Коментари - Икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията | Бизнес.dir.bg
назад

Икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията

Разликата с нивата на инфлацията обаче ще остане голяма, коментира икономистът Йордан Генов

Обратно в новината
| Редактор : Надежда Христова

Коментари - Икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с един - до два процента" Аз пък като гледам как се изчисляват лихвите по кредита е на база средно-двугодишните стойности на депозитите. Т.е. първо трябва да се вдигнат лихвите по депозитите, за да се вдигнат лихвите по кредитите. Сори, но в България за това стоят на "0%" и няма как да са се вдигнали, при условие, че отиваш ДНЕС в банките и искаш кредит и тя е с 0% променлива компонента + "надбавка" (която е около 2.5%). Така, че как ги измисляте тези глупости? Толкова ли са неграмотни "експертите" с които се консултирате? Или нямат идея как оперират банките.

Тия удобните икономисти защо ли не коментират и анализират ценообразуването, фрапиращата злоупотреба и олигополни споразумения на родните банки при определяне размера на събираните такси и комисионни. Как банките декларират над милиард печалба, а нито БНБ, нито КЗК, нито институциите "грижещи" се за потребителите не разнищват налаганите размери на такси и комисионни, които нямат общо с реалната търговска дейност на банките, а реално злоупотребяват. За налаганите такси на търговците не искам и да споменавам, защото процентите прибирани от ПОС устройства са нереално високи. Анализ обаче няма, омертата е тотална.

При инфлация между петдесет и сто промента годишно и лихви около половин процент в най-добрия случай, цялата финансова и икономическа наука е необходимо да бъде отречена и заменена с нещо друго, по избор. Това обезличава и обезсмисля цалата система, на която се изгражда пенсионното осигуряване, превръщайки го в поредната пирамида.

Че то винаги си е било пирамида. Иначе според новата парична теория, такива неща като пенсии (които в момента се финансират основно от ДДС) и други държавни разходи, няма да се покриват от данъци и осигуровки, а от преразпределение, през паричната система. С новите инструменти, като CBDC, отрицателни лихви, електронни ваучери и др. ще бъде много по-лесно от една страна да се управляват и налагат политиките и от друга - по-лесно ще се преразпределят дълговете, чрез които държавата се финансира.

Купувам мляко за да правя сирене, преди беше по левче литъра сега е по 2 лева литъра от производител. Колко процента е инфлацията? Аз казвам 100.

Е ше сложиш 50% вода и пак ше излезе сирене. До тука 50% инфлация. Ше вземеш малко помощ от държавата и хоп ето ти я 18-20% макс.

Банките не плащат високи лихви по депозитите, защото нямат пари, а не защото имат. Това е много важно да се разбере. Ако имаха, нямаше да искат да печелят от такси, а щяха да функционират като класически банки - т.е. посредник между хората с пари и хората с идеи. Сега банките действат като криминални организации, участници в прането на пари от европейските институции. Thats it.

Банките, в които имам сметки, постоянно ми пращат разни уведомления как от утре се вдигала таксата за това, а от вдругиден за онова. Особено ДСК съвсем са го ударили през просото и очаквам да въведат и такса "рожден ден", както правеха немските търговски вериги, по отношение на доставчиците си. Това не са никакви банки, а са го обърнали на Western Union и Easypay вече...

Банките от 2008ма на практика са фалирали. Регулациите са им "забранили" на практика да управляват риск. Това ги лишава от лихвени приходи и ги превръща в посредници на държавния капитализъм (фондове и програми) с ниска печалба. Това, както и раздутите им разходи и неефективност ги принуждават да вдигат такси и да дигитализират (оптимизират) "бизнеса" си. Т.е. лихвите по депозитите са ниски, не защото банките имат пари, а ЗАЩОТИ НЯМАТ ПАРИ.

