Белгия одобри 4-дневната работна седмица с 10-часов работен ден

Премиерът Александер де Кро обяви проект за реформа, целта на мерките е повишаване на заетостта от 71 на 80 % до 2030 г.

Обратно в новината

Коментари - Белгия одобри 4-дневната работна седмица с 10-часов работен ден | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Журналистите, не е 10 часов а 9 часов работен ден. Те и в момента работят 36 часа на седмица

дано и у нас да стане така!

Ние ша го побългарим-шест дневна работна седмица с 10 часов работен ден

Браво, това е добра новина , но у насхще е 5 х 10

Предпочитам да работя 5х8 ,отколкото 4х10. Скапваш се за 10 часа ! Никаква придобивка не е!Номерът е 4х8,за същото заплащане !

Има почивки пич. Поне 2. Спокойно.

И тук се борим за реформа ....вече 35.г..се борим за почасово заплащане...да ама не..

То ако бачкаш здраво и след 6 часа си аут! След 10 за нищо не ставаш, освен за салата. Особено при интелектуалните занимания...

Дано тук да не стане така, че вместо да почвам да пия от петък на обед до неделя трябва да почвам от четвъртък пак до неделя

срядата да е почивка и после събота и неделя? Хем няма да си нарушаваш графика...

4х10 не е равно на 7х5

Да, равно е на 5х8

Прав си. И 6х3 не е равно на 7х8

Оптималната човешка работоспособност е 6 до 8 часа дневно - доказан и научно обоснован факт. Ако ще и по 16 часа да клепат на работното място все тая - работа няма да свършат, а виж - да се скапят физически и психически е само въпрос на време. За бракуваната продукция да не говорим....

Става въпрос за работни позиции, където е важно да има наличен персонал, без работата да изисква огромен физически капацитет или съсредоточаване...например рецепциите на хотелите, офисите за ренткар, библиотеките Аз съм работила в България като администратор в хотел на 24-часови смени

Ти знаеш ли какво е 10 часа да стоиш на рецепция на хотел? Не се било изисквало физически капацитет и съсредоточаване друг път.

Значи 10 работни часа на ден пак правят 5 дена по 8 часа. Тоест нищо не се променя на пръв поглед, обаче... За да имаш 10 работни часа на ден и 1 час обедна почивка реално стават 11 часа на ден. Добави и около 2 часа пътуване до и от офиса - станаха 13. От 24 часа в денонощоето се препоръчват 8 часа сън. Извадете 8 от 11 и получавате 3 часа в тези 4 дена за семейството или да не сте постоянно зомби, само за да можете да имате още един свободен ден в седмицата. А, да, сложете и простия факт аутрин подготовка за работа и вечер вечеря по 1 час всяко и остана 1 час макимум в тия 4 дена за да сте с хората, които обичате. Това не е по-добре, а си е жива робия 4 дена в седмицата. Да им е честито на белгийците.

Само за да подскажа нещо на непраеилите сметката у нас. Реално 8-часовия ви работен ден не рядко е 9 ако не си ползвате обедните почивки, както правят поне 70% (а и са насърчавани да правят) българите. Другия път се замислете преди да решите да бачкате и в почивката.

Щото сега бачкаш точно 8 часа и ползваш точно 1 час обедна почивка ;-) В България не го виждам това, защото местните работодатели предпочитат 5х10 без заплащане на извънреден труд вместо 4х10 стандарт :-D

36 ч. седмично сумарно работно време, пък кой както иска да си го нагажда това работно време, ако ще 1 ден и 12 ч. нон-стоп да работи (трябват и 4-5 почивки по 1 ч.), или пък да работи 6 дни в седмицата Х 5 ч. и 1 ден Х 6 ч. Аз бих предпочел 4 дни Х 9ч. или 3 дни Х 12 ч. Такава гъвкавост да има!

Целта е да се отделя повече време на семейство, отдих и стимулиране на творчески дейности, предприемачество и.т.н. Следователно в скоро време ще бъде въведен максимум 36 часа на седмица. в последствие е възможна допълнителна корекция.

целта е да се дигне производителността на робите....

И това от слабоумен и необразован бантускот-тиквист. хахахахахахаха Тиквопитек, в много държави и в момента е въведена 32-36 часова работна седмица. Подготвя се и въвеждане на 4 дневна работна седмица (32 часа). Ама ти си лай там и си избирай еднокнижна Тиква.

Трябва да е с максимум 9 часов работен ден! Скоро ще го коригират.

"Целта на мерките е Белгия да достигне заетост от 80 процента до 2030 г. срещу сегашните около 71 процента." Това ще рече, че в момента имат 29% безработица?

