Хърватия обсъжда мерки срещу необоснования скок на цените след въвеждането на еврото

"Всичко е на масата, от черни списъци до замразяване на цените на широк спектър от продукти, всичко", каза министърът на икономиката Давор Филипович

Обратно в новината

Коментари - Хърватия обсъжда мерки срещу необоснования скок на цените след въвеждането на еврото | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще ни изсмучат и тук последните центове като въведем чуждата валута...

Не че нещо, ама при какъв обменен курс са приели еврото? И какъв да чакаме у нас?

Вчера отивам в Билла да пазарувам и останах приятно изненадан от някои ниски цени. Значи можело. В Хърватия защо не става така? Давам само няколко примера. Преди Коледа кисело мляко нямаше под лев и 60 половинка, сега се намира за лев и 30 3,6%. Яйца нямаше под 60 стотинки, сега пулно с яйца около 40 стотинки. Портокали-99стотинки. Фустъци-7 лева килограма. Значи можело да се намалят цените, но защо не го правят? И как в България без евро цените се понижават, а в Хърватия скачат?

В Била били свалили цените??? :-))))) Това, че сега е имало определени стоки на промоция, не означава сваляне на цените. Отделно, че със сигурност не са верни част от посочените за сравнение цени. Пазарувам по принуда от Била (имам на няколко метра от нас), така че често минавам и виждам цените. Яйцата на промоция струват колкото бяха на промоция и преди Нова година. Портокалите - също. Така че изобщо няма никакво намаление на редовните цени в Била и не е коректно да се сравняват стандартни цени преди с промоционални цени в момента. Отделен въпрос е, че в Била някои цени вероятно не са вдигнати с такъв процент, както в други вериги. Но пък те поддържат по принцип доста по-високи цени на продукти, които могат да се намерят и в други вериги, така че не могат да си позволят да вдигат безкрайно, защото стават абсолютно неконкурентноспособни. Ще ми се да беше вярно това, което пишете. Обаче не е вярно.

И тук, както с въпроса за еврозоната и еврото, става голяма обърквация. Един обяснява, как ние сме били отдавна с евро, ама не казва, че между евро и еврозона има голяма разлика. Друг обяснява, че нямало как цените да скочат, ама не казва, че цените скачат не заради обменния курс, а защото просто някой решава да ги вдигне и в евро и в лева. Поддръжниците на еврозоната заемат лъжливата позиция, тоест, приравняват еврозона на евро и обменен курс на реално вдигнати цени. От това по-големи лъжци няма накъде, но простоватия българин пак ще се върже на сладки приказки по националните медии.

Сами си го набиват оригофралените с това Евро :D

За три дни. Така ще е сега, и ще стане като в Словения и Словакия поне. А за чейндж бюрата сте отделили половината статия, честно не знам какво сте очаквали. Тези хора ще си намерят работа другаде, кръговрата продължава.

Малий-"Не било причина за скок на цени, а станало". А ония сьщите експерти дето ни ляха от Кофи Медеи и мазни поиказки как цени е не скачат, кьде Саида направят нов мозьчен щурм в подкаст?

аа кво стана ве, нали великото евро щяло да донесе само хубави работи и цените щели да станат даже по-ниски както ни обясняваха разни соросоидни идиоти, а то кво се оказа.....

А има елементарно решение,но то е за хора които наистина искат да свършат нещо,а не само да симулират като тези по медийте.Просто една сутрин се събуждат запечатани и с отнет лиценз за търговска дейност.Без шум по медиите. След това се издава заповед за освобождаване от данъци на дребните търговци на всякакви стоки и се разрешава свободен безмитен внос на хранителни продукти.До покриване на дефицитите на пазара държавата започва внос на основни хранителни продукти чрез публични фирми без да реализира печалби и ги доставя до хранителни борси от където всеки може да пазарува лимитирани количества,за да няма спекула.Вместо вериги монополисти се връщат многото търговци и пазарите.Нещата се нормализират.

на какво основание, ще са запечатани. Нарушен закон? Държавно регулирани цени? Това е шибаното евро. Това нас ни чака

Да, като си нямат министър Пеканов да им обясни, че не е вярно и не е възможно, проблема си е техен. В България това не може да се случи. Ако не вярвате-питайте министъра.

