Гурбетчиите ни отново са най-големият инвеститор в България

През 2018 г. работещите в чужбина наши сънародници са изпратили 4 милиарда лева

Обратно в новината

Коментари - Гурбетчиите ни отново са най-големият инвеститор в България | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"тези пари .... икономиката не расте", да ама ако сметнеш ДДС-то на тия пари, доста милиони влизат в хазната за да има за министри, зам.министри и сие.

Освен по-точните цифри за сумите, които българските емигранти вкарваМЕ всяка година с България, са да може някак си да продължава да се върти чекръка на българската икономика (а не да го крадат и да си ги преразпределят като порции...), Ина и други цифри, които цялата политическа класа и управленията, с всичките им експерти, коментатори и анализатори крият много старателно! И това са ОТКРАДНАТИТЕ И ИЗНЕСЕНИ в голямата им част (и след това върнати някои от парите) АКТИВИ - пари и еквивалента на заграбени активи) за последните 30 години, които възлизат вече на над 200 милиарда докара - това е обезкървяването на българската икономика и държава, проведено съвсем планомерно, организирано, последователно! Тези много важни и основни макроикономически цифри не случайно босовете на мафията и прислужната им пасмина упорито вади от сметката! Всеки поне средноинтелигентен човек може сам да си направи извода!

Ако официалните са 4, то парите кеш са поне още толкова :)

Кой гурбетчии ?????? Тия дето висят по улиците заедно със сводницити ли им???????

Очевидно не, злобо - те си ги харчат сами.

така де, нали и лилето павлова и тя така каза, да не се изплащат пенсии на онези, които децата са им зад граница, щото те (децата им) било редно да ги издържат.. тя (държавата) нямала възможност да изплаща толкова пенсии на алчните пенсионери опосквайки бюджета.. така че, пращайте колкото повече, толкова по добре.. и за лилето и за пенсионерите..

Не е ли парадокс,че хората прогонени от политическата мафия в България са най-големият инвеститор в България?Когато роднините на тези емигранти намалеят по естествени причини,тогава и тези инвестици ще намалеят .Топим се като народ,но ГЕРБ в лицето на евроводачката им Габриел,казват,че ще заместят българите с емигранти.На това се казва висш цинизъм.В нормална държава тази щеше да е подсъдима .

Пише се: "За последните 10 години най-много пари са изпратили българските емигранти ОТ САЩ, Испания и Германия."

Глупости - жалките безродници не вкарват нищо в бюджета!!!

повечето умни и способни българи просперират и са щастливи на запад. практически те движат българската икономика с парите, които пращат на роднините си. всичко друго е сива икономика, грабеж и корупция в бг държавата.

В България има 2.130.000 работещи, а в чужбина 2.155.000 работещи. Това по официална статистика за 2017 г. След 30 години по света и познавайки стотици български емигранти, мога да ви кажа, че средната сума, която се праща, инвестира или харчи за ваканция в България е минимум 10.000 лева годишно. Това е МИНИМУМ. Нека да сложим четири нулички след 2.155.000 и ще се получи нещо от рода на 21.550.000.000 левчета!!!!!!!! И повярвайте ми, дори да бъркам, то не е с много! Защо БНБ ни казва, че сме пратили само 4 млрд.? Ами защото, ако каже истината, това ще означава, че няма държава... Да са ни живи и здрави родителите, но когато си заминат от този свят и оставят след себе си апартаменти, къщи, земеделски земи и т.н. в наследство, когато и ние вече сме си напазарили, каквото ни трябва, на кого аджеба и за за какъв к...р да пращаме пари към тази територия?! Тогава ще лъсне цялата грозна и брутална истина за милата ни Родина!!! Мога да пиша още много, но вие и без това го знаете...

goose

Ако си беше направил труда да прочетеш статията щеше да знаеш и отговора :) БНБ работи с цифри. Това, което е обявила, са парите, получени чрез банкови трансфери, без тези, които са внесени на ръка :)

Не ти е точна сметката: 1-во вероятно гастарбайтерите идват със самолет т.е. парите за транспорт отиват извън страната (освен авиокомпаниите и летищата вече не са български). 2-ро хотелите са мутренски и там парите не отиват в народа и т. н. и т. н

И ЗАЩО трябва тези пари да помагат на българската икономика да расте когато тази иконимика е изритала тези хора навън?????