Незаетите в икономиката са всички хора, които не работят. За да си безработен в смисъла на термина, трябва не просто да нямаш работа, а и да си в процес на търсене на такава. Останалите са икономически ,,неактивни''. Винаги безработицата е по-ниска от процента на всички незаети, защото има хора, които не желаят да работят (имат прекалено много пари, не им се работи и прочее).

Че това си е простотия, много държавни ведомства го прилагат и в България от отдавна - понеже нямат пари за допълнително време, дават по 10 дни примерно отпуска допълнително на година, за който е работил повече, това в Белгия е кажи речи същото, 4 дневна разбирам ако е 8 часа на ден, това пак си е 5 - днвена , само че в 4 дни, догодина ще направят и двудневна работна седмица по 24 часа 2 дена в седмицата !

капитализма трябва да бъде унищожен ! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ЗА ВСИЧКО ГРОБ ЗА БАНКИТЕ ГРОБ !

По минусите се вижда, че на овцете си им харесва да ги стрижат до месо...

И каква е файдата? Пак бачкаш повече и петъка си като размазан.

Кой бачка повече пушачите изобщо не бачкат. През 10 мин излизат да пушат.

Аз от позицията на непушач говоря. То е ясно, че пушалките нищо не пършат и трябва да им се реже от заплатата.

Не става с рязане на заплатата в конкурсите за работа трябва да е засегнато не търсим пушачи. Оня пуши през 10 минути влиза в помещенията и от дробовете му бълва дим. Накрая пак излиза още да се назоба, а колегите бачкат постоянно на дима му.

За постъпване на работа на нови служители да. Но и тук ще ревнат че били дискриминирани. А със заварените договори какво правиш? За мен към всеки трудов договор трябва са има анекс с декларация, че работникът/служителят се задължава да не пуши в работно време и почивките с оглед здравословните и безопасни условия на труд. Вэв всяко предприятие/институция се правят инструктажи по ЗБУТ. И те не трябва да са само проформа. Трябва са се подеме такава инициатива. Крайно време е. Щото всички престираме труд в работно време. И не ходим на работа, за да ни тровят.

смисъла???? Испания и Ирландия направиха 4 дневна на по 8 часа със същото заплащане!!! Макар и това за сега да е за някой сектори!

да кажа

И засега

Смисълът е, че в офисите и хоум офис обикновено се работи не 8, а 10 часа. Така поне ще имат допълнителен почивен ден, който всъщност са отработили.

да видим какво ще стане ако магазините работят само 4 дена... или за едни може, за други не?

Що? Сега да не би в събота и неделя да не работят магазините? Четете бе! Те приемат четиридневана работна седмица, но не отменят петдневната...

Явно някой чете само заглавията, а? 1. Става въпрос за работната седмица на НАЕТИ РАБОТНИЦИ. 2. Никой не ограничава броя работници в един магазин, за да бъде покрит ако ще и денонощен ритъм на работа. Просто до момента в Белгия работният ден беше формално ограничен до 8 часа. Сега го удължиха до 10 часа, като в същото време позволиха седмичните и месечни работни часове да бъдат разпределени по-неравномерно, БЕЗ да има нужда работодателите да плащат за извънреден труд или за "плаващо" работно време. Това също лишава работниците от възможността да откажат подобен график.

Припомням Ви постулата на гениалния Иван Глухаров, архитект и професор в КНИПИТУГА: "Почивни/неработни трябва да са 1 месец в годината, 1 седмица в месеца и 1 ден в седмицата!" Колко по-ясно и по-функционално е от белгийското правило. Без седмични и сезонни пикове, но с много нови работни места.

Вместо да бачкам 35.5 часа ще бачкам 40 часа. А у нас кога?

Така се прави !!! В БГ искат шестдневна седмица за минимална заплата щото сме били неефективни Дали това зависи от работника или просто на работодателя му е по-лесно да не прави нищо и само да касира ??!!?

Ами факт е ,че се работи неефективно в Бг и всеки се скатава

Кога дадеш работа на десетина човека, започнеш да им плащаш заплати и осигуровки, когато започнеш да се бориш с държава и НАП ела и пиши.

За сведение, във Франция събота до обяд е РАБОТЕН ден, което означава, че няма допълнително заплащане за отработените в този интервал от време часове. Иначе казано, може да работиш пак 36часа седмично, но почивката може да бъде в друг ден, а не точно в събота. В много случаи това е понеделник, за да има два последователни почивни дни за работника.

35.5 сега… Загниха и даже изгниха капиталистите за толкова време…

На теория е същите работни часове.

Кога ще ги стигнем капиталистите, ех кога?!

А дано да е НИКОГА !!!