Какво се шашкат? Малко поскъпнали хранителните продукти... ама имате достъп до по-евтини кредити! Ммммм? Това защо не го казвате?

Викаш да взимат кредити за храна и да не се оплакват? Така де, без кредити - откъде - накъде!

Му главата големите европейци.НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО,ЧЕ ПО ЛЪЖЛИВА ФАШИСТКА ГРУПИРОВКА ОТ ЕСЕС НЯМА! ТОВА СА ФИЛМИ,ЧЕ ЕВРОТО НЕ СЪСИПВА МАЛКИ ДЪРЖАВИ И ОЩЕ ПО-ЛОШОТО Е ЧЕ ЦЕЛТА ИМ ДА ВЛЕЗНАТ ВСИЧКИ В ЕВРОКАПАНА И ДА ПРЕМАХНАТ КНИЖНИТЕ ПАРИ КАТО СРЕДСТВО.ВСИЧКО ЕЛЕКТРОННО И АПСОЛЮТЕН КОНТРОЛ НАД ПАРИТЕ НИ! СТОЙТЕ И ГЛЕДАЙТЕ ХОЛИВУДСКАТА БОЗА В ЕСЕС! БАУШИИ.СПРЕТЕ НЕОФАШИЗМА ЗАРАЖДАЩ СЕ ОТ ФАЩ И ЕСЕС!

Очевидно, че е, сляп ли си, г-н Пленкович.

А представете си в дивата,хаотична и неконтролируема наша икономика какво ще се случи?????? Не на Шенген! Поредното заробване от евролибералокапутите!

Не може да бъде! Нали уж обосноваваха как цените нямаше да рипнат? И сега к'во? Щели да вземат мерки. Ще обосноват защо се е получило така и вече няма да е необосновано. Пък битият бит ....

Чудя се сега тази новина ще се отрази ли по родните ни тв медий ?

Само в България това не може да се случи. Нашите управници си мислят че всички сме идиоти.

И са прави.Идиоти сте щом търпите.

Цените им няма да зависят от тях вече...

Хърватите слушкат и закръглят леко нагоре цените, с 10-15%. Сега , ако имаме нормални медии, да съберат всички специслисти които ни омайваха преди 3-4 седмици, че еврото е супер и нищо нямало да поскъпне ит итн

Търговецът разбира само от бой с тояга! Приказките не го ловят! Но бой и финансови преследвания са му по кефа от всякъде! :) Викате го за справка, следва яко бой! После му се оформя една финансова ревизи от НАП и след неимоверна тежка глоба, се ограничава в цените за назидание.

Той Началника НЕслучайно ги е изгонил от Храма.

Ма чакайте сега! Как така на Хърватия й се случи същото, каквото на всички останали държави в еврозоната? Нали уж нямаше? Пък и Хампарцумян каза друго?

Ти да не намекваш, че хампарцумян е шарлатанин?! Не е! хампарцумян е химик! АЛ ХИМИК. АЛХИМИК!

Колко години вече подред повтарям че при смяна на валутата всичко се вдига нагоре в смисъл че ако един хляб струвал 1,70 лв След смяната на на еврото той ще стане едно евро 25 стотинки вече са изядани от джоба на гражданина и не само с хляба с всички продукти се изравняват цените по 20 и 30 че и повече стотинки всичко нагоре

Още ли искате еврото?Това ни чака дори и по лошо!

ми що се чудят какво да направят, да си повикат нашенските експерти, те всеки ден ни омагьосват как няма да се повишат цените като приемем еврото, явно нашите мизерници по знаят.

Аз бях в Нидерландия (тогава още Холандия) когато през 2002г. приеха еврото и видях с очите си как цените скочиха. Разбира се, след това нещата бързо се успокоиха, но благодарение на адекватните мерки на правителството. Затова не ми трябват никакви пишман специалисти, камо ли политици да ме убеждават, че видиш точно в България всичко ще е по мед и масло.

