Кабинетът с амбиция за 21,6% ръст на пенсиите от 1 юли, а таванът им става 3400 лв.

В момента 34 хиляди души са над максималния праг на пенсиите, посочи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На инвалидите кога ще вдигнете транспортните 12 години получавам 50 лв

Плащат се данъчни осигуровки само до максималният доход,който в момента е 3400лв.Над него от заплатата се плаща само данък 10%.Или ако получаваш заплата 10000лв.се осигуряваш до 3400лв за пенсия.На сумата ,която остава плащаш само 10%.Пенсията е обвързана с максималния осигурителен доход

Страхотна новина, крайно време беше да се обърне внимание на старите хора, нашите майки и бащи го заслужават. Браво на правителството, почвам да ги харесвам, разбутаха доста кочината.

Това увеличение няма да ни стигне да си платим тока който се увеличава от 1ви юли

И колко ще ти скочи тока?

Благодарни сме че бсп успяха да се преборят с трите десни про американски хиени от тази коалиция. Всяка нова социална придобивка, и увеличени пенсии са предложени и прокарани от БСП.

Това нямаше да мине ако Асен не се беше застъпил, похвално е за цялата коалиция!

Професии в МВР и други такива СПЕЦИАЛНИ, това са тези, които държавата ги осигурява . Това са техните лобита, които сега натискат да лапат още пари от държавата. Млади "пенсионери" на 50 години, които са на държавна служба и получават заплата и пенсия. Защо никой не повдига въпроса : Ако взимаш висока заплата, ДА НЕ взимаш пенсия. Има хора, които взимат 3500 лв. заплата + 1500 лв. пенсия. При вдигане на горния праг , те ще взимат 3500 лв. Заплата + 3400 лв. Пенсия. Тези лобита натискат да се отпуснат за тях още пари от държавата.

Пенсията е резултат на осигурителен договор между осигурявания и НОИ. Един вид застраховка срещу старост.. Получаването на пенсия няма нищо общо с това дали човека работи, не работи или е на Малдивите.

Вид социален договор на регулиран пазар е

Брей завист не човешка брей... Ами защо не стана полицай сега и ти щеше да взимаш пенсия и заплата? Гледай си в канчето и виж как твоя живот да си оправиш,, не плачи на чужди гробища ''.

Прекрасна новина за всички, чиито пенсии се орязват всеки месец от изкуствено фиксирания "таван".. Нека справедливостта тържествува!

Не разбирам откъде ще се получат тези 20000 лева пенсия, когато винаги е имало праг и за максималния осигурителен доход.Тази статия е доста объркана Всъщност за таван на пенсиите не става дума.Тези 3400 лева вероятно е максималния осигурителен праг и т.н.

Облагодетелствани са червените банкери от 90-те, които фалираха държавните банки. Само те бяха с огромни заплати и осигуровките се плащаха от държавата.

интересно при такива цифри на увеличение, то колко е инфлацията и колко ще стане...

Не, по интересния въпрос е защо чак сега се увеличават, 12 години старите хора бяха забравени и оставени на произвола на съдбата.

Ми то и футболния отбор Левски-София чака 13 год. да си прибере купата обратно, така че нещата почват да се нареждат както трябва.

Чудя се- какъв доход и колко време си го получавал, за да имаш пенсия от 3400 лева, а министърът в неделя по телевизията каза, че има хора с доход, осигуряващ им 20 000 лева пенсия??? Кажете ни кои са тези професии? Кои са тези хора? Как постигнаха този непостижим за България връх? Ама нали осигурителният доход е ограничен на 3000 лева, а отскоро на 3400 лева???

Са военните

Не са военните. Повечето са висококвалифицирани служители на чужди фирми, повечето от които пращат високи заплати и всички данъци, осигуровки и т.н. Не говоря за гръцко и турски тарикатчета

Конституционните съдии.

Повишаването на минималната заплата и пенсиите е най добрият и бърз начин за стимулиране на икономиката. По принцип държавата ще прибере обратно средно по 70 стотинки за всеки лев който е дала.

И най-сигурният начин за генериране на инфлация.

