17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Знае ли се от тези, които са заминали и са прекарали над3 години в чужбина, колко са се върнали? Защото каквото и да си говорим, една голяма част от парите, изкарани от тези хора извън България, се харчат именно в България. Кой каквото е спестил, гледа да го похарчи в България, защото е по-евтино. Апартамент в центъра на София в момента струва само 2-3,000€ на кв.м., а в други европейски столици цените в централнт градска част са поне двойни и тройни. За градове като Париж, където СРЕДНАТА цена на жилищата в агломерацията е над 8000€/кв.м, изобщо няма как да се сравни. За цените в "центъра" на Париж пък да не говорим - от 12,000€ нагоре.

Deus Vult

Що за отговор е "Да, ако уикенда мога да се прибирам в България"? Да не би за чужбина да считате друг град?

Може и друго село да е. Хората в пограничните райони могат да си работят в съседната държава цяла седмица и да се връщат в съботаи неделя. Да не говорим, че на теория (на практика в БГ едва ли) може и всеки ден да отиват и да се връщат.

Твърдото НЕ сигурно е от пенсионери на над 80 г. възраст.

" Да шепнем поне веднъж в деня: Бог ще пази България, ако и аз съм готов да я пазя най-напред от злите мои помисли и нечисти домогвания за лично доволство. Честити да бъдем през 1932 г. "" ----------------------------- Из -Изгубената България: Погледнете, молим, сурвакниците, па ако ви стиска... ------------------ Аз обичам България !

Като дойдохме в Германия преди 8 години, според първата ми данъчна декларация имахме към 45000€ приходи. Тази години 2020, след бърза сметка на ум около 90000€. Изобщо няма място за сръвнение, според мен правилната стъпка е емиграция. Всичко е въпрос на гледна точка. Много хора смятат, че България се обезкървява с тази емиграция. Не мисля така. Това ни спасява. От една страна хората се учат на дисциплина и на отговорност към обществото, от друга могат да имат повече деца и да натрупат повече капитал. Тези хора един ден ще се върнат. Това е процес и той вече започна. Хората ще си циркулират, резултата ще е че България ще се оправи.

Връщат се само от първата генерация. Втората, чат-пaт; а третата генерация е напълно интегрирана на новото място. Ходят максимум само на почивка.

не ви искаме , нито да ни оправяте най- добре вземете и близките си и се оправяйте ние с нашите данъци и осигуровки храним и лекуваме близките ви. и направи разбивка и на разходите ви, 90 000 : 12 : 2 = няма 4 000 E /месец./лице приходи. М, чи аз тук ги вземам, бе , " men "

Българите в чужбина са едни от най-големите инвеститори в България. Парите, които изпращат на близките си са похарчени в България - за ежедневни и медицински мужди, стоки и услуги. И да, много от работещите навън почиват в БГ, до като българите работещи в България масово ходят да пълнят джобовете на гърците или на по-езотични националности. Но на който каквото му е по сърце. Средната заплата в повечето по-богати страни в ЕС е около 2500 евро. 4000 си е прилична. Ако ти изкарваш 4000 евро на месец в България (което статистически е малко вероятно) ...си от сравнително малкият процент щастливци или нещо ти е нечиста работата.

Deus Vult

Коментара ти има логика ако "емигрантите" се връщат в България докато са все още работоспособни и стартират/подемат бизнес тук! Това обаче всички знаем, че не се случва. Който избяга в чужбина се връща в България само за празници и отпуски... че даже следващите поколения и това не правят

Работата и емиграцията в чужбина е дълг на всеки български патриот!За повече пари, за по-малко пари, при добри, при лоши условия - няма значение.България е окупирана от паразити.България е поробена.Комунистическата върхушка заедно с мутренско-криминалния контингент и питомците им от чиновническо-полицайската прослойка създадоха толкова хищнически капитализъм, какъвто и в дивия запад не са и сънували. С гласуване нищо няма да се промени.Системата работи против нас.Единствения начин местните алчни търбуси да се замислят поне малко от малко за обикновения човек е когата физически не останат роби на окупираната територия които да им работят за без пари.Лекарството е страшно!То или ще ни спаси, или ще ни умори но друг начин няма.Това е последното средство. Братя!Стягайте куфарите и напред за многострадална майка България.

