Бюджет 2024: Дефицит 3%, минимална заплата от 933 лв., 11% ръст на пенсиите

Разчетите залагат 23,8% външен дълг, 4% инфлация и ръст на БВП с 3,2 на сто, обяви Асен Василев при представянето на макрорамката

Обратно в новината

Коментари - Бюджет 2024: Дефицит 3%, минимална заплата от 933 лв., 11% ръст на пенсиите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще има ли вода за всички?

Време е да се орежат всички високи пенсии, солидарно до максималния размер на МРЗ. Да се вдигнат детските надбавки двойно за уязвимите групи силно наложително.Щата на държавно административните длъжности е раздут нужни са масови съкращенияа.Застъпваме в сила от 2024г. законодателна рамка с промяна за повсеместни масови уволнения на пенсионери и фиктивно болни с телк ,които реално взимат по няколко вида доходи,нецелесъобразно заемат ценни работни места и блоират икономиката. Пари ще се инвестират в младите хора, млади лидери в ромските малцинствени групи.Те са двигатеят на растеж и там има много безработни всред тях .Наливнето напари в пенсии е като наливане в бездънна яма с негативен ефект за икономикта и бюджета.

Евтаназия за пенсионерите.

Lyubomir

Тази откачалка не знае ли че мандата на ротационнип кабинет на академика свършва най-късна по Коледа, а може би другата седмица???

Дори една дума не ти е вярна.

Масово българите нямат елементарно разбиране за икономика и пари. Единствено искат някой да ги гуши, щот... така им е кеф. И когато не им дават пари врещят. Тази държава няма да се оправи докато 85% от населението не разбере, че никой не му дължи нищо! И сами трябва да си изкарат парите и да си подсигурят старините. След 34 години разбраха, че не стават за нищо! И за това крещят като на заколение!

Кога ще фалираме?

Имаме 8 процента инфлация и 4 процента основен лихвен процент, значи след една година парите ни се обезценяват с 12 процента. Което означава, че т.н. "увеличение" на пенсиите няма да покрие дори тези минус 12 процента.

Цялата икономика по всички земни кълбета е направена така, че да прецаква тия дето държат кинти в банка или под душека. Има една камара места, където, ако имаш много пари в излишък, може да инвестираш на 7-8% и да не загубиш много.

Не трябва! Никъде не е написано, че пенсията трябва да ти стига за "нормален живот" според твоите разбирания. Още по-малко е написано, че трябва да покрива инфлацията. В крайна сметка всеки сам е отговорен за приходите и разходите си. Стига търсихте все някой да ви е виновен!

Толкова си тъп,но разчиташ на такива като теб

Мазна разплута плазмодия, некадърна и неспособна. Само заеми знае да тегли и да раздава на ония дето са на хранилката. А тия които сами си изкарваме парите и не получаваме нищо от тая държава да духаме супата, нас само ще ни щавят, вдигат здравни, социални, данъци...цени ..Вече не давам на тая държава лев данък, минавам в сивата икономика.

Ей, тлъст ококорен проклет педал, ЗАЩО всяка година НИ ВДИГате ДАНЪЦИТЕ И ОСИГУРОВКИТЕ НА НАС БЕДНИТЕ, БОЛНИ ХОРА БЕЗ ДОХОДИ?! Искате съвсем да ни оставите и без пари за ядене и да умрем ли, бе?! Кажи бе, мършо проклета?! А хората с по 5-6 имота и хората с големи доходи не ги закачате да плащат данъци и осигуровки! Щом сте такива долни проклетници, щом тероризирате нас бедните и болните - Дано и вас да ви ядат мухите и червеите!

Разбирам те, аз също съм самоосигутяващ се!

Не че нещо, ама какво ти пука дали и с колко вдигат данъци и осигуровки, ако доходът ри е НУЛА?

Не мога да разбера, какво точно ще дава Асен? Той се готви да прибере данъците и осигуровките на увеличената минимална заплата?

Незнам защо тук англосаксонците противници на всичко българско и сглобени от посоството на САЩ защитават този лъжец и мошеник, осъждан затова в чужда държава, англосаксонска. 1) заема намалявал - като теглиш нов заем и като увеличаваш главницата ли - това се казва увеличаване на заема при влошаване на икономиката поради войните в Украйна и Палестина, на дефицит е бюджета и то не с 3% а повече и няма как да намалява дълга 2) сумата на заема съвпада със сумата за страйкърите просто съвсем съвсем случайно... те американците няма да ни вземат парите предварително а да ги доставят през 2028 г. както казаха 3) този работи открито против българското семейство затова увеличава само осигуровките от новата година а майчинските за 2-рата година не, защото е пидал и няма деца 4) който убявява за рубладжия всеки който открива лъжата на този тарикат да си ибе путк...та майчина нещастна и безмозъчна

