Коментари - Истинската цена на храните - защо не я знаем | Бизнес.dir.bg
назад

Истинската цена на храните - защо не я знаем

"Въртят се десетки милиарди, но парите се разпределени неправилно". Примери от Германия

Обратно в новината
| Автор: "Дойче веле"

Коментари - Истинската цена на храните - защо не я знаем | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Даам всички са криви и трябва да страдат и плащат освен прекупвачите като Лидл и Кауфланд. Ще изпукат от глад тия дебили от толкова изчисления, не случайно карат главно на хляб и макарони. Адски тъпо племе.

Дойче Вреле- некипеле .. еВаасиии глупосите, баце :)

Медиите ни ДЕЗИНФОРМИРАТ ОТ ИСТИНАТА!

А къде забравихте субсидиите? Ако се сметнат и те, нищо чудно цената да е двойна

Да добавим и екологията в цената на храната. И като се нагушите с милиарди как точно ще помогнете на климата. Или Китай,Индия,Сащ и те ще се включат за да има ефект?!

Храните трябва да поскъпват, но никой не говори за вдигане на заплащането на хората.

Къде ми е въпросът - явно съм уцелил - статията е от и за идиоти !!!

Нямало цензура!!! Без да обиждам никого - пореден изтрит коментар! Хора намерете в интернет и прочетете "Прозореца на Овертон" - много е поучително, как ни манипулират политиците и платените им медии!

"Тоест, ако сега един килограм кайма-смес струва средно 8 евро," При нас е 8 лв. Ха сега познайте от един път, ако приемем еврото дали ще си остане 4 евро или ще се изравни с цената в Германия и ще стане 8 евро. :-) А тъпотиите в статията може да си ги аврете наете къде. Гнусна диолнопробна пропаганда. Направо е потресаващо нагла при това.

Тук лятото към есента на 2022г. увеличиха цената за 1-3 дни с 1 лев някъде. Това става само с картел или монопол. Ако някой самостоятелно увеличи цената, то неговата няма се купува, а на другите. Очевидно е, че някъде по веригата има картел или дори няколко. То дефиницията за картел е, сдружения на фирми и хора от един бранш, с цел манипулиране на пазара. А какво правят тези сдружения и асоциации на производители и услуги? По какво се отличават от картел? Аз бих ги забранил всичките и премахнал тази юридическа форма. Ще се дигнат на бунт, но голяма работа, трябва да бъдат "размазани". Както дори да се въведе, че при едновременно увеличение на цени без видимо основание, да се ползват дори СРС-та. Да нямат право конкуренти да си кажат и здрасти. С предвидено, че печелят ли от картелни споразумения, имуществото им се води незаконно придобито и се отнема. Затваряне на фирми. Затвор. И така нататък. Дори по сегашното законодателство, със сигурност има как да се "ударят". Като това за забрана на сдруженията и асоциациите съм го писал в коментари може би и преди 10 години, но кой да се сети. Освен другите причини, като ковид идиотизма, ЕС разпоредби, постигната с евроатлантически нацистко-олигофренски ценности война и така нататък. Кризите ги създават управляващите и тук и по света. Превърнаха света в лудница.

Лесно се смята. На всяко ниво по веригата се слагат +50 %.

Аз я знам - гледам цената на етикета, деля на 4 и получавам реалната цена.

Този евро-неокомунизъм със субсидиите е по-гаден от развития социализъм, защото ви се пробутва в опаковката на свободен пазар. В същото време не е свободен пазар, а политически корумпирана псевдо-пазарна система.

Какво точно ти наричаш свободен пазар? Я дай дефиниция за свободен пазар и реални примери за него някога и някъде по света.

От къде реши , че можеш да ми задаваш въпроси. Когато ми задават въпроси на мен ми плащат.