ДОКАТО ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ИМАТ ВОДЕЩО ЛОБИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО И СРЕДНИЯ И ДРЕБЕН БИЗНЕС У НАС НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ, НЯМА ДА СЕ ВЪРНА У ДЪРЖАВАТА - МАЩЕХА !! ДА ГЛАСУВАШ ЗА "ФИЛАНКИШИЯТА" НА ИЗБОРИ, САМО ЗАЩОТО СИ НА "ХРАНИЛКАТА" НА ОПРЕДЕЛЕНА ВОДЕЩА ПАРТИЯ И ИМА ОПАСНОСТ ДА ЗАГУБИШ РАБОТАТА СИ, АКО НЕ ГЛАСУВАШ ЗА НЕЯ, Е МЕКО КАЗАНО ПРИНУДА И КРЕПОСТНИЧЕСТВО ВЪВ 21 ВЕК !! ПРИМЕРИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ, ОСОБЕНО ПРИ УМИШЛЕНО РАЗДУТАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ ДНЕС У НАС !!

Тази сутрин в ДИР-а се появи статия за това как 91% от хората, купили си електромобил, изобщо не възнамеряват да се "върнат назад" и да си купят отново кола с ДВГ. Същото ее и със заминалите българи на Запад - веднъж видели и осъзнали фундаменталните разлики в начина на живот, труд и заплащане, повечето емигранти никога не биха си и помислили да се върнат. Лошото за България е, че сред тези "повечето" са 99% от способните и образованите. Малкото, които се връщат, обикновено го правят по някаква съвсем друга причина, нямаща нищо общо с привлекателността на България като място за живот и работа.

В България съм работил 44 г. и продължавам да работя. В България съм бил 2 години казарма. Работя ,защото съм работар, знам как да си направя парите, старая се да съм професионал ист, имам висше, с което работя и 2 специалности по него.. Получавам няколко хиляди Е /месец, не като на запад- на година. То на година изглеждат много ,ама на месец... логиката на запад е всичко да изглежда много или малко- напр. колонизират нещо за 99 г., не за 100. Тук съм при децата си ,те също получават добри доходи. При баща си ,на 91. Всеки си има апартамент , гараж...Караме нови коли... Пътуваме където ,когато и както си искаме. Никаго не бих отишъл да ряботя в чужбина.

Според резултата от анкетата тук, а и от други подобни анкети, живееш на място, което биха напуснали по възможност над 50 % от живеещите в него. Бих се въздържал на твое място от думи като "никога" при този процент. Той може да промени доста драстично живота на оставащите 50 %.

и подобни ,дето ще ми променяте живот. Оправете първо вашия. Мога да ти дама примери,колкото искаш за върнали се и семействата им

Да, работя в чужбина от дълго време и докато са некадърници в управлението на диржавицата ни - ще бъда тук - вън от БГ !! Знаете ли, нямате си представа какви млади български умове творят удоволствието на чижди народи ?! Знаете ли , че раздутия държавен апарат у нас - сътворен от "Гробаджиите" - вече 11 год. като техен сигурен електорат при избори гълта толкова милиарди годишно, че България можеше да цъфти, а не да протяга просешка ръка и става за кашмер и подигравки на другите !! Погледнете кметствата на Токио, Мексико сити, Ню Йорк, Сингапур и други многомилионни градове как се оправят с 5 пъти повече население от България ?!! След още 30 години ще изчезнем от картата на света както е тръгнало !!

На мойте години е късно за чужбина, пък и тук си знам, може заплатата ми да е 1400 лв. но има спокойствие, близо съм и до планината, и до морето. Дъщерята е на Брюксел, взеха я за младши мениджър но след няколко месеца я повишиха. С четири езика на топ ниво, както казва тя. Заплащането е космическо в сравнение с това, където хората изкарват в България. Но хората са студени, по-трудно се запознават, а на нея й е време за някой неща. Искам да я видя омъжена за чужденец, то коя майка не иска това за детето си.

Много долно - омъжена за чуденец :Д 4 езика :Д Викаш с връзки я закачихте на хранилката в Брюксел. Евала.

Разбирам. На държавно ли захлебваш , Криси?

