Експерт предупреди за сериозно изтичане на капитали от България

Един от най-големите проблеми на страната, поне през последните 2 години, е сериозното изтичане на български капитали в чужбина, каза проф. д.ик.н. Гарабед Минасян

Обратно в новината

Коментари - Експерт предупреди за сериозно изтичане на капитали от България | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Именно изтичането на капитали е един от трите белега на капитализма. Справка - учебниците за шести клас. Но за съжаление псевдоикономистите, някои от тях учили-недоучили дърводелство дори в чужбина, не само не различават, но и не знаят какви са взаимозависимостите в икономиката . А управляващите са неграмотници, макар и някои от тях да си купиха дипломи. Затова няма кой да вземе мерки да бъдат защитени националните интереси на България, интересите на всеки българин!

Какви капитали, Минасян? Това е рекета и рушветите, които събира мутромилиционерската шайка на сикаджията. Нормално е да ги крие и харчи в чужбина.

Няма логика да изтичат бе, Минасян! То като говориш как може да се маха валутния борд и как икономиката на ГЕРБ просперира като комунистическата от времето на Оглушарски къде да останат инвеститорите? Що не предложиш град за развитие на инвестициите? Предложи някой , където няма политически рекет?

Ако е така значи никой не желае да разширява инвестициите си у нас което говори че сме рискова /несигурна/ държава , там където има стабилност хората инвестираст смело и дълготрайно. У нас е достатъчно едно слабо проучване на климата и всеки нормален бизнесмен ще бяга с 300 , само 'бизнесмени' като нашите трибуквени герой могат да дойдат и да инвестират тук.

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Съжалявам, но колкото и да повтаряте тази едностранчива лъжа троловете, тя няма да стане истина. България я разграби, при това планомерно и последователно, червената върхушка, работеща за Москва, с ДС и КГБ хората, фирмите8, структурите каналите и контактите им, вкл. и на Запад. Едва след като разграбването бе в разгара си се включиха и някои лица и кръгове от Запада, и то отново предимно онези, които се имаха със комунистическите велможи и службите им, а червените се заиграха с тях за да получат индулгенции от Запада под формата на затваряне на очите. Все пак десетките милиарди, които се открадна от България са много пари, и на Изток, и на Запад. Не случайно куп наши политици, управници и други велможи са по-богати и много по-бигати от политиците и управниците дори и на най-големите държави, от такива като Меркел и Макрон например, и точно върху това се гради самочувствието им.

Нашата фирма е най-голямата в България за внос на стоки. Е, щом проадаваме в България в БГ лева, естествено е да превръщаме левовете във валута и да си купуваме нова стока. Ето така едни 80 млн. евро, според този съветски икономист изтичат от България.

Ало президентът да пуска прожекторите !

3 000 000 000 изнесени били съизмерими на 30% от инвестициите за съответната година ????? Този безхаберен професор определено има нужда от доктор! От 2008 година насам не можем да скалъпим външни инвестиции над 5 млрд. лв. И то в тази сума се включват парите на българи, живеещи в чужбина и изпращащи пари на близките си в България!

И аз се зачудих за тази цифра на инвестициите на професора. Бая я е раздул, та се замислих каква ще да му е цифратата за откраднатото от България и българите...

Абе хора на кого са изтичащите капитали

Гарабед, то да бяха само последните две години...

Аз очаквам един ден истинските учени и професори - икономисти да оповестят и докажат каква е цифрата на откраднатите от България капитали и активи за последните 30 години - от 1988 година досега. Съответно на всеки един от етапите на ОРГАНИЗИРАНОТО разграбване, вкл. схемите. Цифрата 150 милиарда долара на мен ми се струва правдоподобна и доказуема.

Ей, аман вече от арменци асоцииращи си с България ! Хайде спрете се, бе ! Живейте си в България щом сте допуснати, но се въздържайте от големи претенции. всички знаят, че арменец уморен от работа няма !

при положение че повечето "бизнес" в БГ е незаконен е съвсем нормално парите да се спасяват че знае ли се кога ще настъпи Видов ден....

