След 20 години: Един от големите работодатели в Русе напуска страната

Цялото оборудване ще бъде преместено в завода на израелската фирма в Турция

Обратно в новината

Коментари - След 20 години: Един от големите работодатели в Русе напуска страната | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едно от множествата недоразумения сложено да управлява нещо наше от друго недоразумение, от няколко дни дърдори п ростотии или идиотщини невероятни как щял да прави нещо уникално и някакви индустриални центрове и как от цял свят огромните IT центрове се изпотили от изненади и започнали да припадат, като му чуели името и идеите..... Пулев се казва този младеж неориентиран..... интересно,кой го е направил баш началник на иновации и растеж на държавата? Освен да са го оценили,като улав и да са го сложили там за да крадат по лесно от онези пари, дето щяха да ни помогнат.-

ДобрЮтро , всички си гледат интересите , това важи най вече за чифутите ! Ние защитаваме с цената на всичко ивтересите на другите ??

русенските трудещи се - чорапи ! То няма работна ръка в заводите за авточасти , тия чорапи !

Ами то тези, които работят в Делта текстил, ако не разбират от авточасти? Какво? А между другото, понеже съм от Русе и не живея в София, а си живея в Русе, Ви казвам, че болшинството работещи там са от турски етност и са приходящи от околните по-малко градове и особено от селата около тях. Извозват ги с автобуси. Така че, спокойно могат да отидат да живеят иработят в Турция. Друг е въпросът как ни се отразява нашето членство в ЕС и сляпата подкрепа поради това за държава , която не е член на ЕС.

Етнос, исках да пиша, извиняам се

Безконтролното повишаване заплатите на държавните служители доведе до рязка инфлация и до нуждата от повишение и в частния сектор, което ще доведе до отлив на много работодатели в съчетание с ниската производителност на труда в България. Сега много ще скочат срещу това което пиша, ама само ще кажа, че е важно не колко взимаш, а какво може да купиш с това дето го взимаш. Сега като ви повишиха заплатите повече ли може да си позволите отколкото преди? Естествено че не защото се наду инфлацията. Истината е, че държавните служители нищо не произвеждат и е особено важно техните заплати да се съобразяват с реалната икономика, иначе става това дето го виждаме в момента. Повечето получавани пари имат значение и ги усещаш единствено само когато пътуваш в чужбина, ама там си за малко и се връщаш където живееш.

Заплатите на държавните служители изостават от повишенията в другите сектори. Със здраве.

Точно сега държавните служители са по-добре ! Не говоря от високоплатени ИТ-та, но в частния сектор чорбаджиите не развързват лесно кесиите.

Глупости, масово в държавния сектор заплатите са по-ниски от частния

Че рязко в цяла Европа са вдигнали заплатите на държавните служители и затова е скочила инфлацията ? А дали не са щедрите подаръци за една загубена кауза ?

Половината от държавните служители трябва да се съкратят, но за това трябва и план, а не извеннъж. Да те са неоефективни и да те работят както през средата на минлия век... не сме с 30 години назад, там сме с поне 60-70 години. Имаме нужда от тотална променя и подобрение, но тези на държавна общинска работа не знаят какво и как. Отделно те си гласъват за ГЕРБ/ПП/БСП и ДПС и очакват да не ги съкратят.... влезли сме в спирала в която трябва някой "диктатор" да се появи и въведе малко ред и дисциплина....

тя Гейропа шъ нъ компенсира

"В южната ни съседка проблем с работната ръка няма" А при нас "работната ръка" само хленчи: 1. "Американците нищо не ни дадоха" (А защо трябва да дават каквото и да е било?) 2. "Аз стоя по 9 часа в офиса, но шефа не ми дава по 5000 евро заплата като германците" (Ами заплата се дава за свършена работа, не за сдене в офиса) 3. "Европейския съюз иска да ни изпозлва" (За какво? За демонстрация какво означава мързеливи хора ли?)

За съжаление заплата се дава точно са седене на работа или хайде присъствие ., Въобще не се отчита това, че една работа един може да я свърши за 2 часа , ако е с по-висока квалификация, а друг за 5 часа. Работат в една и съща , но се поощряват този, който се е "бъхтил" 5 часа , а не онзи който я върши за 2 часа.

Много важно,да върви на майната си!