ПРИ ДЪРЖАВНА СЛУЖБИЦА С 1400 лв.- С "ГРОБАДЖИИТЕ" НАЧЕЛО - И ЩЕРКА В ЧУЖБИНА, КОЯТО СЕ ОТЗОВАВА НА ПОТРЕБНОСТИТЕ ТИ, Е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ ДА ХОДИШ В ЧУЖБИНА - ПРАВА СИ, НО НЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА НА ТВОЕТО "ДЕРЕДЖЕ" !!

Само при осигурено заплащане срещу сексуални услуги за ебане на красиви девойки/жени на възраст от 18г. до 23 г.

Интересно кога в БГ хората ще разберат, че размера на доходите зависи от добавената стойност + ефективността на труда. Никой работодател не плаща за да могат подчинените му да могат да жиевят достойно - плаща, за да получи добавена стойност. Заплатите на Запад са по-високи заради това, не защото всички работодатели там са благотворителни агенции.

ДА, не заради друго, а заради обидно ниското заплащане на труда в България. И понеже в момента има една статия за банките в България бих добавил още една причина - безбройните и високи такси на българските банки. Трябва да им плащаш за да ползваш собствените си пари. При това в комбинация с мизерните заплати в България. Малцина са тези дето живеят в България, а работят за чужди фирми и получават значително по-високи заплати.

Айде айде, големи били таксите на банките. Тебе щом 2-4 лв ти се виждат много , ясен си

Досега бяха абсурдно високи. Сега вече превод от БГ до Германия е 1.20лв, но преди беше 20€. От Германия до БГ поне в последните 20г винаги е бил 0.00€

Работа в чужбина, но само дистанционно. Така хем получаваш по голяма заплата, хем се наслаждаваш на евтиния живот в БГ. Тия дето са живели в чужбина знаят за какво става дума, и как им съдират зад ни ци те с наеми.

Няма лошо, дори работя и в чужбина, но дистанционно. Не бих отишъл там, защото ми е по-добре да печеля и там, но да съм си вкъщи.

Образованието ми е повече от 12 години след средното, имам и доктурантура. С 2 чужди езика на професионално ниво. Живея в България и работя за американска компания. Плащат ми по-малко отколкото на американците, но в БГ ми е по-добре и живея по-добре в сравнение ако се преместя да живея в САЩ или в Западна Европа, дори и да ми плащат колкото на американците.

Всеки си прави сметката. Интересното е, че до 30-40 години БГ ще е пълна с доволни скъпоплатени програмисти и тн + една тумба 5млн рома, които ще висят на тях. Как ще се развият нещата тогава?

Вижте само посленият пример - 5 (пет) последователни почивни дена! Кой нормален човек може да си помисли, че с такова "изключване" на държавата за 5 дена може да се постигнат високи доходи и икономически просперитет?!

Ама за без пари, е така за нема нищо. По света мой човек знаеш ли колко е коледната ваканция, а!?! Вервай ми не са се преработили, но всичко се прави с акъл!

Знам много добре. НЕ е 5 дена официални празници. Иначе ако си вземеш отпуск, може и 15 дена да ти е ваканцията . Но официално само 25.12 е почивен ден.

Учене, работа, реализация и живот в чужбина. Разбира се това е за знаещи, можещи хора, които искат нещо повече в живота си, отколкото накиснати на седянка в блатото на сладки приказки.

Да и горе споменатите професии са само на хартия Под един процент са хората в бг които си вършат работата както трябва!

Под един процент са хората в бг които си вършат работата, която разбират!

Аз си изработих заслужените години навън и от сега нататък на спокойствие в Бг. Имах идеалната възможност да работя работата която искам и на местата където искам. Душата каза че е време е за прибиране и речено сторено..Убеден съм че и в България има възможности за работа и развитие!!! Успех всички, независимо къде живеете!!!

Един завърналсе го изядоха жив ,,Внимаваи кучкарника се е увеличил.

За Симеончо Хазарта ли говориш?

Понаправих пари. Не ми е тежала никога работата,която работих и като изпълнител и като ръководител в големи фирми. Отношението и понякога неприкритото пренебрежение обаче за това,че съм българин и към България е най- тежкото. При това на хора,които нито знаят,нито могат повече от мен. С една дума - в чужбина си оставаш винаги чужденец. Затова се прибрах в България, макар и вече пенсионер.