външен инвеститор; Купи БГА БАЛКАН -..... КупиБТК ...... Купи ТЕЦ....... ЕНЕРГО..... ............................................................................................. Точките са доларите в ДЪРЖАВАТА за пенсии

С две думи - бананова република. Щом гурбетчиите са най-големият инвеститор в България, значи в България вече нищо не е останало.

Ами като няма вече на кой да пращат?!? Кого ще управляват правнуците на БКП шайката? От кого ще кратат?

Оглупял народ. Най-големият инвеститор е робството на запад.

Да, Емигрант съм! Не ме е срам от това, даже може би се гордея от решението ми да напусна България. Не казвам че беше лесно това мое решение, но сега си мисля че е трябвало да напусна тази държава много по-ранно. Държава управлявана от жалки човекоподобни който изнасилват родителите ни. Да, изнасилват ги!!!! С пенсия от 300лв. с която трябва да се храниш, да си плащаш поне и ток-а ( поне да ти е светло) , да не говорим за отопление. Да плащаш за лекарства който ако нямаш пари за тях, просто умираш или те боли – това е. Никой не те пита, как оцеляваш имаш ли най малко необходимите неща – Жалко, ама много жалко за хората останали в тази държава. От мениджър средно ниво е България, смяташ себе си че живее добре, в един ден реших че трябва да видя как живеят другите хора по-света. Да хванах си куфарите и избягах(гаден продажник, продал комунистическа България, за някоя гадна и мръсна продажна европейска държава). И се оказа много добре. С заплата на обикновен работник сега мога да си позволя да живея така, както не бих си позволил да живея в България. Мога си си позволя всичко, за което необходимо на обикновения нормален европеец. Живея без стрес, позволявам си неща за които в България бих се замислил да ли да ги купя или ползвам. Позволявам си поне два пъти да ходя на екскурзия ( определено не в България – Велинград ме е малко солен за джоба в сравнение с Париж). Да може да ме „насолите“. Но честно казано не знам дали ще е от значение . Аз ще продължа да съм си емигрант, а нашите родители ще продължават да се пробват оцеляват да живеят с по 300лв. пенсия на месец. И всичко това е благодарение на само на политиците( да не забравяме че сме си ги избирали сами) . А най голямата вина носим всички ние! Всички ние, останали в България или заминали зад граница.

Описъл си мислите ми. Виждам ги нещата по апсолютно същия начин. За съжаление в България има много задръстени гласоподаватели, а лично мен ме ограничават да гласувам защото нямам опция чрез интернет. Не ми се губи времето да гласувам в посолството за политици които не ме бъркат

Всъщност големият ефект от валутата,която инвестират -именно инвестират работещите в чужбина е,че изпращат или внасят кеш ВАЛУТА.Ако внасяха еквивалентна по курса в България на тази валута в левове-къде щяха да бъдат обменните бюра,какви кредити и на каква цена щяха да получават бизнесмените ,като валутни заеми за разплащане с чужди фирми,колко лева щяха да са им необходими при един реален курс на валутата,какъвто би бил курса,ако отвън постъпваха пари в левове директно в националната банка.Една чужда държава би толерирала парите на емигрантите да остават в нейните граници,а да им изплаща техния труд в левове и не би разрешила обратния процес за други юридически субекти.Създаването на емигрантска банка ще пресече пътя към евтините валутни кредити за местните бизнесмени и тогава ще се видят реално пенсиите,заплатите всичко ще падне още по-надолу.Това е скритият ефект и затова управленците не казват истината за фискалната печалба от тези,които са напуснали страната ,за да помагат на близките си-помагайки на тях ,те косвено помагат на "спешните бизнесмени",което надхвърля икономическото значение на статуквото и подпомага политически властимащите,да служат на "българския бизнес".Така беше много преди у нас в Албания,тогава приказваха друго,само,че за албанците.Сега ние сме много след тях,сами направете сравнението откъде тръгнаха те и къде сега сме ние-станахме съизмерими с тях-това пък е авантата на икономическите господари. Една банка на емигрантите чрез,която живеещите в чужбина да не изпращат долари и паунди,и евра,а левове-тогава миражът еврозона ще изчезне напълно от хоризонта,курса на валутата ще бъде висок и никой няма да може да граби от емигрантите безразборно валута по нисък курс.Йес!Даа...Да!

da sa jivi i zdravi gurbetchiite da hraniat roditelite si i rodinata imache darjavata e gola voda.

