Два наратива за руската икономика. Кой е по-близо до истината?

Един от показателите е движението на рублата - от началото на 2023 г. курсът й постоянно спада спрямо долара

Обратно в новината

Коментари - Два наратива за руската икономика. Кой е по-близо до истината? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Русия почти няма външен дълг, за разлика от ЕС и САЩ, а и почти вече не търгува в доста от случайте. Накратко всичко което им трябва може да бъде купено срещу рубли или направо бартер от други страни и практически просто няма какво да ги фалира. Напишете нещо за спада в икономиката на Германия, фалита на банки отвъд океана, в Швейцария, разни други тихи процеси дето текат в Европа и Западналите страни, дето не ги коментирате защото е забранено, вие на Русия се точите, ама май докато се точите точно ЕС ще го отнесе.

а и почти вече не търгува ДОЛАРИ в доста от случайте. Корекция.

Значи, според теб, малка и бедна русия ще надвие колосите ЕС и САЩ в икономическата борба? Еее, гаси вица, брато!!!

В икономическата борба Русия ще си е в топ 10 на икономиките на планетата, местата ще се менят, номер едно сега са САЩ, скоро Китай, други размествания ще има и това е нормално. Относно това кой ще фалира пръв, това няма да е Русия, този път, а много преди това ДЪЛГОВИТЕ колоси САЩ и ЕС ще гризнат дръвцето, после почват нещата наново.

Колко територии (не пиша "държави" по обясними причини) от ЕС могат се похвалят с инфлация 7 %. В повечето от тях инфлацията е двуцифрена.

Тази мазна статийка цели да плюе в кладенеца на Русия, подмушвайки полуверни факти и съмнителни внушения. По-интересно би било да ни обясни авторо за рецесията в Германия, която от рикошет ще дойде и при нас, защото сме подизпълнител на ниско ниво в автомобилната и машиностроителната им промишленост.

Изкуфелия дедо Байдън нали беше казал че един долар 200 рубли ама засега сценария се разминава с реалноста. Виж производството на снаряди, ракетки и дрончета върви успешно и укропите гинат със хиляди, здрава месомелачка! Чекаме да видим как Джермани и ЕУ че се справят със ситуацията, еле па ако зимъска задуха северняка.

Няма нужда от ГАДАЕНЕ. Четете ИЗПЪЛНЕНИЕТО на Бюджета! Facebook Youtube Бюджетът на Русия отново с ИЗЛИШЪК "Руският бюджет приключи август на излишък след като правителството ограничи разходите, а скокът на приходите извън постъпленията от продажби на суров петрол компенсираха спада на приноса на енергийните суровини. Августовският излишък е в размер на почти 456 млрд. рубли (4.7 млрд. щ. долара), по сметки на икономисти на агенция “Блумбърг”, направени въз основа на данните, публикувани от руското министерство на финансите на 8 септември. В телевизионна изява само час преди появата им руският премиер Михаил Мишустин каза, че последният реализиран излишък е 230 млрд. рубли. Руският бюджет е под сериозен натиск заради активното източване на финансови средства за войната в Украйна. Все пак, августовската фискална наличност е помогнала за свиването на недостига от първите осем месеца на 2023-а до 2.4 трлн. рубли или 1.5% от БВП, показват официалните данни"

Руската икономика се е увеличила толкова много , че имигранти от цял свят се стичат в Масква. Те с радост с вземат по един калашник и бегом на фронта да се бият за мегаломанските идеи на император ЖужаКъсий - търсения от международния съд терорист

Ама блумбърг днес излезе с точно обратния наратив или каквото и да е. На кой да вярваме сега.

Наративите от миналата година бяха: "Руската икономика ще се срине до месеци в резултат на наложените от Запада санкции. Предстои огромна безработица и дефицит на основни продукти, прогнозира икономистът и професор по финанси Максим Миронов. " "Санкциите парализират руската икономика" эпроф. Джефри Зоненфелд, президент на на Yale Chief Executive Leadership Institute А днес въпросните наративи са добре ли е ... или е още по-добре руската икономика;)

Опа, пак се загрижихме за Русия, как щяла да фалира утре или вдруги ден. Това го слушаме повече от 100 години. Свенлоо в София беше посредствен студент, в чужбина отиде с препоръки, но много не ти помогна с тези празни прикаски и лъготиния тип ала-бала.

