Експерт смята, че купувачите на имоти ще договорят отстъпки от 10%-15%

Пловдивското село Марково е второто след София населено място по издадени разрешителни за строеж

Обратно в новината

Коментари - Експерт смята, че купувачите на имоти ще договорят отстъпки от 10%-15% | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само 10% ли? При панелки с цени 200 хил. евро, това е мокър сън за брокерите. Но докато има балъци да плащат, ще има и тарикати, които да ги обират.

Приключи вече тази. Отстъпките ще са от порядъка на 40%-50%. Пазарът вече е на купувача.

Спокойно и тихо, ама да има градски транспорт иначе излиза и мноооого солено. ... Иначе много общо казано. Северните изложения дори и с хубава изолация си остават мрачни да не кажем направо тъмни. Скосяванията не би трябвало да влязат изобщо в квадратурата,а откритите тераси в нашия климат са сериозен източник на проблеми съответно и огромни разходи,а също са част от квадратурата. Въобще това с цена на квадратен метър е последното нещо, което определя имота. Важно е дали и колко от тази квадратура реално е използваема, а също отстоянията от съседните сгради,колко светлина влиза в стаите,дали дивана и телевизора има начин да са един срещу друг,че малко млади се сещат че един ден ще ги боли врата да гледат един филм на пенджоек. Не се смейте! Това в много ''модерни'' имоти е лукс.

Стига сте плашили Българите и нуждата им от имот на кредит Ужасно много хора са на пазара в изчакване, при толкова голям потенциал от купувачи, няма как да се спука т.нар "Балон" Всички купувачи трябва да разберат че съвременния пазар предлага атрактивни кредитни инструменти с множество опции за рефинанасиране. Купувачът не трябва да се страхува а да се довери на професионалисти.

Пазар на имоти ще има в България.Но, отстъпките ще са между 10 и 50%.А, лихвата няма да надвиши 20%.Лошото е, че строителството е занаят, а не индустрия.При бай Тошо, някой беше проумял това и се създаде Министерство на строителната индустрия, сиреч всички производители на дограми, на тухли, на гипс, на дървен фасониран материал, на инертни материали, на брави и метални изделия за строителството, бяха под шапката на това министерство и имаше синхрон при строителстшото, а не някаква имагинерна и КОРУМПИРАНА -Камара на строителството.Там ръководният състав, който е от бранша е с дипломи от Строително Училище!!!!, а не ВИАС или Институт!Това е.Много хора, ще останат без работа.

Егати смешника, егати клишетата - "атрактивни кредитни инструменти". Кви са тия инструменти, бе?! Ни пирон да забиеш с тях, ни гайка да развиеш. Кой ли ви се връзва на високопарните алабализми и не разбира, че става дума за дългосрочно набълбукване? Заемът е просто нещо - short-ване на валутата, а всеки с два грама мозък знае максимата на Кейнз - Markets can stay irrational longer than you can stay solvent.

10-15%..... оня ден четох в The Economist статия, която говореше за предстоящ филм на ужасите с имотния пазар в цял свят. Войната, икономическите проблеми и високите лихви ще унищожат буквално пазара. При нас цените ще паднат поне на половина.

Кви са тия 15%?! Това е под стандартното отклонение при тия простотии. За намаление под 50% спрямо средната офертна цена на пазара, даже не си правя усилието да се заинтересувам. В момента се назландисвам за една земеделска земя на 50% от обявените в района цени и се чудя дали да не изчакам още да падне. Истината е при ЧСИ-тата и ГПК - на първа продан се обявява на 80% от измислената там оценка и после на всяка следваща се сваля респективно с между 10 и 20%. Тъй като тези 20% се вадят от обявената цена на последната продан, за мен моментът на купуване е когато по абсолютна стойност този дял вече не оправдава чакането, условно когато 20% са 20 000 - чакам, а когато станат 2 000, купувам. Тук в София се строят цели квартали и около долния край на Черковна стана пълен зверилник. Цените са юнашки, но почти всичко е "изкупено". Само че е изкупено от "инвеститори" и "брокери", които чакат големите балъци - ха, ха. Кви са тия брокери, които купуват десетки апартаменти във всяка нова сграда и после ги обявяват с юнашка надценка... Тая простотия скоро пак ще приключи, като миналия път.

Интересно ми е как върви пазарът на недвижимости в Бахмут, примерно. То вече почти целия град го няма, та дали собствениците биха били склонни на по-големи отстъпки, при условие, че са им останали само нотариалните актове, а апартаментите им на горните етажи понастоящем са купчина тухли и парчета арматура долу на бившата улица.

Аман от разбирачи..... Човека си казва прогнозата , а вие правите каквото искате. Приятен ден.

Ти на това прогноза ли му викаш, рибо? Някъв "експерт" казал, че някои хора можели били да договорят някакви мижави отстъпки. Някакви други "прогнози"? Че по някое време в следващите месеци може да стане по-студено?

Сигурен ли си??? Май нещо не си наясно с ценообразуването

Браво на теб. Така се прави. Има изгодни имоти, но трябва очвек да знае къде да ги търси и да има парите в брой най-вече. Повечето покупки са с кредит и те не могат да купят от ЧСИ. Просто не става. Голям риск е за банката.

