Коментари - Еволюцията на парите: От мидената черупка до дигиталната валута - неизбежната стъпка | Бизнес.dir.bg
назад

Еволюцията на парите: От мидената черупка до дигиталната валута - неизбежната стъпка

Концепцията вече се утвърждава като трайна посока в развитието на финансовия свят и е в плановете на централните банки

Обратно в новината
| Автор: Елена Савова, БТА

Коментари - Еволюцията на парите: От мидената черупка до дигиталната валута - неизбежната стъпка | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отговорете си сми на въпроса ако вие имате злато-монети и някой има блочейн флашка с нули /единици под налягане и двамата отидете в една месарница или хлебарница КОЙ ЩЕ СТАНЕ ГЛАДЕН кой ще може да си купи земя земеделски инструменти ,оръжие,генератори за ток ,газ бензин храни семена и тн соларни панели кой ще може да избере малка армия обучени да защитават стопанството му Човеа с Златото и Земята или битият койнър с флашката на който ако му саботираш еектричеството е мъртъв.

Е, то ако ще сме в сферата на хипотезите, при описания от теб сценарий няма да има баш купуване, хеле пък на недвижими имоти, щото нещо е твое само ако можеш да го защитиш - я с държавата като гарант зад гърба ти, я сам. Та, в твоя сценарий, идвам аз със сандък олово и на теб ти прибирам златото, на земеделеца земята и готово. В историята това е най-честа срещаният вариант, само че оловото е скорошно изобретение, а преди това е било със стомана, бронз, заострени пръчки, бедрена кост от зебра и т.н.

- този с по-силните оръжия. Той ще определи валутата и правилата за търговия. Както е и сега. Останалите моралисти ще следват правилата и ще отричат библията, ще изпълняват чуждите повели и нови закони.

Много сме глупави човеците. Проблемът ни е там, че сме твърде социални същества. В това е слабостта и това ни прави много зависими. Ако имаше как всеки един от нас да владее умения за всичко и да го прави с нечувани темпове като на магия да се случва за ден-два както в библията, изобщо нямаше да си играем кой е по-по от другия. Давате ли си сметка, че вие сте стократно по-способни от версията на човек от преди 2000години назад. Тоест уж трябва да сте стократно по-независими, а то на практика не е съвсем така. Човекът е колективен организъм. Прогресът е резултат от насочените действия на целокупния човешки вид. Настъпва момент сега, в който този организъм е болен. Апаратът и центърът за управлението му ни тласка в посока, която да разкъса колективния организъм на две. Разделя се на парчета. Едното парче е това, което иска да властва, възползвайки се от натрупания до момента прогрес, което е и за сметка на прогресът. В някои диктатури се вижда. Достигнал си едно ниво, спираш и почваш стригане яко. Другото парче се противопоставя на властните пориви, то е парчето на творението, това, което създава по-добри условия за човешкото същество. То е мотивирано от това, един ден да достигне прилично ниво на прогрес и да даде шанс за ново властване над организма, за да стрижем пак. Едното гради, за да може другото да разруши. И тука идва един особен момент. Ти си част от организма и почваш да се объркваш. Дали организма ще те пожертва точно теб или ще те остави да живееш още малко. И това не го решаваш ти. В това е плашещото за много хора. Плашат се да осъзнаят, че никога не са били свободни. Човекът е част от организъм! И като такъв, човекът няма свободна воля - никога. Тази свободна воля е в силна зависимост от целите на общия организъм и това на къде поема човечеството. А това се решава от елит-човеци, наследствено получили даден контрол(най-често), фамилии. Йерархията е огромна и пирамидата се е строяла хиляди години. За да я изкачиш и да влезеш в елита, ще има да се постараеш или няма как дори да стигнеш тяхното ниво. По-лесно е вариант да дизертиряш от организма, и да не го дразниш особено много, защото може лесно да те погълне и притегли пак. Другия вариант е да опиташ да въздействаш на организма, чрез вътрешни бунтове на правилните места. Но къде са правилните места, че да накараш организма да се предаде? Човеците лесно влизаме е овчи начин на живот, защото така са създадени условията на играта още от как човек е бил по пещерите. Разликата е ,че сега вожда не е един а е цяла група вождове в сложна плетка. И както казах по-рано. Човекът е част от организъм. Късмет е да си роден близо до мозъка, щастие е да си около гърдите, пък ако си роден до гъз, на гъз ще е работата. Виж го като космите по тялото ти. Нима косъм от гъз ти е поникнал по главата. Е може би случайно ако с ръката си го прехвърлил, може. Но това е рядкост и изключение. Така драги, и да чешем езици, файда няма. Стягайте се за нови времена и стискайте палци да не попаднете в гъз дупка.

