Фермерите са в шок. Цената на млякото се срина

Купуват се големи количества вносни млека. Нашите производители са на на ръба. Загубата за една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000. Предстоят фалити, алармира Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите

Обратно в новината

Коментари - Фермерите са в шок. Цената на млякото се срина | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

родните говедовъди са прости като говедата си ,а олигарсите производители на млечни продукти са свикнали да дерат по 3 кожи от клиентите си , но идва естествения край на тези своеволия, купувам вносното и спестявам пари .......

Вносното масло от Германия е на двойна цена в нашите магазини! Не това е рецептата защото ние нямаме реална пазарна икономика. Ние сме маймунска държава, управляват ни шебеци и всеки се оправя сам! Трябва "зелки" да хвърчат.

искат по 2 лв за литър мляко,да си го пият! Ходя до Турция,Гърция или Румъния един път месечно и си взимам млечни продукти,меса,плодове и зеленчуци на половин цена! И видях свят!

Ликвидирайте агенцията по храните и всичко ще се нормализира. Няма да го продавате по 1лв, а директно по 2лв.

Шъ се наведете и хванете за пръстите на краката и широко ще се разкрачите за да ви шибат по лесно. До сега вие ни шибахте, сега сме ние, потърпевшите. Шъ раьберете де зимуват раците.

Има и в София малки магазини с охладен казан, от който ти наливат мляко. 2,60 лв/л. И като се свари се вижда каймак, като от едно време. Както и друг е казал - съдбата на давещите се е в техни ръце. Купувам и от другите млека, та винаги е въпрос на много фактори. Това е реалната пазарна икономика.

Нали искахте промяна, а не магистрали и земеделските фондове ви били курупционни. Като ядяхте кюфтета, не ревахте.

Те ви европейски съюз, ей ви свързани доставки, ето и реална икономика.. Без протекция от държава и министерства. Плановата икономика била остарял модел, бизнесмени с кървави души... Но парите не миришат... Не ли...

На мен ес си ми харесва, изчезвай в раша.

Незабавно трябва да се разреши безмитен внос на всякакви хранителни продукти от доказан производител, вкл, зеленчуци и плодове. Българските бандити, производители и търговци не стават. Това е горчивата истина.

Един производител на млечни продукти го обясни просто и ясно. По-изгодно е на фирмите да поръчат от Полша или Румъния 20 тона мляко от един производител и да му го доставят на веднъж, а в България с нашите малки производители за да купи 20 тона мляко всеки ден той трябва да купува от поне 20 ферми и да се занимава всекидневно с транспорт на мляко от 20 ферми и цената дори да е по-висока от Полша и Рунъмия му е по-добре да поръчва.

Срив, срив... де гУЙ тоз... ценови срив в търговската мрежа бре, ахмаци:)))?!?

Значи в Полша може дасе постигне цена 0,84лв. за л. мляко ,предполага се с печалба , а тук както винаги сме на загуба при цена 1.50 за л. и винаги с висока себестойност на всичко . Значи неставате за животновъди , а само за усвояващи субдюсидии.

Вие чували ли сте за европейско субсидиране? А чували ли сте че то е различно за различните страни? В Гърция например производителите си продават дините по един евроцент за кг. само и само да се отърват от тях, след като са си получили субсидията.

Да така е,но другите държави в ЕС имат управляващи на място и знаят как да си извоюват субсидии,докато тук ни управляват дебили,които мислят само как да крадат.

Фермите реват. Мандрите реват. Търговците реват. Клиентите реват. Една камара пари се изляха в крави, ферми, преработвателни предприятия и т.н. и пак всичка живо "от фермата до масата" по млечната верига реве, та се къса. Та се питам. Щом всички са недоволни, защо изобщо има бизнес, свързан с млякото? Сигурно за да прави перде, на разни чиновници джиткат по "европата", на мастити консултанти да правят проекти, на химически концерни да произвеждат "мляко" и търговски вериги да им продават боклуците. За друго не се сещам.

Или просто сме плачльовци! Вместо да бачкаме, ревем.

Говедовъдите да се обединят в кооперации , да инвестират в малки мандри и малки фирмени магазини в големите градове и ще избегнат прекупвачите!

