Какво ще прави България с отработеното руско ядрено гориво

Два дни преди Коледа в София беше подписан договор между АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната централа.

Обратно в новината

Коментари - Какво ще прави България с отработеното руско ядрено гориво | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На голям карък е когато се спира нещо работещо..Ще окепазят и АЕЦ а .Както всичко друго.

Тъпото киро ще го складира в задния си двор!

Отдавна отработеното гориво остава у нас.

Не лъжи ! Остана само последното отработено ядрено гориво.

В българският вариант това означава: - Скъпо, по-скъпо много скъпо в сравнение с енерго носителите (руски) които до сега ползвахме. Ползваха ги и всички от цяла Европа, както и огромна част от останалият свят, в това число и Америка. Тия последните продължават да ги ползват и сега. И всичко това е само и единствено за чужди интереси. Ако се мислеше в правилната посока, диверсификацията е такава, че това което се подменя е по-евтино.... Иначе просто няма логика да седиш на един клон и да го режеш, при пълното осъзнаване, че като го отрежеш, падаш и се пребиваш като куче...

САЩ са го измислили. С отработеното гориво правят ракети и бомби с обеднен уран, после се намесват в няколко войни и ги пускат на Сърбия, Косово и Ирак

Тук всичките специалисти от АЕЦа се изредили да пишат виждам.

Ще сглобим бомби.

Ще си го вкара в задника!! Това ще прави

България ще прави това, което винаги е правила най-добре - глупост след глупост!

Ядрената индустрия е огромна верига от предприятия. В България разполагаме само и единствено с АЕЦ. Горивото се доставя във вид на касети. Самото гориво са таблетки, които никой в АЕЦ-а няма как да види, защото са вътре в касетите. Даже малка част от персонала виждат тези касети. За нас е важно тези касети да работят и да са сигурни. Другото важно е цената, количеството енергия която можем да получим от всяка касета и на края нейното изпращане някъде за преработка. До сега руснаците ни гарантираха доставки на горивни касети и обратно прибиране на отработилите. В Русия има ЗАКОН който ЗАБРАНЯВА да се прибират радиактивни отпадъци от други държави. Касетите с отработено гориво се приемат ВРЕМЕННО за преработка, а радиоактивния отпадък трябва да се върне, в случая в България. Когато касетата се разглоби изважда горивото и то се преработва като се отделя урана. В този уран лекия изотоп /235 Уран/ е повече отколкото в природния. Отделя се и плутония, който е отлично гориво за реакторите. Така понеже България е вече закупила един път свежо гориво, тя се оказва собственик и на повторно извлечен уран и плутоний, но те се намират някъде в някое предприятие в Русия. Или може да сме ги вече продали и така да сме си намалили цената която трябва да платим за преработката. Радиоактивните отпадъци обаче ще трябва да ни бъдат върнати и ние да им намерим място за съхранение. Става въпрос за силно активен отпадък. Именно за този отпадък не е намерено решение в много страни по света. В тази статия казват, че няма как да се извозва отработеното гориво в Русия. Да, до сега се е извозвало през Украйна. Сега не може, но какво пречи да се извозва през Черно море до Русия? Казват,че няма как да се достави свежо гориво от Русия. А как Турция ще си го доставя пак от Русия? И не на последно място да добавя, че свежо гориво е доставяно в България и със самолети и то не веднъж, а много пъти. По-проблемно, по-трудно е извозването на отработено гориво, защото е силно радиоактивно, в специални контейнери които тежат над 100 тона единия.

Ще го копае, където и падне! Някой да не си мисли нещо различно? Не бъдете наивни.

Ще го закопаят в някоя дупка,за да не се вижда ядрения отпадъци.

Законно ли е подписването на такъв важен договор без предварително проведен ТЪРГ ? Не е ли ПРЕСТЪПЛЕНИЕ да се трови територията ни с отработен уран?

Игра с атома не бива. Украинците го доказаха през април 1986 г. с аварията в Чернобил.

"Какво ще правим с отработеното....." - Да го заврат в задника на тези които са подписали договора

Очаквайте тотална ядрена авария! После и с камъни да убием, подписалите договора, все тая!

важното е че па на путя набутахме свежи доларчета за ирански бонбонки, па и договрджиите да гушнат некое и друго рубле и благовението на издънилия се вече тиран, който скоро ще гледаме по Нидерланската тв

Ама нали войната до 2030година ще свърши, тогава ще му мислим.....

