Димитър Радев: Единственият добър възможен изход от валутния борд е Еврозоната

Наред с модернизирането на икономиката идва и вдигането на доходите до средноевропейските, заяви управителят на БНБ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо Унгария и Чехия не искат и да чуят? До кога ще ни натрапват решения, които служат само на нечии интереси?

Искат да ни вкарат в сценария на Гърция и окончателно да ни поробат.

Изход е да се увеличат данъците на паразитните чужди банки, както Направи Орбан в Унгария

България е в много по- изгодна позиция сега, когато е във валутен борд, отколкото ако приеме еврото. Имаме все пак някаква самостоятелна монетарна политика и в същото време сме застраховани от банковите сътресения от 1994-95 година. И най- важното- в отделение "Емисионно" на БНБ има активи за около 65 милиарда лева, които са добре обезпечени и са си НАШИ. Влезем ли в еврозоната, губим всякаква самостоятелност в монетарната политика, губим тези 65 милиарда лева /те стават собственост на ЕЦБ- за това е голямото натискане от страна на еврозоната, защото 65 милиарда са си 65 милиарда/, които ще отидат за обезпечение на количествените улеснения, т.е. изкуственото поддържане на стандарта на живот на фалиралите Гърция, Италия, Испания, Франция, Португалия, които пък ще продължават да ни се смеят какви бедняци сме, или пък ще отидат за финансиране на Украйна. Изобщо, на кой идиот му минава през акъла от държава с 23% задлъжнялост да се обединим във финансов съюз с държави със средна задлъжнялост от над 90%. Вие лично ще го направите ли като физически лица, ще си обедините ли финансите с ваши комшии, които са с голяма задлъжнялост? Не гледайте всички тези мазни финансови пехливани, които ни поучават от трибуната- техните бизнеси са пряко зависими от лесното финансиране, което еврозоната може да им осигури. Осигуряване, което означава задлъжняване за българската държава, т.е. за всеки един от нас. И не на последно място- ние сме вързани към марката, а не към продъненото евро. Ако някой ден на германците им писне да влачат целия ЕС на гърба си, излязат от еврозоната и си възстановят марката, ние за 24ч ще забогатеем на фона на посочените по- горе страни. Което е и лелеената от българина мечта да стане по- богат от гърка.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

А могат ли да гарантират или някой от тез сладкодумници да гарантира, че вече непосилните за народа цени няма да се вдигнат двойно, а може би и тройно и няма да започнем да изплащаме кредитите на други страни с доста по-големи дългове от нашия??????

Валутния борд е най добрата формула да държиш стабилна една валута на една нестабилна икономика. Можеш да ползваш 90% от предимствата на резервната валута, но и имаш защита от 50% от подводните камъни. Хубаво е да имаш възможност да смениш резервната си валута ако нещата тръгнат рязко надолу или просто да пуснеш каишката. А като си вързан една единствена валута ти остава "като няма пари е еврото са пари"

В Гърция допуснаха ляво правителство, което не краде, и в срок 2 години! се отърваха от фондове. Знаеха, както са затънали до шия, народа ще олевее окончателно. След това ги изпъдиха, оплюха и продължиха да крадат, Министър председаля ще прави предсрочни избори, че го грозят разследвания за корупция, Тиквата и Простото бледнеят.

Защо не обясните на Англичаните колко е хубаво да си в еврепейския съюз и в еврозоната? Справка Борис Донсън.

много ТЪП, затова!!!! Защото англичаните са икономически колос, не са във валутен борд и не са имали кеадлив комунизъм!!! Това е отговора за всички идиоти като тебе!!!!

избора днес е : храна или отопление. По техни си статистики. Иначе е колос. Както каза министър председателя им, богатите трябва да са богати, защото парите текат отгоре надолу. Е, колкото пуснат кранчето

По традиция мястото на такива спорове е Фейсбука и задължително позоваване на прогнозата на някоя астроложка! :-)

Рязко се е вдигнало IQто на коментиращите във форума на този сайт! Наистина, от БНБ тук ли са пренесли споровете си за еврото, да го бъде или да не го бъде у наше село. На мен лично ми е все тая

Еврозона и Валутен борд са две съвместими неща!