С една дума, да си намерят начин! Аз ли ще им го търся? Ако съм аз, ще им взема и печалбата!

Тази утопия няма да стане както си я замислил. Лятото спирам на един селски пазар. Клекнала една леля и продава домати по 3 лева килото. Питам я как точно е определила цената. Тя ми казва, ами в града, на магазина са толкова. Пък тези били хубави, нищо, че ги пипа с ръце, които не е измила, след като е пикала в съседните храсти. Та и с мандрите е така. Иди във фирмен магазин на който и да е млекопроизводител и ще видиш, че продава на цена по-висока от тази на търговци, които са купили от него същата стока.

Признавам добре си го украсил. Къде са тия селски пазари? По селата хората си продават на сергии пред къщите и не пикаят по храстите, да не си спрял в някоя циганска махала да пазаруваш?

Интересно. ЖТ, сигурно си представяш селата като два реда къщи, разположени покрай главния път. Пък поразходи се малко из държавата, поогледай се докато пътуваш. Ще ти дам жокер. Тръгни от Пазарджик за Велинград и ако до Варвара не видиш поне 5 пазара, като тези, да които пиша, значи не знаеш да броиш. Ако искаш разходи се от Хасково до Кърджали. Там само от изходното кръгово до първото село е сергия след сергия. За мизерията и мръсотията няма да ти говоря. Щото ако я видиш, ще ме обвиниш, че не украсявам достатъчно. И да, там тези, дето висят по цял ден изобщо не пикаят. И си мият редовно ръцете, най-малкото, защото на теб не ти се вярва, че е иначе.

Тикво, ами що спираш при такива баби, а не тичаш директно към... "чисатата стока" в магазините бре, михлюзино:)))?!?

Вчера си купих от малък магазин литър мляко за 4 лв и сирене за 23 . Вярно че са от най-скъпите, ама и останалите не бяха кой знае колко по-евтини. Нещо не се връзват нещата!

Имал си бол пари, купил си. Ама си се минал. В магазина до нас продават млякото по 6 лева за литър.

Щото гледам 1 кило кашкавал равно на 1 кило Моцарела ! По-малко алчност , бе !

Моцарелата е неузрял кашкавал, ако я оставиш да узрее, тоест, да излезе течността от нея, ще ти се оскъпи двойно! Кофти пример даде.

То има български кашкавали ,поне 3 , които по-скоро приличат на топено сирене . Пък и аз използвах за сравнение неща с по-ниски цени . Не по 35лв за кило

Да го изберем за мин-председател. Нас само говедовъд може да ни оправи!

как става така , внос от Полша

Поляците го произвеждат с по-ниски разходи (по-ефективни са) и ни го продават! Пазар! Неправи го и ти! Бъди умен, сключи добри договори, поеми рискове, бъди дисциплиниран и ще стане!

Еми знаеше как да ги кротва. При нас само дикатурата сработва. https://struma.com/bulgariya/boiko-borisov-oshte-dnes-licenzut-na-chez-shte-bude-otnet_34240/

Добре, че нямаме подробна информация страната ни колко пъти е осъждана и за колко стотици млн. лева лично заради твоя кумир.

Няма нищо невярно в това написано от Любо! Като човек от бранша Ви казвам - такса щанд във Фантастико е от 10-40%, в зависимост, колко си реномиран! Била и Кауфланд 25-30%! Който не вярва да се свърже с отдела им за продажби и да пита какви са условията! В Кауфланд по мой скромни изчисления, надценката средно гони около 60%! Никой, никого не кара да пазарува там, така е! Ама над 605% от хората нямат опция друга! Що не ги проверяват ли? Проверяват ги! Ама всичко е точно! Та това е реалността!

Нещо не се връзва това, което пишеш. Ако беше вярно, то много лесно - веригите слагали 30%, а Кауфланд 60%! Тогава даваш млякото в местен магазин и там слагат 20% надценка. И продавачите доволни и купувачите доволни. Ама не е така! Цените и в малките магазинчета са високи точно толкова, колкото в Кауфланд.