Моите впечатления са коренно различни, но щом казваш... прегладняла калинке...

Лъжеш дрисльо

Трябваше да започете с последните си думи в коментара Ви - ЦИТАТ: "в чужбина си оставаш винаги чужденец. Затова се прибрах в България, макар и вече пенсионер." АЗ СЪЩО СЪМ ОТ БЛИЗО 20 год. НАВЪН и знам доста добре ситуацията. За да бъдеш поне малко повече уважаван ТРЯБВА да имаш техен паспорт - това урежда много от неприятностите. Убеден съм, че вие за 40 год. сте си взели двойното гражданство, така, че с прекрасна пенсия и без никакави лишения сте без големите проблеми на 2/3 от народа ни !! ЗА МЕН: ТОВА, КОЕТО МЕ ОСТАВИ МЕН НАВЪН 20 год. Е МАНТАЛИТЕТА НА МНОГО ОТ БЪЛГАРИТЕ У НАС (ПОРОДЕН ОТ БЕДНОРИЯТА И МАФИОТСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА) !! Не мога да ги гледам тези толупи - и "депутати" и разни корумпирани правителствени мафиоти ДОРИ НА СНИМКА !! НА ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ Е НУЖНО СИЛНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО - ЛИШЕНИ СМЕ ОТ ЕДИНСТВО !!

След едно що годе нормално прозападно управление за 5-6 години се очаква да дойдат на власт пак бсп-дпс, слафчо селската пръчка и още един рейс проруски "политици". Та какво да правя в родината си с тези "симпатяги"? А не благодаря!

Аз съм последен. Всички, които познавам са на вън. Няма да има какво да дърпа назад нашите деца. Порасналите деца на съседите остават само колкото да изкарат езиков и шофьорски курс и заминават... Някои се връщат за по седмица през лятото, но само първите години. Разбирам ги. За образовани и трудолюбиви млади хора без връзки тук надежда няма. Останахме само възрастни. Няма да лъжа. Много ми е мъчно, но друг вариант не им оставихме. Своята вина виждам в това , че проявих наивност и повярвах на политици , които ме подведоха .

Заплатата ми е 2800 € на месец чисто,тираджия съм от 15 години обикалям Испания и рядко излизам навън,жена ми получава 1500€ чисти.Сина ни също е тираджия,снахата е касиерка в магазин,дъщеря ни е управител снабдяване в голям хотел с възможност да се издигне.Имаме собствена къща на два етажа,три коли мотор на сина ми.Познати ми звънят от България "Можеш ли да управиш нещо да дойда първо аз а после и семейството ми в Испания".И други познати и колеги по пътищата споделят същото.Тук Бойко стана известен с къщата в Барселона и испанската прокуратура инак никой не го знаеше.Въобще не го слушайте какво ви приказва тоя.За каква България става дума?Хората бягат от България през глава

посмали мангоооо

В Испания минималната заплата е от порядъка на 650е. Средната чиста върви на 1000/1100. Безработицата сигурно е около 20% Една къща, прословутото Чале, нейде в нищото ти е било поне 250 000 с лихвите си се набълбукал на половин милион. Само прехвърлянето на Ескритурите е към едни 15 000 евра. за данъка да не говорим. касиерката с мъка взема хилядарка, женати едва ли стига и до там. щерката дето хвърля каси и тя е нейде там, за сметка на това бачка яко. Ти си видял 2800 през криФ макарон. Заплата на тираджия не е кой знае каква а максималният номер от извънредни часове е 80 Годишно. Та така, останалото е фолклор, избиване на комплекси и плащане на ипотеки, три коли на изплащане и опит за блясък.

така, безработицата в Испания офицялно е 16,26%, като се има на в предвид колко е стъкмистика със сигурност са над 20% * не се броят онези на които им е свършило оещетението и вече не се подписват. На лица под 25 години е над 40% безработица.

За да се мъчиш да караш Тир и да загинеш някъде по пътищата далеч от родината трябва да ти плащат тройно на 2800 Евро на месец чисти. Моя мъж ги взема в Бг без да кара Тир, той е в АйТи сферата, работи от масата вкъщи. Даже не пали колата сутрин. Моята заплата е по-ниска, но пак висока за Бг. Не чистя, не мия на чужди хора и не съм болногледачкка

Ами бих и работя вече от 12 години откакто завърших в чужбина.