Няма такъв филм

Слушайте професионалиста, който дълги години работи в Световната банка. Другото е като във футбола - 7млн. народ, толкова разбирачи и треньори. Затова сме на това дередже. Никога няма да се оправим, защото разчитаме и слушаме разни самодейци!!!!

Офф, я се хвърли от някой мост. Точно заради експерти и специалисти сме в това мизерно положение.

Я колко страни има в ЕС без да са в еврозоната! ЕС е без перспектива за развитие - без ресурси , западаща икономика, продажна политка в полза на чужди сили, висока задлъжнялост на много държави - Гърция, Испание, Франция,! Това е безнадежден "пачуърк"!

Единственият добър възможен изход е изходът от ЕС

И с колко още ще заборчеем? След като приеме част от дълга на Гърция, Италия и Испания.

Какво евро, ние се чудим как по-бързо да излезем от този общак ЕС

Поредния грябеж. Робство с нашенски ибрикчии.

После и този ще мрънка срещу Народния съд

Влезем ли в Еврозоната ставаме съдлъжници с по големи измамници и от нашите. Та те така.

Ама Израждане и кукловодите им не искат изход от Борда, бе драги! Те искат борда да си седи и да го бутнат в подходящия момент!!! Знае се че има хора които са взели стотици милиони кредите и в договорите им пише връщане "по курс за деня" не "при курс 1,95583"!!! Демек вземаш 195 583 000 лв които днес са 100 000 000 Евро, но като бутнат борда и лева се деноминира поне 100 пъти - връщаш 100 000 евро!!! А има толкова прост народ, който не може да възприеме, че в Еврозоната, няма как да се събуди един ден и малко спестявания които има и скойто може да изкара поне 5-6 месеца без доходи, изведнъж да стигат за две кофички кисело мляко!!! Не можете да възприемете, че при идване на власт на една кукла като купейкин, който ви лъже, че Лева е стабилна валута (ама не казва на база на какво) пак ще ви занулят като при Виденов и пак едни наши хора ще източат полувината банки чрез едно "невинно" изречение в договорите!!!

СПАМ!!!

Ти си СПАМ, другарю!

Ти НЕ може да си ми другар,защото аз НЕ лижа чужди задници !!!!!!!!!

Ама аз и не искам да съм ти другар, руска подлого! Другарю е подигравателно обръщение, към пропити с комунистически глупости кратуни, дето се кланят на руски интереси! Аз не лижа чужди задници, а ти не само лижеш, но си и даваш задника да те шиибат ватенките!!!

Абе,тъпак,НЕ всеки,който не е лиже гъза на американците и еврогейовете е "руска подлога" ...!!!!! Анадънмо ??? Шибат я майка ти на Околовръстното,дженди !!!!!

Еврозоната е за да не ни усетят че в Б-я се печатат нон-стоп левове без никакво покритие

Супер! значи няма да излизаме от валутния борд. Просто ще трябва, обаче, да се предоговори курса на 0.60 лв за евро.

САКЪН !!! Чифутите ще обявят война на България.....

Който го е страх от война, не заслужава свобода.

По-скоро е към 3 лв за евро. Нищо, някое служебно правителство ще го отнесе ако въобще стигнем до приемане на еврото. Ама то там си се натрупва и в един момент вече няма да може да се крие. От ЕЦБто ще ни натиснат и ще си кажем колко е разликата между обявен и реален валутен курс

СПАМ!!!

Защо? Дълговете ни са с 30% от тези на държавите в еврозоната. Значи и курса им трябва да е 30% от сегашния. Т.е. 0.60 лв за евро. Това са икономики, които са напомпани изкуствено, на кредит. Ако и ние бяхме нарушавали критериите за дълг и ние щяхме да имаме такъв дълг и такова ниво 1200 евро МРЗ. Но не го направихме, щот сме точни пичове.. за разлика от нашите "партньори", които не ги спазват.

ПРИТЕЖАВАНЕТО НА СОБСТВЕНА ВАЛУТА Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ !!!!!

Тая шушумига вместо глупости да каже нещо за картела на чуждите банки у нас които изцеждат финансово населението и страната

Защо не предложиш на САЩ да въведат еврото като е толкова хубаво? Само Българските политици могат да обясняват как загубата на една свобода и привилегия като това да имаш собствена парична единица било нещо прекрасно.

