Как ще посрещнем икономическата криза? Говори управителят на БНБ

Всяко забавяне на процеса на присъединяване към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира осъществяването на важни структурни реформи и ще забави реалната конвергенция на икономиката

Обратно в новината

Коментари - Как ще посрещнем икономическата криза? Говори управителят на БНБ | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Все важна информация е това. Добрата кондиция на банковия ни сектор е от първостепенно значение да излезем с по-малко проблеми от кризата в момента.

Като космическа, ясно.

Този бърка причината и следствието. Икономическата криза е причина за фейк епидемията с корона вируса. Още преди истерията глобалната икономика беше на границата на краха и вече се обзалагаха кой ще рухне първи Morgan Stanley или Deutsche Bank. Икономиката вече не може да поддържа средната класа никъде. Ето защо сега ще ги направят безработни и бедни. Когато свърши корона истерията светът вече ще бъде друг...

Еврозоната е ЕДИНСТВЕНОТО спасение за нас, защото ще има надзор над нашите родни банкери! САМО В ЕВРОЗОНАТА ще имаме кредитор от последна инстанция и в трудни времена ЩЕ ИМА НА КОГО ДА РАЗЧИТАМЕ ! Само там ще имаме гаранции срещу обедняване на населението при спекулативни манипулации с курса на националната валута! При приемане на еврото , като национална валута , ние ще можем да освободим огромен финансов ресурс, който сега е блокиран под формата на валутни резерви, като в същото време няма да пожертваме стабилността! ...А на опорката , как "в държавите приели еврото имало инфлация и обедняване" ще кажа - това НЕ Е ВЯРНО! Работех в Гърция когато те го направиха ! Нищо подобно не стана! Само дребни магазинчета се опитаха за месец или 2 да понадуят цените, и когато номера не мина,защото им падна оборота - всичко се върна към нормалните си стойности! ТВЪРДЕНИЯТА за обедняване след приемане на еврото са ТЪПИ ОПОРНИ ТОЧКИ!

Кво квичи тоя? България НЯКОГА беша държава, когато беше съюзник на Русия. Сега е жалка американска колония.

Цървул смотан!

да ви еба милата мамица на всички тролове комунистически тук и на дира дето позволява на комунделите да подстрекават хората

Докато не бъде намерено лекарство и ваксина за този вид Корона вирус и последваш период на систематичното им прилагане, пандемията ще съществува! Това, най-вероятно ще продължи до две години и половина! Не е възможно, тези мерки, които се налагат сега, да се прилагат в такъв срок! Тяхното прилагане ще причини повече жертви и други видове тежки заболявания от самата пандемия, които ще се развият експлозивно в условия на спрели икономики, глад и мизерия, които са предстоящи. Само след 3-4 месеца! Какво да се прави? Това е въпроса.

Открий фирма и стани член на ГЕРБ

Или са калинки или нас ни правят на такива.Не съм икономист обаче може ли някой да каже ако настане хиперинфлация в глобален мащаб колко ще е спада и дефицитите?

ТОЙ,с тридесетина хилдарки на месец,а за нас - от трите най-дългото !!!

Явно това сме си заслужили. Има една робска българска поговорка " Сведена глава сабя не я сече-" Да ама не, точно тези главици най-лесно се отсичат!

Две-три ключови неща - открито вече управителя на БНБ говори за предстояща “криза”, също така е “възможно” да не достигнат буферите от 9.3 млрд лева при последните стрес тестове, и това че има “няколко месеца” (разбирай 3-4) преди да се срути системата. И само като си припомним че над 60% от кредитите са раздадени на фирми - сами се досещаме как ще полети процентът на лоши кредити след няколко дл седмици. Икономическата мизерия ще убие десетки хиляди следващите 12-18 месеца, в пъти повече от най-смелите прогнози за COVID-19. Тези мерки убиват икономиката и скоро “хър-мър” разни политици ще започнат да си го признават и в ефир.

Защо ли му дават думата на този олигофрен.

Паре нема - действай! Прочие, от 7 млрд. дето трябваше да се върнат от чужбина по вчерашни данни са върнати само два. Ха сега да го видим БНБ-то!