Да ти имам наратива или каквото си се опитал да препишеш. Приходите от петрол са се увеличили. Износът за Европа е спаднал, но за сметка на това се е увеличил в посока Индия, Китай, Япония и щатите. Индия стана основен доставчик за Европа. От къде се взе този петрол бе светльо. Не забравяй че опек плюс продължават да намаляват доставките... Мога да ти напиша още ФАКТИ, но няма смисъл.

базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брьогел" базирания в Лондон "Сирийски център за наблюдение на човешките права" базирания във Вашингтон "Институтът за изследване на войната" А измислете нещо ново де

Е, ти таваришЧ си имаш ТАСС и друго ти не требе, кво се косиш?

Рублата спадала спрямо долара дрън дрън та пляс Американците толкова много пари напечатиха , че цялото злато на света няма да им стигне да има и минимално покритие. Дори Българският лев има по голямо покритие. Краят на хегемонията на западът идва искат или не това са факти.

Ние пак сме от страна на булката.

Двата какво..............драскачите и всички други тъпи особи, много обичат да употребяват клишета, за да изпъкнат с интелект, като цирей на задник.......

Тъй като санкциите само правят Русия по-силна, според мен Путин трябва да бъде съден като агент на Сорос, че не самоизолира Русия по-рано, за да я направи още по силна. Да, речем 2005 или там някъде. Това, че му е било мъчно за френските и немските работнци не е оправдание да продължи да прави бизнес със Запада, вместо да ги затрие тия джендъри. Нали така, рабята? :))))

Абе пигмея-фюрер си е фетиш на редакторите :) По минимум 5-6 статии на ден за пРоссия и при не две снимки от ТАСС на джуджака

Какво правят руснаците в азиатската си кочина не ме интересува. Само да не посягат с крадливите си ръчички към Европа.

Основния лихвен процент 12, ама инфлацията 7-8%... Доооооообре, поне се научете да лъжете бе ушанки!

US National Debt has has crossed above $33 trillion for the first time, just 3 months after hitting the $32 trillion mark. Over the past five years, the national debt has increased by 54%, moving from $21.5 trillion up to $33 trillion.

Някога, съветските медии лъжеха по подобен начин. Капитализмът загниеаше, имоериализмът се разпадаше. Даже имаше един виц. Че капитализма бил като мушмулата, колкото повече гние, толкова по сладък става. Преминава Ето на икономиката на военни релсу значи нещо просто. Разработваш едни ужасно скъпи неща. После ги произвеждаш скъпо и прескъпо, а накрая губхвърляш на вятъра. Това, което не го използваш трябва да го поддържам. Което е ужасно скъпи и изисква ресурс. Така, икономиката произвежда огромно количество никому ненужни неща, а държавата ги купува скъпо и прескъпо. Няма как една икономика да издържи дълго време така. Ще рухне. Ще фалира. Както на времето фалира СССР. Въпреки всички бодряшки приказки. Те, икономическото закони не се влияяат от идеолигически мантри. Що се отнася до статистиката, на Руската статистика не може да се вярва. Тя е стъкмистика, и понеже никой не може да я провери обективно, не бива да й се вярва. Но самия факт че рибката пада и има огранипения за продажба на валута са показатели. Пари нема, действайте. Русия ще бъде поставена на колене. Нейния БВП е 50 пъти по нисък от този на протувницуте й. За структурата на узноса да не говорим. Суровини и енергоизточници. Така, Руската икономика е обречена. И колкото по късно фалира, толкова щерутв ще бъдат по големи. И, което е най страшното. Никой няма да им помогне. Никой.

за едно не си прав... ще има не точно помощ, ами "помощ"... няма да ги оставим да умрат от глад - каквото те биха напрвили и са правили - но ще си платят... по един или друг начин..