ама повече не искам да работя в България. Големи глупаци бе, ама наистина големи. Непоносимо тъпи и прости. Празни глави, огромни усти, гигантско его и носове като лифтени въжета та навсякъде ги завират. И шефове и колеги ....

Аз лично вече не, но синът ми се справя изненадващо добре, както и други хора около мен и то без да да са сезонни работници и други обслужващи професии и занимания. Според мен е въпрос на характер и манталитет.

НИКОГА ПОВЕЧЕ... НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЪМ СЛУГА НА НЯКАКВИ МРЪШКАВИ ИСПАНЦИ ИЛИ АНГЛИЧни...никога вече... в Бг си имам условия които там няма да имам никога и ще ме подмятат като източно европеец...Кпйто иска да бърше гъзове да заминава

Човекът толкова си може... Да бърше задници. Сам го е написал! Ако се научи и да ги целува, в БГ ще направи зашеметяваща кариера!!!

Приятел в бг гъзовете за бърсане са много повече знаеш ли.?

Ако сега ми се върне живота назад, събирам една раница и бай-бай. По тези географски ширини маса поколения се борят с идиотщини и целият им живот минава в нищото..

И аз мисля като вас.

Как не зацепихте, че хората търсят хляб и свобода и това са най-силнити мотиватори за миграция. И щом има свобода, ще има и хляб.

Никога не съм и помислял да работя и живея в чужбина. Имам силна връзка с България и това е напълно ирационално и емоционално. Не мога да споря по този въпрос и нямам разумни аргументи. Странното е че в България почти всичко е дразнещо и не е наред, а въпреки това ми е повече от дом. Нещо в самият въздух тук ме зарежда и подхранва, като дърво съм, на което корените му са тук. Най-много ме огорчават хората у нас-криви, негативни, агресивни-това се вижда и от най-обикновени коментари във форумче като това-тонове омрази и простащини. Хората някак нямат усещане за лична отговорност-все някой друг им пречи или причинява злини. И понеже е най-лесно, насочват агресията си в нещо външно. Вместо да видят какво да променят в себе си. Хората са некоректни масово-вземете например автомонтьори или лекари, колкото и да е грешно да поставяш общи знаменатели. И още сто професии. Вижте лошите пътища, лошото и безотговорно шофиране, мръсотията и грозотията навсякъде-това са признаци за дивотия и простотия, които нямат оправяне. Западът се държи тук като слон в стъкларски магазин; започна някаква нелепа либералност, която е крайно неуместна за нашия културен код, като я налага тъпо и недомислено. Обществена среда практически отсъства-всеки е залостен в собствена крепост, медиите са поръчкови и пропагандни, властта е безцеремонна. Местната власт е ... вижте тротоарите и няма смисъл да коментираме. Институциите не работят до една, независимо какви са. Защото хората не струват според мен. С една дума, страна от 3-я свят, поддържана на изкуствено дишане с пари отвън. Безперспективна, некултурна, на път да се превърне в тотална либерална пустина с тежки етнически проблеми. И все пак не бих напуснал всичко това, защото е част от мен и с доброто и с лошото. В моя си дом съсипан съм по-адекватен отколкото уреден в чужд дом.

Либерална пустиня. Това е нов лаф. ;)

Ако не си забелязал и дърветата вече напускат тая държавица

Прочетох го п диагонал. Всички са виновни, другите са виновни, всички са гадове, търгаши, неуметници... В тази територия никой не е виновен и само той е ставащият, отговорният и проесионалиста. Останалото даскал, полицай, администрация, търговци, лекари, военни, зъболекари, строители и всички останали са мърши. Пък аз съм пич А те виновни дааааа

Факт е, че в чужбина се ценят знаещите, можещите, работливите. Тук - тарикатите, мутрите, калинките. Естествено, на тях им харесва не само да бършат, а и да лижат гъзове, за да си живеят „по допирателната".

Какво ти налага Запада? Какъв е Запада че да ти наложи нещо? Няма такова нещо. Има си световни тенденции, от които България също е част, защото е отворена държава. Иначе другото си е точно така. Истината е че са малко хората, които могат да мислят и живеят така сякаш сме общност. Всеки е сам за себе си и ако може да те преебе не се замисля.