Има и една друга приказка: Гъз глава затрива.

На кое си по способен сравнен с хора отпреди 3000г.неграмотен селянино радски. Да кликаш у Фейса ли бе ,гей. Хляб ли можеш сам да си омесиш къща ли можеш сам да си построиш огън ли можеш сам да запалиш с двете си вързни ръце отзад или хора си способен да отгледа ти и хиалуронната ти бавна кифла да обучиш да са полезни на обществото .Ако не са магазините фармата ,специалистите нямаш 2 минути живот жалкар.

Един друг

Е, как, бе?! Съвременният човек е много умен - пусни го на необитаем остров, ще изкопае руда, ще добие стомана, ще произведе струг, ще направи генератор, ще вдигне ТЕЦ, ще пусна на вода круизен кораб - всичко сам с ей тия две ръце... Е, стига да не се отрови още на втория ден с неядливи боровинки...

HODL XRP !

Започнахме подгряването за CBDC, а? Мдааа, господарите са нетърпеливи и ги сърбят рачичките да ни вкарат всички в дигиталния концлагер. Да видим дали ще им се получи как го мислят.

CBDC вече е тук, не ги ли усещаш? CBDC = електронни ваучери. Електронните ваучери вече са обнародвани. Те ще покрият евентуални рискове от гладни бунтове, докато влезем официално в еврозоната с дигиталното евро. Само гладни бунтове могат да застрашат политическата адженда. Няма друга сила, която може да мобилизира толкова хора в битка срещу елита. Това е причината римският клуб да разбие обществото на малцинства. Разделяй и владей.

Един друг

Купоните ги играхме, който помни последния път, а родителите ни са ги играли предишния път. Купони има, ама рафтовете пак празни, а опашките пред магазините щафетни - бащата застъпва по тъмно на опашката, после майката го сменя, а накрая като те тръгнат за работа, баба дочаква реда си по обяд - ха, ха, ха. Тук бунтът тогава мина сравнително кротко, в Украйна обаче не мина и тай война към днешна дата струва половин-един милион жертви, а накрая ще приключи с разпада на Русия и там вече е въпрос на семантика колко ще са жертвите. С други думи, тая работа с купоните може да излезе извън контрол, къде по естествен път, къде с леко побутване от "заинтересовани страни".

Ами ако не се падне под някакъв абсолютен минимум на нужди няма да има гладни бунтове. CBDCтата са в порядъци по-мощен инструмент от хартиените купони ваучери. Влизаме в дигитален тоталитаризъм и постепенно намаляване на консумацията до минимум и оптимизация на населението. Ще има за всички (които оцелеят), но на минимум. Не бързай да отписваш Русия.

Един друг

Нали това казвам - дигитализацията е много по-ефективна от хартизацията, но не е такъв качествен скок, какъвто го описваш. По темата за гладните бунтове и минималния праг на потребностите - за половин век, средният ръст на корейците от двете страни на паралела провери с колко се е разминал. Виж и сателитни нощни снимки на полуострова, пък тогава ми обясни колко точно е долната граница. Няма да те питам за детската смъртност, средната продължителност на живота и т.н. Няма да те питам и за гладните бунтове в Дахау, Треблинка, Аушвиц, Собибор, Бухенвалд и подобните. Нещо не се сещам за големи брожения и за зор с купонната система там. Викаш, не са падали под някакъв абсолютен минимум и затова са кротували... СССР и съответно Русия съм ги отписал още при Брежнев/Андропов/Черненко, докато учех там. Обаче абстрактната, сляпа и фанатична русофилщина на масата българи, които знаят руски максимум "па стълбичками вдясна и патом направа" (true story - ха, ха, ха), не знам кога ще отшуми. То, бива, бива, ама това нашето е няква патология.

Дали знаят че , парите на ИД са признати по цял свят , те не отпечатват хартийки , а секът златни монети /жълтици/и никой не отказва да ги разменя за стоки .

И утре като стане масов срив в комуникациите причинен например от мощно слънчево изригване или мащабна хакерска атака ще ядете виртуален хляб!

Или от най-обикновен срив в електроенергийната система като преди 20-30 години в САЩ или преди няколко години в Гърция, дето беше на косъм да повлече не само нас, ами половин Европа, ама на косъм се размина тогава. Досега успяват след такъв срив да възстановят работата за няколко дни, ама...

Глупости. При катаклизъм от такъв клас, сработват съвсем други механизми. Или пък не сработват, ама тогава проблем ще ти е изобщо да направиш хляб, а не да си го купиш.

