Икономическата комисия бойкотира промените за "Гражданската отговорност"

При изтичаща винетка, потребителите ще получават 2 пъти есемес или имейл, гласуваха депутатите от регионалната, които приеха промени в Закона за пътищата

Обратно в новината

Коментари - Икономическата комисия бойкотира промените за "Гражданската отговорност" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КАкто се газва няма нищо случайно. Откакто взе да се говори за задълженията на наши две "скъпи" бивши силови структури към европески компании се подде кампания за увеличението на Гражданската ? Изглежда пак ние ще платим сметката на мутрите ...

а защо трябва да плащам зелена карта след като не напускам България???? ами защото алексей петров и другите пуреци като бойко и пеевски трябва да лапат дивиденти

Gugnelid

А защо трябва да имаш застраховка за цяла България, ако шофираш само между Каспичан и Айтос?

Това е неолиберална контраопорка. Според ООН, стабилната единица в международен план все още е държавата. Не съюза, бил той и европейски, не и градът, бил той и метрополитен. Финансовата политика се прави на ниво държава, тъй като валутата е общата отчетна единица на ниво държава. Т.е. финансовите въпроси, какъвто е въпроса с ГОто трябва да е на база държава. Не на база евросъюз, не на база провинциални градчета, а на ниво държава. Държавата е България, валутата е лев, и изобщо не сме длъжни заради някакви си италиански измамници да си мародерстваме всички участници в България. Провокацията е неолиберален подход за реформа, но ние пък съвсем не сме длъжни, като държава, да кълвем на всяка неолиберална провокация. Очевидно е, че не се кльопаме с европа и нейните порядки. Логична развръзка би било просто да напуснем този тъй порочен ценностен модел.

Както всичко друго, даже щетите в чужбина са ни по "производителни", т.е. по-скъпи. Живеем в някакво ценово извращение. Време е да напуснем този гнусен лицемерен съюз, в който всеки се чуди как да ни ощави. Помнете - лъскавия свят на запад е резултат на кражбите от колониите и периферията.. иначе хората са си същите лайна. Даже по-големи.

ГЕРБ продължават с тъпноте. Докато те управлявали инфлацията станала 25% /интересно защо НСИ не отчита толкова/, че и английската кралица починала, само за това не са ги обвинили! Факт, че докато ГЕРБ управляваха, нямаше война, бяхме в пандемия /след която се очакваше да има инфлация, но ГЕРБ вече не управляваха, когато пандемията отмина/, но и английската кралица беше жива. Колко трябва да си тъп, за да се вържеш на подобна простотия, естествено, че след пандемия, в условия на война ще има инфлация и тя ще расте, защо ГЕРБ пордължават да ги говорят тези глупости. То затова е и вица, че ако ГЕРБ се върнат на власт и английската кралица ще върнат ....

Колко трябва да си тъп, за да търсиш властта по време на война и другите дето ги изреждаш??

Не, че нещо, ма не знаех, че сме в Еврозоната вече...

Застрахователите взимат от нас много и имат възможност да дават на когото трябва за да им върви похапването.Защо полицията проверява дали имаш ГО, след като това са частни шашми.ГО не трябва да е задължителна- който иска да си прави.И без това за да ти платят щети по ГО е една измислена история!

Мда! ГОто пази скъпото имщество на богатите. Защо трябва да плащаме за да пазим скъпите придобивки на сульо и пульо?

Gugnelid

И като убиеш човек на пътя и наследниците му те осъдят за 800,000 лева (което е напълно реална сума в сегашната действителност), как ще ги платиш?

Така ли? 800 000 лв за човешки живот? Точно така. В днешните условия това е реалност - мерим човешкия живот в пари. Не съм сигурен, че разбирате какъв изобщо е проблема с това. Но нека да го кажем така. Цялата идея на животозастраховането се базира на сатанисткото разбиране, че човешкия живот струва пари. А това е така, тъй, като на човека се гледа като на бизнес модел със съпътстващи разходи, вкл. на невръстните роднини. Или да ви го кажа по друг начин - който иска да бъде компенсиран с пари за загуба на живота си - да си направи застраховка живот. Останалите да духат супата. Живота не се мери в пари. Който иска да си го мери в пари - нека си направи застраховка живот.