От страна на правителството за излавяне на работещите в сивата икономика,които не се осигуряват.Тези хора се водят безработни и получават помощи от Социалното подпомагане.Сега си получават парите без удръжки ,но когато стигнат до пенсия ще се окаже че нямат стаж.Инспекция на труда,НАП,полиция нищо не правят за да ги изловят.Работодателите им също печелят,защото не плащат осигуровки .В резултат на това,че властта е слаба се получава силно социално неравенство:едни хора нямат какво да ядат,а други се разхождат със скъпи коли.Последните едва ли са ги купили с честен труд .Рашков е активен само срещу политическите опоненти на комунистите,но за другите престъпления нехае.

Парите за пенсии.От кредити ли? Когато това правителство си тръгне,ще разберем колко сме задлъжняли.Радев е за бой.Хем не може,хем иска той да командва.

За това е време да се спре с това раздаване на пари! Стига с тези дотации за щяло, и нещяло! Точно тези мерки надуват инфлацията! Ама простия народ не го разбира и ламти за още. Като си тръгнат тези ще е голямото осеферване! Тогава с кървави сълзи ще реват някои...подозирам първи ще са пенсионерите!

Ако парите от кредити се използваха за повишаване на доходите отдавна щяхме да сме богата нормална европейска държава. Това се прави почти във всички западни държави. При нас обаче кредитите биват откраднати или загубени в безполезни обекти.

Е тия с пенсии от по 20000 надали разчитат на пенсийката така или иначе.

Дори и да не разчитат са си техни и заслужават да си ги получават!

Много добре, че ще им ги резнат

Пожелавам на gost също да му орежат мижавата пенсийка като се пенсионира.

Хайде малко и за българите да направите нещо. Досега само с Украйна се занимавахте. Точно там са стимулите за икономиката минималната заплата и пенсиите Хората с тези доходи не пестят, харчат всичко и от там ръст на потреблението и икономиката.

Имах амбиция, ама немах желание

......Статията е написана от неграмотник или самият министър е пълен неграмотник, което е нормално за всеки комунист,.....става въпрос за максимален осигурителен доход, който в момента е 3 000 лв. (за тъпите комуняги да им обясня, това е максималната сума върху която се начислява вноската за пенсия, заплатата може да ви е 5 000 лв. но вноската за пенсия се начислява върху 3 000 лв.) сега максимално осигурителният доход ще го вдигнат на 3 400 лв. с което ще се увеличат приходите в пенсионната система, не много но все пак приходи ноо никъде не се говори за премахването на ограничението от 1 500 лв. Така че всички които получават заплати от над 3 500 лева, ще ги осигуряват на посочената сума 3 500 лв.

ЕТО ВИ ЧИСТ ПЛАН ... 2) ВДИГА СЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА С ... ИНФЛАЦИЯТА + 22 % ... 2) ВДИГАТ СЕ И ПЕНСИИТЕ С ТОЛКОВА .. 3) МАХА СЕ ДДС НА ХРАНИТЕ, ОТОПЛИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ДОМА , ТОКА И ЛЕКАРСТВАТА КАКТО Е В КАНАДА !!! И САЩ :))) .... ПОВИШЕНАТА КОНСУМАЦИЯ ОТ ТОЧКИ 1 И 2 ЩЕ КОМПЕНСИРА ЗА ДДС-ТО НА ХРАНИТЕ

Аха, искаме да изгоним и малкото останали. Добра тактика на затриване водим!

Значи оправиха пенсионираните банкери, които фалираха банките. Бравос!

Минималната заплата е чиста подигравка за работещите,такава минимална при тези цени е обричане на глад и ровене по кофите! Как така за една и съща работа в Румъния дават 3 пъти повече пари при все,че там всичко е с 10% по евтино от тук?!? За останалите държави са още по фрапиращи разликите. Тук изкуствено задърат ниски доходите на хората за да се стигне до там,че да са против ЕС,да изкарат него виновен за беднотията,а това не е така,не ни е виновен ЕС,а самите феодали и политиците,които също държат много от фирмите и мислят само за собствените си задници.

Почти никой не работи на минимална заплата, но мнозина се осигуряват на нея. "Вдигане" ще рече повече данъци, но не и гарантирано по-висок доход, даже обратно: намаляване на парите на ръка.

В грешка си. Много хора работят на минималната заплата или малко над нея. И не взимат пари на ръка. Знаеш ли колко работни места са с хиляди изисквания и отговорности, а заплата 800-900 лв.

