Коментари - "Благоденствие за всички": Защо Германия е така богата | Бизнес.dir.bg
назад

"Благоденствие за всички": Защо Германия е така богата

Много хора в бедни страни се възхищават на социалната пазарна икономика в Германия, родена преди 75 години. Но има ли благоденствие за всички?

Обратно в новината
| Автор: DW

Коментари - "Благоденствие за всички": Защо Германия е така богата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре де, как може просто да копираш статията от DW? Мислете малко

Ми да, защото през еврото ограбва целия останал ЕС с изключение донякъде на Нидерландия. Но сега запада и е в рецесия, защото вече е стабилно ограбвана от САЩ.

Единственото което се разбра от статията е че Германия дължи благосъстоянието си на плана Маршъл разбирай еврейска помощ и второто е робски труд от гастарбайтерите живеещи от тогава досега у фургони

Ами, защото има дебели еврофондове готови да плашат милиони за доохранването на свинята Пеевски и дебелосеркото Боко!

Германия е добре. Не я мислете. :))) Или въсщност, мислете я и не идвайте насам. :))) Нека си остане приятно място. Чалмите ще се цивилизоват по-лесно от вас.

Научихме за 45г. че каквото се е построи тогава, сега не могат да го боядисат. Научихме как от калта се стига в космоса, научихме как се електрифицират села и паланки, как се прокарка вода и в най-затънтеното село. Научихме как се става от 6 на 9 милиона народ. И други неща научихме, ако искаш мога да ти изброявам още доста :)

А що фалирахме, тогава?

Пак ли опорката с фалита - фалитите ги плати СССР. Въпрос - САЩ ако не печатаха знаеш ли колко пъти щяха да са във фалит до сега - нека ти помогна - над 100 (СТО) пъти, по техни думи :) В крайна сметка язовитите, сградите, инфраструктурата, индустрията, мощностите за енергия. заводите остават, или и тях ги няма?!!??!!

Опорката за фалита??? Значи БКП отпусна хватката на властта малко, защото им писна всички да викат колко е хубаво на Запад и искаха да ни покажат от първа ръка колко е лошо ли? :))))))))))))))) Да, добре. А едни мормот завиваше ли нещо?

Значи тогава 11 млрд. и фалирахме, а сега 39 млрд. и цъфтим и вързваме.

Май пак не си разбрал или ... Тогава дълг - $11 млрд., БВП 10 млрд. и резерви 1 млрд. Сега дълг - $11 млрд., БВП 90 млрд. и резерви 20 млрд. А забеляза ли от цифрите, че от тогава сме построили 9 Българии? За какви фалити ми говориш??? Колко долара ти беше заплатата/дохода през 1990 г и колко е сега??? Добре вземи минималната тогава беше 120 лв. колко долара можеше да купиш тогава ??? Николко!!! Не се продаваха долари!!! А курсът на Магурата беше 8 лв. за долар, тоест МРЗ през 1990 е била 15 долара! Сега МРЗ е 780 лв. по 1,8 лева за долар = $433,33!!! Отбележи дебело Минемална!!! Ако на човек от 1990 г. му дадеш $400 той щеше да откачи от радост, годишният му доход не беше толкова... Май много бързо забравихте ... или най-вероятно не сте били родени, но давате "авторитетно" мнение ...

Научихме как се пише "Надявам се молбата ми да бъде удволтворена" когато кандидатсваме за изходяща вижа. Молиш се. Да те пуснат. Да поразгледаш. Или да си ходиш. Научихме се как да маршируваме на задължителни манифестации и да викаме с "С БКП напред!" и "Веч-На Друж-Ба!" Научихме се как да разказваме вицове само пред близки приятели. Научихме се да не задава въпроси на задължителните събрания за разясяняване на "междунродната обстановка". Научихме се, че е добре да имаш приятелки магазинерки. Научихме и, че ако работиш нещо свързано с интелектуален труд, няма какво да гепиш... Изобщо голямо учене беше.

КАто си бил наведен тогава - сега какво ще си? Можеш ли да кажеш истината - НЕ! Можеш ли да станеш учител сега и да си срещу ЛГБТ - НЕ! Можеш ли да ядеш хубава храна - НЕ, освен ако не си богаташ. Може ли да кажеш нещо против мутрите и тн - да, и накрая ще си като Георги Стоев - самоубит. И сега е добре да познаваш магазинерки :) А между другото - ако слагаш на 1 кантар - увеличение на населението с 50%, образование и лекарска помощ на ТОП ниво за без пари, 2000 язовира, ВСЕКИ има имот от соц-а и тн и твоите смехотворни проблемчета - ау трябвало да отдели 2 часа на хората, които са го образовали - голям проблем. Ауу вицове само вкъщи - също огромен проблем :) За интелектуалният труд няма смисъл да говорим - всеки си беше оценен тогава. Та щом тези неща са ти по-важно от добруването на ЦЯЛ ЕДИН НАРОД то... няма смисъл да продължавам да ти пиша :)

Къде е Кремиковци, че ми остана малко боя да го боядисам? ... ааа фалира! ... А Химко, ... а радомирският мегаломански комбинат? То номерът не е да строиш, а построеното да работи ефективно! Никой не искаше да купува т. нар. продукция на тогавашните предприятия извън СИВ, щото беше боклук. Още от 70-те започнаха да вземат заеми от Запада в долари, за да внасят най-насъщни стоки, но нищо не продавахме навън и не можехме да си връщаме заемите. Колко беше дългът ни 1990 г.? - $10 млрд. долара, толкова и БВП тоест 100 %! Сега пак е $10 млрд., но БВП ни е $ 90 млрд. - 23 %. Луканов защо обяви мораториум по плащанията ни по външния дълг??? Защото трябваше да платим $3 млрд., а резервите ни бяха $1 млрд.!!! Сега резервите ни са $20 млрд. - два пъти колкото ни беше целия БВП тогава!!!

И какъв е изводът? Да не би някой да се изненадва, че със "социална" и "социалистическа" политика богат не се става? Ръст (богатство) се прави с дясна политика - натрупване, инвестиции, а не с изяждане на произведеното. Това за 45 години комунизъм не стана ли ясно, та трябва пак да го дъвчем?

Германия била богата хахаха на какво обаче? На резани пушки- ДА! На розовобузести промити мозъци? ДА! На чалми на всеки ъгъл - ДА! На окупация от след ВСВ - ДА! На какво друго е богата - дъжд, гадно време, депресия и "качествени" стоки в магазините. Честито на богаташите!

Германия беше богата. Сега е сериозно затънала в дългове - 60% от БВП, близо 2 трилиона. Промишленото производство, което я направи богата, вече е преместено в Китай и САЩ.