Доколкото знам, в Русе са се произвеждали български чорапи по времето на соца. Все си мислех, че това е същото предприятие. А какво е станало с българското предприятие/? Както с всички други, явно От времето на ибиот Костов българските управляващи не мислят, че е тяхна отговормост икономиката и народа на тази стрсна Искат само да крсдат и дс грабят ⁰

Спомням си, че имахме голям завод за автобуси в Ботевград. После се чу, че заводът е закупен, демонтиран и преместен в Турция, където продължава да произвежда автобуси. В България не можело поради ред причини. Автобусите били криви, грозни, червени и т.н. Е, в Турция ги изправиха. То само това да беше.

Автобусите Чавдар малко преди края на соца бяха по модел на Шкода отпреди Втората световна война. Моделът наистина е бил невероятен за времето си и може и днес да работи, но не ми се вярва със същите допотопни машини да може да се произвежда нещо, което да е конкурентно в наши дни? Знаете ли какво означава това? Че примерно с тези машини ще направите автобус на цената на автобус Мерцедес, който ще бъде по-мощен, с климатик и по-икономичен. И кой ще купи твоя модел, остарял с 80 години? За същите пари.

"Турция е запазила търговските си връзки с Русия, което по време на войната вУкрайна й дава несъмнени предимства." Има ли нужда от коментар???

Скъп промишлен ток и второ загуба на пазар.Явно става въпрос за санкциите които ЕС наложи на Русия.После нека политиците ни убеждават,4е нещата не са свързани.

Добре си беше при комунизма - планова икономика, сигурност и всичко е 6, а такова явление като собственик без "място за сантименти" нямаше как да съществува. Кел файда сега, че толку скачахме по площадите като дойдоха седесето.

Абе хубаво беше, ама за месо, олио, захар трябваше да се редиш на опашка и да си късметлия, че да не свърши преди да ти дойде реда. И винаги да си на щрек, къде какво ще пуснат и дали може да намериш някой, да те уреди с цветен телевизор, пералня, бойлер. За плочки за баня, винаги може да отскочиш до Каспичан с влака, да видиш там дали не може да се купи нещо. А в един момент от Москва наредиха да се прави капитализъм и тука настъпи тоталния хаос, в който сега живеем...

При соца никога не е имало дефицит на основни хранителни стоки ! Опашка за захар и олио ? Айде бе ! Имаше опашки за дефицитни стоки - прословутите банани. За коли и апартаменти също. Тия опашки почнаха с Жан Виденовата зима, но това вече беше капитализъм, нали така !

При соца имаше дефицит за всичко, макар и не едновременно. Помня празните рафтове на магазините, или примерно запълнени с 1-2 стоки, които са налични в момента. А каквото го имаше, беше с отвратително качество.

Nike се произнася Найки, а не Найк.

Казват, в Англия англичаните на английски му викат Naik. Тъй пише и в нета. На мен обикновено УК ми е по-близо, затова по английски. А в щатите така или иначе си мелят на американските диалекти и няма какво да им придиря човек. Както искат...

големи станаха заплатите, ще е нужно намаление, максимум 1$ на ден, трябват зомбита

това само показва състоянието и типа на "западните инвеститори". не са никакви инвеститори. тук се работи заради евтина работна ръка. в лошия комунизъм всички заводи бяха български. дори след края на комунизма не се изнесе нищо в Русия - училища, пътища, язовири, централи, ел. преносна мрежа. всички си остана в България. а при добрата демокрация......нищо не се строи за България. всичко е за частен интерес. обясняват ни колко било добре, как пазара сам се регулирал, а когато има проблем всички ревът на държавата че била длъжна да помага. ама тя тая помощ идва от моите данъци. тя не идва от Бойко или Кирчо. тя идва от моите пари. по време на Ковид, по времена високи цени на енергията....все държавата трябва да помага. когато обаче се говори държавта да вземе се почват едни приказки как това не било пазарна икономика, как пазара сам се регулира и как трябвало фирмите да имат пълната свобода да работят. ей ви свобода. гледам по долу един от коментиращите "АйСя" почва да говори за високо технологично производство което ще се случи в Русе. да де, ама тя схемата е същата. нищот от това което се прави тук не остава като технологии или като добавена стойност в Русе и България. то няма значение дали правиш чорапи или самолети. накрая печалбата отива на друго място. накрая излиза по добра оферта и всичко се мести. а и подобни "схеми" с преместване в Турция са стари схеми за "източване" на национални и европейски пари. няколко години се ползват преференции, европейски програми за обновяване на машини. минава срок от 3-4-5 години в които имаш ангажимент да запазиш производството и след това се местиш с нови машини. подобни машини не са като автомобилите и на 2-3 години да се водят "стари". подобни машини работят 20-30-40-50 години

..когато обаче се говори държавта да вземе се почват едни приказки как това не било пазарна икономика, как пазара сам се регулира и как трябвало фирмите да имат пълната свобода да работят. Точно това е много хубаво описано в кнгата на Дмитрий Зикин(Зыкин) "Забранената икономика". В началото бъдещите развити държави въвеждат строга протекционистична политика, за да развият собствена промишленост и след това почват да обясняват на останалите държави колко е хубаво да не произвеждат, а да купуват всичко от тях; това се наричало "свободна търговия" и "пазарна икономика". Ако не им играеш по свирката, следва Майдан.

