Ердоган призова турците да обръщат доларите и еврото в лири

Президентът цели да подсили валутата на страната, която е загубила към 20 процента от стойността си

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лирата може да се направи борд с лева тук в България. Така и двете валути ще бъдат стабилни

Тоя търси будали...и ще ги намери...

То така, щрак и борд...

Права си сестро. И ако може нашият баща Ердоган да дойде да управлява Булгаристан - ще бъде страхотно!

Въобще не ги мислете турците. След седмица почва сезона и турските курорти пращят от хора като зрели дини. Над 6 милиарда евро оставят в Турция всяка година. А икономиката им върви, имат дъргосрочни договори с европейски фирми и изнасят много. Турция внася почти само енергоносители, всичко друго тя изнася.

Местан от сабахлям търчи купува долари и евро , ще ходи в Турция да ги обменя

Такива призиви обикновено подсилват страховете на населението.

хахахххааааа - ахах хахааа - ха ха ха .... без коментар

по голяма глупост от това не съм чувал,а по голямо недоразумение от Ердоган е само нашият бай Ганьо Радев

То като пада една валута точно това трябва да правят хората - да си обръщат парите точно в нея! Турците да питат българите какво се случи с парите на тези, които не бяха обърнали левовете в долари и марки по времето на банковите фалити в България през 90-те. Много патриотично да си държиш парите в национална валута, докато тя се обезценява, но по този начин Ердоган смята да направи бедняци цялото население на Турция.

Ердоган трябва да вдигне лихвата на 300 % както направиха нашите комуняги по времето на Жан преди хиперинфлацията. Така всички обръщат в турски лири. Резултатът ние си го знаем.

Ердоган призова турците да обръщат доларите и еврото в лири Както се казва - за бога братя обръщайте доларите и еврото в лири.

Абе ,то и с левове ще бъде добре.

Така си мислиш ти. Ако питаш обикновените турци е доста по-различно. Имам познати, които живеят в Турция вече почти 30 години - изселиха се при последната голяма екскурзия през 1989 г. Изгледаха си децата в Турция, пенсионираха се там, имат собствена къща. Още преди 3 години се оплакваха от режима на Ердоган. Казваха ми, че е станало като по времената на бай Тошо в България. Който говори против Ердоган го арестуват и изчезва по затвори. Ако някой ти има зъб спокойно може да направи донос, че си говорил против властта или си привърженик на Гюленистите. Арестуват по бързата процедура и никой не си дава зор да търси доказателства. Сега ми казва: след всяко изказване на Ердоган курсът на турската лира пада 15-20 цента спрямо долара. Ердоган е тотално недоразумение и ще докара Турция до икономическа разруха. Преди 3 години 1 долар беше около 2 турски лири, вчера курса удари 4.80 лири за долар. Инфлацията е двуцифрена от няколко месеца, а глупакът Ердоган твърди, че лихвите били високи и банките трябвало да ги намалят... щото нали има избори след месец. Е да ама на икономиката не и пука за прищевките на някакъв диктатор. В страна с диктаторски режим и нестабилна икономика външните инвеститори започват да изтеглят инвестициите си, а населението ударно обръща парите си в конвертируеми, чужди валути. Виждали сме го вече в почти целия бивш соц. блок вкл. Б-я и Русия. Виждали сме го и в Турция в края на 90-те при голямата криза на азиатските пазари, когато се наложи МВФ да спасява икономиките на Ю. Корея и Турция със спасителни заеми за десетки милиарди долари. Само пълен невежа по икономическите въпроси може да твърди глупостите, които си написал.

Поредното политическо недоразумение е на път да превърне една държава, която беше с цветуща икономика в икономически руини, естествено на гърба на народонаселението. Тоя с камъни да го пребият - малко ще му е. Не стига че се накраде, стана богат като Крез и оправи цялата си рода, иска и тотална власт без изобщо да има капацитета да управлява.

Ердоган е на власт от 2003 година. Брутният вътрешен продукт през 2000 г. на Турция е бил малко над 200 млрд долара,сега е над 800 милиарда,това грубо казано.Ръст 4 пъти,благодарение на Ердоган.Неистина е диктатор и ислямист,но добър икономист.В Турция,инфлацията е традиция и населението си държи спестяванията в долари,евро и злато.Другото е ала-бала.

Китай също е диктатура,но икономиката цъфти.Пиночет също беше диктатор,икономиката беше супер.Нещо да кажеш!?

