Европейски експерти: Няма рискове за курса на лева при влизането в еврозоната

От двете десетилетия съществуване на еврото трябва да се извадят съответните поуки преди да се продължи напред

Обратно в новината

Коментари - Европейски експерти: Няма рискове за курса на лева при влизането в еврозоната | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лева е силно подценен. Реалния курс е поне 1:1 спрямо еврото. И това трябва да се направи преди да се приеме еврото. А именно да се пре-фиксира към по - изгоден курс. От народа ще спечели много. Но за някои организации и хора не е изгодно и затова се държи изкуствено по нисък курс. Фантасмагория е лева реално бил 5 лева към 1 евро или даже някои казват 1: 10 ..... ""икономисти". Идеалния вариант за БГ е да не се отказва от лева. Да промени фиксинга положително за лева ( 1:1) и да въведе паралелно и еврото в ежедневното обръщение на дребно във всички институции, магазини и тн. Тоест човек си избира в каква валута да плаща без да има разлика в стойността между тях.

Така е, курса не рискува нищо! Ще е такъв какъвто стане - по-висок или по-нисък, но пък му е все тая.

Усещате ли бръснача...

""Стискам палци България да бъде една от успешните истории на страни, присъединили се към еврозоната"." Ба да, квото и да направи Ганьо е все осиране! От тия селяндури във властта не може да се очаква нищо позитивно!

Германия каквато и валута да има пак ще е добре

Икономистът Стив Ханке, наричан в България баща на валутния борд, всъщност не е такъв. Това обяви в ефира на Би Ти Ви Стефан Софиянски, който беше служебен министър-председател на България в периода януари - май 1997 г. и при чието управление бе взето решение за въвеждане на валутния борд. Аз не смятам, че Стив Ханке е сериозен икономист, а пропагандатор, обяви още Софиянски. Разказа, че когато е бил премиер, в кабинета му дошъл Ханке, който му "хвърлил" договор за 40 хил. долара, срещу които предложил консултантските си услуги. Освен това заявил, че България не трябва да въвежда борда. Софиянски му обяснил, че не може да му е съветник, защото са на различни позиции и в страната ще бъде въведен бордът. После обаче Ханке станал съветник на президента Петър Стоянов и като видял, че явно ще се въвежда бордът, започнал да го защитава.

На прага сме да влезем в „чакалнята“ на еврозоната, което е особено важно, защото влизаме в сърцето на европейският проект. А Румен Радев иска да осуети това решение, с което изпълнява нечии чужди интереси. В края на април, ако България влезе в еврото, ние се откъсваме окончателно от руското геополитическо влияние и ще влезем в сърцето на Европа.

Точно!!! Затова слугите на Кремал драпат със зъби и нокти да не влезем в еврозоната. Колко ли още лъжи, провокации и диверсии ще натворят до края на Април...

Някой купувал ли е скоро евро от чейндж бюро или банка, ако отидете след 12 часа вече няма

Само информирам, За всяване на смут и страх в населението, наказателната отговорност е от две(2), до пет(5) години!

Лъжеш.

Само червените московски шамани чертаят мрачни картини и се заиграват със страховете на хората. Много икономическа "логика" се лее в коментарите от музилажа. Само ще напомня, че Стив Ханке не е съгласен точно с този вариант на Валутен борд, който в момента действа в България

"Първите сигнали, че трябва да се въвежда паричният съвет, дойдоха от началника на Първи Европейски отдел на МВФ Майкъл Деплер, който пристигна в България в ранната есен на 1996 г., за да направи един сондаж как би се приела тази идея в България. Всъщност визитата му бе знак, че решението за въвеждането на борда вече е взето от съответните институции. Той по-скоро трябваше да прецени за себе си дали ние ще приемем да въведем паричния съвет и съответно МВФ да преговаря с нас на тази база, или ще трябва да се разведем.Първите реакции бяха доста противоположни. Много малко бяха хората, които по принцип приемаха идеята за въвеждането на паричен съвет. Опонентите бяха повече." …… "Бях свидетел и на много странни предложения като това на Стив Ханке (по-късно той стана съветник на президента Петър Стоянов), който бе подготвил свой вариант на закон за Валутния борд. Според него той трябваше да бъде дислоциран в чужбина - в Австрия или в Швейцария, и да се управлява от чужденци, а не от българи. И си представям, ако бяхме приели предложенията на този многоуважаван професор, (който и сега се изцепва от време на време), колко щеше да струва на България една администрация на паричния съвет от високоплатени специалисти, дислоцирани например в Женева. Колко щяха да струват квартирите, командировките и заплатите им по швейцарските стандарти. "

Ханке е кумунист и пият путлераст!