Остави смърт - животът да речем не е пари. Но здравето е. Една тежка телесна повреда, за чието лечение се искат средства - и пак сме в патова ситуация.

Чудесно! Значи който го е страх от мечки, отива и си прави застраховка злополука. Не може заради някой, който обича да си кара ултраскъпата кола или който цени живота си на 100 000 000 долара, да вдигаме задължителната ГО на всички, понеже оценката на щетите можела да е твърде висока. Не. Риска трябва да се носи солидарно в някакви норми. Извън тези норми, риска е за собствена сметка. Това е идеята на задължителната ГО. А това, което се случва е злоупотреба с търпението на обществото и социалните баланси.

Явно не ме разбираш. Проблемът не е с богатите, проблемът е с по-бедните. Защото богатият ще си направи Каско и пак няма да е ощетен. Ако на по-бедния обаче се даде възможност да не се застрахова, той няма да се застрахова - и тогава ще страдат всички, които са потърпевши от неговото нежелание да бъде отговорен. Иначе казано - задължителната ГО е защита за тези, които дори и да не искат, пак трябва да се застраховат. Защото, както казах, аз не съм виновен, че някой друг е безотговорен - но ако той е такъв, потърпевшият ще съм аз.

Груба грешка. Ако те ударя и ти тотализирам колата, но нямам ГО - как ще си я възстановиш? Ще ме осъдиш, ОК - нямам нищо на мое име, на минималната заплата съм - ще имаш да вземаш. А ако съм на 70? Извинявай, ако този вариант теб те устройва, мен в обратната ситуация не ме. Да, ще си направя Каско, но защо аз трябва да имам допълнителни разходи, щом ти си безотговорен?

Шофирането е рискова дейност. Никой не е длъжен да ти покрива допълнителните разходи... разбирай джунгла. ГОто е проява на обществена солидарност, но пък това не означава, че някой трябва да ти покрива допълнителните разходите за потрошеното бентли или ферари за 1 милион примерно. Провокацията в случая е: вдигаме ГО, заради завишени разходи (от измами) в чужбина. При това положение е по-добре взаимно спиране на действието на застраховките. Останалото не е социално приемливо. Не може заради 3 частни случаи да чупим целия модел и пазар.

Така е, рискова е. Но ГО е практика навсякъде. Дори в много страни, каското не съществува - една застраховка е заедно с ГО и си я плащаш, ако изобщо искаш да шофираш. Тук не е така и слава Богу ...

Лъжите за еврозоната взеха да вонят отвратително ! Уж нямаше да има увеличение на нищо... То това, че цените на стоките и услугите ще се удвоят и утроят беше конспирация... Дали Путин не го беше казал това, че където се въведе еврото има жестока инфлация в първите години ... А КАКВО ИЗЛИЗА - АМИ ВЯРНО Е ! Кръстеният с лъжливо име ДАНЪК ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ЩЯЛ ДА СЕ УДВОИ И ДОРИ УЧЕТВОРИ ВСЕЛДСТВИ НА ВЪВЕЖДАНЕТЕО НА ЕВРОТО ! Кое е конспирация бе аталнтици ? Всяка ваша дума е лъжа и грабеж срещу българското население и държава !

Тия застрахователи не се налапаха! То бива алчност и лакомия ама тяхното няма край!

"Промените в текстовете, свързани с нанесените щети от български водачи в чужбина, са част от ангажиментите на България по пътя за приемането на еврото." Това не е вярно.