Това, което си написал е вярно, но ако не се извадят на показ задкулисните истории целият ти кратък анализ е ала-бала. Турция беше много закъсала икономически в края на 90-те години в следствие на не особено добро управление + отражението на голямата криза на азиатските пазари. Много държави пострадаха тогава - Русия, Ю. Корея, Турция и др. МВФ наля 55 милиарда долара заем на Ю. Корея за да изплува, а на Турция - 25 милиарда, ако не се лъжа. Точно по същото време през 1998 г. беше извършен нещо като мек преврат. Със своеобразна „мека намеса” на армейския генералитет в политическия живот от власт е свалена и забранена коалиционната Партия на благоденствието и посредством сложни политически процеси чрез методите на социалното инженерство в страната успешно се осъществява нова глобалистка креатура на ЦРУ. Така през 2001 година „възниква” Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, ислямистки проект, предназначен да утвърди идеята и практиката на турски ислям с нов „мек, модерен” образ в противовес на исляма на класическите близкоизточни ислямистки монархии в Саудитска Арабия и Персийския залив, където, с изключение на Иран, е разпространено сунитското течение с фундаменталисткия му салафитско-уахабитски вариант. По това време демек е имало голямо външно финансиране на Турция и по тази линия. Е как няма да просперира Турция като в нея са наливани огромни финансови потоци от МВФ, САЩ, а по-късно се включват и Саудитска Арабия и Иран с безлихвени заеми. СА не е искала да губи влияние в Турция. Така възниква турското чудо. По това време Ердоган и Феятолах Гюлен са съюзници. В последствие се скарват, а Ердоган развива мания за величие и резултатът е налице. Ердоган не е никакъв велик икономист, а просто поредната креатура на ЦРУ, която са идзтървали от контрол и сега води Турция към икономическа пропаст. Но междувременно имаше разрив и със САЩ и ЕС.

Чили при Пиночет беше икономически подпомогната от САЩ. Пиночет свали правителството на Салвадор Алиенде, който беше социалист и смяташе да прави социалистическо управление като в Куба и Източна Европа. А бяха времената на студената война. Китай е едно голямо изключение. Там имат огромен човешки ресурс - почти милиард и половина население, което беше безмилостно експлоатирано десетилетия наред от комунистите да създава материални блага. В последните 20-на години обаче има промяна. Китайските комунисти останаха комунисти само на хартия и започнаха бурно развитие на държавен и частен капитализъм. Диктатурата също беше поразхлабена през последните 15 - 17 години. Голямата разлика с Турция е, че в Китай се спазва желязна дисциплина и всичко е подчинено на просперитета на държавата, не се толерират прекалено големи нива на корупция и некадърност. Също така икономическата основа на която са стъпили е много по-стабилна от тази в Турция - външните инвестиции почиват на строга икономическа основа, а не на политическа т.е. никой не налива пари в Китай за да поддържа някакъв угоден на външни сили режим. Въпросът е само да не се появи някой идиот като Ердоган, който да си повярва, че е много велик и от всичко разбира. Тогава и Китай ще отиде на зле. В момента техният президент Си Дзин Пин променя вътрешните правила, за да си осигури възможност за повече от 2 мандата. Това е много лош знак. Но какво ще стане - ще покаже бъдещето.

Точно така, или да обръщат валутата или резбата, дуганчо не си поплюва.

Благодаря,написа "турско чудо",което аз не се осмелявам.Другото е ала-бала. Второ-ЦРУ,не съм компетентен,но по време на преврата,а и сега е анти-Ердоган.САЩ и Запада по време на преврата поискаха споразумение,вместо защита на законната власт.

БРАТЯ АЗ КУПИХ 100 000 лири по 30 ст ...Ще стане 80 ст и ще направя бързи 50 стинки от лира

Да добавя,против Ердоган съм,но трябва да се говори обективно.

Ха-ха, това е свежа идея. Пиши до Брюксел.

