Ето как ще сменяме лева с евро

Какво научи вицепремиерът Атанас Пеканов от посещението си в бъдещия член на еврозоната Хърватия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Референдум за еврото? Всъщност българският Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не допуска провеждането на допитване по ангажименти на страната ни, поети чрез международни договори, които вече са ратифицирани от парламента (чл. 9, ал.4), какъвто е случаят с Договора за присъединяването на България към ЕС. Така че подобен референдум при сегашното законодателство е невъзможен! Присъединяването към еврозоната е задължение на всяка страна, в това число и България, според Договора за функциониране на Европейския съюз. Няма точно обозначен момент кога една държава следва да стане член на паричния съюз, тъй като това е свързано с изпълнението на определени критерии (т.нар. Маастрихтски критерии). Единствената държава, която е договорила изключение от това задължение за участие в еврозоната е Дания (и Великобритания, която вече не е част от ЕС).

...и БНБ както и държавата стават роб на ЕЦБ . НЕ НА ЕВРОТО! Колко страни от източна Европа са в еврозоната?

Искаш да кажеш, че Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, са по глупави, спрямо "мъдрите" идеи извиращи от шаманите на Иzраждане, спрямо "умните" мурзилки и чебурашки и техните руслямски бръщолевения. Аре чиба бе. Ще има Евро в България, колкото и да мучите ….

Кой излезе от ЕВРОСЪЮЗА? КОЙ НИКОГА НЕ СИ СМЕНИ ПАУНДА? ДАААА АНГЛИЯ !! НАЙ УМНИЯ !! Е НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЛИ СМЕ НАЙ ПРОСТИТЕ ДА ГО ПРАВИМ ?? НЕЕЕЕ НИКОГА ЕВРО !!!

kursat e edno kam götere..pitaite germancite kogato preminaha ot marka kam EUR- o6te ot togawa q ,, zakasaha"

България не е готова за еврото.Затънахме до уши.Не успяваме да си плащаме сметките.Масово пенсионери гладуват.Държавата ни се раздели на работещи бедни и шепа народ,който имат нормални доходи за да решават съдбата на цялата ни държава.

поредният "чужденец", на когото не му пука за България, важно е да се хареса в Брюксел, никоя от бившите соцстрани не е приела еврото, само Словакия, но след разделянето с Чехия, тя няма своя валута.

Никой не ви иска скапаното евро. Защо не направите гласуване дали народа иска да продаде национална си валута за тази на този фарс наречен "Европейски съюз".

Съмнявам се да си Българин, по вероятно да си мой съгражданин, който страшно много му се иска да се буди сутрин и между бузките му да намира банкнота от 50 Еуро ...

Която държава е седнала на краварския няма бъдеще

Кой има интерес да разпространява дезинформация за еврото? Внушенията за слабостта на ЕС като като цяло и на еврозоната в частност са сред постоянните теми на руските дезинформационни кампании, както показва справка в сайта EU Vs. Disinfo. Едно от най-популярните твърдения е, че големите икономики в еврозоната “изяждат” по-малките и ги “задушават”. Последните данни за растежа на БВП на по-новите членове на еврозоната – Естония, Латвия, Литва и Словакия обаче опровергават това твърдение. През април на 2019 г. МВФ посочва реалния ръст на БВП на тези страни, както следва: 3,2% за Естония, 3,3% за Латвия, 2,9% за Литва и 4,1% за Словакия. Ръстът им на БВП е по-голям, отколкото в много от по-старите страни-членки, като Германия – ръст от 1,6%, и Франция – ръст от 1,9%. Данните на Евростат и Световната банка също показват стабилен растеж за Естония, Латвия, Литва и Словакия след последната криза от 2009 г. За да илюстрират тезата за смазващата мощ на големите европейски икономики, руски медии твърдят също, че Чешката република е почти германска колония, че Германия контролира обменния курс на чешката крона и че дори Берлин забранява на Прага да влезе в еврозоната. Никакви доказателства в подкрепа на това твърдение не са представени. Изследване на базирания във Варшава Център за източни изследвания относно въвеждането на еврото в Естония демонстрира опитите на Москва да влияе върху отношението към ЕС и еврото. Изследването показва яркия контраст между отношението към единната валута на естонците и на руското малцинство, което съставлява около 25% от населението на страната. Равнището на подкрепа сред естонците достига около 60% през първите седмици след въвеждането на еврото и едва 39% от страна на руското малцинство, показват резултатите от анкета, проведена през януари 2011 г. Негативното отношение на руското малцинство към еврото се засилва от Естонската центристка партия, определяна като социал-либерална и популистка формация, която има подкрепата на етническите руснаци. Като опозиционна партия тогава тя критикува правителството за прекалено високите социални разходи, свързани с необходимостта да се изпълнят критериите от Маастрихт.