Gugnelid

Всъщност е, въпреки че законността на мярката е силно съмнителна. Понеже едни наши юнаци решиха, че няма да плащат щети, причинени от техни водачи в чужбина и ще изнасилват НББАЗ да плаща заради тях, започнаха да се трупат неплатени суми, съответно искания за гаранции и много недоволни чужди бюра. И понеже въпросната българска компания държи НББАЗ за топките, Съветът на бюрата ни вкара преди 4 години в мониторингов режим, а в следствие на него ни поставиха и условия за влизане в еврозоната.

Проблема всъщност е по сериозен. Той в основата си е липса на общ пазар в застраховането. Като няма общ застрахователен пазар става ей това, което става. То не може общу жени в съюза, а пък застраховките да са си наши. ЕС е една голяма гейска комуна.

Който обещае да намали или поне да остави цената на гражданската отговорност, той ще спечели изборите със поне 70% от гласовете. А след туй, пак ще я вдигне...

Най - добре беше при бай Тошо. Не знам дали тогава имаше Гражданска отговорност. Но със сигурност Зелена карта нямаше.

И пътуване в чужбина без разрешение на партията

Gugnelid

"ГО"-то беше част от годишния данък и даже не се знаеше, че има такава застраховка. Минаваше през ДЗИ. А Зелена карта си имаше, минаваше през Булстрад. Като не знаеш, по-добре не плямпай.

Ко стана нема правителство на ГЕРБ нема аванта нал тъй, почнаха да излизат разни мутри дето ги храниха - тоя с Зелената карта, оня с завода до село Върбовка - явно виждат че ББ нема да го бъде повече и са тръгнали сами да се оправят

ПП -не бе ние ще ви спасим! Не 1000 лева ще е: Всички дупетати в един глас не бе 600 ще е!

ПП и ДБ не са донесли инфлацията, а я донесе ковид 19 и нсй вече войната в Украйна, ГРОБ продължават да лъжат простите! И не е 25% инфлацията, а поне 50%!

За инфлацията си прав. Но за дебилите (дб) и пълните педали (пп) не си. Тези соросоидни марионетки са най вредните за нас като, народ и държава.

Инфлацията гони 90% . Но с ПП БСП ДПС СДС И ДРУГИТЕ ДС ВЗЕМЕТЕ СИ Я ПОДЕЛЕТЕ ПО РАВНО! Даге и мутрите даге скапани!

Заради Еврозоната утрояване на застраховките? ... ха-ха-ха ... Не бе, Инфлацията няма да има нищо общо с приемането на Еврото, хич нищо общо! ... Ето вижте, в Хърватска 45% инфлация само за месец, няма нищо общо с Еврото, нали? ... Лапкайте грездея и смучкайте, като нямате акъл за друго!

А защо никой не пита Тиквата от Банкя защо въведе задължения да има и Зелена карта през 2015 година!?

Защо е задължителна "зелената карта" при положение , че 70% от колите не напускат България . Който излиза да си прави допълнителна застраховка "зелена карта" както беше по рано .

Вероятно (вероятно) за да могат да плащат на чужденци, които са пострадали в България от наши водачи.

Поредния саботаж на статуквото, прави се всичко възможно за да няма реформи и да продължаваме да хрантутим маффията и корумпетата !

Корупция,пардон лобизъм

бг застрахователния сектор излезе с поредната пропаганда . щели да ни източат застрахователния фонд. щели да ни източат фонда гарантиращ валутния борд хахаха А истината е, че наще тарикати вече няма да могат да лъжат защото ще трябва да навържат електронното застраховане със всички други държави от ЕС . а това им връзва ръцете да си въртят номера с изплащането на щетите

Който не е запознат да не коментира защо понякога не трябва да се плаща веднага, без наистина да е потвърдена случката. Най-лошото е положението с Италия, защото тамошните "кореспонденти" т.е. посредниците по изискване на документи, с месеци или изобщо не осигуряват изискваните документи. А това, че прекараха всички ни да имаме задължително и полицата за зелената карта без да искаш да караш извън България го прокараха разни лобисти, че да осигурят на някой по-ниска цена, уж с благовидния предлог да не ни проверявали за зелена карта на границата.