Точно това си мислеха господарите ти като налагаха санкции. Да ама не. Не работят така нещата. И причината е, че оръжията нанРусия се използват. Използват се и тия от запада. Ама едните свършват, а новите им са в порядъци по-скъпи от руските, докато Русия печели добре от износ на орактика на всичко. Дори може да си позволи да опрощава дълга на Африка.

Икономиката на Русия я чака ОГРОМЕН колапс, сега точита малък спад само защото прави танкове, патрони, да бъдат унищожени в Украйна. Ами милиона убити / ранени, които генерират разходи ? Сравни го това с фирма на запад, която направи примерно камион за 1 млн. долара и изкара идващите 10 год. още 1 млн. докато разнася товари, с един танк, който струва 1 млн. лв и не само няма приходи от него, ами има и загуби от убите 3 ма вътре в него.. ПРЕЗ НОСА ИМ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ тов БВП който правят сега !! И за друго си прав, никой,никой няма да им помогне този път. Яко мизерия ги чака ... яко ... Да мрат от глад няма да стигнат,но, да нямат здравеопазване,образование, компютри, лекарства, да гледат как живее другия свят е те без удобства и така 20-50 години ... Ако бях Руснак, щях да се спасявам максимално бързо оттам (ако мога, щото могилизираните не могат)

С годишна лихва 12% с тенденция нагоре...перспективата е 1917 генерация 2

Друг наратив. 16% от ипотечните кредити в юк не се обслужват. И броят расте. Знаеш ли какво следва. Лично аз знам, но се надявам да не се стига до там.

С 6% лихва , шаманите чакат американската икономика да рухне..... Сега лихвата в Русия е 13%, това на берекет ли е??????

терорист на Света. Търсен е от международния криминален съд за отвличане на хиляди деца. Путин е и най-лакомият терорист. Открадна 1/3. от територията наГрузия- Абхазия и Осетия. Открадна 25% от територията на Молдова -Приднестровие и установи там 25000 души руски фашистки войски. путинската фашистка армия продължава окупационната война в независима Украйна. От лакомия Жужакът се задавя.

След турне на Болшой театър в ЕС се преименува на Малък театър Черноморския флот на Русия се базира в Азовско море

Хващам се за едно от последните изречения : "добивът и продажбата на природни ресурси и най-вече на газ и петрол са основното оръжие на руската икономика и политика, намаляването им вещае реализацията в края на краищата на един от двата наратива" и добавям че средната цена на руския петрол през август е била около 75 $. При повишен курс на USD/RUB това означава и повишени приходи за бюджета ... Прогнозата за който е да не е на дефицит за края на годината, ана профицит :) Те така стоят нещата .

Дрме ми на уя за руската икономика!

Как е "наратив" на български ?

Алабала :).

_stankow

Лафене, раздувка, чешене на език

Русия вече почти не работи с долари. Какво значение има курса долар-рубла. Освен това да фалира една държава, означава да фалира по външния си дълг. САЩ по много критерии са фалирала държава, но ги държи това, че имат васални правителства по света, които погазват интересите на гражданите си в името на американския интерес. Пример - нашите самолети.

Ха ха ха! Да не мислиш, че някой плаща петрола и газа в рубли?

Не си прав Индия плаща в рупии Китаи в юани. Ся друг е въпроса какво прави Русия с тях :) :). Костя не приемал русойй Нинова юани.

Те и зърнарите все с фалирали трактори и самолети...Андроид фалира,идва Вова

Абе не знам, ама скоро загниващия запад за четвърти път ще спасява засранците от отвъд Урал да не изпукат от глад ...

Навремето лъжеха колко е голяма икономиката на СССР, Като ги фалираха през 1989 г. се оказа, че не са 50 % от американската, ами само 25 %.

виждаме че бензиностанцията с ракети всичко е щастливо и розово.. ще емигрирам там

Проблемът на руснаците като личности е, че са откъснати от реалността на съвремието. Просто са много зле, който ди има вземане даване с тях е наясно.

