17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да построим всичките проектирани в миналата язовири! доколкото си спомням 6 големи и 7-8 средни!с тях ще се борим и срещо проманото но климата към по топло!

Правителството, което и да е то е крайно време сериозно да се замисли защото ако продължава така народът ще го издуха. Крайно време е да се орежат преференциите и да се модернивзират българските Марици за да не бъдат затворени и да не плащаме стотици милиони глоби. Световната тенденция показвва, че е необходимо да построим атомната централа за която имаме разрешение. Това може да стане без една стотинка, както направиха турците - дадоха я на чужд инвеститор, независимо кой е той. Часовникът на недоволството тиктака и всяка отложена минута е пирон в ковчега на правителството!

Казвш, да я дадем на чужд инвеститор, независимо кой е той! Ами смятам, че Абу Бакр ал-Багдади е най-подходящ, пък и може да построим и стотина дюнерджийници покрай централата!

Световната тенденция показва съвсем друго нещо. АЕЦ се строи само там където няма изобщо или където енергията от АЕЦ е под 15%. Само че при нас е 40% и според консумацията от 2-3000 МВт такава централа трябва да НЕ работи през 2/3 от времето. А лихвите работят през цялото време. Демек такава централа е НЕИЗПЛАТИМА и неконкурентна. Освен това говориш глупости. Турците трябва да намерят турски инвеститори за дял от 49% от централата, само че консорциумът се разпадна и се отказаха. Сега търсят друг турски инвеститор за тази част, ама мераклии няма. Друг е въпроса че Турция се е ангажирала да изкупува електроенергията от централата на цена от 15,5 цента на кВтч през преференциален период от 15 години. И докато Турция може да си го позволи, понеже АЕЦ ще произвежда под 17% от електроенергията при 80 милиона население, то ние не можем изобщо да си позволим музеен експонат работещ 2-3 месеца годишно, което допълнително ще оскъпи тази електроенергия.

Енергийната стратегия на България е ясна строителство на още ядрени реактори, които ще произвеждат сравнително евтина енергия и не зависят от времето като ВЕИ и не замърсяват въздуха като ТЕЦ. В световен мащаб има подем в строителството на нови ядрени реактори за производство на ел. енергия.

40% от енергията ни е от АЕЦ и сме на едно от първите места в света, още една централа ще ни направи номер 1 по дял на електроенергията от АЕЦ, с малката подробност, че и в момента сме около 3000 МВт потребление, а няколко часа през нощта по 2200 МВт. Та викаш да си направим АЕЦ за да я ползваме 2-3 месеца в годината. Електронергията от АЕЦ не е толкова евтина, след като АЕЦ затварят заради невъзможност да издържат на конкуренцията и то стари изплатени АЕЦ. Една нова АЕЦ в преференциален период е с изключително скъпа електроенергия. За нашия малък пазар това е убийствено. 50-60 милиона абонати могат да разпределят тази тежест, но за 6 милиона е непосилно. А за изплащане при консумация от 2-3000 МВт потребление на централа от 2000 МВт и то при наличие на съществуваща друса с мощност 2100МВт е абсурдно да се говори. Това са пари хвърлени на вятъра.

Каквато и да е стратегията накрая трябва да се съггласува с Гинка

Държавата България трябва да препише цялата енергетика,абсолютно всичко на ГРОП и може би крадците когато се превърнат в 100%ви собственици ще спрат да крадат.Някакъв катарзис.

Тогава ще остане да се краде от крайния клиент.