Връзва се, Верея продава киселото мляко на Кауфланд на 40 % по-ниска цена заради голямото количество а на малкото магазинче 20 % по-ниска цена от крайната и накрая навсякъде крайната цена е една и съща. Всъщност на Кауфланд не му дреме колко е крайнната цена а колко % е отстъпката.

Така е ! Ама замисли се колко магазинчета има такива и какъв оборот правят и дали са фактор в цената!

Магазините много трудно могат да влияят на цената, идва търговския представител и казва от другия месец цената е еди си каква, ако искаш.

Кога ще ви светне на Вас производителите, че се печели от краен продукт не от суровина! Когато копаеш въглища, даваш ги на ТЕЦ и той продава ток. кой печели? Когато стройш сгради за инвестотор и той ги продава, кой печели? Копаеш руда, береш маслини и ги пращаш за преработка, кой печели? Набите си го в кратните, печели се от готов продукт, не от суровина! Ако щете и канадците дето изнасят златото, примери много!

Не ви е Полша и Унгария виновна , кашкавал 30-35лв за кило и сирене по 20-25 лв Кой ще ви го купува ??? За бога братя, не купувайте, беше казал един умен човек!! Да се сриват всички цени и да фалират всички, да ги питам после инфлация ли ще търсят!!!

Купува се мляко от Полша на 0,84 лв. Дори не се обработва, а само се бутилира и ни го продават на 3,50 лв в магазина.

И даже полоското е с по-добър вкус от българския полуразвален мазоляк с мирис на кочина

На промишлените млечни продукти в БГ са им необходими минимум три седмици след изтичане на срока на годност, за да си променят вкусовите качества.

и още нещо - прясно мляко от Х-маркета, уличните котки не го и помирисват !

Щото аз хвърлих на една котка кренвирш и тя не яде ! Беше нов .

Да го изберем за Президент!!!

Като споменете конкретен преработвател с факти за "качеството" му, ти трият коментара, а защо питам ? Купуват на 60 ст продават на 2.60 литъра ! Уискито стана по-евтино от ракията, а бялото саламурено сирене стана като синьото сирене!

Бялото саламурено сирене надмина синьото сирене, а синьото сирене надмина пармезана.

През "лошия" социализъм ...млякото се продаваше в стъклени бурканчета ...не в пластмаси както е сега деМоНократично ! Имахме и достатъчно кравеферми и овцеферми и имаше качествен контрол на всичко и държавен стандарт ! Нямаше безброй знайни и незнайни сирена ,кашкавали и каквото се сетите ,но това което имаше бе истинско и качествено качествено !!! Сега драги ми "европейци" ядем боклука на Европа щото ни задължават да им го купуваме и те ни определят нормите и стандартите като на роби !!! Затова ще ядем насекоми и червеи...щото нямаме акъл та се водим по чужд !!!

хахахахаха :))) Млякото пич беше само половианата в бурканчета и то някъде то 1986-та. После си мина в пластмасови кофички. Другата половина беше в едни пликове, от които винаги имаше няколко изтекли и другите млека плуваха в щайгата и капеше от тях като ги вземеш. Миризмата беше отвратителна, целия магазин миришеше точно на това! Да не говорим че млякото се правеше без спазване на никаква хигиена, и затова се разваляше след 2 дни. Само за соца не ни говори колко бил хубав че ше те ритаме по байтошовското антибългарско и лъжливо теме ше те ритаме, скапаняк!

Ти явно не правиш разлика между кисело и прясно мляко, но иначе си много запознат с "байтошо".

Казах другата половина, ако приемем че половината е било прясно, другата половина е било кисело Какъв точно ти е проблема? киселото беше в пласмасови кофички след 86та, прясното в пликове - течащи и смърдящи И този боклук ще го сравниш сега с поне 100 марки млека ?! запознат съм, живял съм по това време

Колкото и нехигиенично да е било, все тая....имаше истински неща и храни! Пък сега всичко е изкуствено! Така ги уча и моите деца, защото подозирам че много по-лощо ще става!

в бурканче се продаваше само киселото мляко и то до 1986г., а прясното беше в шишета до към 1980г. изкупната цена на държавата също беше много ниска, но в интерес на истината и кравефермите си бяха държавни. на частно кравине се отглеждаха. хората си отглеждаха овце и кози предимно. Така че когато пишеш за соца вземи и попитай първо дядо си или баба си и след това филосоствай.