Срокът е 3 април! Така че в понеделник ще се види. Но! Точно това "връщане от чужбина" на парите ще нанесе директни загуби за около 700 млн. лв. на банковата система. Защо? Защото тези 7 млрд. са активи/ценни книжа, кото банките са купували на много по-високи цени (с около 10%), а сега ще продават на пожар на загуба. След като ги превърнат в пари, ще стоят в БНБ и не само, че няма да им носят доход, ами ще плащат по тях отрицателна лихва от -0,70%. Та не знам защо му се радвате на това "връщане на парите от чужбина"? Това е загуба на БВП по-малко данъци в бюджета и т.н.

ЕС-то и Еврото са История... а тия още ламтят за Еврото ... ЕС-то е ходещ мъртвец... сега икономиката като загази и храната като стане кът...

Само се чудя откъде по дяволите ще ги вземат тия 2.77 трилиона! Европа и щатите явно са попаднали на лоша дрога.

Тия ламтят за пари и печалби. Ако трябва и за турската лира ще се закачат, но да са те и да са отгоре.

Когато те убеждават, колко са здрави българските банки, просто си изтеглете парите. Чакат ни лоши времена...

Лошото е, че ако всички тръгнат да си теглят парите, тогава наистина ще настъпят лоши времена, а изтеглените пари ще се обезценят. Това хрумвало ли ти е?

Споко, народът е беден, няма да теглят като гърците.

Защо пък да теглят? Вярно, че и ерото има някаква инфлация, а левът е подплатен с евро. Обаче сривът на цените е толкова голям, че по-добре е да спестяваш, а не да теглиш!

ген. Мутафчийски играе в СТАНИ БОГАТ https://www.youtube.com/watch?v=3gi6WEao5pQ

Тъпо, Седларов!

Защо аз трябва аз да я спасявам държавата да и правя искуствено дишане .щом трябва да умре ми нека си умре..реплики на Георги Русев .лека му пръст.

Защо удължавате извънредното положение още от сега до 13 май ??? В Италия едва днес го удължиха до 13 април - а там има 13000 мъртви - а в БГ само 10 !!?? Както е тръгнало - ще го удължите до Нова година ??!!!

Народът спи вековен призрачен сън. Народът спи със биволско търпение. Народът спи, а страшно става навън. Народът спи, народът спи. Народът спи, а някой краде банки, друг купува души. Съвсем тихо. Народът спи, закрива очи и уши. Народът спи. Народът спи, юнак балкански лежи. Народът спи без сянка на съмнение. Народът спи и верва пак на лъжи. Дондуков спи. Дворецът спи. Народът спи, а някой краде банки, друг купува души. Съвсем тихо. Народът спи, закрива очи и уши. Народът спи ...

Италия стигнаха пика след още месец да на чист. Ние ще стигнем пика към края на април. Няма шанс да се справим преди юни. Това мисля е ясно но всеки който следи темата и има осми клас.

Лошото е, че повечето имат и висше, ама само на книжка, ако ме разбираш.

Каква икономика бе? Къде е? 3 седмици почивка и ми говорите за криза вече.България нали беше най-стабилната финансово, с най-нисък дълг и огромен резерв благодарение на Валутния Борд.10 години просперитет при Бойко Борисов и не можем да издържим 1 месец без да ми говорите за криза ли бе? Наточили сте зъби, ама ще ви се избият тоя път.

mного информация и накрая нищо не става ясно може ли банката да ми отсрочи кредита 3-6 месеца или ще ми се изсмеят утре като отида на място да питам

Нямат избор не бой се. Но подай заявление. Да не те прецакат

Прецакат със заявление по официално е някак си.

Българската икономика никога не е спирала повече от месец.България я чака катастрофа.

Преживях соца .преживях 10 ноемврийския преврат.прежовях управлението на Костов .сега ако е рекъл господ ще преживея и Борисовата пролет.така че не ви вярвам. .

кака си е, борисов е виновен за вируса

А Луканов и Виденов преживя ли ги? Или така си тролиш по принцип?

бсп да върнат надвзетите партиини събсидии!

Теглете си парите от банките ! Там, те не са ваши !

