Експерт: V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" имат около 30 години живот, ще ни струват над $30 млрд.

"Тези два блока се строят от 2013 г.- времето за изграждане вече два пъти надскочи първоначалните прогнози", посочи проф. Георги Касчиев

Обратно в новината

Коментари - Експерт: V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" имат около 30 години живот, ще ни струват над $30 млрд. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защото по времето на Бойко Борисов този проблем беше изцяло загърбен, - смени на гориво имаше! Отработеното гориво в лехите с лук ли е заровено?????

Тиквата българомразец лично се похвали, че е спрял 3 руски, пардон български проекта: Южен поток, който щеше да превърне България в разпределителна гара за цяла Европа на неограничено количество евтин газ ! АЕЦ Белене, за която имаме доставени 2 най-модерни реактора и не от фалиралата Уестингхаус! Петролопровода Бургас - Александрополис! И всичко това след като началника конгресмен МакКейн дойде лично от щатите да му набие обръчите...

5 и 6 ти блок работят от 90-те. Как така се строят от 2013? И какво два блока по 1000MW за 30 години произвеждат 525.6 милиарда киловатчаса. За $30 милиарда пари. Което какво излиза $0.05707763 за киловатчас или 11 стотинки на киловатчас. Бих казал че цената е много добра

нищо не разбрах от тази статия. Не знам чия е вината - моя или на Дира

Отработеното ядрено гориво да се съхранява под зайчарника в банкя.

"Според него първо трябва да се анализират последствията от войната в Украйна, защото там атомните централи стават обект на много голяма тревога, несигурност и уязвимост и трябва да изчакаме да видим как ще завърши войната." Някой разбра ли какво иска да каже т.н. експерт с това изречение !?

Не си само ти .... тук е изляна една кофа словесни диарии без причинно-следствена връзка и никаква логика в изреченията!

Означава, че смеси сложили яйцата в кошницата на американците. А, ма руснаците ще счупят кошницата на украйнците.

Човечеца се надява евтините и сигурни руски реактори да бъдат разрешени за ползване в Европа при победа на Украйна над Русия.

Не може крушката да си смени като му изгори. 5 и 6 блок през 2013 г. вече бяха навъртяли доста работа. И живота им е на път да свърши преждевременно с гориво, което не е проектирано за тях.

Истината е, че Русия е лидер в ядрените технологии. Истина е, че Турция и Унгария ще си построят нови руски АЕЦ и ще изнасят, а ние чакаме...

Ъхъъ, значи ся Украйната като напляска Рашъта и последните ще ни строят АЕЦ без пари. Абе остъй ... аз още се опитвам да анализирам изречението в контекста на българския АЕЦ и все още не мога да разбера високо-интелектуалния замисъл на награждавания с 5 Пулицара списач !?

Истина или не България без външна помощ не може да функционира.

Междувременно, по време на строителството, компанията "Уестинхаус" трябваше да обяви фалит, за да се предпази от кредиторите, с което допълнителното се забави и оскъпи строителството. Досега тези два реактора в Щатите струват над 30 млрд. долара. Реалността е над 30 млрд. долара за двата блока в България", подчерта проф. Георги Касчиев...... Така ви ни брулят америкосите и нулеви доставки на каквото и да било.....

цица половината живот от тоя аец, но после се продаде за повече за да го плюе и известно време живееше от това, но видяха, че за нищо не става и му биха лута, а и дружката му по плюене префаде богу дух и на дърти години пак се пробута фиктивно в АЕЦ да захлебва, че е изгладнял.

Всички сте експерти в тая държава деееба вашта мамичка. Като почнеш от Дир-ниците , минеш през анти и про-ваксърите, после енергийните и военни експерти и завършим с 'политиците' ни. Швейцарците да го ухат, да жвей Българистанъ родина на толкова СВЕТОВНИ експерти и АНАЛизатори!!!

АМАН ОТ ПСЕВДО енергийният експерти Ако сега бяхме давършили АЕЦ Белене щеше да печелм по 1 милиард на година Печалба А те викаша тока ще е евтин няма да ни трябва

Ядрен физик ли , марематик ли е?, икономист ли е и той не знае

За да го завършиш, руснаците трябва да разрешат. А те не дават. Ако бяхя дали, щеше да е завършен със старите реактори.

Сега кой ще ни приема отпадъците? Наше хранилище струва милиарди…. Еколозите ще скочат. Сменихме доставчика, но той не иска отработеното гориво…

за какво и е на България да бъде енергийно независима - на тъпа Американска колония като Българистан не ис е полага енергетика изобщо

Не знам кви 30 млрд му се привиждат на тоя псевдо-експерт. Южно Корейците постройха АЕЦ Барака - 4 реактора х 1500 Мегавата за 22 млрд, Руснаците строят 4 реактора в Турция за подобни пари. България е държава със затихващи функции. Благодарение на индивиди като тоя. Амин.

същите про-западни педераси ни накараха да спрем почти готовата АЕЦ Белене

американските колконизатори не дават

Да спечели още някой долар от забавянето на нашите енерргийни мощности- те това .

Пак гласувайте за Коалицията на Войната от гроп, пп, дпс, бсп, дб, бв. Като ви заредят Козлодуй с несъвместимо гориво от фалирала краварска фирма дето от десетилетия не е изградила и един реактор , и като стане бум няма да има поправителен!

Ново 10 Сега ще промиват мозъците на зомбитата че видите ли Атомната Енергия е скъпо нещо о подръжката му струва повече от ползата му. От най евтината енергия сега сутрин ,обед и вечер ще ви убеждават че токът ще става все по скъп и скъп. Да не забравяме че яма и седмица както казаха че Краварите зад океана ще продават гориво за АЕЦ Козлодуй. Сещате ли на къде бия. Че хем ни преебаха хем ни го сложиха големия.,заради една шепа идиоти и предатели.