За който спи, спал е, но иска да схване какъв дебел чеп е това CBDC да гледа следните клипчета който ще оставя и всичко ще му стане ясно, ако не е дебил или малоумник.. СХВАНЕТЕ, CBDC са още по кухите псевдо пари на новият световен електронен концлагер брандирам като 15мин умни градове в който вие няма да имате нищо и ще бъдете шастливи, дрогирани и заключени докато пукнете или не решът да пукнете по-преждевременно. Банките и досега генерираха дълг и при от ВЪЗДУХА и ви ги даваха срещу реален ваш труд и активи, знам че масово не го знаехте, но е факт, който ако продължите да толерирате въпреки знанието за него си заслужавате съдбата на мъртви стоки за каквито сте смятани от цялата сатанинска система за контрол на скотонаселението по света и у нас. Ако пък не ви харесва, начини да променим локално и глобално за нас това положение има. Какво са CBDC (цифровите валути на централните банки) които те подло искат да ни пробутат. https://tinyurl.com/2zboou6l Разберете за измамата на 15 минутните градове към която ни бутат вече кукловодите от Кабал. https://tinyurl.com/25rwbl7j Капанът на Универсалният базов доход. https://tinyurl.com/2ljf5eko Дневен ред 21 - реалност, конспирация или заплаха https://tinyurl.com/2jcslm4s За хората които елита иска да превърне в слуги, служебни хора, свой роби от електронен концлагер. https://tinyurl.com/2kudn56l

Всъщност, ясно е, че повечето хора ще бъдат принесени в жертва. Но кой е виновен и трябва ли да ни пука? Можеш ли насила да образоваш някого? Не е ли по-лесно, като си толкоз информиран и компетентен, просто да преминеш на тъмната страна? Какво те спира?

Един друг

Спира те свръхпредлагането на мераклии за прескачане от другата страна и все по-голямото свиване на търсенето, щото автоматизацията, а и изкуственият акъл се справя все повече с тези задачи. Така че и да искаш да минеш - sorry, no help needed, като преди век...

Дали?

Един друг

Че то и сега е очевидно. Ако вече не си в клуба, не си прави илюзии, че тепърва ще влезеш. Ама кажи, де, какъв value proposition имаш, за да те приемат? Където има свърхпредлагане се появяват Харви Вайнщайн, Джефри Епщайн, дубайските "гостувания" и яхтените "момичета", ако ме разбираш правилно. И от копои няма да има нужда, щото автоматизацията и постоянният антагонизъм между масите ще държи стадото в състояние на шаш.

:)

Като въведете дигитална валута или по друг начин казано - пари, които са препрограмирани за какво могат да се харчат. Тогава ни отново ще използваме мидени черупки. Не се тревожете

Само 2 забележки. 1. Те ВЕЧЕ са въведени, не са наложени още. В България това са електронните ваучери и други целеви помощни схеми. Скоро ще ги видим оборот. 2. Не са предварително "препрограмирани", а програмируеми. Т.е. ще може докато са ти в джоба, да ти сменят програмата един вид. Условията на играта се променят постоянно. Ти гониш.

Един друг

CBDCтата не са пари, а купони. Примерно, купони за търговските вериги - била не рпиемат купоните са кауфланд и обратното. Купоните имат срок на валидност, макар и да не го гледат все още, а също и са целеви - не може с тях да се купуват алкохол, цигари и битови стоки. За битовите засега също си затварят очите, на за пиячката и димилката - не. Та, екстраполирай го това, само че не на хартия, ами с централен контрол и го обвържи по китайски със социалния рейтинг. "Глобите" стават моментални и в две направления - пряко отнемане на определен рой или ограничаване на използването. Разказваш вицове - не работят за междуградски влакове, пратию не любишь - не работят в градския транспорт, не се ревал достатъчно драматично при честване годишнина на вожда - не работят за тока и наема, а ако Големият брат е преценил, че тоя месец много си ял - квотата ти за храна свършва на 20-тия ден и после започваш пости. Гледайте Китай, сещайте са за "колективния Запад".

Тъй де, тъй. На първо време, на хората ще им се дават помощи, т.е. те вече се дават.. Кой луд би се отказаш от ваучерите си за храна по идеологически причини? Ами ти ако си работодател и някой служител ти каже "аз не искам ваучери, а кеш" кво ще му кажеш? Ами ко щеш.. Не забравяй, че новите парични инструменти се налагат с дискаунт - отстъпка, т.е. или от данъците или от осигуровките или с промоция в търговска мрежа или като чисто и просто социални помощи. Подозирам, че електронните ваучери първо ще ги тестват сега точно върху горивото. Отстъпка + квота.. за да има за всички на достъпни цени, но в ограничено количество. Нормирано според консумацията, която активно се проучва в момента. Профилира се, за да може квотата да не създава недопустимо напрежение.