Какво разбирате под думата ИНВЕСТИТОР. Да не би ГИНКА която с БАНКОВ ЗАЕМ КОЙТО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ за да стане тя собственик на активите на ЧЕЗ да е инвеститор ?? Инвеститори ли са СОБСТВЕНИЦИТЕ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ, чиито заеми ние платихме с цената на тока, а те се превърнаха в собственици на активите ?? Не по различни са нещата и с ВЕИ -та чиито заеми към ЗЕЛЕНАТА БАНКА се изплащат пак от нас с цената на тока!! Мигар от КЕВР не забелязват , че в представените им сметки от тези вилики ИНВЕСТИТОРИ са вписани лихвите и главниците на ЗАЕМИТЕ КОИТО ТЕ СА ТЕГЛИЛИ И КОИТО НИ НАТРИСАТ В ЦЕНАТА НА ТОКА ?!! ЗАБЕЛЯЗВАТ И ОЩЕ КАК!! Не само го забелязват но и ги натрисат за да им плащаме ЗАДЪЛЖЕНИЯТА !!! Нима това са ИНВЕСТИТОРИ?? По тази логика банките КРЕДИТОРКИ могат да предложат и едно МАГАРЕ ЗА ИНВЕСТИТОР и ние безпроблемно да му плащаме лихвите и главниците по ЗАЕМИТЕ МУ , ИНАКРАЯ МАГАРЕТО ДА СТАНЕ СОБСТВЕНИК. На магарето разхода няма да е голям - КУПА СЕНО, докато на тези "инвеститори" плащаме и ГАРАНТИРАНА ПЕЧАЛБА !!! ЕГАТИ И СИСТЕМАТА - ЕДИН ТЕГЛИ ЗАЕМИ И СТАВА СОБСТВЕНИК НА ЗАЛОЖЕНИТЕ АКТИВИ , А ДРУГИ МИЛИОНИ БУНАЦИ ПЛАЩАТ КАТО ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА!!! НЯКОЙ ПИТА ЛИ ТЕЗИ МИЛИОНИ ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ ДА СА ПРЕВЪРНАТ В ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА ПО ДОГОВОРИ СКЛЮЧЕНИ МЕЖДУ БАНКИ И "ИНВЕСТИТОРИ" ??? КОЙ ДА ГИ ПИТА??? Царя и юпитата му ли , Р.Овч. ли , или пък БОЙКО БОРИСОВ??!!

Това е много добър въпрос - какво професорът нарича инвеститор в България. Защото да кажем други може и да не знаят и да се бъркат или да се правят на ударени, но един професор може и трябва да знае! И така - пари от престъпна дейност, крадени, от наркотици, контрабанда, подкупи,..., да кажем парите на осъдения за търговия с наркотици Брендо ИНВЕСТИЦИИ ли са, или не, професоре? В България по всяка една тема явно трябва да започваме от”А” и “Б”, да откриваме топлата вида отново, и отново. Крадени пари инвестиции ли са, прифесоре, или не? Този въпрос е фундаментален за България. И не само за нея, между прочем.

Професоре, я кажи конкретно, като си толкова учен и знаещ - да оставим голямата картина, макроикономиката и общите заключения и да се спрем на нещо конкретно и актуално, но достатъчно голямо и важно - къде отидоха 3 милиарда откраднати от КТБ? Това не е игла в купа сено! Не е лев, не са десет, сто, хиляда, милион, десет или сто милиона, цяла държава с органите и институциите си 3 години да не може да ги намери, или поне милиард от тях? Как мислиш, те изтекли ли да, дали поне част от тях не са инвестиции? И инвестиции ли са, или “инвестиции”?...

Преди години, преди около 25 години имах разговор с един професор, бе икономически съветник на президента тогава и ми разказваше какво светло бъдеще чакало България. И убедено ми обясняваше, че най-важното било да влизат капитали в страната, без значение от произхода им. Аз му казах, че всъщност нещата хич не са розови и ни чакат тежки времена с тези управления. След това е признал пред общи познати, че съм бил прав.., Когато строели НДК на Тодор Живков му докладвали, че страшно много се краде и че покрай този строеж са изникнали много големи вили Тодор Живков отговорил: “Е като крадат нали на изнасят откраьнатото, нали остава в България...” Това - за размисъл. Интересно дали и този професор мисли така като онзи.

