Годината на "поликризите": По тънкия лед между инфлацията и рецесията

2022 г. премина под знака на галопиращата инфлация и вероятно закъснелите мерки за овладяването й

Обратно в новината

Коментари - Годината на "поликризите": По тънкия лед между инфлацията и рецесията | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Санкциите работят. Както ваксините. Ама по принцип и евентуално, не точно срещу каквото са направени

Тая зима ще я преживеем, някакси. Какво ще правим следващата зима, е големия въпрос. Защото няма да има откъде да напълним газ и нефт. И яДрено гориво няма. Въглищните централи Киро ги затвори. Чака ни много гадна година. И ще приемаме еврото, навръх Коледа?? При инфлация сега 15% , след еврото ще скочи на 30% .Кой ще оцелее???

Нищо от описаният горе ужас от реални кризи нямаше да се случат, ако Запада не беше Излъгал нагло Русия с Минските споразумения! После Запада ,а не Русия наложи Санкции за конфликт, който няма нищо общо със Запада! Тези непредизвикани санкции срещу Русия, катастрофираха Запада . Меркел призна че са излъгали Русия,и са нямали никакви намерения да работят за Мир в Украйна още от 2014 година. Подписали са фиктивно за да имат време да Въоръжат,обучат и хвърлят 300 хилядна въоръжена до зъби армия срещу Донбас. Меркел го каза преди 5 дни.

Поликризи? Обърках го с полиорганна недостатъчност, като при ковид... от това не страдаха ли само хронично болните икономики.. опс, организми? Защо централната банка се страхува да си върши работата по стабилизиране на цените, чрез вдигане на инфлацията? Не е ли рецесията нещо нормално? Не е ли това процес на очистване на гнилия капитализъм? Как беше.. "дългата ръка на пазара" - само добрите прпдължават.. Дали, всъщност, ЦБ съвсем умишлено, не синхронизираха принудително кредитния цикъл с бизнес цикъла, вместо да го "гасят" ? Дали резултата не е пълна зависимост на бизнеса от кредитно финансиране и ниските лихви? Това пак ли изглежда като случайност? А дали целта не е точно хаос и подготвяне на решение? Вярно ли е, че заменянето на парите със срочни електронни ваучери има подобен нетен ефект върху баланса на ЦБ, както вдигането на лихвите, но без риск от рецесия? вярно ли е, че това е за сметка на хората, понеже ограничава потребителското им поведение до условията на ваучера? това ли се има предвид под "C B D C ще улесни провеждането на монетарни и фискални политики" Това поредната банкерска "случайност" ли е?

войната е проблем, защото втвърдява бързо меките инструменти за контрол. Западните общества не са свикнали на това.

Тази зима ще е началото на тежкият живот и западането на Запада. Освен ако ЕС не се Еманципира и изхвърли окупатора САЩ , заедно с десетките им военни бази и стотици хиляди военни , атомни бомби.. ..и помоли Русия за прошка. Русия е широка душа и може да прощава.

Просто се връщаме обратно към нормалност - 7-9% лихви по кредите в края на другата година. Едно цяло поколение свикна, че банката ще им дава безплатно чували с пари за щяло и нещяло. Кой се лъгал, че това е устойчива практика и ще продължи вечно?

За щастие ДБ и ПП удобно подготвят кризисното законодателство под формата на електронниваучери. Сапунисват ни за C B D C. Надяват се инфлацията да избуши съвсем средната класа и ваучерите да изядат постепенно паричната заплата. Веднъж наложени, после е лесно да се преразпределят ресурсите. Лесно се индексират според крайните нужди на потребителите.. както се казва - на всеки му според нуждите. Държавната мащеха ще се погрижи за нас ;) все пак сме в европа, нали? :))))

Кризите предизвикани от политиците. С ковида и мерките. После решения на ЕС като за свободна търговия на тока и за въглищата. Войната в Украйна, където направиха всичко възможно да се случи, освен вината на бандеровците нацисти.

Чувам, че руснаците раздават паспорти - защо се мъчиш в лошата Европа и не заживееш един хубав живот в Русия? Кой бяха от хубавото?

Чакай малко, това значи че ако ти е минал гратисния период за лихвата, вноските по кредита ще станат двойни. Не вярвам някой да го позволи това - ще настанат безредици.

виж какво става тук, докато аз си разцъквам там ;) за SSSистемата видимо е време да мине на следващото ниво, ще бъде особено приятно преживяване за всички ни

Трябва да се спре това раздаване на сулю и пулю пари. Ония няма 2 лева в джоба, ама взима кредити да ходи в Мексико на екскурзия, защото сега били на промоция само няколко хиляди лева или да си купува кола, която ще изплаща сума години и която грам не му приляга. Време е всяка жаба да си знае гьола. Като се спре това раздаване на пари, ще се нормализират нещата. Като си събереш пари тогава ще си позволяваш някакви неща. Вие представяте ли си да изплащате апартамент 30 години на стойност 200 000 евро или 400 000лв и с лихвите ще стане над 500 000 лв. ? Кой ви гарантира, че ще изкарате толкова пари или че ще имате работа и т.н. ?

Е и? В демокрацията всеки има право да протестира.. МИРНО, нали така? Или се очаква от всички, които не са се напълнили с кредити да им платят сметката? Къде го има това?

2020 година: Ще тегля един 20 годишен кредит, за да се спася от инфлацията. Три години лихвата е твърда, а вноската ми е само 1000 лева. Инфлацията ще разкаже играта на кредита и банката ще ми подари апартамент. 2023: Вааай Вноската по кредита ми стана 2000 лева.