В никоя от изброените страни, а и при останалите членки няма подобни екземпляри които да ги управляват. Ние сме уникат, но не и в добрия смисъл на думата.

ИЗЧЕТОХ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ ДОТУК,И НЕ СРЕЩНАХ НИКЪДЕ ТОВА,КОЕТО Е НАЙ-ВАЖНО!ЛИТВА,ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ СА ИМАЛИ САМО НЯКОЛКО ГОДИНИ СОБСТВЕНА ВАЛУТА,ЗАЩОТО ПРЕДИ ИМ БЕШЕ РУБЛАТА И ЗА ТЯХ ИМ Е МНОГО ЛЕСНО ДА ВЪВЕДАТ ЕВРОТО БЕЗ МНОГО ДА СЕ ЗАМИСЛЯ.ПОЛША,УНГАРИЯ И ЧЕХИЯ СИ ИМАХА СОБСТВЕНА ВАЛУТА ОТ КАКТО СЕ ПОМНЯТ.ТОЧНО ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ДА СИ СМЕНЯТ ТЯХНАТА С ЕВРО. В БЪЛГАРИЯ ОТКАКТО СЕ ПОМНИМ СИ ИМАМЕ ЛЕВА.ТОВА Е НАЦИОНАЛНО СЪЗНАНИЕ И САМОЧУВСТВИЕ ЗА НАС-ЛЕВА. БИ ТРЯБВАЛО ДА МОЖЕМ ДА ОТСТОИМ И ЗАНАПРЕД ТОВА,И ДА ИМАМЕ САМОЧУВСТВИЕ НА БЪЛГАРИ!

Доста тролски коментари, желаещи по-малка интеграция с ЕС и повече вратички за други интеграции... Има ли логика, при положение, че сме практически обвързани с курса на еврото, да нямаме думата при взимане на решенията от страните в Еврозоната?! Няма, разбира се - по-добре да влезем и в този съюз и да можем да сме фактор, без да променим каквото и да било добре (отново ще сме свързани с еврото, но ще го ползваме като валута). Ако кажете обратен плюс за страна, обвързана с еврото на 100 %, то ще се съглася, че не сте трол. Но не празни приказки за "самочувствие", защото, ако говорим за такова (неикономическо понятие), то трябваше левът да НЕ е обвързан с еврото. Сега, реално, левът е един купон, с обвързана с еврото стойност и е жалко и смешно да се говори за "самочувствие". Важното е да сме свободни и да имаме стабилност, със стабилна финансова и банкова система и с ниски лихви, които да кредитират бизнеса, а не пак да "лапат" банките по 9-10 процента!

Ае брат какви решения ще взимаш в Еврозоната ? Айде обясни ми! Нали сме в ЕС , кажи ми като взимаме решения някой чу ли нашите превозвачи ? Същото ще е и с Еврозоната. Там Големите си играят игрите а малките ще гледат и изпълняват. Нещо като системата фокус - мокус ...бонуса е за тях а малуса ще е за нас.

Ние че решения ще взимама колкото и в момента в ЕП е ясно. Обаче влезем ли вътре, вече носим солидарна отговорност за пинизите на ЕЦБ.

РЕФЕРЕНДУМ И ГОЧКА ПО ВЪПРОСА!

Абе сладур, а какво да кажат гърците, които имаха най-старата валута? Смешник!!!

Айде, народе, юруш на бананите! Няма ама НИИИИИКАКВИ рискове от еврозоната, те затова Унгария, Дания и др. прости и изостанали ържави не щат и да чуят за него! Затова Стив Ханке ни казва,че това ще ни довърши! Прост човек! Ще ви лъжат и заблуждават до последно, защото ТЕ ще спечелят, не ВИЕ!

Тъй, тъй и затова "бедни" страни като Германия, Австрия, Холандия и т.н. са в еврозоната. Айде бегай!

