Коментари - Как да плащаме на чиновниците? | Бизнес.dir.bg
назад

Как да плащаме на чиновниците?

Нарастването на заплатите в държавната администрация поставя поне три проблема

Обратно в новината
| Автор: Петя Георгиева*, старши икономист в ИПИ

Коментари - Как да плащаме на чиновниците? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А, бе, кокорковци, увеличете им сериозно заплатите на чиновниците, обаче въведете високи изисквания за ценз и квалификация и намалете щата с поне 70%, щото и без това ефективността в момента е, че петима трудоустроени синекурци вършат работа като за половин човек и правят проблеми като за осмина.

Точно така и също структурата да е явна. Ако в една община има еди си колко човека, всеки от тях да публикува на сайта на общината какво работи, в полза на народа, каква заплата плаща и ръководните кадри да са със снимка. Освен това кой го е назначил, с чий подпис. Така при корупция не само да се разлседва индивида който е съгрешил, но и този който го е назначил.

Вие питате: Как да плащаме на чиновниците? Ние отговаряма: под масата!

Тук в Англия е така. Можеш да видиш колко чиновници има, кой каква длъжност заема, каква му е заплатата, какво е обещал да направи и какво е изпълнил, да обсъждате и налагате нови идеи заедно. Чиновниците тук са служители. Заплатите им не са големи, но взимат солидни бонуси, ако хората са доволни. Хората им гласуват бонусите. И да, късат си гъза от работа, защото иначе ще седят гладни! Дори частниците ако искат да направят нещо ново, първо трябва да е съгласувано с хората в квартала. Например наскоро имаше проект в за нов жилищен комплекс - около 180 нови апартамента. Проектът получи зелена светлина след като, предприемачът се съгласи 30% от жилищата да останат публична собственост, да разшири сградата на училището за негова сметка и да довърши проект за нов парк, за който не се намираше финансиране. А в България чиновниците колят и бесят, а народа все чака чиновниците да го оправят

С карта

отиваш при него за някакво разрешително, и той ти казва на 4 очи как да платиш, колко да платиш и кога да платиш.

Kalin

Огромин щат и ниско ниво но удобни за манпулиране от полтиците като гласподаватели и затова никой не ги пипа а само с перце ги галут!Лошо няма че им дигат заплатите но трябват яки съкращения и дигане на изискванията към тях!

под одеялото

по един чин на човек, и толкова

Или работиш, или получаваш пенсия! Армия от бивши служители на МВР и МО, щастливо пенсионирани на 40-45 години, нищо не работили цял живот, включително и сега, след пенсионирането си, търкат работни места из ведомствата, на които нищо не се работи, т.е. не произвеждат никакъв продукт!

транспорт

Да изгонят половината и да вдигнат заплатите на останалите

Как, никак. Защо? Защото увеличението на заплатите в частния сектор е за сметка на печалбата. По-ниската печалба води до по-малко приходи в бюджета. Дори и да направят диференцирана ставка резултатът ще е нулев защото фирмите, поне малките, вече работят без печалба.

Най-доброто заплащане на чиновник е с олово в главата.

В общи линии насоката на мисълта на статията е правилна, но всичко е доста повърхностно, предполагам заради цензурата. 1. Не става тая депутатите и кметовете и общшинските съветници и т.н. администрация сами да си вдигат заплатите още повече без какъвто и да било критерии. 2. Не става полицаите и военните да взимат големи заплати без нищо да призвеждат. Те трябва да работят и работа която дава продукт, а не просто да се шлаят насам натам. Като стане дума за някой който получава социални помощи или пенсии всеки им завижда че взимали пари без да работят, а полицаите и военните с нищо не се отличават от тях, а взимат в пъти повече пари за същото нищо. Непрекъснато стават катастроги и престъпления защото полицията нищо не е направила за да ги предотврати, а полицаите заплатите си ги получават като че всичко е наред. Военните се чудят какви глупости да се занимават с които да харчат още повече държавният бюджет и за това не само че взимат заплати и то високи ами и ги награждават и ги повишават в звание за да взимат още повече. 3. Няма логика когато расте инфлацията, да растат и заплатите на чиновниците които са ни докарали до инфлацията. Какъв им е стимула да няма инфлация ако ще си актуализират заплатите?! 4. Никой не разследва чиновниците за жалби против тях и това че не си вършат работата не им се отразява на заплатите 5. Съдиите и прокурорите които са независими само когато си правят каквото си искат, хем взимат огромни заплати, хем взимат подкупи. 6. На всички чиновници и роднините им трябва да им се плаща електронно без да могат да теглат пари в брой и без да могат да откриват сметки в банките освен 1 сметка за заплатата, за да си плащат само електронно и да ги следим дали живеят на заплатите си. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза

Със сопа!

На свършена работа, само!