А не може ли вместо да протестират, че не могат да си направят сметката навреме, да се преместят в по-малък апартамент, в по-евтин град.. за нискоквалифициран персонал има работа и в по-малките градове.. Ако и това не му допада, ще се наложи да си оптимизира разходите, тъй че да миже да си покрива вноската.. Ето тук влизат C B D C - те ще му помогнат "да си управлява" правилно разходите :)) Напр. ограничение колко кутии цигари можеш да си купиш на седмица, найс а? Или максимална сметка за ток, ама за целта ще ти трябва умен електромер, който като стигнеш 50 лв просто изключва. И електромера и таблото ще ти годадат безплатно от банката..

е ще друса малко, но ни сапунисват, за да ни набият матрицата у дупарата максимално безболезнено. То сега е модерно да си LGBT.

Руснаците трудно дават паспорти. Иначе...

Е никой, ама като скочили лихвите, щял да протестира на безредици райш ли.. Вместо да отиде в по-малък апартамент или направо да си ходи на село.. Аз не съм сигурен, че и договорите за кредита позволяват да се освободиш лесно.. кой ги знае кво са подписвали с банката. Брокерите ще имат бая работа, само че тоя път пазара ще е на купувача.

И Саудитска Арабия май взе да се уфлянква нещо..

Запада измами Русия,за да въоръжи до зъби Украйна и в хвърли в братоубийствена война срещу Донбас и Русия. Каза Ангела Меркел преди 5 дни в интервю.

Това не е лоша идея. До скоро имаше улеснена програма за бившите членки на съюза. Емиграцията в Русия може да се окаже едно от малкото правилни неща в бъдещите 5 години, ако в европа не успеят да прокарат C B D C, с които да увладеят задаващият се хаос.

Това не е изненада за цивилизацията на лъжата. Германия ще си изпие горчивата чаша до дъно този път.

съвсем леко ще подрусва, ееедва ще се усети :D дай сега по същество - освен да тръпнем в очакване на светлото бъдеще и прословутия нов световен ред, как може (поне малко) да се подготви Бай Иван за купоня?

Е как. Или обръщаш резбата и ставаш Бай Иванка и почваш да живееш бустериран на макс по каноните на Новото Нормално или Партизанщина. За второто има писано достатъчно - ВасилЛевскищини..

Руснаците ако се толкова смотани, че една немска пенсионерка да ги мине. Еми заслужават си съдбата…

Тва е добрия, за пенсионерката, вариант. Ами ако са излъгали, че са се излъгали и междувременно са се подготвяли?

Да вдигаш основния лихвен процент, но да не намалиш бюджета и публичните разходи е като ходиш на фитнес, но да ядеш каквото си искаш. Само се мъчиш, пък на края на годината си още по-дебел.

16 милиона британци не могат да си позволят отопление заради високите цени на енергията. Цени които са пряк резултат от санкциите на запада срещу Русия. В Британия,както в Украйна, са създадени над 3000 отоплителни банки където англичаните да се събират д се стоплят. Подобна е ситуацията и в другите западни държави.

Който няма гори да сече да мръзне аз си насяках дървета за две зими

Те си мислят повечето, че като умрат и наследниците едва ли не нямали да плащат. Да кредита няма, ама лихвите ще трябва да ги покрият и те горе долу за толкова години, ако си теглил 100 000 трябва да върнеш 200 000. С една дума банката нищо не губи, само печели при всички положения.

Обикновено фалшиво забогателите на кредит рано или късно стигат до нетиране на дълговете през енергията. Т.е. през изненадващо високи енергийни разходи. Всъщност, тази ситуация е индикативна за това колко богати са британците. Колко си богат, ако не можеш да си платиш сметката за тока/топлото? Не е случайна идеята за енергийна бедност - това служи за банално оправдание тип: "не той, не е беден. Той е просто енергийно беден, при това не по негова вина, а заради путин.. енергийната бедност не е бедност, това е нещо различно и трябва да бъде адресирано по специален начин.. например като дадем още оръжия на украйна"... И тука идват всякакви бръсначи на окам, прозорци, врати на овертони и прочее "наративи"..

Аз въобще не съм убеден, че няма да плащат главницата. Лихвите така или иначе се плащат основно в началото на кредита. Освен това, може да се окаже, че кредита е предсрочно изискуем. Например при голям спад на имотния пазар, т.е. на цената на ипотеката. Абе филми.. да му мислят хората от рекламите, които позволиха да ги излъжат..

Да, прав сте. С една дума е банката винаги е на +, а тоя който е теглил винаги му е вътре.

Хубавото е, че при криза, каквато се задава, нещата ще станат толкова зле по отношение на ипотеките, че банките все пак ще бъдат принудени да чистя баланси на пазарен принип. Ще има политически натиск по темата. Ще трябва да се направи нещо поне в 3 направления: 1. фалит на частно лице 2. имотен данък 3. изключения за единствен имот (все пак наистина не е добре хората да бъдат изхвърлени на улицата) Даа, това може би ще вдигне лихвите, но са необходими неща. Не е проблем, че се вдигат лихвите по кредитите, проблем е, че не се вдигат по депозитите. Това означава, че банките нямат пари.. ако имаха, нямаше да искат такси ;). Но собствениците на 2, 3, 5, 20 апартамента ги очаква здрава секира, това е безспорно.