няма да е виждало крава и съответно никога няма да пие истинско мляко ,а само химия както наредиха европедалите.

""както наредиха европедалите."' - a ти от кремълските педали ли си ?

Да установи кой по веригата от производителя до потребителя надува цените и прибира спекулативно висока печалба от надценката.

пак са сороспиите и ще ядете на бика мъдете.

Tи вече ги ядеш, навеждайки се на московския малък фашист

Гласувайте пак за кремълски какички .

Извинете моля, но защо цената на млените продукти върви само нагоре?

Демократичните крави които внесохме са в постоянен менструационен цикъл.

Евала, 2011 Тиквата заплаши ЧЕЗ с взимане на лиценза им и до края на гербиджиите цената на стопанския ток си стоеше непроменена. При двамата гейове олигофрени куцо и сакато си разигра коня, тока скочи 3 пъти без компенсациите.!

Тиквата не искаше ли да продаде "едно нещо" на Гинка Върбакова лична приятелка на една Теменужка?

Така ли!!! В магазините не само, че не се срива, ами лети нагоре и всяка седмица поскъпва? Къде е логиката?!

Ми нали точно това казва и тоя.

Загуба до 800 лева - закръгли я на 80 000 лева за да изглежда по-внушително.

До 80000 стотинки

поредната монополна организация ревяща че се внася от Европа ЩЕ се внася и още как, като се договорихте преди няколко месеца да вдигнете двойно цените - нямаше проблем нали? Аз лично редовно си купувам полско прясно мляко

Български чорапи и тоалетна хартия не си копувам.

Кои цени се вдигнаха двойно преди няколко месеца?

Българско прясно мляко беше 2.20 сега е 4.50 И то българско ! Още на следващия ден мирише на вкиснал оцет

Ти от коя ферма го купуваш бе? Или от магазина? Правиш ли разлика?

Дойдохме ли си на думата? Изкупуват го по 80 ст. за литър а ти го продават за 4,50 лв. за литър. Кой е виновен?

За незнаещата българска общественост: Полша ни обува, облича и храни. Престанете да пишете глупости за полската икономика - тя е много по-мощна от българската.

100% увеличение на цените не им ли стига !? Пшеницата само 30% се е увеличила . Мошеници долни, да фалират !

Явно изобщо не разбирате, това са производители, хората гешдат животи, а онези "големите" прекупвачи надува цената на крайния продукт, който Вие купувате от магазина.

Румене, това е вина и на производителите Да си търсят други купувачи, не става като някоя овца само да чакаш колкото ти дадат На пазара има конкуренция и в търсенето и в предлагането!

На пазара имало конкуренция казваш. За монопол чувал ли си, а за картелно споразумение?

"Това заяви пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите" ето ти една монополна организация пич. И то съвсем официално регистрирана.

Националния съюз на говедовъдите е организация с нестопанска цел. За какъв монопол ми говориш? Над какво?

За какво и е да е стопанска ?! ЗА договаряне на цените на всички производители печалби от самата организация не се отчитат!

Кашкавал 51 лв. аре изливайте, гниди!!! Свят ще ви се завие какъв отказ от потребление се задава заради тия цени. То не са еврофондове, то не са държавни помощи, то не са компенсации за тока и накрая к'во - 51 лв. килото кашкавал. Изливай и фалирай, шебек!!!

Чист ТОЛУП си !

Малоумнико, фермата не прави кашкавал. За кило кашкавал се ползавт 5-7 литра мляко тоест фермата получава 5,00 - 7,50 лева.

Ами за пореден път държавата е за бой! Последната година млякото и млечните продукти поскъпнаха страшно много, но за жалост явно тези пари отиват при прекупвачите и търговците, но не и при производителите!

.Може да правят проверки за качество и документи. Да намалят вноса.

да бе..то така се спира внос от ЕС И то щото на Ганьо от Куртово Конаре му щукнало че ще си продава млякото от 3 крави и ще изкарва заплата колкото програмист

Ако беше много лесно да се гледат крави нямаше всеки втори да е програмист нали?

