Европа се задъхва под тежестта на жилищната криза

Какво точно е положението в най-сериозно засегнатите от имотната криза европейски държави?

Обратно в новината

Коментари - Европа се задъхва под тежестта на жилищната криза | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Управител на голяма верига магазини за хранителни стоки и други: "Според вида на стоките между 30-50% остава непродадена, бракуваме и изхвърляме. Най много изхвърляме плодове и зеленчуци, особено тези вносните, те гният с тонове. Това е заради високите цени на вносители и производители. Ние, също си слагаме печалба и си взимаме нашето. Резултата обаче е катастрофален, но не само за нас, защото на производители и вносители наполовина им намалихме заявките за зареждане. Те реват, ама нямаме избор. След като потреблението се е сринало средно с 40%, това означава, че много по малко пари влизат и в хазната, в държавата. Кой печели тогава от този ценови скок, не ми е ясно. Принудени сме да съкращаваме персонал, а повечето са теглили някакви кредити и така ще превърнем живота на много хора в Ад. Мой познат известен финансист каза, че политиците умишлено задържат инфлацията, за да не тръгнат нещата към дефлация, защото тогава щял да експлодира имотния балон с такава сила, че икономика и държава ще се сринат и паднат. Това им бил големият страх, но неизбежното щяло да се случи, защото не можело вечно да се поддържа инфлация, след която винаги идвало дефлация, тоест удължават агонията, това правят. И май тази агония е за целият ЕС."

Няма никакъв недостиг - Европа навсякъде се топи с бързи темпове и дори мигрантите не спасяват положението, поне докато не отворят тотално границите, което май не се очертава да стане. Просто навсякъде по различни причини има огромен брой тъмни прозорци, тоест притежатели, които са си надвили над масрафа и не ги дават под наем, тъй като нямат нужда да поемат рискове и проблеми с наематели. В София примерно има 30-40% празни жилища, които не се отдават под наем на същите или други причини, например дългосрочно живеещи в чужбина собственици, които не ги интересува дребен приход от наем.

ИМОТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ДВА ЗА ЛЕВ !

Колко е хубаво при капитализма! Искаме го целия....

Капитализмът беше добре в следвоенните години, до разпада на СССР. И незнайно защо Западът прегърна съветската идея и в момента ЕС върви по стъпките на СССР. Пластмасовите човечета, наместили се в ЕП не са нищо повече от едни обикновени партийни секретари, сравними с болшевиките от руските степи от времето на СССР (болшевик (рус.)=глобалист (англ.)) Свидетели сме на връщане на мракобесните съветско-тоталитарни методи на управление, на цензура. Центърът (не Масква-Брюксел) е болен и заразата се разпространява из всички провинции на империята. Тези, които не са бивели в съветската епоха не могат да го разберат. За нас, свидетели на процеса всичко се повтаря. Комунизъм V2.0. Западен :)

... в Русия, там е страхотно!

Да дадеш средно 20+ години от живота си през 21 век за едни тухли е безумно! Тази спекула пропилява живота на милиони млади хора, когато им е разцвета те бачкат за едни тухли! Няма по - вредна индустрия от тази, дори алкохола и наркотиците са по желание в по-голяма степен!!!

не е точно така. По-глупавото е да пропилееш живота си за да плащаш наем на нещо, което на 21вата година те оставя без нищо. А идеята е да създадеш семейство и оставиш нещо след себе си.. естествено не-виртуално. Е, доста модерни различно-определящи се сигурно имат други идеи-всеки сам си избира..

Те точно така е. Младите не щат да бачкат за тези тухли (да не са луди). И деца няма и няма да има.

Истината е че голяма част от имотите се държат за да не падне цената и да не се спука балона, това от строително-банковите картели. Точно затова статия уж казва че има проблем но не разкрива истинските причини, само на едно място се споменава думат спекула и то във връзка на дребната собственост, тези имоти дето ги държат банките и строителите са големия виновник. Какво и да измислят накрая, пак от дребните ще вземат и ще дадат на истински виновните, ненасини и алчи свине!