Крадените пари се махат от страната, където е извършено престъплението. Това обяснява ли отлива ?

ОПГ ГЕРБ е супер организирана.

Извинете.Нещо не разбирам.Това "напрежение" ли го наричате?Срам!

Ха, ха, ха...

Спокойно бе ,всичко е под контрол на исраел .те си знаят работата. ние сме просто новите европейски роми с неизвестен произход .

Движението на капитали в България през последните 30 години се обуславя от характера на придобиването им. Една голяма част от водещите се за чужди инвестици капитали в България са изтекли преди това от страната и влизат през офшорки, контролирани предимно от българи и руснаци, без значение от вписаните подставени лица! В тази връзка може да се каже, че България и икономиката й са страна на подставените лица! Те може да са съпрузи, деца, тъщи, родители, авери, метреси, кипърски, български и други безработни или дори исландски, австрийски, френски инвеститори и бизнесмени, гинки от Пазарджик,...богата флора и фауна.

Най-ценният капитал, изтекъл от България са двата милиона млади, умни и работливи българи. А ние тук се радваме, когато децата ни се реализират в чужбина...

Ами логично е! Никой не иска да живее в ненормална държава, ако има избор. А хората естествено се радват за децата си, когато се реализират и имат по-добър живот, макар и далеч от тях, колкото и да им е мъчно, защото ги обичат. И не искат животът им да мне като техния, да оцеляват.

И ти си прав, НО, държавата стана ненормална след преврата 1989 г.! Планът на запада бе младите да им станат роби, ефтини роби при това и така да обезкървят българския народ да няма съпротивителни сили. Територията и потребителите им трябват - нищо друго не ги интересува. А животът и реализацията на запад е нож с две остриета. Пари - да, живот - не.

Че децата ни са се отървали от българската робия. На 28 години, синът ми в чужбина взима в пъти по-голяма заплата от "най-високата заплата", която съм получавал в България. Вярно е че плаща високи данъци, но те му дават социална и здравна защита при необходимост. И важното е че живее в подредена, спазваща законите, бяла държава.

Съвсем познати и ясни са факторите и причините за движението на капиталите и инвестициите, на ЛЕГИТИМНИТЕ такива да влизат или излизат от дадена държава. В България важен фактор е и ПРОИЗХОФЪТ на тези капитали, изключая тези на българите в чужбина и легитимните чужди инвеститори, маст от които се изтеглят или искат да се оттеглят от страната, като ЧЕЗ например (друг е въпросът когато става въпрос за ЧЕЗ какъв бе резултатът) За онагледяване да дам примери - в страната много бизнеси се придобиха или създадоха през анонимни офшорни компании, и откъде тези пари са придобити от офшорките? За най-голям инвеститор в България бе официално обявен ... кипърски безработен, с 1.2 милиарда инвестиции само в З България! Друг всеизвестен едър инвеститор е (бе) ... Брендо. Братя Бдгскеви,... И когато Брендо например напуска страната, какво си мисли че става с капиталите му? А с Такива например? Да, те имат бизнеси и инвестиции в България, които са отлично известни на властите и службите в България, но веднъж напуснали страната е ясно къде отиват печалбите, а в един момент и капитализацията на активите им. Как бе една от основните басни и внушения на кукловодите - за честния и патриотичен капитал:) Гледахте ли вчера по телевизията как на морето над 100 декара земя била закупена от офшорка на руснак, която била притежание на друга офшорка на друг руснак и как това било най-голямото свлачище в България и тази земя магически била трансформирана в урбанизирана за да се строеж голям комплекс на нея! И когато се разшумя се разбра, че междувременно активите били прехвърлени на българин, на човек с българско име! Да не припомням нашумелия случай с Гинка от Пазарджик, която щяла да бъде финансирана със сигурност - потвърдено и от ЧЕЗ и чешката държава, с над половин милиард евро от все още неизвестни, но иначе много големи и престижни финансови институции... Като прибавим и безобразната съдебна система к прокуратура, дивашката атака на голяма системна банка и едва ли има място за чудене. Джунгла!