Един друг

Всичко това е банално ясно. Бабите и майките ни са минали през купонната система след войната. И знаем накрая с какъв крах свърши това. Вкараш ли купоните, работата вече и изтървана и е въпрос на време. Когато САЩ бяха възходяща световна сила, познай дали 40 (или колкото са сега) милиона американци са били на food stamps или обикновен бачкер е живеел в Suburbia със жена домакиня и две нови коли в гаража. Ама и това свършва, а предвестник на краха май беше бате Рони, който направи завоя, щото моделът бил неустойчив. И американците масово го смятат за най-успешния си президент, щото бил оправил батака от 70-те, пък той реално го е замел под килима и игра ва банк, че ние нещастниците ще се издъним юнашки и мършата ни ще я опоскват няколко десетилетия, та да избутат още едно поколение, пък новите да му мислят - тях няма да ги има вече и им е все тая.

Не е толкова ясно. Хартиените ваучери са отчаян ход, и гърмят, защото не могат да обхванат реактивната динамика на инфлацията. Електронните ваучери CBDC могат. Това са синтетични финансови инструменти с положителна обратна връзка с инфлацията и прецизен контрол. Инфраструктурата вече е готова. Единственият начин да гръмне това е да му се спре притока на реални блага, на суровини. И точно това правят държавите извън колективния запад, като Русия, Нигер и други.. Съществува граница на реална консумация под която не може да се падне.. все още.

Един друг

Очевидни са предимствата на разпределените бази данни и спредшийтовете пред халваджийските тефтери. Обаче няма фундаментален пробив към следващо ниво. Това, което е ясно е, че една толкова изкуствено поддържана система е енергийно неефективно и бързо й свършват силите, а дори и преди това е силно уязвима към външни въздействия, защото бързо излиза от номинален режим и започва да работи в максимален, където вече запасът е изчерпан, а износването е ускорено. И като стане един майдан срещу идиотски оператор като Янукович, колко му е дискретна тумба снайперисти да драснат клечката на суха като барут трева и да си бият шута, след като са подпалили гората. С други думи - описаната от теб система е на ръба на устойчивост и й трябва все по-малко, за да се катурне. Съгласен съм, че поставяш в един куп Русия и Нигер - все повече са от една категория в почти всички отношения. Без евтините руски суровини се спихна изкуствения германски модел, обаче пък се наля вода в мелницата на американския, дето е с едни-два порядъка над немския, така или иначе. Плюс това, тези неща са моментни glitch-ове в системата, които са предвидими и даже използваеми. Руските ресурси ще се върнат, ама вече няма да са руски. Русия е свършена, а Китай също е безперспективен по ред причини, т.е. нигерците (бе, как се казват тия на английски, ха, ха, ха) също ще увиснат и ще бъдат върнати в правия път. Там тези неща са закономерност и отдавна са отработена технология. Ма, ти сам си го казваш - положителна обратна връзка, т.е. усилвател, да не кажа резонатор. Точно това нещо изважда системите от равновесно състояние за разлика от отрицателната обратна връзка. Ясно е кое е устойчивото и кое не е.

Наблюдаваме. Има неизвестни: 1. Аз не съм убеден, че Русия ще падне. Ама изобщо не съм убеден. 2. Положителната обратна връзка е временна характеристика на CBDC - само докато придобие пазарен дял, за да бъдат атрактивни спрямо инфлиращия фиат.. После ще се промени влиянието на инфлацията в стойността на CBDC. Т.е. може и да не се стигне до резонанс. Системата на хартиените ваучери е крехка - твърда, но чуплива. Системата на CBDC е като нютонов флуид - мека и гъвкава, но при определени условия твърда и здрава, не крехка, а здрава. Не само Германия страда от липса на евтини суровини. И Франция. И цяла европа.

Един друг

Всички страдат от липсата на евтини суровини, а "страданията" западноовропейски са приказка на фона на страданията източноафрикански - ха, ха, ха. Едно е да страдаш на климатик, че сладоледът ти май има повечко вода, отколкото мляко, друго е да страдаш на Африканския рог, че довчера си имал шепа зърно, днес вече нямаш и както върви, май и пето поред дете ще ти умре скоро. Това, че ти не си убеден в падането на Русия си е за цитата “That's just, like, your opinion, man.” Важи и за моето мнение, само дето моите аргументи са много по-силни, но вместо да ги изброявам, най-лесното е да хванем бас. Ама дето ще се търсим да се басираме лично, то ние вероятно сме хванали бас "със света", т.е. сме хеджирали мненията си и времето ще ни възнагради или обратното. Та, Русия падна от прозореца на 30-тия етаж (като руски олигарх в последно време, ха, ха) още при неуспешния пуч, когато изгря Боря Елцин (със западна помощ) и сега прелита вече покрай втория етаж, само че тоя път Западът не само няма да спасява Вова и Димон, ами напротив - разчистила им е плочника от всякакви тенти, храсти, градински мебели и т.н., не че при почти терминална скорост това е от някакво значение, ама да не поемат излишни рискове. Явно за теб дефиницията за падане е срещата със земята. Търпение само...