Няма виновни. Има система, която заставя всички да играят по нейните правила. Няма нечия зла воля, та да се търси виновен. Да, могат да се приемат закони за да се нормализират нещата, но тези закони ще бъдат ПРОТИВ системата и затова няма да бъдат приети. Никой няма да приеме закон който ще доведе до обезценяване на имотите, защото никой няма интерес от това. Е, освен държавата (но, системата отдавна е глобална и е над държавните интереси).

Цената на жилищата няма общо с реалноста, както и цената на биткойна (и на всякакви коткойни и догкойни - има и такива). Финансовата система отдавна работи сама за себе си посредством +обратни връзки които сме и създали. Тя вече и от хора няма нужда. ИИ нали има вече, те той ще може да се радва на числата в компюрите и на цените на имотите - хора вече НЕ са нужни за това.

Цените падат всяка година и така вече 20 години един апартамент поскъпна три пъти. Яко падат цените, якоооо.

Изравняване със средноевропейските....въпросът е, че се изравнихме вече! Така, че мислете....и сравнявайте!

Нещо не разбирам, как хем има застаряване на населението и демографска криза, хем има недостиг на жилища? Освен ако доста фондове и хора имат по десетки апартаменти и жилища, които стоят празни.

Има недостиг на жилища на поносими цени.

как се решава жилищен проблем. За 20 години построиха собствени евтини и качествени жилища на всички българи. От тогава България е една от няколкото страни в целия свят в която няма жилищен недостиг и народа притежава имоти.

И 80 години (45+35) страдание!!! НЕ МЕРСИ!

ИМа 2 причини да се показват цените на имотите: 1. Огромния брой напечатани евро и долари, т. е. инфлацията създадена от ЕЦБ и ФЕД. 2. Високото търсене на жилища в големите градове, следствие на миграцията към тях, породена от концентрацията на пари, ресурси и производсвени мощности там. Цените в градовете няма как да спднат, освен ако не стане война.

Данъци за неосновните жилища! Когаго празен имот стане голям пасив....друго ще е! В момента празният имот е като акциите....абсолютно минимални разходи, все едно парите ти са в някакъв ЕТФ с 0.2-0.3% поддръжка (при жилищата в България дори по-малко). И при акциите и при имот, ако отидат на пазара свободни (ненужни) всички....пазар няма да има!

Данъка на имот в голям град е около 300 лв на година. Изобщо не е малко!

А защо са скъпи материалите след като Ковид епидемията приключи? Спекула!

Защото парите се обезцениха. На практика НЕ стоките поскъпнаха, а парите се обезцениха!

Цените в Стокхолм и Берлин се сриват, строителите фалират, а ние "анализираме", че имотите щели да се качат, заради по-високите лихви. "Страхотен анализ". В България имаше хора, които купуваха и в края на 2008г., а Станишев обясняваше как финансовата криза нямало да ни засегне.

Цените в Берлин се сриват?!? Това в коя взелена?!? Строителите фалират, защото цената на материали и труд стана много висока, а са продали на зелено! Фалират и от алчноаст, да налапат много проекти, когато нямат ресурсу. Не е защото не могат да си продадат продукта!

Човек просто трябва да следи и външни източници за да види очевидния факт, че цените в Европа спадат. Ако четете английски ето един анализ на Евронюз. Ако не ви харесва медията, ще ви намеря и други: https://www.euronews.com/business/2023/10/03/european-house-prices-drop-for-the-first-time-in-almost-a-decade

Човек трябва да знае и това, че има цикличност и че това НЕ е реален спад на цените, а корекция. Вижте графиките на нарстване на цени и ще видите, че винаги има периопди на някаква корекция. Това не значи, че Генралния тренд е в посока надолу!

