Експерт: Цените на имотите в София стигнаха нивата от 2007 година

Сделките в столицата са около 20 000 годишно, средната цена на м2 е 1100 евро, каза Страхил Иванов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези т.нар. "експерти" са всъщност брокерите на недвижими имоти и с тези изказвания манипулират пазара. Резонно е да се разбере на какви нива се сключват сделките.

че като дойдат циганите, и да искате да ги продадете, ще ви се наложи да ги подарявате...

Пише ви човек от Лондонското Сити, най които работата му е да преценява в какво си струва да си вложиш парите. Гледам тука познати купуват апартаменти по 200.000 евра в София. На всички по умни, които слушат им казвам, не правете тея глупости. Себестойноста на тези имоти е макс 600 квм евра в идеален център в София. Това включва и подкупите. А те се продават за 2500 квм евра...пазара ще се осети скоро и ще има жестока корекция. Особено като се имат предвид следните фактори: 1.Строй се като за световно 2.Населението постоянно намалява 3.Над 30% от апартаментите са празни 4.Мутроикономика в която основните инвеститори са "Гинки" 5.Заплатки от по 500 евра, които се изяждат от инфлацията

Вие в ситито работа нямате ли си, че сипете безплатни консултации... Който прави такива "инвестиции" няма никакъв финансов капацитет, т.е. от тези пари в неговите ръце файда няма. Много повече съм склонен да смятам, че разните предприемачи, т.е. играчи и тарикати ще могат по-добре да управляват тези пари, след като ги вземат. Направило ми е впечатление, че на глупаците не само, че не им трябват пари, ами даже имат обратен ефект върху много от тях. Нека работят, за да дават изкараното на хитреци, те само това могат да правят.

Ми той човека нали това ти казва. Мутроикономика, в която основните инвеститори са "Гинки". Т.е. твоите тарикати са именно глупаците, за които говорим и които обезлюдяват страната.

Невидимата ръка на мистър Пазар скоро ще спука пак имотния балон и правилно, като брокерите и строителите не се научиха от първия път! Този път ги чака още по-зло падане ...

София е европейска столица и дори и да има спад на цените при евентуално покачване на лихвите, то до драстичен спад няма да се стигне, още повече че миграцията от провинцията към столицата отново е във възход. Има и друг момент на който съм свидетел: много от нашите емигранти от първата вълна се уредиха в учжбина, но искат да си имат и тук нещо свое.

Европейска столица, но само по географски признак. То, такива са също Ереван, Тбилиси, Кишинев и Киев, а най-лошото е, че поне половината от изброените повече покриват критериите за столица на европейска държава. София е просто една агломерация, в която е набито половината от реално живеещото в страната население - нещо като бежански център. Градът е на автопилот, също като цялата държава, а перспекитивите са неблагоприятни, защото неговото ниво е функция на това на самия народ, който деградира ударно и като за последно.

Много точно определение за София. Но нещата за съжаление няма изглед да се оправят. По-скоро е твърде късно вече. Благодарение на политиката да се наливат инвестиции само в този град в другите градове, като изклюим Пловдив и Варна, вече не остава достатъчен брой икономически активно население.

Нео, вземи синьото хапче. Столицата София е сравнима само с Бангладеш и вече имаме нужните тъмнозелени за украса.

Цените на имотите как да е, обаче друго ми се върти в главата - не ходя на работа по разписание, поради което ако излизам в града с кола е в късния предиобед или ранния следобед. Пак си е навалица, но се изтрайва. Онзи ден в мъглата ми се наложи в 18 часа да ходя до Експоцентъра през летището. Съвсем бях загубил представа този град на какъв отвратителен зверилник е заприличал. За час и половина път пред мен пресече на червено камикадзе, облечено в черно, подминах 2 верижни катастрофи и изслушах няколко поредни емисии новини по радиото. Чудех се тези хора останалите ако това го правят всдеки ден, отчитат ли пряката и скрита цена на живота в София и каквоизбощоправят тук. Каквипрахоляци и пушеци имаше в мъглата е отделен въпрос. За такова качество на живот, според мен цената на жилищата трябва да е не по-високо от тази в Ловеч или Видин, примерно.

да при тези условия трябва да си луд да набиеш 90 -100К евро в тая мелачка за хора.... но след като крадльовците изперът парите в зле построени на затъпкано място блокчета нещата ще се нормализират... много паплач ще се изнесе от тая кочина...