Що? Бордът пак ли е под натиск? По принцип от БНБ нямат навика да ходят по медиите ако не е да гасят някакви пожари

И на тоя боклук като на останали измамници за които и а по една новина са преведени 1 милион лева по сметката за да ви измамят с милиарди кредити в евро неизплащани външни дългове към МВФ....убий фашист,спаси България, службите да действат...

а защо требва да излизаме от валутния борд?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

По принцип не трябва! Ама ако дойдат едни другари дето им е изгодно да го бутнат, ще останеш с пръст в уста! Ако можеш да гарантираш, че няма кой да събори борда - ОК! Ама фалита на ЦКБ и атаката срещу ПИБ показаха друго!! А Еврозоната ти гарантира, че няма кой да бутне борда и 1 евро да стане 200лв! Защото в Еврозоната борд НЯМААААА и 1 евро си е 1 евро !!!!!

СПАМ!!!

си имат мъдрости за такава пропаганда.. Прекален светец - па била и еврозана, и богу не е драг.. Много хубаво не е на хубаво и т.н.

Този за какъв пост кандидатства, портиер на европейската централна банка във Франкфурт ли?!

тоз ка пут знае ли колко държави по света да вързани към долара или друга валута? над 10 са!!! къф е проблема да сме така завинаги или да се вържем за юана?? банките натискат, защото ще им падне изискването за кап адекватност сиреч ще освободят пари като печалба, второ, ЕЗ им гарантира, че каквото й да правят, няма да фалират! е кой собственик на бизнес не иска такъв бизнес??? защитен от фалит, каквито и глупости да правят!

Куп опашати лъжи е изрекла тази марионетка на банкерите. Пречел му бил валутният борд на макроикономиката?! Е как точно га прави това, бе?! Стига сте ни обяснявали предимствата. За да можем да направим информиран избор трябва да кажете честно и недостатъците и рисковете. Като начало например да ни обясните, защо от бившите соц.страни, еврото е прието само и единствено в остатъците от разпаднали се държави? Нито една бивша соц.страна, която е била независима приде падането на социализма не го е приела. Защо? Защо не пуснете докладите на централните банки на страните, които не желаят или отлагат влизането в еврозоната? Само ни заливате с тъпата си пропаганда! Бедността се дължала на това, че не сме били в еврозоната!? Ти да видиш! А защо тогава сме най-бедни от всички 8 страни от ЕС, които са извън нея? На тяхната макроикономика не им ли пречи?! Баси уйдурмите!

150000000000000000000000000000000++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

И някой може ли даде смислен отговор защо при положение, че валутния борд гарантира курса на лева към еврото трябва да го премахнем и да приемем еврото? Валутният борд ако искаме утре можем да го вържем към долара, или кой знае, някой ден може да се наложи към китайския юан, а еврото като го приемем връщане назад няма. Показателите на европейската иконимика в момента не са цветущи и перспективите за еврото не изглеждат добре за в бъдеще. За конкретната опасност от спекулативни цени при приемането на еврото да не говорим. Щом ние може да почакаме за Шенген, значи и ЕС може да почака за еврото. Това трябва да е официалната ни позиция, така е най-разумно.

Валутния борд е доста праволинеен механизъм, подходящ за млади пазарни икономики с ниска фискална и финансова култура, каквито бяхме 90те и си изпатихме за неграмотни политически решения които ни хвърлиха в хиперинфлация. Днес уж сме си понаучили някои уроци и уж знаем малко повече какво правим и уж няма да направим същите грешки ... Дано е така! Няма реално значение в случая към каква валута е привързан, ефекта е горе-долу еднакъв. Реално Еврозоната ни дава повече фискална и финансова свобода от действащия валутен борд, с която можем да гоним вътрешните си политики.

СПАМ!!!

Управителният съвет на БНБ вече във форума на дир.бг ли спори и заседава? Лошо…

Бе кво гракнахте сички в хор за Еврозоната от политици до банкери и ни гък за поравала на дипломацията ни и в частност политиците относно Шенген.