Мисля, че след като руснаците се справят добре въпреки санкциите, то няма повод зо плач - руски, камо ли български- Дерзайте, пичовИ!

Братска Русия ни наложи репарации след войната а после в училище нямаше и дума за това. Сега старото поколение милее за Русия и комунизма като прасето което се радва че му носи храна същия този който на есен ще го заколи

Репарациите ти ги наложиха Великобритания и САЩ. Нещо повече, искаха да дадем на Гърция земите до билото на Средна гора и на Югославия земите до Струма и Искър. Сталин не се съгласи! А репарациите са заради зверствата, които нашите окупационни корпуси са извършвали в Гърция и Македония. Гърция е показала хиляди случаи, когато наши войници са рязали ушите на гъркини, за да им вземат обиците.

Как си личи че не си българин - тия лъжи хващат само из сърбия и гърция. Тук не минават.

В Русия пращи от германски стоки, Порше, Бош, АЕГ и каквото ти дойде на ум. Номера е ясен, както запада снабдява Украйна примерно с българско оръжие чрез американците, има държави който пък снабдяват Русия. Санкциите отстъпват на бизнеса, немски фирми се кълнат че ги спазват, а подмолно изнасят в други страни, а бе на всяка работа се намира колая. Да свършва по-скоро разправията м/у Русия и Украйна, че много стана.

С комуникационни чипове в самите уреди, като засече, че са на чужда територия да прави уреда тухла четворка и готово! Ако решат от ЕС и Америка да го направят за всичките им нови стоки, ще ги върнат в каменната ера. Ще настане такъв рев, че няма и да помислят повече за война. Да не говорим, че това ще срине и националната им сигурност най-вероятно...

Друг е въпросът, че ако китайците решат да направят същото, ще разплачат майката на цял свят! :) Но китайците са умни и си знаят интересите все пак ;)

В Русия ако не си в репресивния апарат - полиция, армия и държавна администрация си жив умрял.

Каквото излезе от Кремъл е лъжа, винаги е било така, дори и когато бяха монархия (изостанала).

А каквото излезе от Белия дом е искрено и лично!

Вони на DW. Сигурно са го преписали от тях.

Щом не е ТАСС значи не е вярно.

Ако някой пише нещо лошо за Руспия, то не е вярно. Руспия е рай. Хайде сега всички русоробски мърши марш в рая! Да не ви виждаме повече.

Важното е,че нашите политици са Украинци. Небългари и подлоги.

Важното е, че Руспия отслабва с всеки изминат ден. Да живеят краварите, долу Руспия.

За да се реши русия на тази агресия, значи че наличните в страната находища на нефт и газ са изчерпани...

А бе, каква е тази дума? Ще ги наратовосам аз! Та треткят наратив: нали много се хвалите с огромния БВП на САЩ и на ЕС. Какво става с руския? Доколкото разбрах, по БВП вече е изпреварила Великобритания и Франция, а по БВП ППС дори и Германия.

Не били компютри ами били компоти. И не били изнесени а внесени

До колкото разбирам. Не си разбрал.

Проблема е че Русия може да продава и изнася само война и конфликти и да изнудва … нито производство има нито високи технологии , има ресурси от които единия основен нефта тръгва надолу заради грийн промените , в новите сектори икономически Русия не участва на практика ,не случайно даже Саудитска Арабия се диверсифицира към туризъм , спорт и т.н Русия обаче се специализира в войни и се оформя като лагер където е добре само за надзирателите …тя ще изнася нестабилност и представлява пречка за развитието на европейската икономика … вместо да се обедини с Европа тя избра пътя на саморазруха и васалство на Китай и Индия …след 10- 20 години ще бъде оценена поредната историческа грешка и заклеймени виновните … по стара руска традиция

Откровени малоумия. Написани докато руски реактор произвежда най-евтиния ток в ЕС.

Атомната енергия не е нов сектор … за съжаление и там има проблем с сигурността основно чернобилко и това не може да изнесе Русия освен в някои специални държави

Стига плещи простотии, бе. Аман от салатите ви от думи без мисъл и смисъл, а и без факти.

