета съм и всеки ден ям по половин авокадо. Цената на авокадото за брой е мръднала само с 0.5-1 лв нагоре, но от два месеца насам съм изхвърлил може би 40-50 броя авокадо, защото като го разрежа или е развалено или е вкиснало. От години купувам авокадо и никога досега не е било вкиснало. Пак казвам, не съм специалист, но в този случай смятам, че моята инфлация клони към безкрайност. - Купувах един много вкусен варен боб в буркан, мек и маслен,, от който малкото бурканче беше преди 2 г около 1.86 лв. Сега е 3.32 , а бобът е твърд като недоварен, чука между зъбите и не го купувам вече. Тук също смятам, че моята инфлация клони към безкрайност. - преди 2 г в един от суперите купувах много вкусно прясно постно зеле. Сега го няма или е омешано с всякакви зеленчуци, които не са били продадени предния ден, но които се готвят по различен начин, задържат вода и развалят всуса на зелето. Не го купувам повече. Отново имаме драстично намаляване на качеството на храната и пак според мен в случая моята инфлация клони към безкрайност. - Преди месец ми се случи да изхвърля десетина опаковки козе кисело мляко, защото млякото в тях беше в блудкава течна форма. И т.н. и т. н.... Тъй като това не са единични случаи, смятам, че това е скрита инфлация, която институциите умишбено не отчитат и по този начин заблуждават хората.

Явно Т МАРКЕТ не участва в изследването - от половин година цените на алкохола устойчиво пълзят нагоре, а пенсията ми не е мръднала :(((

Почти навсякъде, щото мога да отбележа и - навсякъде, цените растат, но инфлацията падала!?!?!?!?!? Ами - Елеметрано Уотсън, все пак сме Абсурдистан ... И това са само ФАКТИ. Без стъкмистика и без ала-бала с помощта на Урсула Лайняната. А това са отново само ФАКТИ, тъй като Киро Простото каза на всеослушание, че Урсула Лайняната ще ни помогне за инфлацията. И ето - виждаме помощта.

Ръст на цените = Ръст на инфлацията. Другото на празни приказки.

Какво да става ? Крие се . От ден на ден по-хубаво , и от година на година по-лошо . Движим се в правилната посока ......

Не бе,хич няма връзка между цени и инфлация,ама никаква . Заплати под 1000 лева масово,стигна се дотам да пращаме храни от Англия защото са в пъти по евтини. Цените са ужасяващи ,да не говорим за удоволствие/ресторант, почивка,/

пффф

А можеше да е 17% лихвата във банката и всичко да е наред... :)))))

А можеше и цените да са като отпреди славаукраинето, ама ги демократизирахме, че всичко да ни е наред :)))))

Важното е,че Курволенка пак е дупедавка.

кирчовец ли е готова?

Винаги готова за парапета.

Какво да стане с инфлацията? Инфлацията расте,те я отчитат,че намалява!

Това на цените по заведенията ли? Или по пазарите? Или из Европа? След близо 100% инфлация, огромните 0,2% дефлация са голямо успокоение!

Цената на индийското орехче не е мръднала!

Общо взето, аз меря всичко по джоба си и какво мога да си позволя. Инфлация нямало, ама според данните на НСИ, крайните потребителски разходи на домакинство през 2020 г. са били 69 748 лева, а през 2022 г. - 96 703 лева. Тоест увеличението е с около 39%. Не че сме купували кой-знае какво повече, но някак си не мога да си спомня, доходите на семейството ми да са се увеличили за същия период с тези 39%. Истината е, че цените си растат, а доходите изобщо и не могат да ги достигнат в този растеж. А пък според Форбс, и през 2023 г. българите са с най-ниският процент по покупателна способност в ЕС - 64% от средните за ЕС. Ама вие продължавайте да ме агитирате, колко съм забогатял, как семейството ми просто се чуди какво точно да направи с огромните излишъци от доходите ни. Давайте - така на човек му става по-топло на душата и с радост очаква светлото бъдеще.

прекомерното масово забогатяване - води до крупно увеличение на размерите (справка главните фигури на двете водещи партии)

Дано влезнем по-бързо в еврозоната! България ще забогатее повече, със сигурност!

ти верно си тъп. Много тъп

Некой от вас двамата е тъп ама не е той !

се бачка повече

Какво цените са същите от 2021г. ли искате да кажете? Като има 100% поскъпване от тогава...

Товариш, правиш ли разлика между инфлация и цени? Май не...

пъраф си . нема фръска между цените и инфласиата .

То че фръска има но къде е разликата?

Как според теб се мери инфлация? Зяпайки звездите?

Ясно...