Как да се нормализира, като вече е късно. Живея до Редута, а преди доста години се бях замислял да си купя имот там, но се разкандардисах. Добре, че не го направих - там вече всички еднофамилни и двуфамилни къщи се бутат и се строят жилищни сгради с по 15-30 апартамента. Там няма никаква инфраструктура за такива неща - нито улици, нито паркиниг, нито канализация, нито въздух. За капак, много от новите апартаманти се оказва, че се отоплява на твърдо гориво, което за мен е абсурд. Всички имат освен перални и сушилни, защото пране на простор там не може да се остави, освен ако не искат да го перат отново като го приберат. Е, как ще се оправи и нормализира това безумно презастрояване и пренатягане? Като апаратментите останат празни и нощно време да светят само уличните лампи, а пейзажът да е тъмна стена от 8-9 етажни сгради... Много често нещо освини ли се качествено, оправяне после няма, хеле пък нормализиране.

Сигурно на тези от селата и малките градчета им е хубаво в София.

не мисля.... селяните живеят в големи къщи с големи дворове със поне един гараж аз на моето село имам 3 гаража дори но уви там няма работа... затова паркирам по калищата в Софийското гето ДианаБад, Младост, Гео Милев

Балонът се надува, надувайте деца! Цените са доста над тези от 2007.... 2006-2007 купувах апартамент 800-до 1200 стигнаха! Сега в същия район вървят от 1200 до 1400-1500! Това е пълно безумие! Но от друга страна съвсем нормално, тези дето крадат с милиони от еврофондове и какво лиоще не, никой не ги пита от къде имат да плащат тези бомбастични цени! Няма как при средна заплата от 1180 лв да купуваш жилище за 110-120 000 евро! В корумпирана , мафиотска държава обаче това е реалност!

онзи ден бях на оглед на апартамент в мусагеница.... панелка доста изтощена за която е нужен тотален ремонт я продаваха на 1200 евро квадрата... припечелил съм някой лев но смятам д си ги задържа паричките... с 200 хиляди лева мога да си купя къща с гараж и малко дворче в щатите а не апартамент в порутен панелен блок... вразумете се малко с тия цени!!!

Трябва да поизчакаш, догодина цените ще спаднат със сигурност!

Напълно съм съгласен, за разлика от 2008 сега цените на панелките са доста по-високи необяснимо защо. В Дианабад и Суд.Град мощно се застрояват и последните свободни площи около картинг пистата, а в най-скоро време може и нея да застроят.

Разгледай първо цените на къщите в щатите и тогава пиши. В Детройт има къщи и за 15000-25000$. Съмнявам се, че ще си купиш от тях и ще живеш там. В някае забутано място и щат може и да намериш нещо да парите които си написал, но незнам какво ще работиш там и как ще се изхранваш. За 200К лева ще си купиш апартамент в някоя забутана ерия на непретенциозен град. Ако започна да ти разказвам и от какви материали как са направени къщите и апартаментите в щатите, ще забравиш, че изобщо си мислил да сравняваш имотите.

Детройт доста позападна, автомобилни компании закриха заводи, престъпността се увеличи, не е добра идея да се живее там.

Балона е на лице,чакам иглата да си свърши работата !

От 2009 година чета платени статии, които мощно ме уверяват, че цените на имотите се вдигат и сега е момента за апартамента. Мента, мента, мента,,,

Това е една голяма опашата лъжа.Вервайте ми.

При предстояща финансова криза, сега е момента да се продава, ако има кой да купи разбира се. В момента има огромно количество необитаеми жилища в София, което ясно показва на къде върви тренда. А че се строи за да се перат пари е съвсем друга тема. В Бразилия има цели небостъргачи, които са напълно необитаеми. Ние вървим по същия път.

"Възнагражденията на хората се увеличиха". - КОГА???

Без да съм брокер или по какъвто и да е начин свързан с бизнеса с недвижими имоти - специално за София не очаквам скоро да има някакво съществено спадане на цените. Поради няколко причини: 1. Повечето от младите хора, идващи в София след обучението си остават в града. 2. Повечето хора, сдобили се по някакъв начин (законен или незаконен) с пари и решили да инвестират в жилище - купуват в столицата. 3. За съжаление София остана единствения град в България с що-годе функционираща иономика и по-нормални заплати.