попитайте Кипър, Гърция, Италия.. и тогава ни навирайте вашите доклади на лицемерната 'стара госпожа Европа', малките страни са първа буферна зона и стават 5 пъти по бедни, за сметка на брюкселските джендъри :(

Сега ще изберат един машинен референдум и точка 99.9 % ще са за еврото. Но. Първо репетицията с избора на Киро който ще пенсионира Боко,щял да го пенсионира -благородник от Канада !

Ето и първите пропагандни новини…

Лева за шума???... до като се нагласат... еарото ще изчезне

търсете в Тубата "Факти за еврозоната, които елитът не държи да знаем - разговор лекция с доц. Григор Сарийски"

Заплатите на половината, цените по две. Това е бъдещето на народа.

Във Европа и в еврото ни е спасеншето

В еврозоната инфлацията е 8% а при мощния лев и народ от мазохист и е 18%

Пасмината руски тролове в коментарника на ДИР-а, създава погрешното впечатление, че българите са против Еврото … Реално зад подобна глупост стоят малка част от най примитивните индивиди в българското общество, това са шепата зомбирани фенове на Костя Рубльов/бивш Копейкин/ и шайката Иzраждане

Много правилно, благодаря ти, че го каза!

Две години вдигнаха умишлено цените, вече всичко е на двойна цена отпреди две години. Ако сега един хляб е примерно 2 лева, с еврото ще стане 1 евро. И след още 2-3 до 5 години ще го направят отново да струва 2 пари, но в Евро. Това се случи в западна Европа, но те са богати. А ние ще се охълцаме яко, стой та гледай...

Ти цените остави, ами кажи що в Румъния нашето олио е с 3лв по-евтино? И как три лета подред в Гърция по морето цените останаха същите.. А у тъп български град в заведенията за вече 6месеца не са

нийе путлеристанска колония.Затова имат по мощна и стабилна икономика от нас.Петрол и газ от Добруджа и Черно море.Модернизирана и модернизираща се армия,авиация,флот,съвременно ПВО.

Защото стокооборотът там е по - голям.

но за сметка на това заплатите и доходите на мно-ого голяма част от хората няма да се вдигнат по 2, нали? А минималното им повишение ще го изяде инфлацията

Иzраждане има ли въобще някаква политическа и икономическа програма или всичко е голословни твърдения, първосигнални истерии? Що за партия е тази сбирщина от неудачници, чиято "програма" е единствено - антиваксърство, руски газ, излизане от НАТО, излизане от ЕС, а сега и анти-евро. Нещо конкретно, нещо за дела и идеали? Или нямат никакво намерение да управляват, а само да врякат и да заемат места в парламента, избрани с гласовете на най малоумната част от българското население, и в крайна сметка да крадат?

Много ви е страх от Възраждане, нали мравояде?

Какъв страх бе льохман, какви 5 лева от малоуниците или от смешника Копейкин/вече Рубльов/ …. Много насериозно се вземате, а по скоро сте жалки …. Нямате никакви доводи, а единствено имате отрицание … Аре оди да пасеш добитъка, вместо да ми разсъждаваш по теми като Еврото и ЕС ….

Нали като се присъединим към еврото хляба щеше да стане едно евро. Сега хляба не е едно евро а два лева.

Не се подигравай с "капацитетите" на Иzраждане , на Костя Рубльов/бивш Копейкин/

Първо референдум, пък след това да го сменяме!

Къде ще е "референдума" - в Луганск или в Донецк, че така и така са се подготвили хората там ….

А ко стана с Каталуния бе галфон? Нещо демократично им еб@х@ мамата.. ли що ли Нещо Шотландия..референдумче? А като влезе еврото викаш ще я цъфнем и вържем.. Щото сега след пускане на печатницата на ЕЦБ по примера на ФЕД и текуща 12% инфлация в еврозоната е точно момента и ние да се набълбукаме в евра за да е споделена отговорността

Националните предатели трябва да висят като украса пред парламента и президенството.

Визираш Костя Рубльов/бивш Копейкин/ ???