Що не помолим Елон Мъск да ги изпрати в космоса тия касети

Отработеното гориво е и доста ценна суровина - ако знаеш какво и как да правиш с и от него. Технологията я разработихме още 90-те, после, с демократизацията на енергетиката, всичко отиде на вятъра. Все пак, на хартия и фаилове повечето е тук.... стига някой да прояви интерес. Съмнявам се в което....

наскоро имаше един телефонен разговор на президента, в който обещаваше диверсификация

фукушима?

На някои хора много им се гние в затвора, но това ще е твърде леко наказание заради щетите, които нанасят на държавата ни. набиване на кол като че ли най-много ще им отива и пак ще им е малко.

Западната къща е в фалит....електроцентрала са построили миналия век. Общо взето с опасност че може да стане издънка с горивото я спасяваме да оцелее....

Ще го набутваме в задния двор на управляващите и взелите решение!

Значи разбрахме че сме се прецакали за пореден път.....липсва с колко е по скъпо това гориво и естествено добавете ликвидацията на горивото..... общо взето санкциите са за нас не за руснаците...

Добре де, как сключиха договор при положение, че горивото на Уестингхаус не е сертифицирано от АЯР? Тая мъка започна преди повече от 10 години и последно простия се опита директно да накара АЕЦ-а да подпише договор. За да се сертифицира горивото трябва проидводителя, тоест Уестингхаус да предостави доказателства, че е безопасно и технически възможно а към момента такива няма и няма как да има. Как стана номера с тоя договор?

Руснаците ще им дадат сертификат нали от тях ще го купят.

Ясно :-). С други думи Руснаците пак ще се нагушат с пари, ние ще платим на посредниците(Уестингхаус) в пъти по-скъпо от това което сме плащали на Руснаците, после всичко е ТОК. Руснаците и Уестнгхаус са в НЕБЕТО и остригали раята.

Как е подписан този договор.Много просто-питай просто Киро.Той знае всичко!?!?

Диверсификация по български. Отказваш се от производителя за да попаднеш в зависимост на прекупвачите.

До 15 години ядрените отпадъци ще се изтрелват в космоса.

Руснаците демонстрираха на цяла Европа, че са ненадежден партньор. Нас ни клатят от 80 години, като черешката на тортата беше шантажа с газа. След брекзит и войната в Украйна, Франция има най-голям шанс да измести Германия като лидер на ЕС. Франция също така е на първо място в съюза по производство на електричество от АЕЦ. Към французите са проявявали афинитет дори и най-вършите комуснити. САЩ пък водят НАТО, а руската федерация не се знае дали ще я има след една петилетка. Балансирана ядрена преданост между САЩ и Франция е най-изгодната позиция за България в момента.

Учени изчислиха. След 460 години Русия ще се разпадне.

Цане Цане ма не четеш ли новини бе Почти всички френски АЕЦ са в ремонт И как доказаха руснаците че са ненадежден партньор Като отказаха да им се замразяват плащанията Ти би ли продал нещо без да ти се плати

киро, ти ли си бе?!

40% от петрола и ядреното гориво в САЩ е внос от Русия. Така че пак си купуваме руски горива, но през посреднически фирими от САЩ. ГЕРБ, СДС, ДПС и ПП са партии спомагащи колонизацията на България от САЩ, но най-изявеният майкопродавец в момента е летеца-натовец Румен Радев.

Интересна информация! Може ли източника да прочетем в оригинал!

https://www.mediapool.bg/vapreki-voinata-targoviyata-s-uran-mezhdu-evropa-i-rusiya-ne-spira-news340381.html https://www.svobodnaevropa.bg/a/32017238.html заповядай.

https://trud.bg/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/ https://bgnes.bg/news/prez-2022-g-frantcia-e-kupila-ot-rusia-153-tona-obogaten-uran-za-svoite-aetc/ Моля.

Да бе, ама като умрат още половин милион руски момчета, Бай американо ще го прибира като репарация от Русия и ще ни го продава на безценица.

40% от простотутките в Европа и САЩ също идват от Русия. Няма проблем, че сводника е местен.

от педерасти те са български..

Ами ще го захранваме в експерименталния реактор в младост и ще си вадим оръжеен плутоний. После ще спретнем няколко ядрени глави, в случай че руските отрепки решат да пробват същото като в Украйна. Излишъка можем да продаваме на Франция, САЩ, Великобритания.