Инвеститорите ,като ЧЕЗ, ЕОН никога не са ималинамерения да инвестират в България, а само да цоцат и отези 3 милиарда изтичания сигурно милиард и половина са на тях , няма нищо общо със сигурноста

ВОпрос-щоли няма швецарска банка в България?Отговор:-защото няма Икономика!

е вносът! В България вноса е многократно пъти по голям от износа!

предимно от стоки за третия свят. Висока цена за некачествена продукция.

--''АЗ СЪМ ПРОзТ , И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ "!

май не е чел никаква история. Всеки един инвестиран лев отвън е предназначен да носи дивидент на инвеститора. Историята го показва. Всички завоевания на така наречените велики сили са грабили( инвестирали) в техните колонии и носили богатствата ( дивидентите ) в родината си. Какво очаква г-н Минасян и не само той!

Знаем! Знаем! 3 млрд право към руски офшорки! България е донор на режима в кремль! Това го знае всяко хлапе!

нали дянков, като открадна резерва на здравната каса, го предаде на световната банда, откъдето дойде. Световната банда да не би да е в Москва! Във Вашингтон е, както и най-голямата частна банка - Федералния резерв, където потънаха парите от КТБ.

е годината откоято действат новите мерки-системи за взаимен обмен на данните в ЕС. Може би това да е имал ефектът "прочистване" на старите задължения . Второта , занапред , ние не знаем , защото сериозни дискусии не се получават в РБ , капиталови пазари ухаят предстоящо увеличение на облози . Защото ЕС едва ли да ни подари финанцирането на вътрешната социална система . Трето, може би като синтез от първото и второто , периферните капитали в ЕС се преструктурират - но тогава би трябвало подобно явление и в другите страни от периферията на ЕС да са налице. Следователно има ли такъва показатели-тенденции и в други периферни страни на ЕС или не ? И ако да , сравними ли са тенденците ? И ако да , каква разлика в степенуване има помежду периферният капиталов поток ? После , обобщение на резултатите . Данните ще се нуждаят от по-широк спектър на източници :от Световната Банка до отделни специализирани статистическа организация както в ООН , така и във отделни регионални тела-организацц. И естествено , данните от Европа .

Направете си регистрация в https://minergate.com/a/c183ab2347ca96fe9100eefd Тук можете да копаете различни монетки включително и тези с процесора си. Безплатно монетки от тук http://faucethub.io/r/9859416

или става ли въпрос за селскостопанстка продукция от самият земеделски стопанин-производител ? В Ню Юрк този въпрос е еднозначно решен , и още една стъпка по-напред , има вече лицензионен режим за бизинес-оферти с "крипто-пари". Наш съвет , вложете си парите там , където има контрол .

И така - най-големият чуждестранен инвеститор в България са българите в чужбина, които изпращат пари на близките си. А истинските инвеститори колкото внасят, толкова изнасят. После се чудим дали ще настигнем Европа след 130, 200 или 300 години. За сравнение Китай смята да построи комунизма "само" след 100 години.

По-зле е! Истинските инвеститори нищо не внасят, в по-голямата си част. Електрическите дружества използват готовата вече мрежа за пренос, но ние им плащаме като за тяхна, водата - също - използват готова мрежа, готови язовири, но им плащаме и на тях като че ли са построени от инвестициите им.

Събираш гласуваните дивиденти на чуждестранните банки и то ти е това. Другите и без това не генерират печалби тук ;)

Че те западните корпорации да не са дошли тука, за да развиват страната. Паякът, като оплете жертвата, какво прави - изсмуква я и захвърля изсъхналото и' тяло. На кого му хрумна, че западният капитал ще тръгне да инвестира в чужда страна !? В Африка западът инвестира от 16-ти век, с началото на географските открития. И виждате колко е наинвестирал.

Правилно ! Виж руските корпорации и олигарси дето и една беседка не са построили в България , дето рафинерията им е платила данъци колкото една квартална бакалия - те са добрите !

Путьо,,, сега сме със запада, в него ни бе надеждата - 30 години, възрастта на едно цяло поколение и какво добро направи запада за нас - смуче кръв и изнася народната пара от България - те това. Така че не ми пише за руснаците - отдааавна не сме с тях.