Руспия загива по план.

Русоробските мърши да бягат в Руспия и да не се връщат повече.

Достойнство срещу труден живот. Другият избор - нашия - навеждаш се на САЩ, плащаш рекета редовно и викаш "йес сър". Да - имаме фейсбук Инстаграм и гей паради !

Да клекнеш пред Китай е по достойно бухахахаххаха

SirBob

Космически сонди, хиперзвуково оръжие... Това не са високи технологии, нали? Разбрах - високите технологии според джендърската мисъл са пералните и миксерите.

iPhone 15 - същия като 14 ама в нов цвят :). Това е технологичния лидер.

SirBob

Баш :)

Ами Русия. От крепостничеството отиде директно в комунизъма. От там се опита. Да нагази в капитализъма. Но нещо не се получи.

Живуркай си с пенсийката докато устискаш и остави голямата политика.

Ние българите сме с Русия. Близка страна, братски народ, освободител на българите

Не бяха ли окупатори, така ги пишеше по учебниците, изведнъж освободители били, не окупатори! :))))

Пишете си, пишете. Ама дори МВФ каза, че руската икономика е на плюс. А вие си лайте. За кучето и кервана, нали я знаете приказката.

И тази на Хитлер е била на плюс - с военните поръчки. А после Путин не бил фюрер?!

Другото което не споменава списвача е официалният стоков оборот между Япония и Русия. Между щатите и Русия.... Лъжливо твърдение, че нямало чужди журналисти, лесно може да се провери. За цените на които продава на Индия също има статии, и не са толкова ниски. Много от компаниите се връщат, или искат да се върнат.... Ама нали сме от грешната страна на барикадата, ще слушате какво ви казва министерството на истината.

Чудесно! Защо тогава реват срещу санкциите?

Като начало са незаконни. Сега сигурно ще се опиташ да напишеш, че операцията е незаконна, но преди да се изложиш прочети някоя друга статия. НЯМА официален документ от оон да пише нещо такова на него. Може да намериш всякакви гимнастики като не провокирана, завоевателна, геноцид.... Хайде дерзай.

Не би оцеляла след такава икономическа блокада. На това разчитаха европедалите и лудия дядка. Не им се получи.

Всъщност очакваха да е блокада. Оказа се че се самоизолираха самите те от евтини ресурси. Хищниците надушиха слабост и теглиха ножа на Европа и почнаха да показват вратата на САщ.

Малко ме поболява отзад след снощния полов акт.

За българска икономика не се пише. Няма промени. Все сме на последно място в ЕС.

Каква икономика? Кажи ми за сектор, в който има бъдеще?

Проституция и алкохолен туризъм ?

За проституцията не съм съгласен. Те са вече на евровитрините.

Ти не си българин. Марш в Руспия, гнусно леке.

Магучая се оказа немаучая. Слагам си +

И пишки си слагаш отзад, тях ще ги пишеш ли ?

Магучая се оказа не. Слагам си +

Как да инвестираме рупките - договорихме се да минем на "конвертируема" валута. Копейките тежат, но и в Русия са слаби. Някой да има нужда от рупии? Лавров вече заяви, че има милиарди за продадения петрол на половин цена, но и той се чудел къде да ги обменя. Абе, важното е, че ще победим... в пропагандата. Имам си и паничка.

Мда вече е ясно, че нищо смислено няма да чуем от вас. След безсмислената статия, бесмислени тролски коментари..:

Само троловете говорят смислени неща - как е търговията със Северна Корея. На бартер ли е или в цветни камъчета? Ех, паникьорче - в Мианмар си бил, но никаква работа за две джапанки не си свършил в пропагандната война. Ще ти спрат от излишъка!

А си и неадекватен…миже ли така от рано сутрин, бе отрепки?

Българската икономика процъфтява някъде около място 100 в световната класация. Малко след икономиката на държавата Габон. Но следващата година можем да ги надминем