Форумните малограмотни русофили-таксиджии пак обсъждат ядрената енергетика. Копейкаджии, не ви е по акъла бе. Пасете си козите, карайте такситата, работете каквото разбирате.

То ти пък си светило в областа. От километри ти личи.

Аз когато кандидатсвах в СУ, в специалност ядрена физика се влизаше с тройка от приемния изпит по математика, защото нямаше желаещи. Тъй че, не ми се прави на много умен ! Ако въобще имаш нещо общо с АЕЦ, то е че си назубрил някакви протоколи за действие, а теорията на ядрената физика е много далече от това !

Физик и Фрас специалисти на търкалета ! Хвани единия па и с другия също , смешници !!!!!!!!!!!!

Ей, това мурзилките от всичко разбират... Даже и от ядрена физика! Толкова глупости накуп скоро не бях чел! Но особено ме изкефиха две опорки - как американското ядрено гориво било "по-слабо" от руското и това как американците не обогатявали уран... Вярно, че мат'ряла е зле, ама тези които измислят и пишат такива работи са най-зле...

Личи си че ти си от най-злетата във форума.

Благодаря, неграмотнико! От твоите уста е като комплимент! Поредната мурзилка с килийно образование!

Това се казва тъпанари,най-вероятно новите краварски касети няма да сработят с реактора и после мяу

В Чехия и Украйна сработиха вата , колкото и да ти е тъжовно :)

В Чехия ги изгониха малоумник.

Прочети първи колко и как са сработили! Това, че на чехите едва не им гръмна един от реакторите, не значи, че тук няма да гръмне!

Нищо не е сработило бе малоумник.

Копейкаджии, нали събирахте подписи за референдум за еврото. Кво стана? Докъде стигнахте? Мълчите нещо кат бити гъзове. Май не щат да се подписват хората, а?

Под европейско "влияние" сме, собствена парична единица не ни трябва, както не ни е трябвала и когато сме били под османско "влияние".

2 европейски кърлежа ще цуцат от аец-а предполагам на 5 торни цени а за нас ядрени отпадъци. Все по зле и по зле става далаверата за България.

Защо по коледа се сключват такива сделки, може би за да нехае народа докато празнува!? И защо когато правят диверсификация винаги купуваме от сащ :)) И зсщо никога не се прави сравнение на цените за потребителите?

България е в ЕС тролче на капейки и колкото и да страдаш няма как да промениш този факт :)

Павелчо не всички харесвст мъжки ласки като тебе и повечето българи не искат да ги управляват европедали от Брюксел!

Парадираш с фетиша ти към мъжки ласки ли моЙто момиче и пробваш да го прикачиш на други ?

Васал на ЕС ли сме или на САЩ? Че трябва да купуваме руско ядрено гориво не от Русия, ами от САЩ? При това лошите руснаци си прибираха отработеното гориво, а купеното от САЩ ще го ядат децата ти!

Ще хранят с него шепата рашки подлоги останали у нас та хем да са сити , хем да им е топло , хем да си светят :)

да си малоумен трол. Заучил две мантри я да видим колко пъти ще ги напишеш да вземеш 2-3 лева.

Ами като ти е тежко малоумни троле номери си работа :)

явно си възпитаник на помощно училище, разбирам те, не можеш друго да работиш. Блъскай простотий по клавиатурата да изкараш някак празниците. То си си живо нещастие ти.

Викаш горивото на Уестингхаус не е руска, а? Руско си е, само дето минава през няколко прекупвача, за да си смени националността. Енергийни ресурси не достигат в цял свят, а Русия произвежда над 50% от обогатения уран. САЩ не произвеждат, зависими са, в това число и от Русия. Няма Русия - няма САЩ!

Да бе , също както газът и петрола ядрено гориво го прави единствено пРассия за всички земни кълбета ? Тебем у трола нещастен :)

Янковия за теб ! Боклук долен прост

Ти го смучеш денонощно посерко и препоръчваш ?

България не трябва да връща отработеното гориво а да поръча нов реактор от 4 поколение който работи с отработено ядрено гориво.

Ти си таксиджия наши?

Е чакаме те тебе да измислиш такъв реактор.