По времето на мидените черупки не е имало централни банки. А откакто има освен в кухи облигации, единственият реален ресурс в който те държат резерви е златото. Няма да видите централна банка с резерв в дигитална валута. Тя може да ги пуска в хранителната верига надолу също както и фиатните пари, но никога няма да ги ползва за свое обезпечение.

Когато се е търгувало с мидени черупки, пазара се контролира от силния, а стоките от доставчиците и контрола е относително лесен. Много е сложно да събираш данъци на пазар на услуги или на виртуален пазар. Още по-сложно е да контролираш самият пазар. А ако не си събираш данъците, губиш контрол и държавата, съюза се разпада, защото не може да се хранят пазителите на реда.

кой казва, че прехода към дигитална валута е неизбежна стъпка? Само глобалния фашизъм на запада, който иска да превърне земята в затвор за цялото човечество! Една малка група идиоти искат да налагат на 7 милиарда хора как да живеят! Смърт на Глобалния Западен Фашизъм!!!!!

Това не е нито западен фашизъм, нито източен тоталитаризъм, нито северенфеодализъм нито южно робство. Това е просто част от желанието на едни хора да властват над други хора и да предадат властта на децата си.

За тях е това. За теб ще е фашизъм, дигитален концлагер, карбонови данъци, храни от хлебарки и насекоми, задължителна ваксинация, евтаназия, контрол на движението, следене с ИИ, кюар кодове за всичко, дезинформация и отнемане на граждански права и имущество.

И СОЦИАЛЕН РЕЙТИНГ. БАНКЕРИТЕ ДОКАТО НЕ ВИДЯТ КАК ИМ ПАДАТ ГЛАВИТЕ НЯМА ДА СЕ СПРАТ. СПЕТЕ ОЩЕ ОЛИГОФРЕНИ.

Бихте ли ми обяснили какви биха били причините да съществуват банки в новата дигитална среда ?

Каква им е идеята да съществуват сега? Банки вече няма, има парични оператори без същинска банкова дейност. Видно е и от отчетите им - онсовен приход от такси, нулеви лихви, лоши кредити.. Банките до колкото изобщо останат, тъй като фалираха вече 3-4, пардон, коалираха се, т.е. сляха се, са просто парични оператори - издават карти, следят те (всеки месец-3 трябва да си актуализираш данните), ограничават те под предтекст за сигурност и най-вече перат пари чрез ипотечни кредити.

Никаква. Поради това, ще останат само централните банки и толкова. Това се случва пред очите ни и тепърва предстои да гърмят банките, ако някой си е помислил, че сме се разминали само с SVB тоя път.

Няма да гърмят. Експлозии и ексцесии не се допускат. Боб се вари по-безопасно на бавен огън, вместо в тенджерата под налягане. Същото важи и за жабешките бутчета. Сливания, изкупувания, и последния го купува ЦБ, даже няма да го купува.. просто, като звено с опит в работа с клиенти, ще го обособи, като отдел банкиране на дребно или нещо подобно.. там да издават пластики и да им набиват чиповете у дупарите.

Един друг

Аха, няма да гърмят те... Предишния път като стана джангър, я виж как изгря звездата на чичко Лари и той стана последна инстанция - няма ФЕД, няма Конгрес, няма правителство. Чичо Лари ги разбира нещата, така че да му се делегира/аутсорсне финансовата система, пък той таман има разни либерални идеи за ESGта и подобни яко свободно-пазарни чалъми. Раци се варят на бавен огън, ако ти е плитък казанът, ама я провери разни Cajun рецепти за gumbo с прави раци - грамаден казан и гадните се пускат накрая, когато всичко ври, за да е най-вкусно - бъркане с черпака и да видят раците хубаво ли е...

Тъй, де, тъй.. и кво гръмна? Сам казваш рецептата. Кой бяга от пари? Ти? Що взе ковид помощи тогава? Защо мислиш, че няма да посегнеш и към CBDCтата? Сам. По-неотложност и безиходица. Бензин 6 лв литър, но държавата ти дава ваучер за 100 литра на цена от 2.5 лв. Ще посегнеш ли, раче?