Чакайте, че аз нещо не разбрах! Значи хем има недостиг на жилища, хем има имотен балон и цените на жилищата щели да спрат да растат! Съвсем друго се твърди в икономическите теории, ама кои са икономистите да спорят с журналистите! :-)

Много строителни фирми спират строителството или направо обявяват фалит заради неколкократно повишаване на цените. Тази полит коректна преса и "журналистика" сериозно обясняват как бялото е черно. Или обратното

Съгласен съм. Причините за фалитите в сектора НЕ са липсата на клиенти. Също както и за фалита на Евърглейде /май така беше/ в Китай. Причините са лошо управление, скъпи материали, скъо труд.

Недостиг на жилища има там, където има голям наплив на емигранти от цяла Европа, съчетан със стремеж към урбанизация. Всеки млад човек се е наточил да учи или работи в големия град, а там се изсипват и трансгранични Сульовци и Пульовци. Жилищен балон има, защото цените са скочили с над 100 % в сравнение с 10 години назад, а доходите са мръднали символично. Освен това данъчната тежест на Запад е смазваща. Кредитите раздуха паричното предлагане до нездравословни размери застражаващи цялата финансова система. Като се сложи спирачка на тази идиотска политика, цените ще паднат, просто защото хората няма откъде да вземат пари.

Приемат закон, че като купиш жилище нямаш право 10 години да го препродадеш на по-висока цена. Приемат закон, че жилище което седи празно повече от 6 месеца дължи петорен данък. И нещата ще си дойдат на мястото. Брокерите трябва да минават курс и изпит пред независим орган, да са юридически грамотни и да носят професионална отговорност. Трябва като работиш с брокер да си спокоен, че няма да има изненади. Иначе за какво вземат една торба с пари?

Ама нали разбираш, че в България с евтини апартаменти се разплащат на черно с всички държавни служители и политици и то от 10г насам. Как точно те ще си приемат такива закони в ущърб на себе си?

Дай направо да върнем комунизЪма и всеки да има по едно жилище! Ане вие левите умнокрасиви градскодесни другари съвсем изгубихте пътя!

Всъщност точно такива закони има в Швейцария. Унмокрасивите нали много разбирате от всичко и сте специалисти по демокрация? Как може да не го знаете? Бързо тичай при швейцарците да им обясниш,че са в грешка.

Швейцари я отвртителна държава. Най-отвратителната в която съм бил, така че изобщо не ми пука, какви са им законите. Да си ги спазват там!

Сега е момента за апартамента! Надувайте, надувайте, такъв трясък ще има, ще се чуе и от Марс.

Цените на имотите и наемите растат защото всеки "инвестира" в имоти с надеждата да яде без да работи. Купуват се по два, три, пет, кой колкото е откраднал влага в тухли, и за хората с нормални доходи и нужда от жилище просто не остава. Затова и кризи като тази от 2008 са нещо нормално и оздравително.

Кризата е за тез дето са взели заем да купят едно жилище .... тоз дето е крал и е платил кеш го боли фара :) най-много да купи още нещо, за което не може да се обслужва заема.

Проблема е за строителите, че цените падат и не им излизат сметките

По-добре "надут" имот, вместо спихнали пари.

Едно и също е! Все си загубил х% за определено време! ДОРИ и след това цената да се върне, то периодът е важен (т.е. колко е надута цената)...кога ти се възвърне цената след 10 години....и след това да чакаш да порасне с толкова, че да е било добра инвестиция може да минат 20 години, а парите са затворени и не може ги пипаш! Разбира се, това не важи в такава степен за основното жилище....но все пак трябва да се внимава!

В България 30 процента от жилищата са празни. В София, в кв. Гео Милев искат по 3-4 хиляди евро на кв.метър за ново строителство и няма кой да даде такива пари. От друга страна, поради ниските заплати, и че 85 процента от българите са собственици, не си струва да се инвестира в имоти за печалба, защото един такъв имот се изплаща чак след 50 години.