Разбира се че имат пари. Просто са алчни. Печалба от 1500 млн. лева за 2022 е алчност. И да, прав сте - действат точно като организирана престъпна група - таксите и лихвите се вдигат почти синхронно. Отдавна не държа пари на депозит в банка - има други начини за получаване на доходи, аз от 2016-та насам го правя и си докарвам между 7 и 11% доход. За 2022 предвиждам повече. Peer2Peer финансиране, търговия с акции, та дори и доп. пенсионни фондове могат да докарат доходност по-висока от тази на банков депозит. Относно таксите - това е просто алчност - и да ги махнат изцяло пак ще печелят от лихвите по кредитите. Лобито им е много силно, иначе умен законодател щеше да им сложи тавана на маржа на лихвите между кредити и депозити - например 5%, както и таван на таксите. Заради картелните практики българските банки финансират и кампанията срещу еврото, защото когато въведем еврото в България ще се появи конкуренция - истински банки, които ще дават истински кредити и няма да ни дерат наживо. Само давам пример - исках онлайн кредит от известна българска банда (извинете, банка). Не че ми трябваха, а да видя как гледа на мен тая банка. През моите лични сметки в тяхната банка в последните 10 години са минали малко под половин милион лева мои доходи, основно от дивиденти. Исках 6000 (шест хиляди) лева. Поискаха ми поръчител, а нямам НИКАКВИ кредити и ЦКР ми е чист, млад съм, фирмите ми работят добре и са на печалба (една част от фирмите имат сметки в същата банка и те могат да видят оборотите). Толкоз за българските банки и комбинацията между алчност и неадекватност.

Е как ще ти дадат кредит от 6000 лв? Та ти "не знаеш" как се използва кредита :)) не ползваш кредит и най-вероятно няма да изкарат и 100 лв от твоя кредит. За какво си им? Битовите кредити са метод за заробване.. по стар еврейски обичай. Кредити се дават само на хора, от които може да се изкарат пари от обезщетения. Иначе няма смисъл при тези ниски ипотечни лихви. Това е и причината да вдигат таксите.

Много добре знаят как да изкарат 100 лева от кредита ми. :) Такса за разглеждане, такса за управление, такса за получаване на пари по сметката, такса за превод към тяхната сметка при погасяване на вноските, лихва - първата година ще изкарат 480 лева при 7% лихва, а те ми поискаха 10% и т.н. В същото време имам кредитна карта със 7000 лимит от друга банка, от години... Рядко я ползвам, защото там лихвата е 19%. Банките могат да ползват (някои ползват) услугите по скоринг на клиентите им (например на английската Експериън, дето дори си премести ИТ отдела по разработките в България), ама не искат, щото са алчни и смятат че могат сами да си правят скоринга, на базата на ... липса на достатъчно знания за субекта ...

Такава глупост малко хора могат да сътворят... :)))

Коя глупост, ще се обосновете ли? Или ще караме по логиката на децата от детската градина - "Моля другарко, той е лош!", но без да обясни що е лош...

Ма ти си бил много умен бе, както измисли това!? :)) Я пробвай да переш пари, та да видиш, какво ще ти се случи. Да те светна, 90-те години отдавна монаха.

Обисни ми моля те тогава това https://e-vestnik.bg/32409/bozhkov-pokazva-dokumenti-che-e-teglil-milioni-v-broy-da-plashta-reket Прането на пари е особен бизнес. Тъй, като нищо не е престъпление до произнасянето на съда, много дейности и към момента се считат за законни.

Пълни глупости! Просто им е сто пъти по-лесно да правят няколко милиарда печалба от такси и с 0 риск.

Ако имаше конкуренция, това нямаше да е вярно, т.е. имаме банков монопол. А факта, че регулатора го допуска (а според мен напътства процеса) е също многозначителен. Нека добавим и CDBC и картинката става пълна: По-лесно? Лесното е път към Ада.

Боже боже пак лъжа.

Винаги има начин, как да се компенсират лихвите по депозитите, за да не са в ущурб на банката, всичко е много просто.Лихвата по депозита да речем , ако е 1 %, то по кредитите е не по=-малък от 15%.Банката си има разхиди и затова се предвиждат двойно увеличаване лихвите по кредитите по настоящите проценти, за да се компенсират разходите и генерира печалба.

Нищо не ти се разбра.

Истинската цена на парите е лихвите по кредитните карти. Всичко останало е зрителна измама. И тъй като лихвата по кредитните карти е 10+%, а по депозитите ~0, то това е пладнешки обир от страна на банките.

Само истинските балъци плащат лихва за кредитна карта. Ти балък ли си?

Толкова са прости масово хората в БГ, че дори още не знаят какво е кредитна карта и за какво се използва. Смешковци! Те за това са и бедни!

