17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес така, утре затваряме............

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Несправедливо и неморално е да вземаш пари от бедните, данъците от народа, за бюджета на държавата става дума, и да ги даваш на избрани, приближени богати, за да стават още по-богати. А идеята беше друга. ББР е един крещящ пример как може да се опорочи една работеща и ефективна идея, реализирана в много други страни, с държавен ресурс и кредити срещу държавни гаранции, т.е. при неплащането им пак плаща бюджета, да се подпомогнат с капитал/кредити много хората, които са дръзнали да развиват собствен бизнес, да си изкарват прехраната и да бъдат полезни и за обществото – подпомагане на малки и средни предприятия. Да припомним, че при създаването й се казваше Насърчителна банка, каквито има в много европейски страни, който се интересува може да види какво прави немският институт за възстановяне /KfW/ и Финландската насърчителна банка, например. Срещу банката винаги е имало отпор от търговските банки, защото смятат, че тя не работи на пазарни принципи, темата е дълга, не искам да влизам в подробности... Банката изобщо нямаше да види бял свят, ако не бяха едни подарени милиони немски марки от германската държава за създаването на банката и ултиматумът, ако не се създаде банката парите да бъдат върнати обратно. За съжаление, властимащите употребяваха банката, както им е угодно, превърнаха я в евтината к-рва на власта, която даваше и не отказваше на тези, които бяха на власт - явна и не толкова явна. Парламентът прие специален закон за банката, според който огромният държавен ресурс подлежи на контрол само преди на финансовия, а сега на министъра на икономиката. И така си отиде една прекрасна идея, нищо, че в Закона за българската банка за развитие пише, че банката има за цел „подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране“. От изнесените в пресата информации на всеки става ясно как се изпълнява закона. И не банков надзор, не казвам, че са си свършили работата, а правителството/ правителствата носят основната отговорност за състоянието на кредитния портфейл и за неизпълнение на целите, за които банката беше създадена. И да – това е върхът на айзберга, жалко за банката, жалко за многото хора, на които тя можеше да помогне да имат прехрана и да бъдат относително независими и спокойни за утрешния си ден – своя и на децата си.

Шиши е малък и дребен.

Значи едни 8 "малки" фирми вземат над 1 милиард кредити, вместо 50 "средно големи" фирми да вземат по 2 милиона за развитие, страшни сте пичовееее, кефите ма!

Нещо математиката ти куца, колко милиона има в един милиард, бе ?

Ми тя фирмата ми от 7 години няма никаква дейност, но ако тия банкери ми отпуснат едни 30-40 милиона такава дейност ще развъртя, че от Европа ще искат филиали в Еврозоната да разкривам!

Парадокс, ще разследваме шефа на надзора на БбР, а ще чакаме привличане на инвестиции пак от същият човек Стамен Янев! ДОСЕГА ГИ РАЗДАВА, СЕГА ЩЕ ГИ ПРИВЛИЧА, запознат е човека!

Кристално чист съм

ББР е банка, която е раздала законно пари, които никоя друга банка не би помислила да раздаде. Например за бързи кредити ББР е дала едни хубави пари с ниска лихва, която бързите кредити дават срещу 200- 300 % лихва. Не е незаконно, но е неморално. А да дадеш кинти на Благоевград БТ, който не съществува е законно, но престъпно, защото няма българска цигарена промшиленост. Фрапиращо е самото съществуване на тази банка, а не онези, които а получавали кредитите. Самата банка е източник на дейност, която не може да се нарече подпомагаща развитието. От друга страна са дали пари за ИнсаОЙЛ, което си е чисто развитие на стопанството.

Пфу, язък, от тоя храст май няма да излезе заек!

Фирмите по 100 млн кредит наистина не са малки, но ми се струват средни за мутрите Боце Пееф и Доган. Законът е спазен значи.

Хората са си го казали. Те не отричат, че са дали 1 милиард на 8 фирми, а казват че спазвали закона. До онзи ден закона беше КОЙ и Баце и те стриктно са спазвали нарежданията им. По абсолютно същия начин са спазвали "закона" и всички останали калинки във властта. А какво стана с онзи "Ковид" кредит от 75 милиона за фирмата за бързи кредити на ТИМ от ББР?

Разбира се, че не са "дали", отпуснали са. Това е различно от даването.

ама разбира се - законът за един кандидат за пост на глав прокурор, един кандидат за приватизация на НЕК, един за летището, един за получаване на заеми... Не е като да няма една единствена причина да изринем ГЕРБ :)

Ако се докаже, че 80% от капитала ви е даден на 8 фирми, то не проверка, а направо бесилка трябва да ви се вдигне! Малки и средни фирми, а? По 100 милиона кредити на фирма...

Бесилка за Стамен Янев ли? Защото до оня ден той беше председател на Надзорния съвет на ББР.

Упс.. Щом е от нашите, а не от мръсните гербери - значи похвала и повишение!

Стамен Янев е председател на Надзорния съвет на ББР: https://bbr.bg/bg/stamen-yanev/

И кой е Стамен Янев, че нещо не ми е познат? Освен, че е адвокат и член Надзорния съвет?

страхотно чувство за хумор...