В Европа има няколко десетки милиона празни жилища. Твърденията за недостиг на жилища идват от средите дето се занимават със спекулации на имоти. Балона скоро ще се спука и по територията и тези с кредитите с лошата математика ще загубят бързо всичко което имат.

Коя Европа? Недостиг на жилища има в градовете, където е и работата за хората. Какво като има празни жилища в села, дето няма какво да се работи? Освен това в различните държави е различно. В Нидерландия например дали има празни жилища, как мислиш? Запознат ли си?

Навсякъде има празни жилища. В големите градове в Западна Европа са между 10 и 20 процента. В София празните апартаменти вероятно са над 50 процента,,,,,,

Пълни глупости! В градовете има остър недостиг на жилища и понеже е доста сложно администратично да се строи, не успяват да наваксат с построяването на нови!

Цените на жилищата и наемите скача по една единствена прична, и това е, че централните банки печатат пари като луди и така увеличават паричната маса, като обезценяват стойността на еврото. Тайа, хората вземат все по-големи заплати, но се чувстват все по-бедни, защото цените вървят нагоре изпреварващо. Никакви социални ангажименти на правителствата няма да решат настоящата криза. Проблемите ще се задълбочават, докато централните банкери не бъдат озаптени и не започне да им се търси наказателна отговорност за действията.

Близо си до истината, само че не са ценралните банки ами бюджентите дефицити на правителствата!

Такава е системата просто. Финансовата олигархия няма нужда от хора. Даже най-алчния капиталист има нужда от хора, поне за да му купуват продукцията. А финансите нямат нужда от хора, важно е цените и кациите да растат. Такава е системата просто. Човешки фактор тук няма (в смисъл и банкерите нямат избор особен).

Почакайте още малко и ще видите как напълно ще и се спре въздуха Америка до когото се е докоснала не е процъфтяла тея кърлежи от такива като нас съществуват.

От 1917 я чакате тая америка да фалира, а все не се случва и вие копейките все седите гладни :) хахахахахахахахахахахахаххаха

"Страхотен анализ". Предполагам, че е преписан от подобен, направен през 2008г. Имотният балон вече съвсем видимо е спукан в някои европейски държави и цените на имотите се сриват, а ние "анализираме", че се качвали заради високите лихви.

Се "сриват" цените? Дай пример!

Ти си зависим от тъпотията си. До който САЩ са се докоснали е станал богат и проспериращ - Германия, Япония, Южна Корея, Цяла западна Европа, дори Китай. И напротив до който се е докаснала Империята на злото - Руслямската държав е пробпавнла в немотия, глад, тоталитаризъм и изтребление - Северна Корея, Венецуела, Сирия, Куба, Йемен, Афганистан и т.н.

До изброените от тебе държави САЩ не само са се "докоснали", ами са ги нападнали. Тъй че тъпакът си ти. Но то нещо отдавна известно. В тукашните коментари.

Фентъзи! Имаш проблем с връзката с действителността!

Тъпчо, тези страни поначало са били богати, и преди окупацията им от сащ... А като се "докоснаха" до нас, колко цъфнахме и вързахме?

Докато краварските напечатани зелени хартийки са платежно средство в Европа, америка ще си купува политическо влияние в Европа и ще дирижира европейската политика в своя полза. Войната която САЩ предизвика между Украйна и Русия на практика е III-та св. война, която се плаща предимно от Европа и по-точно както Кристалинка обяви че цената ще я поемат гражданите. Това е причината Европа да затъва със силни темпове, а сега виждам че Брюксел са гласували още 50 милиарда за Украйна. Европа губи от войната , а Америка печели. Това е положението. За сега има само протести, но нещата вървят към революция.