Ти като идеш на интервю за работа това ли казваш? "дайте ми МРЗ, пък аз ще ви работя 7 дни по 12 часа?" Щот вярваш или не, сам си си виновен за това, което получаваш в края на месеца!

в малките селища да намериш работа и на минимална заплата е късмет.

Значи чакаш някой да се сети за малките селца? Еми, изивинявай, но пак никой не ти е виновен! В крайнас метка и никой не ти е длъжен! Ема само един човек, на когото можеш да държиш сметка и това си точно ТИ! Никой на никого не е длъжен. А МРЗ е за нищоставащи и нищоможещи! Разбирай го както искаш! Стига чака някой да ти оправи положение! Всичко е в твоите ръце!

Е пазарна категория и зависи от търсенето и предлагането на работна сила.Колкото повече хора,търещи работа има,толкова по-ниска е работната заплата.Повишаването на заплатите от правителството,без да са произведени повече блага,води само до инфлация .За да живеем по-добре трябва да увеличим прозводстото .

Че не е станало ясно.Например сме произвели 10 хляба,които струват по 1 лев,общо 10 лева.Ако увеличим заплатите,без да увеличим производството,т.е хлябовете са пак 10,хората ще разполагат с повече пари и ще бъдат склонни да платят повече за 1 хляб.Това се казва инфлация.Ние не живеем по-добре,защото хлябовете са пак 10.

Ма то при последното увеличение всъщност се оказа, че пенсионерите почнаха да получават по ниски пенсии… сега какво? Ще ги довършите като ги уморите от глад ли?!

Осигурителният праг до скоро беше 2300. Как Успяха да направят вноски за 3400 пенсии? Това са само ченгета и дипломати (пак ченгета) от времето на прехода. И онази шашмалогия с избора на 3 години преди 2000-та.

Да, най-вероятно е тези 3 години по избор, което е толкова, толкова несправедливо. Цял живот не плащаш данъци и се осигуряваш на минимална и накрая плащаш 3 години на макс и получаваш стотици пъти по-голяма пенсия отколкото изобщо си платил на държавата. Не мога да разбера колко е трудно да се направи, за всяка една изминала година и всеки един нейн месец, коефициент спрямо който да се определя приноса за всяга година стаж. Коефициент 1.00 за даден изминал през годините месец означава "максимален осигурителен праг". Ако си се осигурявал през 1972г на заплата 500лв, а през 1972г това е бил максимума то получаваш коефициент 1.00. Ако през февруари 1994г си се осигурявал на 800лв, а максимума е бил 1600лв, то за този месец получаваш коефициент 0.5. Събират се коефициенти за всички месеци, делят се на броя месеци и получаваш усреднения коефициент, който умножаваш по максималната пенсия в момента и получаваш сумата, която трябва да взимаш всеки месец. Защо им е толкова трудно да го направят това?!?

Щот през 90те имаше едни години, в които работихме за милиони :) Смятай коефициенти и накрая по тая схема ще получавам пенсия къмто 10 000 лева :) Ей за това не го правят :) Ако беше толкова лесно... всички щяха да са пенсионери-милионери. Тази схема не е измислена за да има достойна пенсия :) Схемата е въведена за да се вземат едни пари, за които е почти сигурно, че няма да бъдат възвърнати на хората. От друга страна пенсионерите ще получават олкова, колкото да не е без нищо и ще ги вържат наведени за да не мрънкат много :) С други думи.... плетете си кошницата без пенсията. В България(и не само) най-сташно е да чакаш на пенсията си :)

директорите на болници получават по 70-90 хиляди лева заплата, за година две стават милионери, а тези на държавните агенции, а депутатите - заедно с бонусите стигат 10 хиляди месечно

те са за разследване директорите на държавните болници

Що ми се струва, че това увеличение на пенсиите ще излезе през носа, гъза и още кой знае от къде другаде на тия дето плащат осигуровки… освен ако не е като последното им увеличение, когато се оказа, че с новата “по висока пенсия”, пенсионерите получиха по малко пари от колкото когато пенсиите ми бяха по ниски!