Да ходят където щат, аз имам зелени чорпки .. хо хо

еми нека да му е гадно на Путин;” страната не е в ЕС и е запазила търговските си връзки с Русия, което по време на войната вУкрайна й дава несъмнени предимства.'’.. Сега русенци ще лапат евроатлантически ценности..

Жалко за работещите в тази фирма, дано си намерят по-добра и по-добре платена работа! А за коментиращи като този тук моля модераторите да обръщат специално внимание и да банват ирелевантни коментари (без значение дали са проамериканска, проруска или прокитайска пропаганда... темата е за икономиката и производството в България, не за путин)! Благодаря за вниманието!

При толкова 3.5 милиона безработни в Турция какви ли заплати ще им предложат? Суровината памука, трикотажните платове се произвеждат в Турция. СЛЕД 30 ГОДИНИ РАЗГРАБВАНЕ ДНЕС БЪЛГАРИЯ НЕ ПРОИЗВЕЖДА СОБСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ! Превърнаха ни "демократите" в ишлемета, ишлемарска република. Какъв растеж, кви 5 лева. Само услуги имаме, и една кретащо земеделие, ама и него ще ликвидират. Не ни се говори от унижение за разрушената мощна индустриална България. Вечен срам за поколенията.

Даже и същите заплати да им дадат, пак ще им е по-добре. Българските работници са некадърни, няма какво да се лъжем. А турците работят...

Така, изведнъж търговските връзки с Русия били важни Нали ЕС бил огромен пазар? Що и в САЩ не продават. Южна Америка? Що търсите Руския паза бе?

Чукча писател, чукча нечитател. В Турция отиват задари суровините, а не че ще продават нещо там. Ама то където Русе, там и Рус-ия.

ами да беше чел бре чукчко малоумна: “страната не е в ЕС и е запазила търговските си връзки с Русия, което по време на войната вУкрайна й дава несъмнени предимства.”

Структурата на българската икономика се променя и от производства с ниска добавена стойност преминаваме към високотехнологични и такива с висока добавена стойност. Чорапи се правят в Азия. Ако не беше въпрос на ниски заплати, тия нямаше да са в Русе, а щяха да си седят в Израел. Като им стане скъпо в Турция, вероятно ще се преместят в Русия

Производителят на нагреватели и климатични системи за автомобилната индустрия Eberspächer ще започне производство в града през 2023 г. В новия завод немската компания ще наеме 500 души.

Гepмaнcĸи дocтaвчиĸ нa aвтoчacти зa лидepи нa пaзapa, ĸaтo Vоlkѕwаgеn и ВМW - "BИTTE Ayтoмoтив Бългapия", oбяви, чe yдвoявa пpoизвoдcтвeния cи ĸaпaцитeт в Pyce. Имeннo тaм щe бъдe изгpaдeн нoв зaвoд нa ĸoмпaниятa, в ĸoйтo щe ce пpoизвeждaт нoви чacти и издeлия. Упpaвитeлят нa "BИTTE Ayтoмoтив" д-p Xpиcтo Xpиcтoв и ĸмeтът нa Pyce Πeнчo Mилĸoв пoдпиcaxa дoгoвop зa пoĸyпĸo-пpoдaжбa нa 2 дĸa имoт, ĸoйтo e чacтнa oбщинcĸa coбcтвeнocт. Toвa e втopoтo paзшиpявaнe нa фиpмaтa cлeд 2019 гoдинa. Ocнoвнитe пpичини зa нyждaтa oт нoвия зaвoд ca виcoĸaтa пpoизвoдитeлнocт, знaчитeлният pъcт в oбopoтa, ĸoйтo e дocтигнaл дo 183 милиoнa eвpo пpeз минaлaтa гoдинa. A ocнoвнитe ĸлиeнти нa фaбpиĸaтa ocтaвaт aвтoмoбилнитe гигaнти Меrсеdеѕ-Веnz, Vоlkѕwаgеn, ВМW и Vоlvо. B нoвия зaвoд щe ce извъpшвa пpoизвoдcтвoтo нa нoви чacти и издeлия, ĸaтo фoĸycът e cъчeтaвaнeтo нa aвтoмaтизaция c eфeĸтивeн чoвeшĸи тpyд. Ha тoзи eтaп нямa дa ce пpeминaвa ĸъм cĸopocтнo нaзнaчeниe нa нoви ĸaдpи, тъй ĸaтo пpиopитeт зa "BИTTE" e ocигypявaнeтo нa дoбpo зaплaщaнe зa нacтoящитe, oбяcнявaт oт pъĸoвoдcтвoтo нa ĸoмпaниятa. Texнитe нaмepeния ca oбopoтът дa дocтигнe 400 милиoнa eвpo, a дoтoгaвa cлyжитeлитe дa бъдaт oĸoлo 1500-1600 дyши.