Ако знам, че догодина ще вземам с 10 % повече пари е по добре да взема един заем на 5% лихва и да ида до Малдивите сега, вместо догодина, когато на Малдивите ще платя 10% повече. И въобще, ако поне не си чел на Ангелов макроикономиката, не се обаждай по въпросите за финансите на държавата

Не ме разсмивай с глупоста си... Другата година условията за бизнес ще са по-лоши, по-малко пари ще получиш и много по трудно ще е да върнеш каквито и кредити да имаш. 5% банков кредит не е 5% увеличение на цената... зявно не си вземал банков кредит и незнаеш за обезценка на парите във времето..... 5 % банков кредит ще ти излезе 12-13%... взимай си държавната заплата и плюй по форумите за това ти плащат

Стигнах до "убавява" и ми стана прозрачен

Баф тоя бюджет, близо 50% от БВП. Смятайте средно 50% от всичко което изкарате държавата го прибира като данъци и такси а може за някои да са и 70% ако нямат ловки счетоводители... А по време на турското робство са се клали за 10% данък. Това робство как да го кръстим?

Ще трябва да плащам още осигуровки и още здравни! За мен увеличение няма, точно обратното, ще трябва да давам повече пари за осигуровки и данъци!

Гъзолизниците ба американосите се включиха с кофите минуси и обвинения в копейкизъм към трезво мислещите. Здравейте, свиркаджии!

Минималните пенсии да се изравнят с минималната заплата. Сега, Кокорчо бабин, сега!

Вероятно е да има нов Народен съд

Много не му се отдава на горкия. Със заемчета всеки може, след него потоп.

Lyubomir

Василев бедните български пенсионери си иската Коледната добавка от 50 лева ! 11% са догодина, след 8 месеца ! Не ни интересуват гадните ти сметчици !

Ами няма да имате надбавки. Стига с тези пари. Кой да ви изкара 50те лева, а? Не искате да се тегли заем... само ламтите!

Не се сещам за по-добър финансов министър от Асен. И Дянков и Горанов само стягаха коланите. В резултат икономиката изостана от Румъния и 1 милион емигрираха

Вече е около 100 години пред нас.. Но там не ги управляваха тикви томкова време!

Този, ще влезе в учебниците, като най-некадърният финансов министър.

А, вкл ли е в бюджета за догодина дефицита от тази, който няма да е 3%? А, заложени ли са в новият свръх завишени суми по приходната част, както и новите, още негласувани, промени в данъчното облагане?

Ами прочети го де :) и дай отговорите на въпросите ти!

А, тоя позьор за какво е на тази длъжност? Да разясни краъгълните моменти. И дефицита за тази година е негова работа съобщи на към колко отива. Защото няма да е 3%!!!

айде кажи към колко отива или е велика тайна ?

Не е тайна. Министърът всеки ден вижда числата. Аз няма как да знам, защото нямам достъп до информацията, която той има. Така, че е негова работа да съобщи прогнозата към 10тия месец от данъчната година. Почти накрая сме

Този се доказа, че не може да прави бюджет, а само да тегли заеми при неизгодна лихва

Ли ...? Ей оам са ви пуснали от лудницата хахха Може би те кефеше поввче оная дебелата на Радко зеления чорап..? Според нея вече щяхме да сме тотално фалирали . Та и ти си същата куха руска лейка

Не ми обяснявай кой ме кефи, още по-малко тлъсти лелки. А, този Василев е абсолютна тлъста лелка

По последни новини около Лукойл - най-големите русофили в БГ са Харвардските измамници. Сигурно са го прихванали покрай ментора си Иван Костов

и е около 100 пъти по-умен от теб.. Ти даже идея си нямаш как се прави ракъв бюджет..ама да пишеш ей.. както казах руски подлоги все да мътите нещо водата

Умен! Ако беше умен нямаше да дръпне 2 заема с по 5% лихва. 6млрд заеми. И Най-лошото е, че нищо креативно не прави с тези пари, а ги раздава като социални разходи.

Загроби и децата и внуците ни.

като те чета си се загробил отдавана .. щом заряботваш като трол

Как по-точно?

Излезе долен, ляв пИдал!

От 6 милиарда дефицит за 2024, като прибавим и 2023 излиза, че за 2 години Кокорчо ни натовари с 12 милиарда нов дълг. Като сложим и лихвите отиваме на 15 милиарда. Ами той Баце за 12 години взе по-малко дългове.

Покрива задължения с падеж март 24 г. Помниш ли кой ги пое тези дългове? А мръсна ушанко?

Абе кокорестият ни го....

Година 3% дефицит, къде ще му излезе края?!

Ако имахме читави управления, щяхме са сме изчистили тоя мизерен външен дълг за 20 години. А сега само ни забатачват. Влезли сме в дългова спирала, взимаме нови кредити, за да обслужваме падежни лихви. А стадото пасе простотия...

