"Гардиън": Да защитим света, а не големите фармацевтични компании

Коментарът е във връзка с правата на интелектуална собственост върху ваксините

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А кой ще произвежда ваксините? Левите журналистчета на Гардиън ли? Или някой индийски завод?

разнбрахте ли сега защо не се дава на простолюдието всичко което е открито и изобретено смятайте интернета е изонбетен 78 а се дава на простаците по света около 90те същити е и с медицината и с космическите технологи и т.н. от време на време нещо ви се дава по малко за да не се самоунищожите но не много много че пак ще се самоунищожите ей тва сте вие хората 99% поне да знайе от просветен какво е положението няма лошо нищо факт

науката във всичките и сфери е светлинни години напред пред съзнанието на масовия простак за съжаление социалната ни наука е на ниво орангутани в джунгла с добри намерения прост пример, нещо което съм правил за докторска дисртациа 88 сега чак го виждам да се позлва и прилага масово тогава знаех че не му е времето ама друг пример Александър Бул изобретява булевата алгебра базирана само на две числа 0 1 и бинарното смятане около 250 години преди да намери приложение в електрониката има милиони такива примери ха честито как е на клона

в момента има изборетена комуникация която се движи милиарди пъти по бързо от светлината и скороста на вълната използва квантовата физика суздава се квантова двойка атоми едната част е тук другата може да е на светлинни години далечина когато ти променисш тази тук, онази реагира веднага т.е. четеш от другата страна какво си казал тук веднага е как става това бе ами просто е вселената не е това което масовия простак си мисли както пише тук.... хахахха ама как ще я пуснат тая комуникация за масово ползване не се ли сещате ?

за какво ми е това нали си имам титок и инста кви са тия тъпни

Щял да се създаде прецедент! Но прецедент вече има: Bantam разработват джипа, но като ги вижда, че са малки и няма да могат да изпълнят заявката (1940-та е, САЩ се готвят за война), армията прибира чертежите от разработчика и ги дава на Willys-Overland и Ford да направят своя версия и да почнат производство. Сега това с вируса не е ли война? Не загиват ли хора? Има и още нещо - нашата скъпа върховна шефка Урсула фон дер Лайен реши, че еврокомисията ще преговаря за всички и оплеска тотално нещата. Не записа клауза с Астра Зенека, че са длъжни в едикакви си срокове да направят едикакви си доставки, а ако това не се случи, Астра за предадат авторските права над ваксината. Можеше да го направи, защото парите за разработка тя ги даваше, откъде толкова акъл? В резултат Астра се издъниха с доставките, еврокомисията се обиди дълбоко и поде кампания (коствено реазбира се) срещу тях. Като краен резултат - Астра е компроментирана, паричките ни на вятъра и си купуваме Пфайзер и Модерна по техните цени. А можеше да вземе авторските права, да ги раздаде на европейските производители и сега не само да сме ваксинирали цялото население, но да продаваме като луди на целия свят. Помислете, че само в България има поне два завода, които технически могат да произведдат ваксината - Дупница и Разград. Но не, редим се на опашки, плащаме прескъпо за изцепките на скъпата ни Урсула.

Интересно е, че алчните имат само права, а нямат отговорности. Кой ще плаща за умрелите от усложнения?

Тоест, умрелите си плащат, за да бъдат избити и децата им - стерилизирани. Тези с минусите - да започват да цъкат, но ако се опитат да си използват мозъците и прочетат листовките, ще осъзнаят, че производителят не им обещава нищо, защото в момента събира данни за безопасността на това, което инжектират в доброволците.

Някои държави на практика предплатиха разработването на ваксините от данъците, а това означава, че фармацевтичните компании не са носили никакъв търговски риск. От тази гледна точка по-скоро не трябва да има патентни права над ваксините или поне това да не зависи от компаниите, а от данъкоплатците на съответните държави.