Добре де, аз ли не обяснявам ясно или ти не четеш внимателно? Партията на справедливостта и развитието, на която сега начело е Ердоган, е била създадена под вещото ръководство на ЦРУ през 2001 г. 13-14 години по-късно Ердоган постепенно влиза в конфликт с ЕС и САЩ и дефакто вече ЦРУ и САЩ изтърват контрола над Турция. Нормално през 2016 г. по време на юлския преврат и до наши дни ЦРУ и САЩ да са анти-Ердоган настроени. Конфликтът с ЕС беше най-вече по линия на протакането на преговорите за членство на Турция в ЕС, забрана за турските политици да агитират на предизборни митинги в западно-европейски държави през 2017 и 2018 г. и в бъдеще и също заради бежанския поток през 2015 и следващите години. Конфликтът със САЩ върви най-вече по линията на войната в Сирия, където интересите на САЩ и Турция не съвпадат, по линия на Феятолах Гюлен, който САЩ отказват да екстрадират в Турция и по линията на сближаване на Турция с Русия, което е тотално неприемливо за САЩ. Има и още една линия - напрегнатите отношения с Израел, които са традиционно лоши от около 9 години след като еврейски командоси превзеха турски кораб с "хуманитарна помощ" за палестинците и убиха 9 турски въоръжени "граждани", които оказваха съпротива. Това мисля, че стана през 2009 г., ако не греша. Така че какво неясно има? Сега обаче имам друга работа. Не мога да кисна в нета постоянно. Ако искаш може да си доспорим утре сутрин.

Новината е (от вчера) че вече има пълно оръжейно ембарго на САЩ срещу Турция. Внесе се и проект за разрешаване на продажби на американско оръжие в Кипър. Гръцкото, еврейското, но и турското лоби в САЩ подкрепят тези мерки. И то благодарение на Ердоган! Кой друг би обърнал дори твърдото ядро на турското лоби в САЩ срещу турското правителство? Оказал се по-наш, от най-нашия човек в турската политика до сега. Ето защо, аз призовавам всички турски гласоподаватели да послушат своя президент, да си сменят паричките, еврата, доларите и златото в лири и да го преизберат с голямо мнозинство. Само Ердо! Днес, винаги и докато смъртта ги раздели!

Хареса ми обзора за ситуацията.Доста факти.Все пак да не забравяме че Турция води война в Сирия, а можеи да е приключила? Това са си пари.Смятам че да водиш в този свят самостоятелна политика е трудно.

Лелееее, колко тъпоъгълника тръгнали да рИват на чужд гроб.... Турция е МНОГО ДОБРЕ и не е мръднала на йота. А, впрочем - мръдна, с 20% турските стоки в Европа поевтиняха и се харчат като топър хляб. Миналата година в Норвегия, в Kristiansand, влязох в турски магазин. Турското сирене се продава с тенекиите. Сега май направо от камионите ще се продава!

Ефектът от тези молби-напътствия ще бъде точно обратен. Ердоган изглежда е позабравил, че сме в 21 век, а не в 14 или 15.

няма проблем американците ще пуснат някоя друга поръчка за производство на оръжие и ще вдигнат на крака вярното си куче ердоганчо, което хапе и лае така усърдно

И после лирите във левове!

това е стара чалга - левовете в марки ... съмнявам се да се получи, между лира и долар, турците ще изберат - златото

Здрасти брато.. верно ли сме толко тъпи с теб? :)

kakvoto kaje sultan erdogan e vyarno,dolar,evro,kron nyama znacheniye vsichko se prevrıshta v jılti liri-cumhuriyet.

Хаха ... Правилно, само че в Британски лири. Само след два месеца ще обявят нов референдум и ще останат в ЕС. Постигнаха своето, сега и паунда ще се върне на нивата преди.

Да ама не.Лирата беше равна горе долу на лева а сега стана 4,70-4,50 лири за Евро.Вие бихте ли си обърнали спестяванията в лири?Виж ако призове турците да се приберат в родината ще го приветствам.И още нещо:който се дърви на цяла Европа,Израел,САЩ трябва да помисли преди това.Когато САЩ му дадоха близо 100 милиарда за залива и Сирия мълчеше а сега ама кво стана.Да това е предизборен митинг с лозунги насочени към избирателите.

Да обърнат левовете в марки

LOL, с призиви ще спира задаваща се хиперинфлация. Изглежда си вярва, очевидно с такъв призив може само да ускори инфлационния процес (ако има неразбрали, че трябва да обръщат в свястна валута сега няма да останат много). Или пък цели именно да докара хиперинфлация, знае ли човек какво им се мъти в главите на такива.