То и сега си имаме евра. Защо да си унищожаване националната валута ? Пак ни командват левите китки от Еврогейския парламент . Гласувайте за когото искате, те резултатите са ясни както в Окрайна.

На толкова просто руско изказване, скоро не бях попадал ….

Я бе оптимист такъв коментирай що Швеция си е с тяхната валута? А бе пиле.. Защо до преди еврото, Финландия и Швеция имаха почти еднакви данъци и горе долу ниво на живот. След еврото което влиза във Финландия настъпва криза. Трябвали са спешни мерки да стабилизират пенсии и социални помощи.. А у нас? Дали ще има такъв пакет.. В момента Швеция има по-висок жизнен стандарт от финците, по-високи заплати и по-ниски данъци. И нямат евро, нищо че е 10 крони за едно такова.. И виж инфлацията в Германия, Финландия и Швеция..

Големия рев от вгъзраждане е ясен - приемането на еврото означава сериозен банков надзор, вече няма да могат да перат парите на руската мафия в български банки. Или поне ще е много по-трудно и рисково.

Дрън-дтън!!!! Тогава ще може да перат американските безпокритни,насрани долари без да разбере народа!!!

Безпокритни и насрани, пък даже копейкаджиите все тях търсите, рубли не искате.

Банков какво...? Е нали Италия, Гърция и Испания са отдавна в тая парична зона.. Що хич не върви с надзора? Що еврочиновниците забъркаха такива лайна, че и бившите ни комунисти ще им завидят? А и за какви точно руски пари говорим, щом яхтите им са в Монако, вилите по ревиерата и в Испания.. Бизнесите им в западна европа.. Всъщност, те дори нашите мафиоти перат в офшорки и по европа той за руснаците се затъжил.. Косьо самоковеца помниш ли го? Що го намериха у Виена?... Аман от заплеси

Който не иска България да приема еврото,да гласува за Възраждане.

Който иска България винаги да е мизерна, бедна държава да гласува за възраждане.

Който иска маг унуфри дс му направи свирка да гласува за герб!!!!

За какво ви е това евро? В Чехия,Унгария има ли евро? Великобритания като беше в евросъюза са си държали на паунда.

А там валутен съвет има ли? Дали са фиксирани към еврото?

По добре е да си сменим държавата с по човечна и цивилизована.

Вместо лева да сменим продажните политици с вносни

Смяната на лева с еврото облагодетелствува мафиотите, мошениците, спекулантите, олигарсите, политиците, тоест враговете на българския народ

Точно обратното, прането на пари и съмнителните сделки ще станат много по-трудни и рискови.

Това не е така!

Най добре е да имаме двоен курс, да вървят и лева и еврото, кой както предпочита.

Покрай тях може и рублата … Голяма веселба ….

Българския лев е един от символите на българската държава и не трябва да се заменя с някакво измислено евро, още повече, че ще станем трагикомични със заплати и пенсии по няколко стотин евро. Моята пенсия е 385 лв, ще получа някъде около 170-180 евро, което е дневна надница в Европа. НИКАКВИ ЕВРА, който иска евра да ходи в Европа.

И това ти е много, като ти гледам нивото на разсъждения. Имаш валутен борд, така че лев няма. Ползваш евро, но със допълнително препечатване на хартията. А това как 380 лева звучи по-добре от 170 евро - без коментар.

Глупако, златото ти гарантира лева! Хайде пак се опитай да разбереш какво значи "валутен борд".

Какво злато бе, галфон. Златен стандарт няма от 50 години. Резервът е евро.

маг унуфрий!!! То и името ти е изкукуригало,като изказванията,кооито пишеш!!! Боклук!!!

Резерв са и т.н. безрискови облигации клас "А" или "1", не помня, а и не съм специалист. Например 30 годишни облигации на Америка, Франция и тн. Доколко са "безрискови" на практика друг въпрос, но досега винаги са си плащали и затова и им вярват. Другият плюс или минус на борда е забраната на централната банка да финансира частните, дори и за "овернайт" ликвидност. Тук му намерихме цаката с ПИБ на това...

Нищо няма да сменяме!

Европейската икономика загива заради зелената сделка. Ако приемем еврото се качваме на Титаник в последния момент.