София е един тотално задръстен град, в който скоро няма да може да се живее, а да отидеш до работното си място ще е цяло неприятно приключение! Мръсният въдух си е постоянен бонус!

1. Повечето млади хора намаляват за сметка на множащите се тъмнозелени, които дори да дойдат в София, живеят в коптори. Останалите умни и платежоспособни учащи, ЗАМИНАВАТ ДИРЕКТНО за ЕС или САЩ. 2. Клолко са тези "сдобили се по някакъв начин (законен или незаконен) с пари и решили да инвестират в жилище"? Половин милион, милион? Всички с МНООООГО пари в тая държава брей! Аз пък си мисля, че който е имал пари ОТДАВНА е купил и ОТДАВНА няма мегдан за повече глупаци или инвеститори по веригата. 3. За съжаление София отдавна не става за живеене. Всичко вече е в сферата на услугите и аутсорсинга. Да не говорим, че масово се бачка за 800 - 1000 лева. Екстри като ЧИСТ ВЪЗДУХ, инфраструктура и качествено строителство изобщо не ги споменавам. ТАКА ЧЕ ТРЕНДА Е САМО НАДОЛУ БРОКЕРЧЕ!

1. Младите хора намаляват, прав сте - но Студентски град продължава да е пълен с младежи от провинцията. 2. Само в моето обкръжение познавам около 5 човека закупили имот в София (3 с кредит, 1 с пари от продажба на наследствен имот и 1 с пари изкарани от работа в ИСпания). 3.Не споря за въздуха и качеството на строителството. Просто казвам защо цените няма да спаднат. Иначе тази мантра за спадането се повтаря от около 3-4 години. Като вместо да падат, те продължават да се качват.

Е, повтарят се от 3-4 години, защото нормалният цикъл на растеж на западната икономика е 5-7 години. Настоящият растеж постави рекорд от 10 години дотук, заради това прогнозите за спад изостават с толкова. Проблемът е, че след рекорден по продължителност растеж, май ще има рекорден спад. Така че хората са прави в прогнозите, просто сегашната ситуация е нетипична.

И к'во като студентски град е "пълен с младежи от провинцията"? Всичките те апартаменти ли купуват или може би СТ. Град е представителна извадка за цените в София? Дори в момента е толкова презастроено, а половината жилища са празни.

И 600 евро са много за стандарта в момента, тия живеят в друго измерение....

Следващата година очаквам да стигнат нивата от 2009.

Аз пък гледам, че обемът на продажбите (според агенция по вписванията) е под нивата от 2005-а...

Набиите си го в кухите глави. 1.Цена на квадратен метър никога не е била толкова ниска спрямо средна работна заплата. 2. Лихвите по кредитите никога не са били толкова ниски, с тенденция да се понижават с приемането ни в евро зоната. Това е ситуацията в момента. Който иска да смята има по години и заплати и цени на кв.м.

Ти верно си луд. Взимаш 800 лева и плащаш по 2000 - 2400 за квадратен метър. Тъп ли си или да?

zaxxon@

Ще ме прощаваш, но ако заплатата ти е 800 лв., ти си тъпия. Добрите специалисти получават заплати от 3000 лв. нагоре и спокойно могат да си изплатят ново жилище за 10-15 години. А ако е второ или трето (да има едно под наем да изплаща кредита), изобщо и не усещат инвестицията като тежест. Но всеки сам си прави сметката, нали?

И колко са тея високо платени специалисти в София? 20 - 30 хиляди? И дали вече на са си накупили или не се изнасят от тази кочина, наречена София? Надай се ти на специалистите, дето всички са в услугите и при новата криза ще изпокапят като гнили круши.

Защо се покачват цените и се строят постоянно във всяко празно место нови блокчета, когато населението намалява, а след 20-30 години ще бъде 50% в пенсионна възраст, останалата част ще са социалните граждани.

Перат се пари. За никого не е тайна. Иначе вече има почти 40 % необитаеми жилища в София, която от към въздух е като индустриален Китай. На печелившите, честито!

Защото миграцията към София продължава.