Теглих ама има и друг сценарий Да кажат че парите пренасят корона и да приемат сами карстови плащания. После да сменят кеша 2/1Абе никак не върви. Добре са дебилите с кредити. Сега ще ги храним с нашите пари. Банките ще им разсрочват вечно щото избор нямат.

Със заплата от 39 000лв. няма ли да дарите част от нея?????....Да има ЕДНАКВИ и НАМАЛЕНИ такси за всички банки....примерно не може да теглиш 50 лв. и да имаш такса 15 лв.......стига сте лапали....на фона на кризата.....

Държавата ще дава безлихвени кредити на хората в неплатен отпуск заради вируса,но защо не продължи да дава и след вируса.защо не дава и на безработните,съкратените и освободените.или тях ще го остави на банките и бързите кредити.и защо държавата ще подпомага банките,а не подпомага хората с кредити.банките ще получат пари от държавата за да могат да продължат да дават кредити и да печелят,но БНБ няма да даде на хората за да могат да си плащат вноските .тоест държавата ще направи така,че банките да станат още по богати,а хората още по бедни

По-добре да не говори!

..."Възможно е мащабите на предстоящата криза да надхвърлят параметрите на негативните сценарии от последните стрес тестове"... Ето ви го основния проблем, колеги. Нищо не се споменава за изплащането на дивиденти на shareholder- ите:) В Англия отложиха изплащането на дивиденти до края на тази година. А в България? :) Пълна пародия!

Кои понеделник БНБ Затваря врати.тоя или другия...

Незабавна отмяна на частните бирници!

Теглете си парите.Не се доверявайте на Банките.Ще използват ВИРУСА и после никой няма да е виновен.

Хубав съвет ам акато нямаме :-)

Ама пак не става не знаеш как ще те врътнат. Нищо де аз пък живея на 45км.със семейството си. Пари имам, ама познай колко лесно е в къщи. Добре че уволниха жената, че беше ужас тя работи, детето учи за мен място няма.

с 36 000 лева заплата, другите да му мислят!

Тоя още ли не разбра че. Филма свърши никои никъде няма да приеме.обидинена Европа маи че е само във вашите болни амбиций и фантазии

Ами властимащите и т. н. бизнес да крадат по-малко от държавата и от хората и въпросът ще се реши !

БНБ трябваше да вземе решение за мораториум на всички дългове за 3-6 месеца. Другото са пунти мари. Защо в другите страни си пазят населението, а у нас само ни чаластрят?

Не знам ние как ще борим кризата, но банките добре я борят,........без много шум вдигат съществуващите такси или някои безплатни досега услуги стават платени

Само че забравят една проста истина - че от една граница нататък колкото и да ги вдигат, резултатът все ще е същият - нула, зиро, на да,..., среден пръст! Щото когато хората не могат да плашат (да кажем и 5 лева, и 50, и 500 или 5000 да ги направят, все тая, дори още по-лошо, щото и онези, които могат да плащат ще страт ...)

Да ви пи..я на зоната. И на мерките. Путин обяви че в Русия, Април месец всички работещи с в платен от държавата отпуск

чакаш, ами отивай в Русия да вземаш пари без да работиш!

Кокошки, милиони, сити и гладни. Правилното заглавие: Управителят на БНБ, който взима близо 20 бона месечна заплата, ще говори за предстоящата криза на българите, от които 95% взима до 1000 лв/месечно.

А защо не дари някои лев и управителя на Уни кредит Булбанк другаря Хампърцумян.Тя не е 20 хиляди не месец е доста повече от тази сума.

Пенсионираха го с почести, вече не е управител.

Все пак банките са на страхотна печалба през м февруари 2020.Това е плод на пладнешния обир от нововъведените такси и комисионниVТакси и берии взимат за всичко.За влизане в банката, за излизане в банката, за преводи ,за броене/ което е машинно на пари/.Този каскет защо не си дари заплатата която е в размер на доста прилична сума за нашите стандарти.Ако коронавируса не ни довърши то приемането на еврото в този светъл за всички момент ще е погребение на населението.Обещаното не е като даденото.Това е един от основните принципи в правото.В тази територия закони и да има те просто важат само за едни а останалите да го духат.