А НЕ МОЖЕ ЛИ РЪСТ 21% НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА И ПЕНСИИТЕ ДА СЕ ВЪРЖАТ НА 80 % ОТ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ???? .... ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ОТ РУСИЯ ПИТАМ ... ЩОТО ТАМ ТОВА НЕЩО Е ЗАПИСАНО В РУСКАТА КОНСТИТУЦИЯ :)

Ама там минималната заплата е 140 долара. Щом искаш пенсия от 112 долара или 200 лева, добре. Нека ти я намалят.

На минималната заплата трябва да бъдат вързани само минималните пенсии. Щото не може да си плащал цял живот вноски върху заплата далеч над средната, а накрая да ти откраднат всичко в името на някаква солидарност и да ти сринат стандарта на живота до този на циганите. Сега точно така стана - пенсиите на лекари, инженери, учители, стопански ръководители са под минималната заплата и дори вече се изравниха с пенсиите на онези, които или не са внасяли пълни осигуровки, или са били на ниско квалифицирана работа. В момента средната пенсия е дори под минималната, РЗ което е престъпление. Една съвременна чистачка взима по-голяма пенсия от напр. лекар или учител. В Русия изчисляването на пенсиите е на съвсем друга база, като освен това руските пенсионери се ползват със специални социални придобивки, които тук няма.

Ех сега ще си хапна черешки

Знаем ги тия амбиции , да ама от къде ще дойдат тия парички , както е демографията в БГ един работещ ще трпбва да храни по 1 пенсионер и един от държавната администрация , ако ще и безоткат 24часа да работим пак няма да стане, затъване яко !!!!

Пари ще напечатат, украинските зърнопроизводители ще спасяват, ... Друго някой да е чул, освен че всичко е на 6 и за всичко сме готови с няколко резервни варианта?

Увеличението на пенсиите ще дойде от ДДС, което пенсионерите плащат наравно с теб, но при Тиквата, получаваха мижавите 2-3% "актуализации" докато измираха от глад и болести. С други думи пенсионерите самофинансират уж увеличените си пенсии. В твоя джоб най-малко бедните пенсионери ще бръкнат. Мисли преди да пишеш!

ами за работещите бедни някакви мерки или да мрат. Някакви актуализации на бюджетните нещо или след 2023 година ще стане?

Мани работещите бедни, а ние, неработещите бедни какво да правим? На нас кой ще ни даде пари? Поне на безработните давайте по 1000 лева на месец да можем да живеем спокойно и да не ни се налага за де чудим как да върнем двата края.

Добър хумор! Неработещите бедни знаете каде серат гладните! Възпозлвайте се активно!

Тези един пирон не са заковали за рдна година. Само взимат кредити и харчат като бесни, за да се задържат на власт. Крадат като за последно!

Помпате инфлацията бе, нещастници!Всички с високи пенсии са военни, милиционери, държавни служители, тунеядци! КОМУНИСТИ, СЪР! Те така упрвляват! Не е важно как управляват сега, а КАКВО ОСТАВА СЛЕД ТЯХ! А СЛЕД ТЯХ Е ПОТОП!

не че нещо ама с тея пенсии заплатите колко трябва да скочат не знам.

След тези 21,6%, спокойно ще вдигнем тока с 50%, парното със 150% и пак ще ви приберем паричките.

При осигурителен праг 3400 не може максималната пенсия да е 3400, тоест трябва да дигат прага.

Ти от тези 3400, само 180 отиват за пенсия. Айде сега смятай. Това прави 86 хиляди за 40 години. Сега 86 хиляди го раздели на 20 години и ще видиш, че прави по 4320 на година. Както и да го гледаш при максимално осигуряване през целите 40 години, трябва да ти плащат по 400 лева на месец, още 400 ако идват от работещи и 400 от други данъци, които прибира държавата, реално повече от 1200 лева не може да е максималната.

Съгласен съм с тебе, но един мой приятел се пенсионира скоро с 1400лв. Работил е в Кремиковци труд първа категория. Затова пиша да се вдига прага. Много хора в Бг вземат над 10000лв заплата. Да сложат прага на 20000.

нинова се старае да си върне проруски настроените избиратели от третата възраст, да забравят че ще изпраща ремонтирани танкове срещу Русия

Абсолютно на грешната врата чукаш. Инициативата е на Кокорчо и колкото и да не мога да го трая, специално тук мълча. Ако излезе вярно, де.