Някои банки ти спират кредитната карта или вдигат драстично таксата ако не влизаш в просрочие. Нещо повече - ако пожелаеш да си изкараш пак ти отказват, защото "не знаеш как се ползва", понеже си възстановяваш баланса в рамките на гратисния период и ги лишаваш от сладка печалба. Иначе, аз съм от тия, дето не си ползват кредитните карти "правилно" според банката ми, т.е. "балък" съм ;)

Идея си нямаш какво е кредитна карта и кога банката ти я спира. Жалка картинка, та и акъл тръгнал да дава :) Първо се информирай, после я използвай и чак тогава ръси мозък! Кредитните карти имат такси :) Моята платинена струва 260 за издаване и 260 лв всяка година :) Дали не им е нужна на банката? Ако не знаеш и за кешбека, за намаленията и т.н. значи нищо не знаеш. Банките не е нужно да печелят от лихвите. Банките са много по-умни от индивиди като теб и печелят много повече от единица валута използвана. Дори не можете да мислите, но за сметка а това сте най-яките! Вижда се и на какво направихте държавата!

Хихи. Още не си видял какви намаления ще има при CBDC. Такива намаления, че свят ще ти се завие. Иначе приеми, че съм тъп. Това не е проблем за мен.

Към Хахахахахахахахахаха -> Остави го тоя с ник "среден пръст". В главата му е някакъв невероятен микс от приемливи знания и теория на конспирацията. То евреи, то тотален крах на системата заради CDBC, то анархия, то олеле-мале.

Странно, българските банки твърдяха, че са “супер ликвидни”

Те ликвидността я разбират по особен начин - обикновено само на думи.. или завишават качеството на активите си или подценяват рисковете. Това се прави по политически причини и пбикновено резултата е "висока ликвидност". Това е по-скоро надежда или обещание от колкото реалност.

Причината лихвите по депозитите не е, че банките имат пари, а точно обратната - банките НЯМАТ пари да плащат лихви по депозитите! Това е така, тъй като са неспособни да намерят жизнеспособни кредитополучатели, освен да наливат кредити в балонизирани имоти. Освен това, банките масово раздават нисколихвени кредити по програми гарантирани от ЕС, а не пари на депозантите. Това означава, че банките не се занимават с банкерство, а с комисионерство, видно също така и от отчетите им - основните им приходи са от такси, а не от обичайна дейност.

Българските банки са толкова деградирала, колкото е и цялата държава с всички институции в нея. Плащаме най-високите такси в Европа, а получаваме нулева защита, обслужването и компетентността на персонала е под нулата, технологически сме около 15 години назад. Заслужават да ги оставим да фалират всички до един.

Че то в Бъгария има ли български банки???

Има - ЦКБ, ПИБ, Общинска, и оная на СИК - не ѝ помня името. Останалите банки са УЖ чужди, но са местни юридически лица (така ще е докато не влезем в еврозоната) и са с БЪЛГАРСКИ МЕРИНДЖЕЙ, които ебаха майката на банковия бизнес с неадкватната политика по отношение на лихви по депозити, малоумни ограничения в кредитирането.

крайно време е да вдигнат лихвите по кредитите. Сульо и Пульо взеха кредити с тайната мисъл, че един ден ще им ги опростят. Поради тази причина цените на жилищата станаха космически.

Нищо няма да им опростят, а Сульо и Пульо ще се простят с жилищата си.

ГПР на заемите 20%, а лихвен процент на депозиците поне 1% Дерзайте!

ГПР 20%? Ти майтапиш ли се? ГПР на ипотеките е 3-4%, потребителските до 7%, да не теглиш бързи кредити?

Гледам в перспектива.

Юдо-масонската банкерска мафия, няма да миряса докато не обере до шушка и последните спестявания на гоите.

Те банките, ако си вземат отпуснатите кредити и 70% от българите ще карат на фотосинтеза следващите 10 години :) Ей това са ти спестяванията :)

Мне. Ако това се случи, ще доведе до качествени политически промени. България не е бедна държава, че народа и да живее бедно, в името на печалбата на едни евреи.

Депозитите на домакинствата са 101 милиарда лева, а кредитите под 30 милиарда. Обаче лихвите , прибирани от тия 30 милиарда кредити са в пъти повече от лихвите давани за 101 млрд депозити. Някои истини са много прости. Но не е дадено на прости хора да ги разбират сами.