Явно продажбите не вървят последните месеци, щом постоянно има статии, в които се обяснява как всичко е нормално и как е нормално да искат м/у 1300 и 2000 евро на квадрат за ново строителство, тухла. И това в повечето случай не е и на изкоп, а е на разрешение на строеж. Докато има балъци да плащат, ще има и тарикати дето живеят на техен гръб. Но 'да си имаш твое', па макар да е в модерно гето (без инфраструктура, без тротоари, с паркирали коли навсякъде, да не говорим за магазини и и т.н.) е супер мечтата на всяко неосъзнато същество. Същото ако види, че в нормалните градчета в Европа за тези пари ще си в нормално жилище, в повечето случай къща, ще си изяде договора за ипотечния договор.

zaxxon@

Нормално е, такава е икономическата ситуация в София. Доходите се вдигнаха, лихвите по кредитите не могат да бъдат по-ниски. В същото време е напълно безсмислено човек да си държи парите в банката - да ги "изяждат" инфлацията и таксите по обслужване, а лихва върху депозитите на практика няма. И следва най-логичното решение - покупка на имот...

Брех, най-логичното решение....А просто пари в кеш? Щото тухли не се ядат по последни научни изследвания....

zaxxon@

А за какво са ти пари в кеш? Да има какво да хвърлиш от балкона, ако ти звънне "инспектора от полицията" по телефона? Ти си знаеш... щом те кефи, пази си ги под дюшека и им се радвай...

Аааа, не бе...друго е да ги набия в тухли и после да гледам умно като още няколко милиона около мен. Ти си знаеш...броки....

Че цените са такива , такива са. Имам приятел брокер и си говорим с него чак пат. Та той казва така: Като има кой да плаща има кой да продава - факт. Аз за пореден път се убеждавам че българина е финансово абсолютно неграмотен и некомпетентен , да не използвам друга дума. След година ще следва пак спад на цените и вдигане на лихвите, ама то какво да обясняваш.

При най-добро развитие, спадът в цените ще е около 30 - 40 % от сегашните стойности. При глобална финансова криза, могат да стигнат до 80 - 90 %. Справка, бурните години на демокрацията.

Гладна кокошка просо сънува. Няма такова нещо. Просто алчните брокерчета на недвижими имоти се опитват да надуват поредния балон. Прекалено много маймуни са на клона. Трябват много свежи пари за да се хранят толкова много хора.

за безумни пари. този, който си плаща подобни статии, има финансов интерес за формиране на обществено мнение, подобно на джендърската политика. Когато ти кажат 100 пъти, че си прасе, на 101-вия започваш да грухтиш.

Когато се разхождате из София се заслушайте в говора на младите хора! Почти никой не говори твърдо, каквото е произношението на истинския софиянец! Мекият диалект се говори от повечето млади хора и деца, което значи, че наскоро са се преселили в София! Те купуват апартаменти и вдигат цените!

Въпросът за произхода и говора е спорен. Имам близък, роден в София, който говори по начин сякаш вчера е дошъл от Видинско. Никой не може да предположи, че няма нищо общо със Западна България. Роден е в София, но и баща му и майка му, а и всички негови дядовци, баби, прабаби и т.н. и т.н., та дори и съпругата му, произхождат от Източна България и то на разстояние над 300 км от София по права линия. Един друг мой близък винаги се смяташе за кореняк софиянец, а всъщност беше роден в Кюстендил. Така че не е много уместно да се правят заключения на базата на географския произход.

Нека тези дето взимаха ипотечни кредити и надуваха балоните през 2003-2013 да спделят до каде стигнаха с изплащането? Сметнаха ли колко надплатиха? и Как живяха и живеят през цялото това време?

Абе някой не си е пил хапчетата и се е напушил. Няма балъци. Тва че перачите искат да ловят шарани си е техен проблем

Що ли няма кандидати от Германия?

Защото в по-малък град цените са същите - качеството, инфраструктурата е в пъти по-добре.

Девиз на продавачи, брокери и наемодатели: Ден година храни

По тъп и песредствен "анализ" не бях чел. Напълни се с хора наричащи се "брокери" дето само си мислят,че са големи специалисти. Нищо конкертно не знаят, нямат образование и са си въобразили,че могат да правят анализи и коментари. Е, този по-горе какво анализира и какво прогнозира. Баба ми навремето беше на това ниво и казваше-Нещо шумеше, ама що беше. Човек може толкова колкото знае.