Илхам Алиев: Ще доставяме природен газ за Европа от 2020 година

Южният газов коридор е готов на 87%, съобщи азербайджанският президент

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Что делаемь сейчась.Южен газов поток скоро ще е действащ.САЩ става най-големия производител и износител на петрол и газ.Турция,Гърция,Израел дупчат в Средиземно море за откритите големи газови находища.Терминалът в Александруполус върви със пълна сила за доставка на втечнен газ не само от САЩ ами и от арабските страни.Иран чакат да паднат санкцийте и да залеят Европа със петрол и газ.А нещо май не върви работата по многомилиардната газовата връзка между Россия и Китай.

Според Евростат ЕС ежегодно потребява по 500 млрд. куб. метра газ. От тях около 0,3 % се добиват в страни от самия ЕС, останалите се внасят от Русия и Норвегия – 74 % / по 37 %/, Аржир – 12,7 % и Катар и други държави – 13 %. Според прогнозите ТАНАП трябва да има капацитет от 16 млрд. куб. м., а ТАП – 8 млрд. или общо 24 млрд. куб.м. От тази гледна точка тези газопроводи не могат да застрашят ГАЗПРОМ, защото само капацитетът на Северен поток 2 ще бъде 55 млрд. куб.м. Има и една друга причина, която малко се коментира. По споразумение между Русия и Азербайджан Газпром участва и в напълването на тръбата на ТАНАП. Причината е , че Азарбайджан няма достатъчно собствен газ , за да покрие своите нужди и капацитета на тръбата на ТАНАП, защото находището в Шах Дениз може да осигури максимално 10 млрд. куб.м. газ. За разлика от “Северен поток 2 “ , ТАНАП е подкрепен от Брюксел и предвид своите възможности има повече политическо, отколкото икономическо значение за ЕС. Истинско икономическо значение ТАНАП има за Турция, защото заедно с Турски поток превръща Турция в основен играч на газовия пазар на Балканите .

на ватенките...Матът е близо.

Първо, пита се, колко ще доставят, после се правят някакви опити за анализи и заключения.

Абе човека е зает и сигурно е забравил че още от 2011 година Азербайджан доставя газ,през Турция, на Гърция , а от 2012 година Газпром препродава в Европа по 3 милиарда кубика азерска газ по тръбопровода Баку-Моздок, или с други думи азерската газ отдавна броди из Европа;)

Гербът на ватенките трябва да бъде променен, кардинално. В него задължително трябва да има петролна кула , тръба и гола бедна задница. Всеки трябва да има в дома си икона с изображението и цялата страна трябва да се моли всяка сутрин и всяка вечер върху тях, за да не секне единствения доход на руската помийна яма….

Това е началото на края на Газпром. Освен тази тръба ще има и други за Европа-от Катар и Израел. Американския газ за Европа също юе става все повече. В Южна Корея се дострояват още 10 кораба за газ за Америка.

ама не ще-)

Втечнената Задокеанска ГАЗ отиде у кереча

Напротив, американците им помагат, за да може ватната газ на безоколонката раша да отиде в кереча, тъп зомбиран педерас.

Путьо ще стане по-сговорчив, а местните рубладжии-предатели ще видят що е глад

Не знам кои са другите доставчици които ще запълнят оставащите 50% от тръбата? Щото иначе ще нарушат директивите на ЕС :) Пък може за Азърбейджан те да не важат.

Е па ти сега... А може и малко компресиран газ от нам приятелска държама, та да излезе по-на делавера за некой...

16 млрд. куб. метра . На България са й необходими 3 млрд. , така че спокойно можем да минем и без Турски поток . 1 млрд. руски газ през Украйна , 1 млрд. азербайджански , и 1 млрд. американски от Гърция . За къф чеп трябва целия народ да плащаме 3 милиарда за безсмисления Турски поток !?

Супер ги намести, и аз така се удя, що ли????