Една РУБЛА е 70 ЕВРО. Скоро приятеля на Ердоган Путев ще е пак в Анкара. Да го пита защо днес 5 Т.Лири са 5 Евро и ко да праи щот ще стане 70 лири за 1 евро. Путев знае как стават тия работи: глад на мужиците и сега на гаджалите. Кат не знаят да целиват САЩ по образ ще ги целиват по ГЪЗ!!!! Китай най- схваща нещата: Сащ били най-развитата държава в света . Да но китайчетата са учили и учат / и Си / в унив. на САЩ и запада.

Давай Фатих, сменяй долари, евра, злато, рубли, всичко в турски лири! Ердо до дупка! Ердоган президент на Турция! Долу душманите / душманките от опозицията! Долу лицемерните западняци! Аз съм с теб!

На снимката си личи АХМАК и ДУРАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Рядко си тъп. Ама ТЪП, не глупав. ТЪП! Щот видял, че някъде си купували сирене в тенекия, се вади извода, че една ИКОНОМИКА била добре ????? Не бе, пълен олигофртен си. Верно си адски ТЪП...

Турците не са глупаци. Отдавна са конвертирали не в лири, а в злато.

BajMihal

Баси смешника е този :) И ако мисли, че някой ще се върже... Отдавна хората не са глупаци, че да им свириш по струната на пан османизма.

ти си ебати икономиста! Харвард ли си завършил или Оксфорд? По-скоро май-май вечерното училище в село Лесидрен при даскал Генчо в средата на 80-те.

Ердоган е велик.. и мохамед е неговия пророк! Това е резултатът.

Религиите по принцип са средство за власт, но не пряка и така видима и натрапчива, както е светската, а власт над хората чрез умовете и вярата им. Властта теоретично може да е в полза на хората, както винаги им се предстсавя, имам предвид на всички хора, но почти никога не е, защото е в полза САМО НА ОТДЕЛНИ ХОРА И КРЪГОВЕ! Ердоган и Турция са част от заиграването на световните нареждачи на историята чрез религията, чрез мюсюлмнската религия! С две думи, чрез конфликта между религиите се търсеше ПОРЕДНОТО отвличане на вниманието отново на хората от това, което наистина става и е ставало през годините в света и ПО-ТОЧНО ОТ ОНЕЗИ КОНКРЕТНИ ХОРА, ЛИЦА И ИМЕНА, НА ТАЗИ СЪВЕМ КОНКРЕТНА ГРУПИЧКА ХОРА, КОИТО СА ГИ ПРЕДИЗВИКВАЛИ И СЛУЧВАЛИ, КОИТО СЛУЧВАТ НЕЩАТА ПО СВЕТА И РЕАЛНО ГО УПРАВЛЯВАТ, МАКАР И ЗАДКУЛИСНО И НАЙ-ВЕЧЕ ТЕХНИТЕ ИСТИНСКИ МОТИВИ И ИНТЕРЕСИ!!! И начинът, по който го правят и това става, МНОГО ДАЛЕЧ И МНОГО СКРИШОМ ОТ ХОРСКИТЕ ПОГЛЕДИ!!! Турция и Ердоган бяха иса част от пъзела на тези в ислямската част на тяхната мозайка, където основно място на масата заема Саудитска Арабия, чийто крал е ЕДИН ОТ КУКЛОВОДИТЕ НА МАСАТА! Ислямска държава, която използваше точно религията и исляма в неговия най-радикален прочит за целта бе част от тази мозайка и пъзел, който трябваше здраво да тресе "ЧУВАЛА С МИШКИТЕ" ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ ЦЕННО ВРЕМЕ! Сега съм любопитен да видя КОЯ ЩЕ Е СЕДВАЩАТА ЧАСТ ОТ ПОДГОТВЕНИЯ ПЪЗЕЛ, ОТ КАРТИНКАТА И МОЗАЙКАТА, КОЯТО ТЕЗИ ЧЕРТАЯТ! Защото и циркът им в Сирия не може и няма да продължи до безкрай!

А-ха-ха-ха, напомня ми, на : Братя, за Бога, не купувайте! Егати тъпотията. Абе, михлюзино, това е пазар, бе, не е хамам.

Икономически растеж в Турция,според Дойче Веле,за миналата година 7,4%.Картинката е шарена,не черно-бяла.Ако имаме този растеж ние,на Бойко Борисов ще вдигнат паметник до Цар Освободител.

Баси говедото си. Толкова тъпотия на едно място е феноменално.