тука нещо пак нещата не се връзват или някой дал интервюто по отношение на прибалтийските републики е спестил нещо важно а именно днес излезе следната информация в Инвестор: "...30% от пенсионерите в България са били заплашени от бедност през 2018 г. като делът на жените е бил по-висок от този на мъжете, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни е на четвърто място в Европейския съюз след Естония (54%), Латвия (50%) и Литва (41%)...." !? Забелжете сега в които страни пенсионерите са с по-голям риск от бедност и дали тия страни са в Еврозоната. Явно хората от прибалтийките сега като са там вътре няма кой да им даде право да кажат минусите ама както се казва колкото повече сме вътре толкова минусите ще си ги делим поравно така и за прибалтийките минусите ще стават по-малко. Подозирам , не съм сигурен какви са там пенсиите обаче тука влезем ли в Еврозоната ще станем не само на първо место по застрашени от бедност ами ще сме първата държава в Еврозоната и изобщо в ЕС която ще има голяма група от пенсионери които ще живеят на месец с от 80 евро до 180 евро. В същото време Горанчето което натиска и бленува за Еврото ще взима официално 2000-3000 евра на месец и ще си свирка а всички онези в жълтите евро центове да се спасяват по единично

Има голяма вероятност да го барнеш...Наказателната отговорност е от 2, до пет години!

Наказателна отговорност за това че цитирам статия от днес и то по официални данни на Евростат ? Искаш да ми кажеш че ще барнат за 2-5 години и експертите от Евростат? Иначе ако намекваш за другата половина от написаното то лесно се проверява баце. Вчера гледах жена която каза че е притискана от полицията да не ходи да стачкува щото там казала че взима 116 лв пенсия а това са колко евра на месец баце ? а това че масовата част от пнесионерите взимат сега около 350-400 лв пенсия не е тайна и може да идеш да запиташ дали е верно в НОИ. Последно като Български гражданин имам право на мнение.

СТАВАТЕ ВСЕ ПО-НАГЛИ ПРЕДАТЕЛИТЕ! ВЕЧЕ ПОЧНАХТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА ДА НЕ СИ ПОМИСЛЯТ ДОРИ ДА ИЗРАЗЯТ СЪМНЕНИЯ?! МИЛИЦИОНЕРЧЕТА ПРОСТИ,ОТДАЛЕЧЕ СИ ЛИЧИТЕ! ЖАЛКАРИ СТЕ СЕ РОДИЛИ И ТАКИВА ЩЕ УМРЕТЕ! НАЛИ НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ,ЧЕ СТЕ СМЪРТНИ?

То е ясно, че за ЛЕВА няма рискове, защото той ще изчезне каато влезем в еврозоната, а ще се появи еврото, което ще се чудим как да се справяме с него, за да преживяваме. Между другото ситуацията няма да бъде много различна от сегашната - сега пък се чудим как да преживяваме с лева.

Всеки експеримент е свързан излишни рискове, особено във времена на неяснота, каквото е днешното. Тъй че да си стоим на лева, и да тупаме топката, докато недоразумението съюзно само си вдене, че времето му е свършило.

Тя Расия мама много денги, да знаеш. Има голяма вероятност да духаш супата...

Нали бе, простьо! Русия ли пак? А на Дания Русия ли и плаща,че да не приема еврото?Как не ви омръзна да лужете собствения си народ,бе,нещастници?

Не може ли да влезем в ЕС но да получаваме заплатите в рубли или да се присъединим към любимата РФ и да получаваме заплатите в евро.

Явно много ти харесва от един съветски експеримент да се нахендряш на друг, неосъветски (ерго - европейски). Казват, комсомолската закваска си действа цял живот.

какво ще кажеш да излезем от борда. Ще се гордееш с българският лев, вие особено. Това вече се е случвало с българския лев в жанвиденово време на бсп.

В десятката си, но няма да ти хванат намека)))

Гърците всъщност на референдум ясно казаха, че не искат еврото и еврозоната, експериментът с тази обща валута и там, и навсякъде (със съвсем малки изключения в Германия може би) излезе неуспешен. Естествено, че ще загубим, така се прикрива инфлация. Нищо, никаква стока няма да е по-малко от 1 евро, а бабите и дядовците ни ще вземат средни пенсии по 150 евро. Спестяванията - ясно - събраното наполовина по-малко. Има ли доброволци да обедняват? На такива доброволци за безплатно обслужване на дърта ку*ва в определени среди знаете ли как им казват?

Страх в населението наказателната отговорност е от две, до пет години! Не те плаша. Информирам те.

Шестаче, целият народ не можеш да осъдиш. не се отваряй, следите остават!