Учуден бил че минималната заплата се увеличава два пъти в годината,а не е ли учуден че бензина е 3.20,природната газ скочи 400% един кг кашкавал 21лв ...да не продължавам...ако трябва и три пъти ще вдигате заплатите нещастници скапани

Три пъти заплатите и кило кашкавал 40 000лв.

Няма проблем... вдигаме заплатите като намаляме персонала и рапределяме работата между останалите работници. С промяна на заплатата сменяме и длъжностната характеристика - който иска...

Скоро Руските Пенсионери ще станат Източняците . Рублата ще стане 100 долара и евра .

НикогаШ тоалетната хартия не може да струва толкова

Щом в магазините цените на стоките се увеличават еднакво за всички хора, справедливо би било пенсиите да се увеличат също еднакво за всички. Примерно със 150 лв. на всички. С тези проценти бедните пенсионери стават още по-бедни, а богатите – още по-богати.

Бедните пенсионери не са внасяли осигуровки. Те тяхното са си го взели под масата.

А когато правим вноски не искаме да са еднакви.

Скоро пенсиите ще са по 10 000, а заплатите по 150 000. А доларът 5 бона

Че то така един пенсионер ще получава повече от един работещ. Откъде пари да се плащат пенсии при 1 милион тунеядци в държавна администрация, 2 милиона работещи в частния бизнес, които плащат данъци и хранят държавата, 2 милиона пенсионери, които се хранят от работещите в частния бизнес и 1 милион ромеи, които ги хранят работещите в частния бизнес?

А НОИ каза, че сегашните работещи ако достигнат пенсионна възраст въобще няма да имат пенсии - това е твърдата логика на отрицателния прираст.

не си мислете че в държавната администрация се вземат милиони, в Министерство на земеделието по Областните градове средната заплата няма 1000лв.

Минимална заплата 700лв,пенсия 3400 има нещо сбъркано в тая утепана държава и у тоя нещастен народ

Вземат заеми и вкарват пари в обръщение. И инфлацията литва в космоса. При Жан поне печатаха кинтите. Сега са борч и е страшно.

а Гьоков говорил ли е с Василев и Петков, че напоследък премиерът праща Бориславова или някой министър да направи скандално изказване и после излиза да каже че това няма да стане, добрият след лошите.

Няма да се постигне нищо друго освен помпане на инфлацията, а това ще има страшни последици. Зимата май ще е Виденова.

Едн хляб от 80ст. вече е 2.50лв. Тоалетната хартия от 80ст. вече е 2лв. И всичко останало все така. Пенците забогатяват. Раздават им хартийки.

Пенсията не е важна. Важни са кюлчетата в чекмеджето

При осигурителен праг 3400 как има пенсия 20009 лв.!?

В момента максималната пенсия е 1500, няма как при ръст 21,6 тя да стане 3400, т.е. това означава че малките пенси ще се вдигнат много малко, а тези с високите ще бъдат тези банкери от времето на Виденов( в момента няма други които да са пенсионери и да са имали такива доходи че да стигнат 3400)

Смяташ грешно

И защо слагате снимка на гръцки пенсионерки?

Това правителство е загубено. От пенсии не може да се краде. Ако правеха магистрали,пътища,газопроводи щяха да се натъпчат с пари.Смотаняци!

Може ли имената на тези с над 3 600 лв.

Намери списъка на пенсионерите от АЕЦ Козлодуй и от ТЕЦовете. Дълъг е.

не могат да стигнат тази цифра. Единствените са бивши номенклатурчици на БКП и след това банкери при Виденов

Не имената, а партийната принадлежност!!!

бившите президенти, премиери, председатели на парламенти, пенсионирани депутати

Ми те са ти пред очите Тома, всички висши държавни служители дето си ги гледал по телевизията и чел във вестниците. Директори по държавните фирми, генерали, министри и тн. Срам нямат.

Надуват инфлацията. хи,хи,хи. При Жан всеки месец вдигаха пенсиите и на края с една пенсия можеше да си купиш 7 хляба.

Във валутен борд сме.Цените не могат да станат по-високи от ЕС.

ха, ха, ха та те и сега са много по високи от цените в Германия например.