Тези 4 милиарда са официални преводи! Реално са поне двойно! Поне аз и хората покрай мен пращаме ежемесечно по нерегламентирани пътища . Отделно при отпуските си също оставяме не малки суми! Лошото е,че когато родителите ни си отидат тези пари ще секнат!

Понеже страшно много ненавиждам мошениците, лъжите и манипулациите, особено на властимаши и прислужващи те им “експерти”, коментатори, жирналисти и пр. и защото средният българин не е длъжен да знае и разбира непременно нещата по-дълбоко, нека да поясня защо правителството на Борисов а и изобщо всички в Нългатия ВК лъжеха толкова време и за тива. Спомняте ли си Голямата рецесия, която тръгна в Америка 2008 година? Тя бе най-голямата след Великата Депрерия, потенциалът й за щети бе огромен, и всички икономисти и финансисти го признаха, вкл. Министърът на финансите на Буш Поулсън, тогавашният шеф на ФЕД-а Бернанке, предишнивт му шеф и всепризнат за финансист номер едно с света Грийнспан, (но разказваха повече СКЕД това - колко са били уплашени...) с две думи - можело е да се срине цялата финансова система в света - знаете субпрайм мортгиджите, след това производството на “нови банкови продукти” и премятане то им непрекъснато, без някой реално да знае какво точно купува и продава, ... , рухването на real estate пазарите... Та Кайво тогава направиха ПРАВИТЕЛСТВОТО и Фед-а, след дълги изтощителни денонощни заседания, дори и през уикендите (има ги описани в немоарите им - помните как елитните инвестиционни банки гръмнаха и шокираха света... и тръгна верижна реакция, изискваща спешна и много прецизна нанеса)? Те прибягнаха към т.н. Quantitative Easing, тоест към “количествено облекчение”! Тоест НАЛЯХА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРА (централната банка закупи държавни ценни книжа от пазарите за да намали лихвите и да увеличи КОЛИМЕСТВОТО НА ПАРИТЕ, това бе планирано като еднократен акт да сд подпомогне икономиката!!! И имаше наКОИ, които изразиха огромна изненада, неодобрение и възмущение как така наливат такива огромни пари на пазара... Е, сега да поясня, че самите, които ВСЯКА ГОДИНА влизат в България от българските емигранти са в почти същото съотношение, ако не и повече, отнесени към БВП (понебчжд някои умират да правят точно това сравнение), както намерите стотици милиарди долари тогава към БВП на Щатите! С тази разлика, че онази помощ бе еднократна и за една година, а количественото подпомагане - Quantitative Easing от парите на българските емигранти за българската икономика Е ВСЯКА ГОДИНА!!! Така ме управниците и политиците могат да се бият в гърдите колко добре управлявали икономиката ни, но истината е съвсем друга! Затова толкова години лъжеха и криеха!!!

PEYTSCH

Когато Тито пусна югославяните по света, той получаваше от тях половината за държавата. Така Югославия преживя с парите от гурбетчиите добре. С празни къщи...

Парите са поне двойно повече,защото освен тези пари,децата харчат поне още толкова ,когато си идват да почиват в България и да лекуват носталгияиа ,която ги е мъчила цяла година.всичките тези пари отиват в потреблението,откъдето държавата гълта ДДС и данък печалба ,от която се хрантути тази политическа класа ,която изгони децата ни в чужбина.На практика жертвите хрантутят палачите си.

ще ги хрантутят до време. След 10-15 години картината ще бъде съвсем различна

ей заради тва трябва да се уважават емигрантите, а не неудачниците останали в бг със скъсаните чорапи и празния хладилник да се правят на отворени патриоти.