Подобни изказвания са меко казано объркващи. Дори за човек, който е за въвеждане на еврото, е неясно защо трябва да се говори от управниците в тази страна, че няма алтернатива. Ограниченията пред БНБ, които въседохме с 'валутния борд' могат да продължат по няколко сценария: - с влизане в еврозоната; - може да продължим с години по същия начин както и досега; - в условията на 'валутен борд' може да обвържем лева с друга валута, различна от еврото; - с излизане от 'валутния борд'. Влизането в еврозоната не е техническо решение. Това е политическо решение и не е вярно, че няма никакви други алтернативи. Разбира се, имайки предвид нивото на нашите управници, и може би в по-голяма степен нивото на българското общество, подобни изказвания на шефа на БНБ минават без сериозен отзвук.

Прави впечатление, че дори поддръжниците на еврото са пълни невежи и не знаят какво точно подкрепят. Някои от тях са по-зле дори от феновете на Възраждане.

Това е най доброто но за 33 години слазяме надолу и няма наказани виновни хората от вън виждат и за туй не им трябват крадци и просяци

"Без еврото опитът показва, че ситуацията ще се влоши" Опитът показва точно обратното - без еврото Чехия всяка година отбелязва ръст на индустриалното производство, а Дания е 7ма в света по брутен национален доход на човек, при това с икономика, изцяло стъпваща на услуги. Не виждам и в Швеция да се влошава положението. В същото време всички опашкари на ЕС ползват евро. Колко прокопса Кипър, след като го прие?

У нас никога не е имало класически валутен борд тъй като няма100 %покритие на кредитите. Отам и огромната инфлация. Курсът не би могъл да се запази според мен.

Еврото е капан,в който Дже сиренето е пластмасово. Не съществува начин,и законов механизъм за Излизане от Еврозоната и Еврото,и връщане на Лева !!! Еднопосочен билет......към небитието...

Кажете си, че влизането в еврозоната е единственият шанс да закрепите временно положението, защото няма пари!

Браво на моите ученици! Добре са се научили. Простолюдието трябва да бъде бомбандирано с ПРАВИЛНАТА информация постоянно... И за това, дето не е изгодно - НЕ ТРЯБВА да има никаква информация...

Останаха ни още 2-3 важни задачи спуснати от началниците. Да от крадем дружно парите за гарантиране на борда, да подари АЕЦ на американците и да пратим войници в Украйна. И да си бием камшиците на Карибите....

Тъпанари и глупаци нямат право да коментират важни въпроси,има кой да коментира и да взема решения.Ясно ли е .Простия народ да не се бърка във важните проблеми.

А,на простия народ ако му писне и дойде при тебе с гранатомета ??? М ??? И те прати в Ловните полета на Краваристан,на които слугуваш.....

Радев, единственият добър изход е такива пенсии като теб да си гледат пенсията и да не се занимават с неща които не разбират. Служиш на чужди интереси. А единственият начин е излизане от разпадащия се ЕС и НАТО и тогава България ще тръгне нагоре.

А ти от какво разбираш??? От написаното от теб тук, се вижда, че от нищо!!!

Еврозоната е пирамида, трябват нови участници за да се изплащат печалбите на старите членове. Сега Хърватия ще плаща дълговете на Гърция, Португалия и Италия. Наред е България.

Пълни глупости пишеш!

Шибаняци фашистки, това да не като да пращаш оръжия да избиват православни руски хора, освободили ви два пъти и предтечите на еврозоната като Хитлер

Държавите в Еврозоната имат над 5 трилиона дългове. Държавите в ЕС,но извън Еврозоната имат минимален дълг спрямо БВП. Италия за 20 години има 2 трилиона евро дълг. За още 20 години ще утрои дълга. Гърция и тя ще утрои дълга за следващите 20 години. ЕЦБ печата пари без покритие.

Този като управител на БНБ трябва да пази най-много банката и лева, а той иска да ги унищожи. В името на народа такива национални предатели трябва да украсяват стълбове.

много скоро

10 милиона са отделени за кампанията за еврото. Нищо странно.

20 милиона за да Излъжат хората че лошото е добро.

Народа да събира капачки за децата.

Отново ни заливат с Лъжлив Позитивизъм за капанът Еврозона! Същата чудовищна Манипулация върви по всички медии ,дружно и за лъжата Истанбулска Конвенция! Целта: Да боядисат Черното в бяло!