А бе от 9 години чиляка на Германия Бойко и чиляка на САЩ Цецо управляват България как така не успяват да гътнат руските олигарси тук дето изсмукват кръвчицата на родината? Има няколко вариянта: 1. няма такива олигаррси 2. ЛЪЖЕШ 3. Запада наистина източва България 4. Бойко и ЦЕцо са руски агенти

Stan Stan

Прав сте ! Няма по-нагъл "инвеститор" от Лукойл. Все на "загуба". 6.6 милиарда приходи, 6 милиона данъци. 1/1000. И така - вече 8 години подред ! Имал 500 милиона "инвестиции" всяка година. Че тя цялата рафинерия струва 500 милиона лв. Всяка година ли я строят наново ? Голяма наглост ! Собствени фирми на входа - малко по-скъпо купува суровината. Собствени фирми на изхода - малко по-скъпо им продава. И печалбата прелива в другите фирми, за Лукойл - 0.00 печалба. Да ама другите фирми регистрирани в други страни и са собственост на същата шапка - "Банк ъв Америка". И печалбата отлита. Къде, къде - ами за Америка. Лукойл крие годишно поне едни 500 мил. лв. печалба, което са невнесени едни поне 125 милиона лева, ако беше нормален данъкът печалба, например 25%, както в Европа. Това само Лукойл ! А колко са едрите предприятия, все западни ... Към 300. Формират свърхпечалба, крият я и после я изнасят на запад. Болен здрав носи. За да има за белгийските пенсионери. А нашите родители гладуват... Само че Лукойл не е руска компания. Президентът на Лукойл Вагит Алекперов притежава 20.6% от акциите, вице-президентът Леонид Федун притежава 9.08%. На американската нефтена компания ConocoPhillips са принадлежали 19.21%, към 2011 г. е продала акциите си, вкл. на самия Лукойл. Осталите акции се търгуват на Лондонската фондова борса, Франкфуртската фондова борса, РТС, ММВБ. Номинални собственици на акциите на Лукойл са: 61,78% Bank of New York, 10,79 % кипърската компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED. Щаб-квартирата е в Москва, но има още една, в предградие на Ню-Йорк. Сами преценете от кого се контролира Лукойл, пред кои акционери се отчита, кои посланици бдят за интересите му. Рафинерията Нефтохим е стратегически важна за американците, няма да я оставят на руснаците. Най-евтиният керосин в Европа, тръба от Нефтохима, направо до летище Бургас. Където кацат танкерите Боинг KC-135 Stratotanker и зареждат. После пресрещат над Черно море бомбардировачите, които се връщат или излитат от базите в Германия, Великобритания и отиват да бомбардират Ирак, Иран, Сирия, целия Близък и Среден изток. Така че няма да го оставят на руснаците да го контролират, спокойно ! Особено сега, когато се готвят да бомбардират Иран. Печалбите на Лукойл отиват в правилните западни страни, спете спокойно деца !

Ако тези пари са заработени тук , и са платени 10 % данък и осигуровките на работниците - какъв е проблема !? Няма как да задължиш един чужд инвеститор да инвестира всичката си печалба в България .

Проблемът е,че тези 10% данък върху печалбата са грабителски, унищожителни за страната. В Гърция данакът печалба е 26%, в Германия 27%, във Франция – 30%, в Скандинавия 27%, в САЩ 35% за щата плюс 5% федерален. В пъти е по-голям ! България не е бедна, България е ограбвана.

и то със съгласието май на всичките правителства досега.

10 % - 10% ! А без тях !? Да чакаме на "братушките" от Лукойл , дето за 10 години са платили корпоративен данък 140 милиона лева , при годишен оборот на вътрешния пазар около 5 милиарда годишно , и преработени горива за реекспорт за 20 милиарда годишно ! И то са ги платили през 2007 , а оттогава са все на загуба . Бият се в гърдите за 36 милиарда - пък то са пари от ДДС и акцизи, които се плащат от крайния български потребител , и се дължат дори и при внос от чужда рафинерия !

Храним немци, канадци, австрийци и доскоро - чехи.

То и 5 милиарда изтичат към Рашата през Нефтохима , ама за там дума не обелвате !

===Иван Църния???

Щом името му е Гарабед, и добър ден да ми каже пак ще гледам слънцето накъде е...