Ай Ся

Компанията „Булмаркет Груп“ възстановява производството на железопътни вагони в Русе и започва да търси около 200 нови служители за новия завод. Регистрирано е ново дружество „Локомотивен и вагонен завод 1866“ ЕАД с ръководител Пламен Шопов. В началото на май се очаква да започне работа депото за ремонт и поддръжка на локомотиви, а в следващата година вагоните трябва да бъдат готови за използване от „Булмаркет Рейл Карго“.

Доколкото рабираме от теб Русе цъфти и връзва… кирчо ти и си??

Значи от производители на чорапи ще започнат да правят коли и влакове!

Абе, щурчо, заводът на Ебершпехер ще е за сглобяване на авточасти, този на Витте - пак за сглобяване на авточасти. Демек, блъскаш на поточната линия. Пак е ишлеме - какви високотехнологични производства бълнуваш, какви пет лева.

Да се стягат местните бизнесмени и да наемат освободените. За добрия мениджмънт няма лоша държава, дори и най-скапаната става за бизнес.

Текстилния бранш , отдавна е бизнес на ниските заплати. Не случайно този завод е бил в България , не във Чехия, камо ли пък в Австрия. България имаше някакви конкурентни предимства, като: 1. Страна от ЕС 2. Но със сравнително ниски заплати 3. Географски близка до основните пазари 4. Възможност за бърза реакция при малки поръчки 5. Лесен контрол на качеството, на място, щото е близо Но това със заплатите си е временно, освен ако не си докараш нископлатени работници да бачкат на място - както десетки хиляди китайци работещи в китайски фирми около Милано. Спецялно на внианието на виещите и плюещи руПлояди Дори да има връзка с путлерастия, това е единичен случай. На практика България почти нищо не изнася за московия и така е от много години. Основният ни пазар е ЕС. Виж, ако спрем да изнасяме за ЕС, тогава със сигурност ще има масова безработица Анадъмо, чукундури?

Първо научи как се пише правилно "анадъмо".

Зсщото не разбираш това, което израелците ти казвст в прав текст

...имаше голяма чорапена фабрика, казваше се Фазан. С кого е търгувала през соца, откога е съществувала, въпрос, но 71 г. бяха модерни цветните хавлиени чорапи и не се правеха в Русе.

ще си ходим с чорапи с дупки

Да вървят в на майка си у путката ,поредните робовладелци хората да им работят за жълти стотинки.

ПП и ДБ нещо мълчат неловко за тази новина. И за завода за 'електрокари' в Ловеч мълчат.

аве Путин на ПП или на ДБ беше член ,че не помня? Нека ви го набиват РР и ББ отзад като сте толкова прости.

Ами айде на санкциите! Давайте още и още санкции! Днеска има, утре нЕма, остана ли още нЕкой да се изнася? Те на туй му викат с гол г да тепаш таралежи.....

добре дошли в София Цените на имотите тръгват нагоре

По-точно добре дошли в чужбина... ей така 3 милиона се изнесоха

Както е тръгнало скоро няма кой да плаща и данъци в тая европейска страна,ще се издържа от глоби за дишане на въздуха......

е въпрос на време. Евтината китайска стока не е за подценяване. Това с икономическите връзки е просто предтекст. Това е било ясно поне преди три години.

Ако не бяхме подритнали руския пзар нямаше да се стигне до 500 безработни....

ма цели 500. Ми незнам какво ще правим държавата фалира ще искаме заем от МВФ, край потъваме............. ужас ти казвам.

По 1000 лв да са получавали, това 500 000 лв на месец в икономиката на Русе. Малко ли ти се виждат?