Досега съобщенията за реално внасяните от българските емигранти пари в България бяха ФЕЙК НЮЗ!!! Разпространявани от всички във властта и по медии и телевизии - това исках да посоча много пъти и ме триеха дирниците:) А всеки с поне малко акъл може да си обясни и защо - особено като се сети как бяха представяни и описвани емигрантите - не само последните 30 години, но и онези 45 преди тях...

"Емигрантските пари служат за покупки на най- належащите стоки, текущи ремонти на жилището, сметки. Тези пари не помагат на българската икономика да расте, както биха помогнали едни чужди инвестиции", каза Десислава Николова от Институт за пазарна икономика".....по голяма глупост не бях чел

И на тази толкова и е акълът и е много проста явно, за да говори подобни нелепици! Ето зз такива простаци и евтини манипулатори ми е думата!

гурбетчиите се връщат..... Тия дето пращаме пари нямаме такива планове.... Демек - нещи като еми.. ими...гранти сме....

Да, така е, не е зле да ги вденат тези прости неща някой прости хора!

Дирници, ако българските емигранти, дето внасяме реално по 6-7 милиарда всяка година сме гурбетчии, то какви са местните и почтени българи в България, които се издържат с честен труд и не крадат, пенсионерите и децата им!?!? Дето карат с по 690, 800, 1000 или дори с по 200-250 лева на месец, бе недоразумения? Тях как ще ги категоризирате? Тези, които нямат апартаменти с големи тераси или лични адансъори например? Много ми е интересно тях как ше ги квалифицирате? Щото тези “гурбетчии” са поели огромна маст от СОЦИАЛНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, които българските управници и политици НЕ изпълбяват, защото са много корумпирани и много крадат!

да покриваме разходите на родителите си. Не плащаме данъци в България, не е честно родителите ни да тежат на работещите там. Защо обаче чуждестранните инвестиции са толкова малко... това е големия проблем...

Да, редно е да си подкрепяме родителите! И не - не е вярно, че не плащам данъци И в България - плащам, и то много повече от повечето българи, от съседите ми там. Ако ти нд плащаш - говори за себе си! Да не кажа, че де факто плащам и на други...

Е ти си златен бе, на мама отличника. Аз не живея в България вече 20 години, така че НЕ, не плащам данъци в България.

И аз не живея, повече от 20 години, американски гражданин съм, и всяка година като на на в София на другия ден отивам да си платя всички данъци, плюс тези на майка и татко, и на имотите и на други мои роднини и близки... Така че - отново, не знам дали съм златен, просто съм задължен и така ги чувствам нещата,... говори само за себе си!

Много се газираш бе пич. Плащаш данък недвижими имоти значи дето там е нищо. Това даже не го броя.

И "Лукойл"дето ти е под носа не плаща ,ама не си се закахърил .А от парите на "Гурбетчиите"ефекта е много по-голям за икономиката .Баба Мая например ще си купи салам и домати ,магазина ще зареди от колбасаря и зеленчукопроизводителя,те ще плащат заплати и т.н.НО парите на баба Мая няма да отидат за безумно скъп западен автомобил,силиконови цици или салфетки в чалготеката -ще се въртят тук и от всяко завъртане ще влизат едни 20% минимум в държавата...

Бих попитал политиците какво ще правят когато тези огромни преводи от чужбина намалеят и изчезнат защото много от хората които си стъпиха на краката навън никога няма да се върнат тук а пари ще превеждат докато има на кой. Явно на никой политик не му пука какво идва в бъдеще време ....

Ами ако няма откъде повече да крадат просто ше избягат с откраднатото! Както вече много направиха!

Ами идва една дупка ,която икономическата логика няма да търпи.Първо сегашните чорбаджии или ще започнат да инвестират в хора или ще фалират .И така ,докато по естествен път се намърдат истински инвеститори .Не казвам ,че ще доживеете този момент ,де ,хахахах :)

За да стане пределно ясно за какво всъщност става въпрос, аз искам да попитам: Зашо досега всички в държавата, в България ЛЪЖЕХА и криеха реалните суми, които българските емигранти вкарваха?!? Защо всичките икономисти, експерти, банкери, политици споменаваха цифри от милиард, милиард и половина?!? Лева!!! (в първите им версии и лъжи)!?! Нали правите разлика между милиард и 6-7 или дори 8 милиарда лева (2.4 мил. долара са над 4 милиарда лева, и поне още толкова е КЕЛА, който не се отчита...) Защо?!? Някой има ли отговор?