А СТИВ ХАНКЕ ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА ОСЪДИТЕ, А МИЛИЦИОНЕРЧЕТА? АЙДЕ ДА ВИ ВИДЯ КОЛКО СТЕ ЯКИ!

Спестяванията са по-малкия проблем - все още има достатъчно време да бъдат превалутирани или вложени в нещо. Разбира се, пак ще има нечули и неразбрали, изгорели с доста пари. По-големите проблеми са доходите и цените, които хич не виждам как може да се гарантират!

За другото, бързо всичко превалутиране, за да докажеш смислеността на съвета си!

А риск/гаранция за цените има ли? Йок!

Значи тези дето са се прецакали ни убеждават че им е харесало... Само унгарецът честно си казва че хал-хабер си няма какво ще ни сполети в Еврозоната.

Са различни неща. Ако първо си чел, за да пишеш по прочетеното, добре е да не ти личи, че си чел така, "както дяволът е чел евангелието".

С изказванията на всички тия дебели почвам да се притеснявам

Експерти, за които България е екзотична дестинация, разказват как е било у тях и гадаят, как ще стане у нас. Ако бяха на истина експерти и поне малко назнайваха за нашата финансова история, щяха да отсекат: "Карайте си я така, докато можете!" Ние плуваме като гира върху дъсчица и малко да се наклони на някъде или залюлее, заминаваме към дъното и нищо не може да ни помогне.

А народът стиска юмруци да НЕ стане..Не ви искаме еврото, нямаме вече доверие и на ЕС,защото тука е страшна бедност и корупция,краде се строи се ,веднага след това ремонти започват,политичеслата хайка вече 30г испива народната кръв и богадствата,едни много забогатяха,а 80%мизерници,дори и не можем да се отопляваме нормално,И НИКОЙ НЕ ВЗЕ А МЕРКИ ЗА СВОЕВОЛИЯТА.РУСИЯ НАПИРА ДА НИ СМАЧКА,А ВАШЕТО БЕЗДУШИЕ И ЛИЦЕМЕРИЕ ,ЗАТОВА НЕ ВИ ВЯРВАМЕ

Щото, ако прием и еврото, трудно ще им се реализира Велико руската стратегия за Балканите.

Дерета вода ще докАрат,само да ни внушават, да не нагиме глави,а те да вземат и тези комисионни,малко им е от щайгите. Референдум искаме

От бозата на тези експерти се разбира, че никой не знае какво ни очаква. Затова да се пазим сами .

Тези експерти знаят ли, че България се управлява от плиткоумна организирана престъпна група, която не можем да сменим защото се подкрепя от Америка и Европа. Българският народ няма грам доверие на политиците в България и затова няма да чуе демагогията и икономическите глупости, които запада плюнчи.

Ама кой ви каза, че ще влизаме в еврозоната бе?

Обърнах всичко в евро , иначе можете да продължавате да ни успокоявате ...

Ама така е по-спокойно.. Ама пък си има цена..

Това всекидневно повтаряне като мантра по медиите "Не се притеснявайте" започва да ме притеснява.

Щом ни стискат палци, значи не са сигурни, че е добре, за какво говорим тогава.

За мръсна клика,която иска да ни го натика

Англия напуска ЕС, а ние се натискаме да затънем все повече, да плащаме дълга на Гърция, което ще замрази всички доходи в България, но немските банки искат всички вкупом да изплатим заеми, които са отишли за купуване на мемски стоки и оръжие от Гърция, както и проекти спечелени от немски фирми. За кой ли път с вечно губещата Германия, две национални катастрофи не ни ли стигат.

Най-после един на каже, че гръцкият дълг до голяма степен беше надут от ударното купуване на оръжие, за да се подсигурят срещу турчолята, в резултат на което, военните анализи са, че гърците имат предимство по вода, леко отстъпление по въздух и паритет по суша в Тракия. С други думи, ние сега да изпащаме гръцкото въоръжаване, като същевременно сме съвсем беззъби срещу Турция и когото и да било. Барем, някаква клауза, че стане ли напечено гърците ще помогнат и в нашата Тракия? Естествено, че не... Значи, НАТО във вътрешни разправии не се меси, европейска армия няма и всеки да се спасява поединично, но ако може българите също да платят.

Ставаш за джурналист от всяка родна медкя6. Най-вече си за Дира9Ама и собствено предаване може да почнеш. Ей виж Барека как се справя! Ти, що да не можеш?