сега хамериканците да дойдат да отворят фабрика, че заради тях потъваме.

еми хвани направи ти ве. Що все чакате някой да дойде и да ви оправи? Айде напъни го това мозъче плоско.

ви промяна.

толкова си тъп ,че даже няма да обяснявам

Изританите работници от фабриката сигурно са много доволни, че нашите олигофрени наложиха санкции. Може да не могат да дадат хляб в ръцете на децата си, но пък сме горди европейци. Какво по-хубаво, нали ? Съжалявам за стотиците семейства. Някои тях мисли ли ги ? Кирчо ? Кокорчо ? ББ ?

Фирми идват и си отиват, просто бизнес, такъв тип производители винаги бягат към по-евтина работна ръка, за да са конкурентно способни. В един момент ще им стане скъпо в Турция и ще отидат в Египет. Нищо ново под слънцето.

В случая ние май сами създадохме конкурентно предимство на съседите, или не ? Нали сме барабар Петко с мъжете, а гащите ни посрани.

Ако Русия им е била основния пазар, щеше фабриката да е там отпреди 20 години, а не в Русе.

Тъп си на куче, няма смисъл с теб. Взимай асансьора до 9тия и се мятай. Само плати преди това на някой да почисти след теб после.

Това е един от многото отрицателни резултати за България, следствие от санкциите на ЕС. Потъваме, като влачим и ЕС към дъното, но те имат спасителни жилетки, а ние ровим дъното. Демографска криза, икономическа криза, политическа криза, финансва криза, остава само територия, която САЩ мечтаят да заселят с военни бази като в Косово.

Нищо. Като падне Путин ще има много евтини ресурси и рускинчета.

Ще падне, когато паднат на коча висулките.

Нека сега всички тези дето гласуваха за санкциите на Русия да вземата да компенсират работниците . Само Възраждане когато се гласуваха питаха кой ще поеме отговорноста за загубите от тези санкции .Ето ги загубите Няма по-престъпно нещо от неоколониалната адмиснтация на нашата държава окупирана от САЩ

Надупен русоробе, марш от БЪЛГАРИЯ

Възраждане са точно истински Българи защото ако не бяха приети тези санкции този завод още щеше да работи и 500 човек щяха да имат хляб . Всъщост ти си гнусен американски престъпник .

goose

Костадинов и Янев с тлъсти сметки в евро. Маргарита Генчева е декларирала 31 092 евро във влогове. Съпругът ѝ Даниел Генчев пък разполага с 18 685 евро в кеш, сочи декларацията на депутатът от “Възраждане”. Цвета Рангелова също е фен на еврото, когато става въпрос за личните ѝ финанси. Тя декларира 44 042 евро в кеш. НАП харесва това… Един от най-разговорливите членове на “Възраждане” Цончо Ганев също предпочита еврото. Той е изтеглил лизинг за автомобил на стойност 12 374 евро. Декларира и депозит за 41 601 евро на името на съпругата си Александра Ганева. Иво Русчев също предпочита евро и… биткойни. Той има налични 69 000 евро в кеш, изтеглил е и 220 000 евро ипотека. Жена му държи част от спестяванията си на стойност 490 000 лева в биткойни. Тя има и влог с 97 000 евро. Продължавайте да вярвате, че това са хора, които бранят българския лев и България. Те в това време ще продължават да събират личните си средства в евро. Само не става ясно защо са избрали еврото пред рублата, но явно няма скоро да получим отговор на този въпрос.

Да вземе да ни анексира Турция, че са живнем.

Нещастници, защо ми махнахте коментара? Защото казах, че тия дето подписаха да участваме в санкциите срещу Русия са шибаняци или защото написах истината, че в Турция израелската компания е много по насметка да произвежда? Кое по-точно не ви хареса вашта мадър педалистическа?

Върви и ти в турция заедно със завода е фес руслямски

В Русе се произвеждаха маркови чорапи за "Найк", с русенски чорапи ритаха футболистите на "Манчестър Юнайтед" и много други футболни грандове. ======== Спонсора на Манчестър Ю е Адидас, а не Найк. Големи глупости са изпляскани в тази новина ...

глупости, но е факт, че 500 човека остават на улицата.

България за жалост закъсва с всяка изминала секунда......

Важното е на Путин да му е кофти!

На мене ми е много кофти, че няква фабрика за чорапи се била махнала от умрялото село русе ...

Глупав повече ти ходи от "Тъжен", тъжни са всички около теб, че си толкова прост. Не е лесно за околните, питай ги.