така е. Нашите "народни представители" едва ли ще си свършат работата като хората. По-скоро ще получат някой лев от големите вериги

Колкото и жалейки да се изпишат, Хърватия е избрала отдавна европейския път и ще благоденства с еврото. Това важи и за България! А руските тролове нека си пишат, нека да плашат....повечето от тях обаче, не само предпочитат еврото, но и мечтаят да живеят в страна в която е официална парична единица.

Живял съм. Нищо особено не е. Даже е скучно. Не си струва да си зарежеш дома.

Моят опит е съвсем различен. В 2001 година когато преминахме на Евро цените паднаха на половина. Появиха се германските супермаркети конкуренцията се повиши и цените тръгнаха надолу. Знам че в България има голяма конкуренция но не съм сигурен за Хърватия където знам че се прави много трудно бизнес. Не трябва да се плашим от еврото то не е най големият ни проблем. Най големият ни проблем е емигрантите на турската граница.

Платена публикация. Аз пък помня, как немците се чудиха в какво да си влагат марките, че да си спасят влоговете от стапяне от инфлацията.

Кой според теб ми плаща?

Цените ли паднаха наполовина или числата на етикетите на стоките ??? Айде пак си научи урока, защото нещо май и ти не знае за какво говориш....

Единствения ПРАВИЛЕН ИНСТРУМЕНТ за справяне със ситуацията и лъжците, които се опитват да ни манипулират е ВЪЗРАЖДАНЕ. Не ви ли е кристално ясно кой назначава и управлява нашите еврогейгалоши?

Няма такъв "инструмент" като Възраждане. Избийте си го от главите, че щом стане въпрос за евро, ЕС, НАТО, Украйна и т.н....и веднага почвате като развалена плоча да пелтечите за това Възраждане....

Преди години така беше и в Австрия. За някои хора ще има ползи от въвеждането на еврото.

За Б-га, братя, сестри и 3-тополови - не купувайте!

Щом в тази "бяла" държава това се случва не ми се мисли при нас как ще избухнат всички цени...

Няма смисъл от въвеждането на еврото.От него печели и има интерес само Германия.Ако беше толкова хубаво щяха всички страни членки на ЕС да го приемат.Нека си пазим лева и не се занимаваме с глупости.Крайно време е за такива въпроси да се въведе задължителен референдум и народът да си каже думата.

Честито овцеееее …….бееееее…….бееееее ! Живи ще ни дерат 2024г.

Това ни чака и нас тролове еврогейски, дето напъвате за еврото. 1- Трябва да се смени цялата власт, да се вкарат по затворите всички намесени в политиката от 1989 г, да им се отнеме имуществото в полза на държавата. 2- Трябва да се върне закона и справедливостта в държавата. 3 - Да се пресекат всички корупционни схеми и шуробаджанащина. 4- Трябва да се ремонтира или по скоро да се започне наново цялата икономика (предприятия, доходи, справедлив труд за гражданите и т.н.) 5 - Трябва да постигнем високи нива и стабилност. 6 - След което може би чак тогава да се замислим за тая еврозона.

Дотук не си изброил нито едно изискване или критерий за приемане на еврото. Като не разбираш, поне не ръси дивотии....

Лека поправка . Всички от 1944 до днес .

Преди 1944 да не са светци случайно.

Винавни са търговците-спекуланти. Търсят поводи всякакви да вдигат необосновано цените - войната в Укройна, ковид, еврото. Държавата трябва да противодейства на това. Или пазарът. Помните ли призива : "За Бога, братя, не купувайте!" Отдавна го прилагом за българския кашкавал, произведен еди-къде си и пълен с вода и палмово масло, който е безбожно скъп. Да им се вмирисва по рафтовете.

Да ама останалите 95 % дебили купуват като невидели. И хитрите търговци разчитат на супертъпия народ, който купува без да пита за цената. Тъй, че ние 5% умни хора и да спрем да купуваме все тая гнусния нарос купува щято невидял и после мърмори във фейса. Нека да му е гадно, да му въведат еврото и да мре.

А тук разни специалисти казват че цените няма да се променят в Бг след въвеждане на евро

Те и там казват, че въвеждането на еврото не било причина за скока на цените. Истината е, че силата е в народа - ако народа не иска няма да има евро. Ако си мълчим рано или късно ще има.