Не се казва при какъв курс ще се заменят двете валути, а това е НАЙ_ВАЖНО. Ако се заменят едно към едно, то автоматически ставаме два пъти по-богати спрямо "евро" страните. Ако се замени при сегашен фиксиран курс няма никава разлика, но инфлацията пак ще си я има и ще е по-голяма както е в "евро" страните в момента. Лошото става ако освободят курса и колкото пъти еврото е по-скъпо, толкова пъти ще обеднеем спрямо "евро" страните. Друго е съоношението към страните, който не работят в евро. Там си остававаме бедни, защото няма да имаме "евра". Кой от трите варианта ще "уцелим" мислите?

3 към 1, За да ни е гадно

Българският народ, Първо иска да чуе КУРСА НА ЛВ за ЕВРО, А след това, как ще стане! Този курс да е гарантиран от държава България!

Е това, Не го пише никъде! Иначе обяснения, много...

Какъвто и курс да посочат,след това те ще го променът за да бъде обран обикновеният човек!

Трябват законови гаранции!

Колко още ще се говори и пише на български език? Осъзнайте се моля ви, нека го сменим и него с нещо по-европейско...

Руски език?

Вече е направено - отдавна образованието се е превърнало в изучаване на английски и нищо друго.

Тия така ще го нахендрат на народа ,че свят ще му се завие!До сега от коя страна не бяхме преебавани?Очаквайте още много преебавания!

По избори, се сещат за Народа, И обещават всичко

То е само, докато ги изберат... После почват да пълнят гушата!

Докато не започнем да ги линчуваме и да ги бесим по стълбовете около МС и Парламента, така ще е. Научихме ги, че могат да правят, каквото си поискат.

Няма да го сменяме!

Така е, най-добре цял живот на село

Там е свободата!

Щом ни напъват да ни сменят парите, работата е ясна. Пак искат да ни изработят...

3 към 1, Ще бъде, че се смята по лесно, За политиците в България

Евро никога няма дс видим.

Ще сменяме от единия крачол в другия.

Проблема е, Че ще е, в третия джоб

Нищо няма да сменяте бе дебилли, първо ще правим референдум за еврото като Възраждане дойдат на власт. Пък според референдума каквото отсъди народът!!

Възраждане никога няма да дойдат на власт. Чак толкова много дебили няма

Площадите са пълни с Лековерни лумпени!

да се направи уравниловка и да се унищожи Българското самосъзнание и да нямаме контрол над националната си валута. Т.е. да станем васал на тея дето печатат еврата!

Предпочиташ тези, дето Печатат рублите, ли?

Включването ти потвърждава неговата теза.

либералчето, на село няма ни банка, ни поща!!! Дори и в Мелник вече няма поща! Садист си ти!

Как ще го сменяме - в банките или чейнджбюрата както досега при необходимост. В България валутата е лев и това няма да се промени в бъдеще.

По-добре да сменим правителството.

Стигат ни толкова промени! Народът изнемогва и се наплаши От некадърното управление на променливите

много копейкаджии вълнувам се те какво ще правят

Ще въведем евро, ама другия път.

Айде благодаря за въвеждането на еврото. Първо: тази валута скоро няма да я има. Второ: нямам никакво намерение да ни закачат на врата дълговете на гъерци, немци, италианци и нататък по списък.

То и капитализмът беше загниващ строй и умираше, ама друго станА! Та и с еврото така ...

Че той още е загниващ строй. Не виждаш ли, че китайците задминават икономиките на най-ярките капиталистически държави. Вижда му се краят и на него.

Че то в Китай е върл капитализъм в най-чист вид.

Сега е най- зле- нито имаме парична политика заради борда, нито имаме еврото като оригинал. Ползваме едни левове, вързани за еврото, но това е глупаво щото държим и огромни гаранции блокирани. Това решение трябва да се ускори и да взимаме и ние еврото щото е пълно с глупаци, които спекулират и ще загубим много пари от простотия.

Най-умното в кризисен сценарий е да държиш огромни резерви.

Ако валутата се обезцени, резервите ти отиват на кино. Ако не са под формата на злато и други ценни метали и стоки, забрави я тази с хартийките. О, то нашето злато го изнасят в чужбина чужди компании. Ти да видиш....

Валутният борд ни пази от алчността на политиците ни. Така че с такива политици мисля, че сегашният вариант е много добър и трявба да остане още доста време.

Са за джендъризма, родител 1 и 2, въвличането ни в открита война с ядрена сила, за РСМ, за закриването на АЕЦ, за изнасянето на злато, за фракинга в Добруджа. Факт.