има си учебници. :-)

Айде, честито! Дойдохме си на думата! Зелените политики ще ни струват скъпо и прескъпо и то буквално. Във всяка храна ще се слага "зелена" надценка и така всеки един на тоя малоумен континент ще плаща от собствения си джоб за храната, която яде. 10000 години хората са гледали добитък и нищо й е нямало на планетата! Добитъкът ли е на-големият замърсител? Естествено, че не. Ама така е като позволихме тези, които замърсяват най-много да ни прехвърлят да плащаме и заради тях. Ще трябва явно да се връщаме на село и сами да си отглеждаме храната.

Идеята не беше ли да има конкуренция- индустриално мляко за по- бедните и търсещите евтино или невярващи в биото, а за другите от био ферми. Биото е къде по- вкусно и полезно и който може ще си го пазволи! Чрез биота няма да има и толкова свръхпроизводство и ще се икономисват ресурсите. Проблемът е, че веригите имат непропорционално много сила и диктуват правилата. Тия вериги немците ги измислиха в такъв краен вариант и те са монополисти на пазара. Трябва фермерите да имат директен достъп до пазара и нещода се измисли.

Изключително безмислена статия!

Дойче Веле :-)

Не е безсмислена, а пропагандна. Подготвят ни, да плащаме "зелена" вноска с всяка храна.

Тръгнах да чета... стигнах до 1/3 може би... И реших да погледна източника... Благодаря, четете си го сами!

срещу 2 килограма картофи - това е истината! (А за дълбоката държава - геврек...) А да видим откъде ще дойде инфлацията в тази схема?

Много точно казано.

Потребителите са виновни за всичко.

Спомняте ли си я тая реплика? „За Бога, братя, не купувайте!“

Какви 90 ст изкупуване, Верея (ОМК) в Пловдив не ще да изкупува и на 50 ст и затова там го раздават безплатно на хората производителите. Това у нас не е държава. Всички рекетират по веригата, само крайните 2 точки са прецакани, производител и потребител. Купувайте от хора и елиминирайте тия паразити! Ако все пак купувате не купувайте Верея, защото ОМК изнудва производителите!

Византийци,бате!

Да видиш ти... Кравите, едно че пасат тревата, с което унищожават природата и след тях трябва да се "залесява" с нова трева, второ че пърдят и отделят метан (парников газ) - демек, въглеродният им отпечатък е много голям! Затова цената на дребно трябва да е поне 10х, ако не и 100х цената на едро - за да се "пази природата" и да се елиминират катастрофалните екологични последствия от нашествието на кравите... Пожелавам на гениите, измислили това, да ядат култивирани хлебарки до края на безсмисления си животец...

За млякото си фермерът получава 90 стотинки. След като избият маслото, на мен ми го продават на 3 лв. Обаче, същият този фермер, като ида при него, и той ми дава млякото си на 3 лв.

си пазаеувай направо от него, така поне човекът ще има възможност да гледа по-добре кравите си, пък и ще спрете захранката на свинчовци като пеевски...

И кое е по-добре? Като купуваш от фермата не получаваш никакъв санитарен контрол и не плащаш никакви данъци. После събирай капачки за линейки и защо няма пътища? Ганьо както винаги е готов да си запали къщата, че да изгори на Вуте плевнята...

И като плащаш данъци - къде отиват те? В Украйна? А когато кравата си е твоя и си я доиш ти, какъв санитарен контрол получаваш?

Mda, вървим към производство и консумация на био-хлебарки. Нека да са демократично произведени, и на свободно хранене, на всяка хлебарка да и е осигурено 0.5 квадратни метра площ.

DW - фабрика за лъжи

Никакъв резон няма тази статия за бг “ценообразуването” Там плащали ако замърсяват, ама тук всеки лее мизерии където му падне.. и въобще, какво ни засяга немския кравар?

ОщЕ НЕ СТЕ ДОРАСЛИ. ЗАТОВА ПИТАЙТЕ . ТЪЙ 33 ГОДИНИ ВСЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ НЯКОГА..ДО ТОГАВА ПЛАЩАЙТЕ ПО СКЪПА ХРАНА ОТ ЕВРОПА. ВИЕ ИМАТЕ ПАРИ КО СА ПРАВИТЕ БА БЕДНИ..

Зеленокомунистически идеи

Ненормални олигофрени!