Мя що бе, нека да има евро, ковид, война в Украйна и другаде, глобално затопляне и всичщо останало от коетохсилно дебилния народ ще мре и ще му е гадно. Намаляване на народа до 500 000 разумни хора - НЕ"демократи" е рецептата към процъфтяване на държавата. Останалите са безсмислен товар, който дърпа надолу.

ㅤ

А нашите политически инвалиди и невестулки обясняват, че у нас, видите ли, "нищо подобно няма да се случи". Е ,как се случва навсякъде по света, а само ние сме "застраховани"?!?

Какво ще бъде в тази неразвита бедна страна, когато разбеснелите се мръсни търгаши и крадци само тръпнат в очакване да ни доодерат официално!!!! То ще е едно увещаване с латински лафове, то ще е едно спешно създаване на комитети за подпомагане и надзор, та жив човек няма да остане! Все едно да поканиш гол клошар на годишния бал на звездите и милиардерите........

Четете, за да знаете - ето това ви чака скоро! Да не си мисли някой, че 1 лев ще е 50 евроцента ? Може, ако е кретен-двойкаджия, така по-бива. Направо ви е....майката и това вече ще е краят. Кой се чупил и спасил - чупил се. Останалите - в Малашевци под номер. Вече и за гласуване не им трябвате, сами си се оправят и нищо не можете да им направите. Гледахте ли скеча на "Комиците" как изглежда едно парламентарно заседание? Ами гледайте го. Едно към едно.

Че какво лошо има да измретъпия народ, да останат 500 000 умниципи да сменят управниците, като старите избият за всеки случай?

спекулацията си е нещо нормално не само на балканите...

Най-ефикасните мерки ще бъдат,ако хърватския народ издигне бесилки в центъра на столицата и окрасят на тях продажбите си и корумпирани политици,приели еврото без референдум. При нас все още не е късно да бъде сторено това.

V BG shte e po-losho.

Някой каза ли им на тия, че вече "равноправно" ще плащат борчовете на Гърция, Италия, Португалия,Испания и пр. фалирали мързеливци?

Де да имаше кой да каже това и на българския народ докато не е стало късно. Къде е кривоустата и продажна Кукуневица, която затри ядрената ни енергетика, слугувайки на чужди разузнавания,за да и се изсе...а в изкривената уста!?

В Хърватия и преди обменяха в евро на посоки и надуваха цените.Според мен е манталитет,а и подготвителен период с две цени явно не е достатъчен.Не може да се сравняват със Словения,различни хора много по отговорни и качествени,а и много отдавна въведоха еврото.Налага се време за адаптация и усещане за стойността на другата валута

Ако някой си мисли че тук няма да стане същото само че в още по дивашки размер е просто непоправим идиот

къде са сега специалистите които ни обясняваха че поскъпване имало само при първите страни приели еврото? Гледайте сега и се учете и помнете!!!

Това е балканския манталитет... и при нас това би станало ако въведем еврото :/

Вдигат цената, защото има кой да купува на по-високата цена.

Какво ще ядеш ако ти е празен хладилникът и нямаш мазе с буркани?

Нали искахте демокрация, държавата се намесваше при един друг строй...като искаш пазарна икономика я получаваш

Къде са джендърите-експерти? По 3 статии на ден пускаха в Дир как това не се случва (въпреки че се случи навсякъде, където въведоха еврото)... После слушайте същите експерти и "журналисти" какво да ядете, пиете, горите и да си инжектирате

Апа на тебе много ли ще ти е трудно да ги изчакаш и да не купуваш от тарикатеещите търговци да се на играят няколко седмици, да започне да им се разваля стоката или да залежава? Не мога да ви разбера, не е ли ясно, че това е временно? Не купуваш и го принуждаваш да смъкне цената! Сега защо е по-ниска? Така ще стане и след въвеждането на еврото! Просто не купуваш!!! Да си продава на каквито си иска цени! :)))

Ти ще ми дадеш ли от твойте провизии щото аз нямам скътани и положението е ден за ден

Това е много вярно. Народът трябва да цензурира цените, като не купува. Вижте олиото. Вече се намират прашясали стекове по 3.80 бутилката, които спекулантите не успяха да пласират по време на истерията.