Имам много лоша новина за всички живеещи в състава на т.нар. Колективен Запад, част от който са САЩ и Евросъюза плюс американската отвъдморска колониална територия България. Колективният Запад отдавна приключи и вече въобще не става за живот и за каквото и да било. Три важни фактори приключиха Запада: колективна глупост, въпиеща алчност и лакомия и тънките игри на световните тайни общества/световни кукловоди, които изместиха световния икономически център на тежестта от Запад на Изток. След 600 години Колективният Запад напълно се изчерпи и няма вече нито човешки, нито пък и природни ресурси. И човешките и природните ресурси са на Изток. За в бъдеше единствените годни места и държави за живот ще са държавите-членки на БРИКС плюс новите държави-членки на този икономически съюз. За в бъдеще т.нар. Колективен Запад да се готви за голяма беднотийка, мизерийка и гладорийка. Става Трети свят, така да се каже. Кой разбрал - разбрал.

"Кой разбрал - разбрал" Това издава, че си просто трол и коментарите ти трябва да се прескачат.

Общото между всички изброени страни е миграционната им политика... на година Германия вкарва 500 000 нелегални - 300 и нещо хиляди миналата година + още около 100 и нещо хиляди като членове на семейства на нелегални които са се "легализирали" ... няма как да няма проблем... дават нови жилища на сганта от третият свят, а Хелмут да работи и да плаща 60-70% данъци и осигуровки... сами са си го направиха...

Направиха им го. Американските мекерета, инсталирани във властта. Като "нашите", тука. "Сглобените".

Няма жилища за тарамбуките

За "тарамбуките" има. Няма за германците.

Няма проблеми ве. Имаме апартаменти, ще ги даваме под наем на тия чакащи някакъв балон да се спука.

В България спукването набалона ще е изключително жестоко към местното население, глупако ! Огромната част са купени с банкови кредити, чиито лихви изкуствено се задържат (почти само в БГ в рамките на ЕС). Когато приемем васаланата валута евро, след по-малко от година, лихвите ще станат като в цяла Ивропа и 50-60% от местните "купувачи" ще се окажат в невъзможност за плащане. Забравих да спомена, че в БГ ипотеките се сключват по забравени от запада колониално-заробващи условия - ПЛАВАЩА ЛИХВА ! Когато до вчера си плащал с 3000 лв. заплата ипотека от 1500 лв., а утре тази ипотека стане 3500 лв/месец сипраш да я плащащ и ... ... банката ти прибира както всичко изплатено до момента така и апартамента, който плащащ ! В БГ БАНКИТЕ ЩЕ СТАНАТ СОБСВЕНИЦИ НА 40% ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД ПРИ ТОВА СПУКВАНЕ НА БАЛОНА !

засега успяваме, първо да унищожим Германия, после почваме и другите.

А, САЩ? Кога?

Абсолютна лъжа, явно платена статия от брокери насаждаща напрежение. В Холандия в центъра на Амстердам са боксониера, отлично обзаведена, 500 евро наем плащах, след това в малка къща в покрайнините - пак толкова. Не пишете глупости.

Шило

А на тая боксониера, в която си живял, каква е наемната цена сега?

700 евро.

Шило

С други думи- почти 50% нагоре.

Шило

Не го приемай за заяждане, да даде Господ и жилище да успееш да си купиш там, където поискаш, просто ми е интересно!

Тя да беше само "жилищна". Кризата, де. "Европа" я унищожават хибридно - войната в Украйна, "санцкции", "диверсификация", "делен преход", "мигранти", дрога, гмо-, медийни промивки, джендарлъци, "аменципация", разврат...

И аз вдигам нема тази година с 50%. В Пловдив квартири вече не се намират.

И ше си търсиш наемател после.

И ще си намеря, те и сега е редят на опашка :) хахахахахаха Даже се чудя дали да не го вдигна още.

Тъй и не можах да разбера - те тез "санкции", те срещу Русия ли са, или срещу ЕС!? Или срещу Русия И ЕС? ЗА САЩ, може би!? А?