Момчета и момичета...1976 1978 г. Бях граничар. Ако тогава можеше да се пътува свободно, в бг щяха да останат около 80 на сто от военните и около 95 на сто от милиционерите.

"щяха да останат около 80 на сто" или "щяха да СИ ТРЪГНАТ около 80 на сто"

изтеглете близките си заради които пращате пари и нито стотинка повече за тази не Майка-родина България , а мащеха България. Майка е за избраните, за бившите първи за родата им за пра- пра- правнуците им!!

Та носят пари за държавата, в евразия, сиреч русия дет е най велика в кавички, или в цивилизования свят?

... към тези няколко милиарда на сънародниците ни зад граница!!! Междудругото тези наши сънародници изкривяват страшно картинката за другите наши сънародници, които са работили тук по 40 години, дали са си целия живот да построят това, което сега не могат все още да боядисат и съсипят управленците ни, но им подхвърлят пенсии под социалния минимум. И ако такива страци нямат близки, които да се погрижат за тях, те са живите мъртви. Сит на гладен не вярва!

Не е зле да научиш знамението на думата инвеститор! Впрочем не само ти...

Съвсем груба сметка, без претенции за прецизност, само да ти обясня разлика между БВП, доход, инвестиция и ... разходи от дохода - например за подпомагане в България. От 2.5 милиона емигранти (те са повече, между прочем), да приемем че само 1.5 до 1.7 милиона от тях работят (занижена цифра), и изкарват средно по $ 30,000 годишно, това прави около 45-50 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!! И от тях изпращат в България по около 2.4 милиарда (тоест около 4-5% от доходите си) по банков и друг регистриран път (чекове, ...) и поне оше толкова КЕШ... Сега ясна ли ти е поне малко разликата?

децата им, няма да пратят и един лев!

Дамо да добавя към тези цифри всеизвестната истина, че ХОРАТА СА БАЙ-ГОЛЕМИЯТ КАПИТАЛ за една държава, която БЕ е пленена от мафията!!! А на лумпените и троловете, и господарите им с офшорните сметки от крадени, вкл. и от нашите майки и наши, тоест от нашите, и на емигрантите пари навън к по офшорки да им обясня нещо просто - защото тези идиоти, и “странно защо@ куп пишман икономисти и експерти обичат да сравняват внесените пари (занижени!) от българските ЕМИГРАНТИ ( а не гърбетчии, не поне само гурбетчии...), с ... БВП, че това са САНО ЧАСТ от доходите им, от ДОХОДИ, КОИТО ФОРНИРАТ БВП на други държави! Или да ви го обясня тайа, олигофрени - общият доход на българските емигранти НАДХВЪРЛЯ значително, с пъти?!!! общия доход на българите в България!!! И никой не сравнява - зашо вие не правите това сравнение, бе мизерни тъпанари - общият ви доход и този на всички българи в България с ... БВП на страната?!? Но хайде, да кажем че за вас е понятно - и сте тъпи, и сте необразовани, и сте лузъри, злобни и завистливи - не визирам българите, почтените българи, а боклуците и троловете на крадците, но зашо и експертите и икономистите допускат тази “грешка”, при това редовно? Някой има ли логично обяснение?

А ако сметнеш 2 милиона Българи работещи в други държави и пращащи мижави пари в БГ ако живеят и работят тука само от осигуровки парите ще са в пъти повече и икономиката ще се развива а не като сега да няма хора да работят и развиват бизнес. Най-лесно е да се избяга в друга държава но трябва да се борим за държавата а не след 50 години да изчезнем безследно разпръснати по света.

Не, бъркаш, сметката изобщо не е такава!

Kalin

Като знаме как се краде от изброените от теб неща единственото което щеше да стане -тия дето ги крадът ще забогатеят още повече а така като се дава на близките ти хора поне е ситурно че тия пари стигат където трябва.

Би ли било пресилено ако кажа че е ужасно лош късмет да си роден в БГ? Дори и да се опиташ да се измъкнеш финансовата тежест те следва навсякъде. Няма отърване от лошата прокоба..... Черво адово беже написал един поет за едни други времена. Намирам известна прилика със сегашното положение....