Не знам как си представяте това, при положение, че продължават юнашки да печатат и инфлацията в следващите 5-10 години ще е над 10 % на година, ако не повече. Да ако има война /което е с поне 50 % вероятност според мен/, нещата ще се променят, но към това да няма изобщо пазар.

Неведнъж пидсах тук, че повишаването на лихвите почти приключи, поради простата причина, че ако ги увеличат много, се всичгат и лихвите по държавните заеми и ще има фалирали държави /както в ЕС, така и САЩ/. :-) В същото време, печатането продължава юнашки. Само преди седмица в САЩ приеха разходи за 1.8 ТРИЛИОНА. Предвид, че от топ 10 държатели на емерикански ценни книжа 8 намаляват експозициите си през последните години, единсвения шанс на САЩ да вземат кредит е да си напечатат доларите. :-) В комбинация с огормните кредити, които държавите имат то една инфлация от 10-15 % на година е добре дошла и ще бъде поддържана, за да може накрая да се махант 3 нули и да се изчистят кредитите. Ако решат, че искат да направят хиперинфлацията бързо, то ще има война с която да я оправдаят. Сугурно пак ще се появи инзи индивид, да ме увери колко съм зле и че централните банки са дали честна пионерска, че няма да печатат повече. хахах :-)

ФЕД вероятно още ще вдигнат лихвата, за да поукротят поне малко инфлацията, защото и това вече не се издържа. Обаче няма да я увеличат толкова, че да спрат инфлацията, защото тогава говорим за над 20% и ще стане като през 80-те, само че по-зле. Обаче с тая инфлация, вече трябва да започнем да говорим не за номинални цени, а за реални. Щото повишение на цената на нещо с 20% при 30% инфлация, в реален план значи 10% понижение. Така че 10% понижение на цената на имотите, при 30% инфлация, значи 40% спад по паритет и след индексация.

Търся ниши, където мераклиите да са по-малко, щото от апартаменти в София всеки "разбира" и напливът е голям. Естествено, че от ЧСИ с кредит не става, щото там има двуседмичен срок за плащане на цялата сума, а никоя банка в такъв срок не отпуска ипотечни заеми. То ако ставаше с кредити, балъците и този пазар много бързо щяха да освинят, щото те не мислят дългосрочно по начало, ами да се метнат, независимо от цената, щото "цените само ще растат". Обаче пак си има доста свободни пари и пак играят. При последното УПИ, което купих, някакви "брокери" от другия край на страната бяха напукали директно 30% (максимумът по ГПК, за да е действително) отгоре при писменото наддавателно предложение, без да бяха пратили представител за отварянето, т.е. на явното наддаване вече не участваха. Смятай за какво хвърляне на пари става дума - ако не се бяха явили други кандидати като мен, тези печелят и с 1 лев отгоре, така че излишно са метнати 30%. Ако пък се появи някой, могат да го надцакат на явното наддаване. Щом имат 30% за хвърляне ей така за спорта, значи ще имат и 50-100%, обаче не им се занимава, явно. Аз затова винаги ходя лично - дори и да загубя, поне ще видя как стоят нещата, а нерядко съм ставал свидетел на големи циркове, водещ от които беше повята на БПЦ. Тия лицемерни измамници поповете не си знаят парите, предвид колко взимат от балъците за разни кръщенета, погребения, освещавания и т.н., та там бяхме тотално надиграни. Тия от цени не се интересуват, щото парите им са "свисше" - ха, ха, ха.

Тук вече сме в друга парадигма и е редно абсолютно всяка цена да я прекарваме през индексация с реалната инфлация. 10% отстъпка при 20% инфлация си е 30% по-евтино. Инфлацията сама по себе си не е гаранция за по-високи цени, още повече, че има поне 4 различни вида инфлация. Напълно възможно е да съжителстват инфлация в определени области и дефлация в други, примерно - храните поскъпват, имотите падат.

Нямало да има падане на цените, но продавачите щяли да правят 10-15 % отстъпки. Сигурно от добри чувства.

В Русия на това му викат - жест на добра воля...

Ако даже дира казва, че цените ще падат - значи ще се срутят!

слушайте внимателно! няма да повтарям купувачи няма да има! никой няма да има пари за жилищата ви в магазина до нас банани по 3,20 стояха сега са презрели по 1,15 и пак никой не ги купува хората колкото и да са проссти им светна под каскета че ще им трябват пари за задаващите се оскъдни години и умните си пазаят всеки лев ако сте наблюдателни ще се сетите какво да правите ако не сте слушайте какво ви казват псевдо експертите и после рев Ама те ни прецакаха Казаха едно пък стана друго народът е казал Опичайте си акъла

Опичайте си акъла с имотите Догодина 12 млрд шума ще се влее в икономиката под формата на ЕС програми за възстановяване Цените на имотите още не са мръднали и това показва затишието в което сме в момента Цени на Материали - двойни Цени на Стомана - четворна Цени за труд - двоийни В момента цените на имотите са в историческо дъно на фона на всичко останала В момента в който 12 млрд напечатана шума влезе в обръщение Цените на имотите ще се синхрнонизират с всичко останало Цена на квадрат под 3К евро - таратанци Кой разбрал - разбрал

Ха-ха, още по зле значи Ако 12млрд се откраднат от еденици хора, то те няма какво да ги правят с толкова освен да гледат как се обезценяват Едниственият им шанс е да ги налеят в имоти, което още повече ще оскъпи имотите

Написал съм, че заминават по офшорки, по Турция, по Катар, по Тунис, че и по Катар, а ако нещо остане за препиране тук, то то е в хотели, МОЛове, ВЕИта и подобни схеми. От къв зор някой да купи 200 апартамента, с цел спекула...