Аз пари имам бол! Искам застраховка поне 1000лв., че да се поразреди трафика и да се освободим от дебили по пътищата!

Днес имаш утре нямаш. И аз мога да давам по 1000, ама нито искам, нито съм толкова тъп. После нали ще я направят 10 000. И тях ли ще платиш? Или си въобразяваш, че тези с много повече пари от теб ще искат да им се моташ с евтиния таралясник пред ултра скъпите коли за по 3-4 милиона? Пари имаш, акъл обаче не.

Образованите и можещи хора винаги ще са търсени и ще имат пари... Ебал си ви майката мръсно племе от необразовани боклуци, алкохолици мислещи само заебане! Да го ядете яката! Като нямате пари няма да карате автомобили!

Таа Мартина нещо нервна бе. Един чеп ще я успокои

Дори не разбра какво е написано, нали? Ти си от плебеите, пиле. Работническата класа. Тези с парите не работят. Магаретата като теб работят. И рано или късно същото ще те застигне и теб. Как растнете такива дебили, никой не знае.

Застраховката за жилище, къща, кенеф, кола е ДОБРОВОЛНА. Защо за леките автомобили трябва да е задължителна ??? Това къде го има ??? И в Африка няма такива перверзии.

Има задължителна застраховка. Поставя се на предното стъкло като това са ВСИЧКИ документи на колата. Няма голям талон, малък талон, талон от преглед, талон за гражданска, син талон, стикерче, холограмка .... на майка им пу... талон

Доброволна е застраховката за твоето имущество, в частност Каско за колата, а гражданската се прави за да се гарантира защита за тези, които ти би повредил с твоята кола. Ако примерно някой няма никакво имущество, нямаше я гражданската и удари колата ти, какво ще правиш, ако нямаш Каско за твоята кола? Аз съм виждал подобни случаи.

Ами може и нещо такова - ще духаш супата 1 път и ще почнеш да си правиш каско. Пък застрахователите където ти е каското да си го съдят тоя ...

Първо да почнат да покриват щетите изцяло - няма такива ет ти тука 20 лв. за стоп и се оправяй. Колите само в сервиз и да се възстановяват във вида, в който са били преди събитието. Второ, така наречената зелена карта да не е част от ГО, а да се доплаща по съответните европейски тарифи само от този който ще я ползва. Дядо ти дето си ходи на село за хляб от махалата до селото на 3 км за какво му е зелена карта? Излезе ли без зелена карта от границите на държавата обаче, дупе да му е яко. Трето - застраховката да стане на водача, а не на колата. Тя сама не се управлява. И цената й да се увеличава пропорционално на извършените нарушения без горен праг (ако трябва и 20000 да е за рц-та), включително скорост над 30 км над ограничението, неправилно паркиране създаващо предпоставки за птп и т.н.

Ти май се мислиш за безгрешен, защо си мислиш, че на теб ще ти се размие! И как частни компании ще наказват нарушителоте при това два пъти?

Аз не искам да ми се разминава пич. Като греша ще си плащам. Проблем ли имаш с това?

Не тогава ти ще имаш проблем, защото пак ще ревеш тука, като вдовица за ку.

Ти и сега ревеш като гледам. Частна компания щяла да го наказва 2 пъти .. не знам кви наказания сънуваш, но това се казва оценка на риска, а специално за такива псевдо тарикатчета като тебе може да направят и второ ДЗИ, че да плащаш на държавна компания.

Ако Бабата на Лучано Павароти дойде в селото на Дядото ти , и какво Правим ? Това е Еврозоната - ще пиете бира по 10 евро , заплати по 10 000 евро .

Бабата ще си е платила зелена карта по европейските тарифи и ще й бъдат покрити щетите, не бери грижа

Gugnelid

Няма "Зелена карта", друже - щом си в ЕС, имаш право да караш навсякъде. Ако не караш извън България, значи просто не ползваш всичко, което имаш. Точно по същия начин дядото може да иска застраховка само за селото си, защото не кара извън него... как не се сети и това да предложиш?