Един друг

Е, как кво гръмна тогава? всичко гръмна и го спасиха, като въведоха new rules. Кво значи кой бяга от пари? То пари има много видове. Ако знаеш аз от колко пари съм избягал, щото са били скъпи - в неедин смисъл... А, ония ги взех, щото първо бяха безлихвени в условия на галопираща инфлация и така или иначе са си мои - те ги взимат преди или след това от мен, независимо дали аз съм се правил на принципен. Няма принципи, има преценка и оценка, като всеки казус е различен и трябва да се прекара през матрица. Сега ги връщам обезценени, т.е. не съм се борил с вятърни мелници. Ако не си разбрал, аз съм циник. И на CBDCтата ще посегна, щото не съм вчерашен и съм наясно с разните теории на играта, prisoner's dilema и т.н. Ако не знаеш какво е sure-thing principle, провери го. Освен циник, съм и двоен инженер и покерджия над средното, така че не търси идеализъм в мен, а рационалност. Когато матрицата показва, че оптималнната ми игра е да се мятам, мятам се. Обаче и касата ми е пълна с патрони, щото е ясно как свършва всичко това в примерно 30% от случаите. Който иска да спира влака с голи гърди - да спира. Който иска да стои отстрани да гледа - да гледа. Който е пресметнал, че е най-добре да се качи, без да е машинист или кондуктор, да се качва. Та, като сме почнали с алегориите на стопанско значими животни, не съм прав рак, а корморан - за ядене не ставам, но пък сам напаст както за аквакултурите, така и за стопаните. Е, да стрелят по такива като мен и тук вече е въпрос на умения кой кого. Обаче в исторически план, разните напасти, инвазивни видове и подобни редовно печелят играта. Който се е преборил окончателно с кормораните, чайките, зайците в Австралия, дивите свине в Тексас и бирманските питони в Луизиана, да се обади - ха, ха, ха.

Ахам. Еми точно на това разчита римският клуб с CBDCтата. В крайна сметка и зайците и прасетата и питоните и кормораните са контролирани, където и когато трябва. Не е необходимо да ги контролираш изцяло, а само където и когато трябва. Т.е. що риташ, като всъщност си съучастник?

Един друг

Едно е да контролираш, друго е да овладееш. Контролът е просто временно отложено изтърване, т.е. заметен под килима проблем. Да се прокъса някоя от хилядикилометричните австралийски огради за зайци и ще видиш един контрол. На кво разчитат, не ме интересува - капацитетът и възможностите им са силно (само)надценени. И вземи си провери дефиницията за "съучастник", че нещо май не ти е ясна. После провери и "опортюнист", та си помисли пак как да ме класифицираш, щом те влекат епитетите.

Да Ви е честито - Е сега младите и наперени рибки дето се мислите за " акули" в морето и захапахте въдицата на " демокрацията , свободата и новите технологии" ще разберете че всичко е било стръв за тигана на " светлото технологично бъдеще " ! "Комунизма си отиде - спете спокойно деца ..." - Да ама сега ще се вечно БУДНИ , защото идва нещо много ПО - СТРАШНО , което няма да ви позволи да " заспите спокойно " и ще видите че когато си ГЛУПАВ и НЕГРАМОТЕН не всичко в този живот е лесни пари и IPhon-чета !! Счупете всички паметници ако искате , изтрийте цялата история ако щете , изгорете и всяка книга щом така Ви харесва - Вашата наивност , НЕграмотност , АЛЧНОСТ и МЪРЗЕЛ ще Ви смажат и нищо не можете да направите , а много от Вас дори няма да знаете какво е това пенсия , защото няма да я дочакате !

Пенсиите са най-малкият проблем в случая. Всъщност зависи в какъв смисъл го казваш :)) Че ще ги дочакат, но няма да са толкова колкото очакват, или че изобщо няма да ги дочакат? Пенсиите и сега се покриват от ДДС, т.е. от потребление, т.е. от инфлация на фиатните пари, покрити с обещания за потребление По-скоро младите няма да доживеят възраст за пенсиониране. И не защото възрастта ще е твърде висока, а защото ще умират млади. На робите не км е отредено да живеят много дълго. Робите ще живеят кратко и само с конкретна цел. Дето се вика, всеки с неговото си призвание :)) ха ха.

Тия крипто глупости ги измислиха самите банкери за да впрегнат баламурниците в поредния въздух под налягане. Без тях единственият отдушник щеше да е златото - техният кошмар. При криптото просто пускаш нов койн и който е изпуснал първия лапа на следващия, докато нов вид злато няма как да измислиш.

Не е съвсем сигурно. Няма лошо в многообразието на пазарен принцип. Има лошо в монопола върху технология, която уж обещава многообразие на пазарен принцип. Крипто е по-скоро добре. CBDC е по-скоро зле.

Първо ти създават чувството за ценност на въздуха под налягане - бил краен брой и не можел да се печата централизирано. После създават масова психоза, докато Сульо и Пульо почнат да се тюхкат, че са изпуснали шанса на живота си И тогава се изсипват лайната - безкрайни форкове на протоколите и хиляда имитации, които също са ограничен брой. Дожкойн, шиба-ину, тера / луна, кво стана бе ?