няма да стане така, стига лъга хората. Тияпари 60 процента отиват за ускоряване на декарбонизацията енергетиката и утрояване на производството на електроенергия от възобновяеми източници, 26% от общия размер на парите по плана ще отидат за мерки в подкрепа на цифровия преход. Европа не ги дава парите да си помпаме заплатите и инфлация а за подпомагане на конкретни сектори. Като се окрадат половината пари нищо и няма да остане. Ние не сме Украйна че да почват да се строят цели градове, изобщо тука недвижимите имоти ще играят дотолкова доколкото могат да си инсталират панели, батерии , изолации и тн.

много правилно мислене, голяма част е спекула и то във пъти. Като не се купува да видим как ще смъкнат цените или айде да станат нормални с нормална търговска надценка.

От статията разбирам, че: - идва инфлация; - цените на имотите сега били рекордно ниски; - лихвите се качват, но няма да свалят цените на имотите. Според мен и трите заключения са грешни, защото: - инфлацията приключва, хората ще го видят скоро, когато се сетят, че много продукти са били по-скъпи преди няколко месеца; - цените на имотите са близо до исторически връх и мисля, че само веднъж са били толкова скъпи; - повишените лихви ще снижат цените на имотите, така както понижените лихви ги качиха. Само не ми стана ясно в статията, как нямало да падат цените, но щели да се договарят отстъпки от 10-15 процента.

ЧАКАЙ И СЕ НАДЯВАЙ!

амииии, не. Тия пари влизат и директно почват да се разграбват и да се наливат в недвижимо имущество, както винаги е било. Ти от Марс ли падаш бе, кой ще ти възстановява кви 5 лева.

Вчера, 28.12. 2022г. тук в www.dir.bg в същия този раздел "Бизнес" излезе статия, в която се говори, че 1.5 милиона(милион и половина) българи гладуват и нямат пари за храна. Добавяме и данните на Пламен Димитров, шеф на Синдикатите в България(КНСБ), че поне 500 000 българи работят на минималната заплата(710лв), добавяме и 2.5 милиона(два и половина милиона) БГ-пенсионери и поне 1 милион деца и младежи на възраст от 1 до 18 години, които нямат доходи и не са участници в каквито и да е пазари, събираме всичко това и го вадим от общия брой на населението в БГ, което е не повече от 5.5 - 6.0 милиона души и виждаме...виждаме голямото пропадане в л@йната на спекулантите, БГ-мафията и всички лакоми, прости, селски гъзове на територията на колонията-протекторат. Мега лакоми и мега прости селски гъзове, които си мислят, че евтините им просташки "схеми" и спекула ще бъдат вечни. Ами very sorry, няма вечни неща на този свят, нищо и никой не е вечен, включително и спекулата, измамите и търгашеството! А пък лакомите БГ-селски гъзове нека да надуват цените, колкото искат, ако искат даже да направят имотите и 20 000 евра за кв. метър. Папото свърши, селяци, гответе се да плувате в л@йната. Големите, мазни л@йна! Гответе се за тръстиката или за овчари на село! И недейте чака купувачи от богатия Запад, щото Запада отдавна вече е в л@йната. Всъщност целият свят отдавна е в л@йната! Остават единствено извънземните да дойдат да ви купуват смрадливите коптори! Ха, честито! Гадничко е, ама требе да приемете нещата такива, каквито са! И недейте да си хабите парите за поръчкови статии - просто няма смисъл!

Ама как с лека ръка се раздава определението " експерт". Някъв мазен и нагъл селянин, дошъл с чудовищна амбиция в големия град и лъжещ по мега селският начин клиентите си бил брокер, пък то пише само клишета, ма комуникативен имот, то батко паркирали таратайките на зелените площи, тротоар няма, лампи също и мазният тъп селянин си мисли, че като пробута някви коптори на някви други тъпи чобани и вече стана Вълкът от уолстрийт, а те милите масово нелепи, неграмотни, нагли, с лош английски, да не говорим за други езици, сервилни мазници, най много да лапат мадята на некое нотариусче за схема и вече профанът селски брокер станал, експерт, изказва се. Вика топ локация, то братко строено като коптор, даже сгради на 2к евро квадратът строени с някви калпави материали, протичат, напукват се мазилки и прочие трагедии, ма други селяни продали ниви и идват да нагнетят. Общо взето истинска човешка трагедия. ;))))))))