Пилотно производство на ядрено гориво с уран и плутоний, получени от рециклиране на отработено гориво, започва да произвежда руската компания ТВЕЛ, която е част от ядрения концерн "Росатом". Тя е пуснала в експлоатация оборудването на участъците, в които пилотно ще се произвеждат горивни касети с т.нар. РЕМИКС-гориво, предназначено за реактори ВВЕР-1000. Проектът се реализира в Сибирския химически комбинат в руския град Северск, Томска област. Първата партида касети успешно е преминала входящата проверка, съобщиха от ТВЕЛ. Експерименталните топлоотделящи елементи (ТОЕ) и горивните касети на базата на РЕМИКС-горивото ще бъдат произведени по дизайна на ТВС-2М – една от базовите конструкции на горивото за ВВЕР-1000. РЕМИКС-горивото (regenerated mixture - регенерирана смес) е иновативна руска разработка за леководни реактори, които са в основата на съвременната атомна енергетика. Горивната композиция е направена от смес от регенериран уран и плутоний, който се образува по време на преработката на отработено ядрено гориво, с добавка на обогатен уран. За разлика от уран-плутониевото гориво за "бързи" реактори (СНУП и МОКС), РЕМИКС-горивото се характеризира с по-ниско съдържание на плутоний (до 1.5%), обясняват от компанията. Използването на такова гориво ще даде възможност за многократно разширяване на ресурсната база на атомната енергетика чрез затваряне на ядрения горивен цикъл, както и повторното използване на облъченото гориво, вместо то да се съхранява, допълват оттам. От 2016 г. продължава опитно-промишлената експлоатация на три експериментални горивни касети в реактора ВВЕР-1000 на трети енергоблок на Балаковската АЕЦ, всяка от които има по шест експериментални топлоотделящи елемента с РЕМИКС-гориво (общо 312 в една горивна касета). През 2020 г. започна третият 18-месечен цикъл на неговото облъчване, заявяват от ТВЕЛ. Споделяне

АЕЦ Козлодуй не е връщал отработено ядрено гориво на Русия поне от 20 години. От последните години на малките блокове, отпадъкът още си стои в басейни на територията на централата. Твърди се, че руснаците искат около 400 милиона годишно за да го приемат обратно. За сравнение до миналата година, цялата печалба на АЕЦа беше 150 милиона годишно.

Опааа, хванах ли в заблуда в таз платена/лобисткса статия (чиста манипалция), цитирам: През юни т.г. Чехия подписа споразумения с "Уестингхаус" Да, но по-късно ги изгониха, заради несъответствие в параметрите които "Уестингхаус" предлагат на горивните касети

Тва да не е като да идеш на бензиностанция и да наливаш гориво всяка седмица? И като не ти харесва да смениш бензиностанцията. Гориво в реактора се зарежда веднъж годишно. Кога успяха чехите през юни да сменят горивото и след това пак. Нещо понаслъгваш.

И как ги "изгониха" като четвърта година работят с тяхно гориво а преди това го смесваха с рашко ? Хванал си нещо друго явно и го чакаш да порасне :)

В крайна сметка горивото пак ще е руско, но прекупено и по-скъпо! Както и газта!

Всъщност, 5-ти блок фактически се подарява на САЩ.

Какво та какво-Беге политиците ще си наврат горивото в гъза и ще им е хубаво

Аз не разбрах, има ли ЛИЦЕНЗ Уестингхаус, или не?

"За да се стигне дотук, горивото на американската компания вече е лицензирано."

Лиценз за какво и от кой? И било много по-слабо от руското, според западни медии.

"И било много по-слабо от руското..." Явно си нямаш на идея какво пишеш. Това да не е да сравняваш донбаски и маришки въглища... Че си мурзилка, мурзилка си, но поне не се излагай...

Ще го инсталира за съхранение в задника на Копейкин, при останалите ядрени отпадъци...

джендърията сте уникално прости, ама тъпи сте като задника на индийски слон! И само в този неолиберален болшевишки сайт вървите, навсякъде другаде ви наритват като психобесни псета!

Все пак в България нищо читаво не трябва да остане, хеле пък ток да произвеждаме. България трябва да бъде изравнена със земята и да се засеят картофи, както е казал Чърчил.

Оцелелите до следващите избори да изберат Възраждане или ще ви изгонят от България или ще ви избият в болниците. На тях не им трябва народ ,искат само да теглят безконтролно заеми от ЕЦБ . Не им трябва икономика,от заемите ще живеят охолно докато България е ипотекирана.

Не те ли е срам маймуно, да ползваш името на един велик българин, а да поддържаш едни копейкини продажници!?

Духай, педерастка отрепка на служба при монголите.

Не вдигат минималната работна заплата,но дават 500 милиона за Украйна и 3 милиарда долара за чертежите. Управляват ви банда разбойници.