Какво чуство?! Те направо си го облагат! СО2 емисиите са данък въздух! Извън контекста на криптовалутите, в неолиберализма, всяка безплатна дейност, особено за собствени нужди, не трябва да бъде допускана, без да бъде монетизирана и обложена. Това не е точно облагане на въздух под налягане, а вкарване в икономиката на дейности, които са съществували и без да са били вкарани в икономиката формално. Това е онова, което го наричат "сива иконимка". Точно едно от обещанията на CBDC е отчет, контрол и противодействие на "сивата икономика". Когато ти забранят да си самозадоволяваш личните битови нужди, ти си принуден да се специализираш "по призвание", за да може да си финансиализиран, т.е. да участваш в монетарната игра, т.е. да използваш пари, модерни пари, CBDC.

Всички правителства, които искат да въвеждат тези дигитални валути всъщност си търсят роби. Сатанистките сили напъват към връщане на робството и на крепостните селяни с нова сила. Сатанистките правителства искат пълен контрол и тоталитаризъм. Ако държа спестяванията ми в хартиени пари в един куфар, или закопани в буркани, и ако злодейското правителство поиска да задължително да бъда ваксиниран със смъртоносна ваксина, или пък поиска да ме хвърли за пушечно месо на фронта в Украйна, и АКО АЗ ОТКАЖА, тогава за мен няма да има никакви последствия. Ще мога да продължа да си живея с парите от куфара/от бурканите... Но ако няма хартиени пари, а всичко е електронно под контрола на банките, в момента в който откажа да се подчиня на заповедите им, те просто ще ми блокират сметките, и без пари ще бъда принуден или да умра от глад и жажда, или да правя, това, което те ми наредят! Тоталитаризъм, по-ужасен от комунистическия Ново робство, прикрито уж под благородна идея... Пълен, контрол и подчинение... крепостни селяни без право на свободна воля... Това ви готвят сатанистите и това целят с тези CBDC-та

Ммне е точно тъй. Хартиените ти спестявания ще бъдат унищожени от инфлацията. В преходният период ще има неприятно висока инфлация (около 10-20%) в комбинация с електронни ваучери (ще ги наричат социални, за бедни). Т.е. хартиените пари ще ти ги обезценят с инфлация, а ако решиш да риташ срещу системата, ще ти предложат ваучер, за да ти помогнат. Т.е. с електронните социални ваучери се потушават гладните бунтове и същевременно стадото се набутва в дигиталната кошара. Хартийките в шкафа няма да те спасят. Единственото спасение е критична маса от хора да ритнат едновременно и твърдо срещу системата. Друг начин няма. Свободата, Санчо, е на върха на копието.

Ако има дигитална валута, то не трябва да се допуска тя да бъде централизирана. Трябва да се бори цялото човечество да бъде децентрализирана на основата на блокчейн технологията. Така няма да се стигне до възможността финансовите ни средства да бъдат ограничавани, ако не изпълняваме разни условия, които централните банки ни налагат. Както и да имаме ограничения какво и по колко да закупуваме с парите си.

Блокчейн не е някаква върховна революционна технология. Блокчейн не е достатъчен за децентрализация. CBDC също може да работи върху блокчейн, но само между ЦБ. Т.е. има значение между кого е този блокчейн. Също има значение, дали някой от участниците може да достигне значим дял в системата. При "монопол" в блокчейн, все едно нямаш блокчейн. Мантрите, че блокчейн решава хуманитарни и доциални проблеми е грешна. Блокчейн е просто технология, която използвана от лоши хора може да бъде много опасна.

По-равилно е да сложите в кавички думата еволюция, защото това е всичко друго ,но не и еволюция! Премахването на златното покритие, пак ли е еволюция? Платени клакьори на евтин парц@л!

Пилотен проект в САЩ за CBDC е $PYUSD, а в България това са електронните ваучери. Прелюдия към съответно FedNow и дигиталното евро. Програмируемите пари, каквито са CBDC, не са универсална отчетна единица, не са единна метрика. Представете си, че ако "традиционните" пари (тук по-скоро се има предвид златните пари) са твърда, неразтеглива метрична линийка, модерните фиатни пари са същото, ама безкрайно разтеглива линийка (ластик), а CBDC са октопод - много ластици завързани на фльонга и всеки може да се разтяга според политиката на правителството и ЦБ.

Нищо неизбежно няма нещасници. Просто искате още контол над масите, за да не изринат клептокрацията от колуарите на властта... Фашизоидни гадини.

Не разбирате ли, че усилено се подготвя почвата за разплащане чрез имплантиран чип във всеки един от нас

Разбираме, как да не разбираме. Кажи какво да направим? Чипа ще е за удобство, черешката на тортата. Но и телефона е достатъчен.