Даже и лихви не погасяваме... изтегления ааем тези дни отиде в САЩ джилезни камиончета. Този е пълен лъжец и мошеник.

тапанар

Е, значи железата ще излязат 5 милиарда, докато изплатим лихвите... Сигурни от където пазаруват железата, от там им дават и заема...

Дам! Всеки в България може да извади 5К и да приключим драмата :) Хайде стига смешки, а?

Асене, Асене... само помпиш пенсии и чиновнически портфейли. Реформи КОГА ?

Е така се печелят избори, като преебаваш трудоспособното население на България. Пък после що няма кой да работи в България и хората бягат в чужбина. Този ще ни закрие Икономиката в България и българските предприятия.

В страната на чудесата

Абе нали само комунизъма фалирал ?

За зеленски колко предвиди боклук скапан жендърски!

Този лъжец ще фалира България! След 3-4 години ще стане страшно!

Тц, много преди това! Те не планират да се заседяват дълго

Браво на факира от Хасково- Хардвард! Бъдеще в проценти за заплати и прочее, настоящето в милиарди лева кредит за джоба?! Слава на БКП!

Ще стане с още 10 млр. Заем през 2024. Пьлна разруха и разпад на страната от шепа олигарси.

От 35г само пидирази ни управляват. Заплати като в латинска америка, пътища като в африка, образованието е по планета.

Асене къде е прогресивния данък?!

Защо да има прогресивен данък? Аз ако вземам 5000 лв и гледам жена и три деца, според теб съм богат да плащам висок данък. От друга страна се издържаме с 1000 лв на човек, което е под границата на бедност. Та богат ли съм или съм беден?

Данъчната балтия всъщност удря целия народ поради невъзможността на Асенката да събере данъците от големите корпорации. Преди изборите декларираха, че няма да бутат данъците. След като се намърдаха в управлението решиха да ни ударят брутална балтия, на целия народ. 1) Ударно увеличение на данъците на имотите, от там лавинообразно и на всички общински такси свързани с тях. Българинът се гордее с това, че има собствено жилище а не живее под наем. За това все някак понася бедността. С тази балтия удрят по всички, включително хората с минимални доходи, които едва смогват и сега да ги плащат тия данъци. 2) Заличаването на 25% признати разходи за лицата упражняващи свободни професии, повечето от които даже нямат постоянен доход. За това пък ще им ударят единствената полза да не са в сивата икономика. 3) Приравняване на гражданските договори с трудовите такива. Директно добавя поне 10% увеличение в осигуровките. Заради тази промяна ще трябва да се осигурявате и за майчинство, безработица, трайна неработоспособност и прочие неща, за които насреща няма да получите нищо. И това ми били десни политици. Нищо дясно няма в това да вдигаш данъците. Точно обратното. Див комунизъм! Вземи от всички, раздай на близки!

Асене съкратете бюрократите

Дължа 88 милиарда лева, получавам доходи 78 милиарда лева. Пръскам 83 милиарда лева и после дълга ми бил 24 %. Кура ми Янко. Дълга ми е по-голям от приходите. Капитолация.

Браво Асенка, макар че ще ми вдигнеш дантк имоти

Пак милиарди заеми ще се теглят ...

Мижи,че те лажем!!!

Асене не вдигай заплатите повече на малоумните герберасти

Докато минималната заплата не стане необлагаема реално това ни е никакво увеличение отново заплатата чисто ще бъде 700 лв 350 евро,това е смях. Давам пример в Испания минималната заплата 1260евро е необлагаема до 15 000 евро на година в Испания не се плащат данъци, направете същото за да има някаква полза от цялата тази постановка

Така е в повечето Европейски държави.

Ами не не е така в Германия минималната заплата е 1830 и след отдръжки получаваш 1310 евро едно към едно като тази в Испания Само дето в Испания една идея по-евтино така, че не се обажда когато не си подготвeн

Ти не се обаждай смотльо, минималната във Германия е €12.41 на час при пълно работно време е почти €2000 на месец при който ако си ерген си със 30% данъци и удръжки ако си семеен си със около 20% така че чисто е между €1400 и €1600 на месец . И цените във Испания не са по-ниски от Германия със изключение на наемите на жилища.....

750 лв заплата и народа се избива за 50 лв кутийки по 3000€ на квадрат. Тва ако ми го обясниш….

Защо да не плащаш данъци бе? Понеже си тъп и мързелив няма да плащаш данък ли? А кой да плаща вместо теб?

И колко милиарда кредит? Питам за един ПРЕАТЕЛ.

“Приходите в проекта са за 77,6 млрд. лв., а разходите - 83,8 млрд. лв.”

Кокорчо е човек на Путин.

Е на майка ти

Имайки предвид икономическите ни показатели и най-вече инфлацията при новите комунисти, ППДБ са гаранция, че няма да приемем еврото.