Здравейте, мисля, че това, че хората могат да пътуват и работят навън е добре за страната, защото когато повече хора се научат да си отстояват правата и да си ценят труда, тогава няма и заплатите да са масово по 1000 лева на месец. Лично аз забелязвам че доста от компаниите все по трудно си намират персонал, една от причините несъмнено е липсата на хора, но силно се надявам все повече и повече хора да не се оставят да се подиграват с тях със семействата им и с труда им. Това което работодателите твърдят също не е вярно, че българите са мързеливи и искат само да получават, защо не са мързеливи например в други страни та дори и като както много се подиграват берачи на ягоди (това също е работа като всяка друга и заслужава уважение). Та не са мързеливи защото получават може би пари равностойни на труда им.

Като умрат роднините им и край с тези пари, т.е след 5-10г парите свършват и бюджета е на ЧЕРВЕНО... И това означава че В момента се харчи повече от колкото има нужда , защото реално не се обслужват от държавните органи тези гурбетчии а те връщат пари в Бюджета...

" Гурбетчии" Изключително неприятно описание на българи, които си търсят прехранат на други места. В крайна сметка държавата ни се крепи на сумите, които тези хора изпращат в България.Нито, местните ни крадливи политици, нито "икономическите ни елити" правят нещо за България. Единственото нещо, което правят е да крадат всичко до което се докопат.

Когато досега пишех същите тези неща, които четете в тази статия Дир-а винаги триеше постингите ми! Между прочем и сега съм с блокирано IP, няколко пъти го блокираха и накрая забравиха да го отблокират - явно съм много опасен за господарите им. Но след няколко месеца, когато излезне информация за блокирането и конфискацията на десетки и стотици милиони по сметки на българчета зад граница дирниците ще се сетят да спрат да цензурират за господарите им ...:(

“Точната сума, дошла от българските емигранти, не е ясна. В парични преводи тя е близо 2,4 милиарда долара, което е ръст с близо 9% в сравнение с предходната година. В сумата обаче не са включени парите в брой, които също влизат в страната, съобщава Нова тв.” ====== Значи миналата година сумата е 2.4 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!!, и в нея НЕ са включени парите в брой!!! Само за сведение - далеч не всички емигранти прашат и имат възможност да изпращат пари в България, НО ВСИЧКИ, когато влизат с България СА С ПАРИ КЕШ, и при много от тях всичките им пари при пътуване (и харчене) са КЕШ!! Тоест, не влизат в цифрата 2.4 милиарда долара!!! Ако предната година са били с около 9% по-малко, това отново прави повече от / милиарда - или около 2.2 милиарда! Без КЕШ-а... Ами точно това са цифрите и фактите, за които аз съм писал много пъти през годините, вкл. за това, че не е включена значителната сума на КЕШ-а. Защо напомням това ли? Ами защото тези цифри и данни бяха до скоро тайна или се изнасяха лъжливи. И сега искам да попитам всичките велики политици, експерти, банкери, икономисти, коментатори и прочие пасмина - абе, защо досега ги криехте или не го знаехте тези цифри, как така никой досега не ги изнесе, но затова пък масово тиражирайте 3-4 ПЪТИ по-ниски!?! Вие ли ше си кажете, или аз да обясня:)

По натам и за пенсии пари няма да има , защото тези не внасят тук осигуровки,

неграмотен незнаещ..... застараховките се плащат ,където си осигурен....

Е ,и ?Никой не е длъжен да захранва финансовата пирамида наречена "Социално осигуряване".Твоите пари дето си внасял/ако си внасял /къде са ?

не съм гурбетчия, а емигрант.... Дадох младостта си на България......Преди да замина, питах на няколко места искате ли ме..... Децата ни завършват и идват при нас.... Пари ще пращам, докато са живи родителите..... После борци за права без задължения и разни многодетни малолетни майки от една социална група да се сещат, че за да има пари за тютюн и помощи, някой трябва да работи и плаща данъци...... Аз данъци плащам, ама другаде.