И да е трудно, пазаа определя на колко ще продаваш Като не те кефи и не ти е изгодно се заниавай с друго А не да мрънкаш да се ограничава вноса

Разбира се ще ще се ограничава вноса, даже бих го забранил, все пак правителството интересите на българските граждани ли ще защитава или на полските?

Преди си спомням бях слушал Изворски мисля да казва...когато се занимаваш с бизнес или продаваш нещо, печалбата ти от него трябва да е максимум 50%, всичко отгоре на това е лакомия и грях...да ама у назе всеки иска да прави по 300 400% печалба ако мине и повече, ние сме си мизерници тва е, важното е да преебеш другия, не и двамата да сте добре

са толкова по-скъпи от румънски, полски и т.н.

Защото тези страни не са във валутен борд!

Да спретнем една хиперинфлациийка че Ганьо да продава по-евтино млякото, а ?

Защото субсидиите при тях са много по-големи, от тези в България! Европейският съюз дава приоритет на своите си, а ние само трябва да консумираме, не да произвеждаме!

За млякото не знам но във Франция примерно животновъдите за месо са на 100% дотатия на доказана себестойност в определени граници и при продажба с 4% печалба. Тоест ако има себестойност 1 евро те го продават максимум на 1,04 евро и получават от държавата още 1 евро. Те затова са им такива цените.

Лаком гъз...

А в магазина 1 литър е 3.50. А де?

т.е още далавера. 50 лв. за кг. краве масло

Вместо да го дариш на гладните селяни, да разсипваш млякото в канала е супер уродщина! Господ гледа.

Млякото си е тяхно ще го правят каквото си поискат. Произведи си ти и го подарявай щом искаш, никой няма да те спре.

Не ме интересува от къде ще е млякото ако искат и от марс да го внасят като отида в магазина да е на нормална цена а тия нека си реват и да фалират ако трябва като не могат да се конкурират с другите производители.

Значи и ти си спекулант - искаш да купуваш евтино?

?? как бе? цялото управленско тяло на БСП къса ризи заради високите цени - искат евтино... и те ли са спекуланти? Те, които са се борили с шмайзерите и застреляли толкова много търговци и спекуланти "пили кръвчицата" на отруденият сиромашки, български народ?

Някой да ми обясни, моля, че се обърках тотално. Къде е проблемът, че цените падат или, че се качват??? Вчера Гълъбчето излиза с "антиинфлационни мерки", щото цените се качват лошо - ИНФЛАЦИЯ. Днес цените падат, лошо - ДЕФЛАЦИЯ! Та последно, кое е по-лошото?

След като извън БГ могат да продават мляко на такива цени с двоен стандарт на нашия...начи явно наште могат и по-евтино...дей.ба и крадците всички в тая държава де..йба. Искат за 2 години милионери да станат всички.

Изкупна цена под 1 лев, а в магазина 3,50 за литър. Добре са.

Ето ти бизнес нисша - Купуваш по 1 лев и продаваш за 3,50!!! Какво чакаш започвай!!! С всяка минута губиш пари!!!:))

изкарваш и малко краве масло ( 50 лв./кг) и след това квото останало 0.5% масленост…мнооого healthy, купувай, 2%

то това не е проблем! Жан Валжан ни направи милионери за 2 месеца. Поправка - не беше само той, а цял партизански отряд около него.

Тоест да ги продават още по-евтино и да уморят кравите? Правилно ли те разбрах?

Сатанисти!

Концесии

Е нали трябва да помагаме на Окрайна! Де да иде оня боклук наречен “сухо мляко” дето залежаваше по складове е Окрайна ако не на Българската трапеза!

Какъв внос на прясно мляко? Че той тира като тръгне от Полша докато стигне сдотук млякото трябва да се вкисне, а ако се пастьоризира вече не става за сирене и кашкавал

Само погледни колко пастьоризирано полско мляко има, а това какво гепят от Украйна си е друга работа. Чудя се как минават пробите, но като се знае какви продажници сме...

Преди известно време бях на почивка в Куба. Бях много изненадан, че дори и там млякото в залата за хранене беше полско, в кутии по 1 литър. Значи щом могат да закарат мляко до Куба е нормално да могат да доставят и в България...