Последната стъпка - пари няма, действайте !

Това няма нищо общо с Русия. Всички правителства по света искат да си оптимизират и гаратират събирането на данъци както следенето и контрола върху паричните потоци. САЩ от години го прави с долара. Дигиталната валута е просто по ефективният начин за постигането на тези цели.

Долна пропаганда.

Имам няколко биткойна. Иначе предпочитам нанизите с мидени черупки ама не ги приемат никъде вече.

Изобщо не е неизбежна стъпка. Но вие искате роби, искате да знаете всяко наше движение покупка. Е, може и да ви се получи за кратко. След това ще вземем главите ви. Буквално

...мидени черупки като разменно средство били от вида "Монета", наименование на латински. Хиляда години по-късно наименованието си е останало.

В западния и особено руския интернет и СМИ има десетки статии на тази тема, но у нас е мълчание. Не трябва да си правим никакви илюзии- т.н. цифрова валута е по-опасна от робството за човека. Освен факта,че банката ще знае какво купуваш, в кой магазин или град, банките ще определят твоя живот изцяло. Цифровата валута вероятно ще бъде забранена за натрупване. Пазара няма сметка да притежаваш суми на влог, а да ги харчиш. При преминаване към нея се очертава забрана да имаш влог и ще се даде срок да го похарчиш над определен минимум..На противниците за това може да се въздейства всякак. Например да им се забрани да купуват стоки над определен лимит , да купуват определени стоки, картата им да е валидна само в един град, но не и другаде и т.н. Ако банката ти ликвидира картата поради някакви причини / политически, идеологически и др., каквито случаи има вече доста в Англия човек реално се осъжда на смърт, Да припомням ли големия проблем в Холандия от преди няколко години, когато имаше проблем с банкоматите в цялата страна за няколко часа и те не работеха. ТАЗИ ВАЛУТА ВЕЧЕ СЕ ОПИТВАТ ДА Я ПРОКАРАТ В НЯКОИ ДЪРЖАВИ, НО СЪПРОТИВАТА Е ГОЛЯМА. Повтарям- цифровата валута е по-опасна от робството.

Половината от нещата, които си написал, са пълни глупости.

В началото ще може да се натрупва, докато традиционните ще ги яде инфлацията. CBDC ще се индексират, с инфлацията, защото са "стейбълкойн" с положителна обратна връзка с инфлацията. След като се достине определено ниво пазарен дял, започва стригането.

Като излезе такава статия дето ни сапунисва, значи крипто шаманите са я закъсали отново.

Въпрос към дигиталните номади - колко транзакции трябват на едни дигитални 50 лева да изчезнат под формата на такси за превод?

Същия въпрос е валиден и за хартиените лефчета. При 20 Ст. За теглене от банкомат и 20 за внасяне, колко пъти теглиш и внасяш 50 лв на банкомат докато изчезнат ?

Ми не е. Веднъж в ръцете ти не подлежат на такси повече. Давам ги на теб, ти на друг, той на трети и стойността си седи - все 50 лева.

На такси не, но подлежат на инфлация. Това, което казваш може да е валидно за "твърдите" пари, но сегашните не са твърди, а инфлационни по дефиниция. При CBDC е още по-зле. Там всеки ще трябва да стане инвеститор, специалист по управление на портфейл и всичко ще бъде тотално бутафорно, тъй като ЦБ във всеки момент може да те изшиба.

с дигиталната валута, че да не им приседне на някои тия дигитали.

дигитализацията на парите без покритие няма бъдеще. Всичко останало ще бъде с цел дигитален концлагер. Нямам никакви изюзии за намеренията на 'цивилизованият' Запад.

Какъв цивилизован запад ти е пак в очите, виж Изтока - Китай вече я използва, там ше бъде концлагера.

Добрият готвач преди да сервира чорбата на всички е длъжен да я изпробва ! И те така!

ти как мислиш се управляват 1,5 млрд. души м? И да те успокоя, в Америка също вече започнало.

Покротието на всички фиатни пари е обещанието за потребление. Проблем става, когато реалните блага започнат да недостигат. Докато хората увеличават потреблението си на виртуални стоки, може да се купуват с виртуални пари. Когато трябва да се купуват реални стоки, обаче, задължително трябва да се плаща с реални пари. Реални пари са тези, с които можеш да си купиш реални неща. Виртуални пари са тези, с които можеш да си купуваш само виртуални неща. CBDC е последната спасителна лодка на елитите, с която ще се опитат да ограничат и преразпределят потреблението на реални неща, тъй, че да стига.. щото вече не достига. И понеже не достига, се стига до "you will have nothing and you will be happy", т.е. до sharing economy.