Нещо почна да ми писна да плащам за неща, които не ползвам не мислиш ли? Нямаше ли точно в правото на ЕС термин "непоискана услуга"? Искаш ли да те задължа да си купуваш домати от мене, по цени квито аз реша? Няма не искам - в ЕС си.

Ей крадци в Гърция ГО за влекач 2000 евро. В Сърбия 600 евро. В Испания 1500 евро. Тук искате 5000 евро ГО за влекач. И това ако не е законна кражба ела и до кажи че не е така.

Тук е скъпо - къде се намира това Тук ?

Gugnelid

Като ти е скъпо, регистрирай си посраната фирма в Гърция бе, шебек!

Не може, там лицензите за транспорт се предават по наследство, комунизъм!

Gugnelid

Това е лъжа.

Този Парламент е Умрел .Изгонихме Злите Партийци .

Тоя Трактора да не е пред фалит!?

ГЕРБ, ДПС, БСП, Янев и Възраждане слугуват на Трактора, дето неговите мутри отвличаха хора и рязаха пръсти!

Навсякъде по света застраховката е ДОБРОВОЛНА. Защо българите плащат нещо , което е доброволно ? Аз не ползвам изобщо зелена карта. Който си я ползва, да си я плаща. Защо повечето да плащаме на разни утайки да правят мизерии ? Всяка година по около 200 лева заминават на вятъра за да може някой или някоя да си чеше трътката. Тези милиарди няма да си ги носят на оня свят тези паразити. Да фалират и изгорят всички застрахователи дано.

Gugnelid

Коя застраховка е доброволна бре, сопол неграмотен?

Колко години вече отлагат бонус малус. Защото всички изрядни водачи ще се възползват от това. Но когато стане въпрос да се вдигат таксите всички застрахователни ги искат

Частни компании да наказват водачите! Да не говорим че за 10лв. намаление за теб ще вземат 200лв. на некой дето е чукнал калника на некой, а може и ти да подпреш некой и после ще уревеш света!

Аз карам само градско, даже нямам и винетка. Днес сключих ГО. Попитах застрахователя - нужно ли е да заплащам и зелена карта, след като въобще не излизам от града, камо ли в чужбина, още повече със сапунерка 0.99 кубика. Нямало начин вика, закони, плащаш и нея, иначе не получаваш застраховка. Е, аз какво да кажа, като съм солидарен с тарикатите с български застраховки в чужбина?

Ако това наистина ни отърве от еврозоната, занапред ще си правя гражданска само при трактора

Защо "Зелена карта" да е задължителна за всички,след като се отнася за пътуващите на вън. Ето например ваксините. Само тези дето ще пътуват в Африка си ги слагат, не са задължителни за тези дето не напускат София. Не са всичко в пакет. Като ида в аптеката мога да си купя само лекарство за кръвно. Никой не ме принуждава да платя и за такова срещу безсъние например. На пазара мога да си купя само домати и никой няма право да ме задължи да платя и марула,ако не я искам. Защо депутатите ще ме принуждават да плащам зелена карта .Все едно утре да измислят ,че и винетката е задължителна и вървят само с едногодишен абонамент на вестник ''Парламент БГ''.

Правилно, зелена карта трябва да е 5000 лева и да е само за тези дето ще пътуват в чужбина - искат европейски условия, нека ги получат

Мен па ме мъчи въпросът: Защо ГО е задължителна? Разбирам да е данък, че да е задължителна, но ГО са едни пари, които трябва да платиш на едни ЧАСТНИ дружества, за да ти позволят да се движиш по ДЪРЖАВНИТЕ пътища...?! Като сложим и факта, че само 40% от "премиите" се изплащат като обезщетения, почва да ми се натрапва определението "РЕКЕТ"...