Сведущите да не жюлят минусчета, ами да кажат - кое как е. Според тях.

Путин е въвел пълна цензура и е криминализирал критиките срещу власста си. Затова нищо лошо не се пише за Русия, а там жилищния проблем е ужасен!

Аха! - Значи срещу Русия и ЕС. Според теб.

'По данни на портала за недвижими имоти "Имоскаут24" (Immoscout24) в периода 2018-2023 г. наемането на жилище в Кьолн е поскъпнало с 21 на сто, в Лайпциг - с 32 на сто, а в Берлин - с цели 40 на сто.' "В Ирландия жилищата вече струват десет пъти средната годишна заплата" В държави, в които се вдига бунт за неработеща улична лампа, наемите са се вдигнали с 20-30% за 5 години, а жилищата са 120 заплати. Ние, затънали до ушите в панелки, съседи-друсалки, корупция, пост-социалистическа кал и неуредици, защо сме в същия кюп, че и отгоре?!?

Стига с тази изтъркана мантра. Първо, парите губят стойност, докато имотите са съществен, веществен актив. Второ, и нашите празни жилища, които постоянно изтъкват като аргумент понижителите, ще се напълнят до 4-5 години.

С какво ще ги пълнят?

Сирийци.

Бе, важното Путин да е зле.

Ма и бай Дън да е добре. Да си опипва малки момиченца без страх от преследване.

Ако слуша шефовете си...

2024-02-05 07:11:13 не е баш така (нерегистриран) Отваряте някоѝ саѝт за недвижими имоти - например Португалия. Виждате - къща на 3 етажа с басеѝн в курортно градче - 120 000 евро.Убедете се сами ........................ в испания три етажна къща е 120 хилки, а в кочината - двустаен "на изкоп"- пак толкова....а заплатите - дъно на дъното! . не само балон, ами дирижабъл е надут!. . в тази смахната кремълска губерния - всичко е сбъркано изначално!

Малко ми е далече до работата, има-нема некви 3000 км, със самолетчето са за няколко часа, ама пусти еколози все се "дърват" за тези въглеродни емисии. Иначе да заслужава си.

Gugnelid

Защо пак намеси Кремъл? Финансирането ни ли е от Кремъл, управляващите ли са русофили или какво? Нали все "евроатлантически ценности" плямпате, ама като трябва да ядете бахура, Путин ви е виновен...

В случая имот в селце с имот в столица.

Явно за него София е село :))))

Я апартамент в Лисабон ми намери за 120000 еврака ..... аз щи намера къща перфектна на село за 40000еврака .... или не бичиш разликата ???

Деца няма. Ония горе сякаш живеят на друга планета. Обаче Европа се задъхвала...

графиката на цените за 25 години назад, показва че цената в момента е точно на нивото на фибоначи и в момента се наблюдава "разпределение по вайкоф" под формата на "завършващ триъгълник". . следва - срив!

Просто няма жилища без пари за "бежанци" !!!

Всичко това е заради безумното раздаване на "безплатни пари" от почти всички правителства по целия свят, наречени "помощи за COVID". Изведнъж огромна маса нискодоходни хора се видяха с пари, а както всички знаят, нискодоходниците не инвестират, а само харчат... И изведнъж се оказа, че след COVID се появи голяма инфлация - а как иначе, като всички се юрнаха да харчат като държани на въже (т.е. затворени под карантина.) Инфлацията се озаптява с повишаване на лихвените проценти, което пък води до повишаване на цените на имотите и наемите, което пък води до недостиг на жилища... и до бездомници. Твърде просто... Извода е - печатането и раздаването на пари без покритие е най-вредното нещо за една икономика.

...обаче печели избори.

Отваряте някоѝ саѝт за недвижими имоти - например Португалия. Виждате - къща на 3 етажа с басеѝн в курортно градче - 120 000 евро.Убедете се сами.

Шило

Да идват в България. Жилища-бол