На Десислава Николова от Институт за пазарна икономика да и кажа, че няма как да има добавена стойност от чуждестранни инвеститори, защото никой сериозен играч не прави бизнес с ненадеждни партньори каквито са "политиците" от българския псевдо- елит!

Някои трупат апартамент след апартамент, а други изнемогват в чужбина, за да помагат на семействата си тук. Тия идиоти, дето са приели държавата за бащиния, ако поне малко бяха съвестни и си гледаха работата, щеше да има инвеститори и работещи хора тук, а не в чужбина. Срамота, алчност до безумие! Ненаситни празноглавци!

“Гурбетчиите ни отново са най-големият инвеститор в България” ===== Дирници, българските емигранти НЕ сне гурбетчии, ме поне онези, които сме се заселили в други държави и дори имаме и второ гражданство! Най-после доживяхме да се съобщава истината - че емигрантите са най-големият инвеститор и вносител на пари в България, а крадливата оасмина в управкенията к политиката, и базначените ИМ бизнесмени - най-големите крадци и износители на капитали. И до сега 45 години бяхме предатели, алчни българомразци, негодници, ..., след това - миячи на чинии, шофьори, чистачи и пр.глупости! Та да питам сега всичките тези мервени говеда и капути - и как сд правят например 8 милиарда от миене ба чинии, бе тъпанари (щото освен изпращаните пари те с нещо трябва к да живеят, Бали тайа, да приемем нереалното допускане, ме прашат половината от доходите си дори) Колко пъти и от колко години ги напомням тези неща (и цифри), и няКОЙ много упорито ги криеше... Но иначе нямат ораво емигрантите да гласуват, Бали, а крадци?!?

Ма големи сте инвеститори, дума да няма. С вашите 4% оправихте икономиката, та нямаме стигане. Вервайте си, не ми пречите. А , и да не забравя. Където сте отишли, са ви приели като равни на тях, нъл тъй.

И да не забравя, “където са ме приелу@ съм ... с най-високите лицензи и квалификации, и признание и .. заплащане, тъпанар:) И никой само на мен не ми е завидил, защото всички признават, че съм си го заслужил... А ги продължавай да злобееш, лазер! И нямам нужда да правя далавери като си купувам апартаменти или жилища, почивки тук и по света, просто защото ... нямам тази необходимост:) аз и семейството ми.

Но все пак е трагедия за държавата България, че 2.5 са принудени да имигрират. Но да благодарим на държавите, които ни приемат и дават възможност да работим и получаваме достойно заплащане.

И задаваш ли си въпроса защо са ви приели и дали възможност да работите?.??? Защото работите за тях, а на вас подхвърлят трохите и са със самочувствието,че сте длъжни, защото нямате избор.

Леко бе милионерче ! На тебе ти фъргат милиони явно тука в БГ ...значи си от НАЩЕ - мъничко червеничко с мирис на ченге ...

А най - добре от всичйите са тези дето са в Бълагрия и са застанали по един или друг начин на пътеката на тези пари - ежедневните и неотложни нужди на близките в БЪлгария които получават парите (храна, лекарства, дрехи и обувки....).За това някои хора си живеят много добре в БГ за сметка на едни други които измекярстват и за сметка на бабите и дядовците а в повечето случай и на единият от родителите, които се радват на внучетата/децата само по Скайп и Вайбър. И за корумпираните политици има - я вижте какъв стандарт подържат някой от тях.

Прав си , но и тея дето са набъркани в паричните потоци не са случайни, и без благословия и нужната лепта не може да стане нищо ...

Нека сега православния и славянин - спиртосан Ганьо да обясни за безродниците и предателите на родината ... тези хора ако бяха тука и изкарваха смешни заплатки, от които данъците отиват за апартамент, вили, имоти , любовници, и всякакви екстри на 'политическия елит' , то тогава Ганьо немаше да има и за едната ракия парички ... Но е важно да сме големи на приказки , нали , другото е вятър работа ...

Не е до политическия елит само. Чорбаджиите ни в БГ са комплексари безродници и правят мило и драго да не вдигат заплатите и други плащащи фирми да не навлязат на пазара. В провинцията се палят офиси и фабрики ако качи някой заплатите....

Така е ... но няма оправия ... всичко е овладяно от който трябва...