Супер, няма да влезем в прокажената еврозона

Позорно е това! Алексей Петров отново е всевластен и очевидно управлява държавата - промените не се приемат, за да не му се налага да плаща адекватни обезщетения при застрахователни събития. Очевидно е, че депутатите на ГЕРБ, "Български възход" и "Възраждане" са контролирани от него. Нека гласоподавателите да си направят изводите на предстоящите избори. Тази мафиотска сган трябва да се измете!!!

Е, добър ден! След краха на делото "Окпопод" Алексей Петров се споразумя с Баце и пак са си комбина. Цветанов нали заради това изгърмя...

Управляват ни престъпници - некадърни, безхаберни и алчни!

Еврика! Това май може да го кажеш за всяка държава по света

Вече и децата от детските градини знаят кви баклуци ни управляват.

че пак бъркате баби с жаби. Просто е трябва да се въведе системата бонус-маус и нещата ще си дойдат на мястото, ама май има хора с дебели портофейли дет не им отърва.

Те май точно затова не влизат в зала защото почне ли да се обсъжда темата нямакак да се избяга от тази система, а най много ще се отрази на самите тях.

А на вас не! Безгрешен си ти чадо. Пак вие ще плащате, бонуса ще е 20лв. А мауса ще е 200лв.Е подпри некой случайно и ще те питам как ще ревеш после!

За да влезем в еврозоната България трябва да реши този казус, който е известен от години у нас. Проблемите са свързани с един виден представител на сенчестия бизнес (през 90-те), в момента застраховател и с емблематичен прякор - Трактора. Спорните бизнес практики на този застраховател са пречка пред приемане на еврото. Предполага се, че народните представители би трябвало да имат силен интерес този проблем да бъде изчистен бързо. Но не и в този парламент. Ето какво се случи на работна група в парламента: - Министерство на финансите предлагат решение на проблема, подкрепено от Европейската комисия. То, обаче не следва интересите на емблематичния представител на българския застрахователен сектор, а посоката на страната ни - приемане в еврозоната. - Вместо депутатите дружно да подкрепят предложението, което ще премахне още една пречка пред еврозоната, се образува мощно лоби от депутати на няколко партии, които не просто саботират приемането на еврото, а с действията си обслужват интересите на този български застраховател. В крайна сметка се оказва, че интересите на страната са заложник на целите на един застраховател, който от години е известен с големите си проблеми по плащанията за "зелена карта" в Европа. Как Европа гледа на това? Представителят на ЕК на срещата бе в потрес и ясно даде да се разбере, че ако България иска да влезе в еврозоната решението на този проблем е да се приеме предложението на МФ. Част от депутатите са в дилема - да изпълнят една от стъпките за влизане в еврозоната или да обслужат един конкретен застраховател. Предполагате, че крайният изход ще е добър за страната ли? Не, няма да бъде, защото няма достатъчен брой народни представители, които да работят за влизането ни в еврозоната, а под една или друга форма са зависими от емблематичния бизнесмен. P.S.: За позабравилите - Алексей Петров - Трактора е бивш съдружник на Бойко Борисов.

Каква ирония, тракторът да ни отърве от гей зоната. Само че не вярвам - накрая еврогейтаците ще преодолеят потреса си и ще кажат, че ставаме - тука далаверата е само за тях

Интересно, що всичко читаво бяга натам от България, включително и циганите, и никой не ще да бяга към големите православни праведници в Русия :)

Абе готин, а кой каза че целта на държавата е еврозоната, а? Искаш ли първо да питаме хората, пък да видим.

Айде стига с тези опорки, на всеки едни избори го питаме народа и за това. Единствените, които са в парламента и са против влизането ни в еврозоната, са копейкин и компания.

Като бяхме едно време в СИВ ,баща ми плащаше за Москвича 16 лева автокаско и толкова.Преди ХЕИ глобяваше за хлебарки,сега хлебарки ще ядем?!?Референдуми за еврото,за еврозоната иза Президентска република.Педер@си долни!

Цел живот си купува и яде продукти съдържащи червен оцветител кармин Е120, (който се произвежда от сушени насекоми)……. 2023 няма да им ям насекомите на тия!