Няма ли най-после тези които затвориха реактори 1 до 4 на АЕЦ Козлодуй да бъдат разследвани и съдени за национално предателство. Подобно да понесат наказание и тези които спряха АЕЦ Белене. Що за себеунижение търпим българите?!

Ами сравнете 3 млрд, които още щеше да ни струва Белене с 30-те млрд за V и VI блок и пак гласувайте за безочливия Банкянски крадец и пак питайте защо мястото му е в затвора.

Ами според теб кой трябва да потърси сметка на продажниците?

Статията е написана зле. Създава се впечатлението, че става дума за двата реактора в Козлодуй, а реално иде реч за два реактора в щатите (Vogtle Electric Generating Plant), които са същия модел (AP1000), като избрания за седми блок в АЕЦ Козлодуй

Касчиев е странен субект. С образование на ядрен инженер, намерил ниша за прехрана, като противник на ядрената енергетика... За един ядрен физик например не е странно да е противник на ядрената енергетика. Дори познавам няколко такива. Ядрената физика е доста широка област, може да се работят много различни неща от физика на ядрените реактори и ядрена енергетика, която е една малка част от ядрената физика. Но ядрен инженер противник на ядрената енергетика.... Че какво друго може да работи един ядрен инженер в тоя случай, освен да е политически помияр!

тиквата спря Белене и наряза спрените 4 от Козлодуй, за да е сигурно, че нама да бъдат пуснати никога вече !

Експерт , но по какво!?! По национално предателство ли, по плюене там от където си ял ли, по корупция ли?!? Това са важни подробности, все пак.

Еми честно казано след толкова години гавра на тези "избиратели".... Не е лоша алтернативата

Какъв експерт бе хаха една АеЦ има вечен живот ако се подържа и реновира през определен период

Става дума за трети и четвърти реактор тип AP1000 на щатската АЕЦ "Vogtle Electric Generating Plant". Същия реактор трябваше да бъде построен на площадката в Козлодуй. Такива реактори има изградени само 6. Четири в Китай и два недовършени в Щатите.

Но аец си виждал само на снимката към статията, нали. Няма нищо вечно, проблема е, че всичките ни блокове се затвориха и затварят под политически натиск, а не поради изчерпан ресурс.

Нали се сещаш каква глупост казваш единствената причина да затворят Фенесхайм най старата аец във Франция от 60-те години е единствено Политическа щото бемьите се разреваха че им било до границата.

Искат да набутат ветърните мелници.Всеки който е виждал ветрогенератор му е ясно че това е ветър работа.Та то за една минута прави по 2-3 оборота тая перка какъв ток може да произведе това та то е смехотворно.

Две прогнози от мен. Преди България да построи нова ядрена мощност, в САЩ и/или Китай ще пуснат в експлоатация термоядрен блок. И което е още по-очевидно - ще платят по-малко от нас.

Никакъв шанс за термоядрен блок в скоро време. Виж ториеви реактори готвят в Китай и Индия

Остава само Нефтохима и АЕЦ-а да затворим и може да приключваме със държавата. Последните неща, останали от соца. Кажете едно, нещо построено от 33 години. Само едно , за благото на страната.

Мега зле. 30-те милиарда за които иде реч, са за строежа на двата (все още недовършени) реактора в американската Vogtle Electric Generating Plant. А са упоменати в интервюто, или каквото там би трябвало да е тази статия, щото се предполагаше, че седмия реактор в Козлодуй ще е от същия модел AP1000. Съвсем нова технология по времето на сключването на споразумението, което е и причината за огромното забавяне на строежа им в Щатите. В Китай има 4 такива и на тяхна база дръпнатите братя разработват по-мощен вариант CAP1400 и те така те

30-те милиарда за които иде реч, са за строежа на двата (все още недовършени) реактора в американската Vogtle Electric Generating Plant. А са упоменати в интервюто, или каквото там би трябвало да е тази статия, щото се предполагаше, че седмия реактор в Козлодуй ще е от същия модел AP1000. Съвсем нова технология по времето на сключването на споразумението, което е и причината за огромното забавяне на строежа им в Щатите. В Китай има 4 такива и на тяхна база дръпнатите братя разработват по-мощен вариант CAP1400 и те така те

Без изобщо да мислиш. Корпуса, в който е реактора старее и не може да се замени с нов. Писнало ми е да чета тъпа "експерти", като теб. Има и по стари АЕЦ, но вечни няма!

Заглвието е една голяма глупост. Нямате ли редактори в дира? Касчиев е експерт, който работи против България. Той е един от виновниците за спирането на 1-4 блок и сега да плащаме два пъти по-скъп ток.

Пети и шести блок не се строят, а работят от тридесет години. Построяването им струва 0,3 млрд. евро и модернизацията им от западни фирми още 0,5 млрд. евро, т.е. общо по-малко от 1 млрд. евро. Построяването на два блока в АЕЦ Белене щеше да струва 4 млрд. евро. За 30 млрд. можеше да построим 15 блока, ако не бяха Иван Костов, Румен Овчаров, Бойко Борисов и др.по-дребни виновници и сега да имаме евтин ток и да изнасяме за цяла Европа.

Тоя вашия експерт няма ли някой да го анализира щото с гъза си мисли! Пълен завършен идиот ще чакаме да видим кво ще стане абсолютен кретен явно не е българин и работи против интересите на държавата!

но втори като Левски и Ботев няма да има, та и надежда няма много ...