като спестител би трявбало да си наясно, че те възнаграждават с отрицателна дефакто лихва?

Стрестестовете бяха " побългарени ", затова и нашите прехвалени банки имаха ниска ликвидност. Това го знаеха и чистачките. Е, новия заем ще осигури достатъчно капитал за НЯКОЛКО МЕСЕЦА :))) Смях в залата. На бас, че гусин Василев си седи в Сърбия и се попикава от смях.

Да, това е точно така - дежурните за нашите управници и пунти мари имитации. С които в крайна сметка заблуждават само себе си, и обези, които имат интерес да се правят, че им вярват. Като например корумпираният ишиас Юнкер...

Интересно, че управителят на БНБ квалифицира кризата (икономическата!) като ... Да, знам че го казва, имайки предвид техническите показатели, но все пак...

От тия 100 млрд евро, дето ги вади седга ЕС, ако не дойдат поне 2 млрд у нас, значи лидерите ни са прости слуги на чужди сили.

Що, ти това не го ли знаеш досега, та търсиш и чакаш (ново) потвърждение?

Знам много неща, но се опитвам да им акуширам съвестите. Много неблагодарна работа, ама поне опитвам да събудя почтеното у тях.

Кое предатеслко ко.ле е дало минуси? Ти не щеш ли, бе мекре, България да получи свежи пари от ЕС, според колкото й се полага пропорционално?

Ами явно някой от тях, от управниците или техен слуга и трол..

защото ЕС допълнително пари няма да даде... от там казаха да мислим как ще преструктурираме това което вече ни е обещано.

Щом управителят на БНБ изпълзя, като Иван Искров пред фалит на КТБ, значи историята се повтаря.

До колкото четох пом едиите - банките имат пари. Дори вюгледам пускат реклами с примамливи оферти за нови кредити. Хората, които чакат повторение на събитията често бъркат. Така много мъченици се набутаха с ипотеки и си купиха жалки кутийки по 120к евро, които за 10 години банките им ги раздуха до 200к евро. Надаха се хорицата на ценови шк - пък то 12 години дефлация.

Много говори ама нищо не каза......

Напротив... каза доста! Разбра се, че нашите банки са се крепели на глинени крака. Разбра се, че тепърва ще осигуряват буфери- част от 10 милиарда със сигурност ще бъдат пренасочени точно в банковия сектор. И най-вече се разбра, че едни наши момчета няма да бъдат ощетени. :)

Няма обяснение от управляващите къде са милиарди те от фиска??? Къде са парите, пак и пак заеми....

Който има пари във Банките да си ги изтегли в кеш навреме,защото хубаво не го чака. Ще има фалшиво фалирали и естественно фалирали.С две думи спасявайте се.

ЕС ще дава директно пари на държавите членки, които ще плащат заплати на заплашената работна сила. За това ли напите ръководители са повече от пестеливи и безсърдечни към населението - да не би част от тези пари да дойдат у нас? По същия начин се пъчиха като финансови отличници по време на гръцката криза и се подикгаваха на гърците, ама Гърция прибва 200 000 000 000 евро, а бъгарина прибра дупката на геврека, местните бирници продължиха да му съсипват живота и да намаляват зорлем местното население.

Лобистки предложения. Като влязат едни "евтини" милиарди в едни свои банки - хората и икономиката нищо не печелят. Помощта за бизнеса трябва да е без посредници, иначе е подпомагат само посредниците. Искам да чуя за намаляване на данъци, държавни такси, осигуровки, мораториум на кредитите, спиране на ЧСИ-та, намаляване налозите на нотариуси и пр. - за това защо никой не говори?

Най се дразня някой мазньо, дето взима 30 хиляди лева месечна заплата да ми обяснява как трябва още да затягаме коланите.

Огромно желание на гадния капитализъм в този стрес да ни набутате във еврото за да печелите вие и едрия бизнес. Ние искаме референдум и изобщо не ви вярваме. Вярваме на борда и на лева!

Хаха, на ви борд. Останалите държави стотици милиарди. Ама немат борд .. управляват си сами валутата... А вас кво ви чака.... Просто не е истина...