Байдън би тревога заради липсата на чипове

Американският президент събра на виртуална среща шефовете на 19 компании, с които обсъди недостига на полупроводници, но и лансира своя инфраструктурен план

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дупя се пред календара!

Световния проблем с липсата на чипове дължим на Ръката на Тръмп Сега решението е в ръцете на Бай Дън.

Апъл почнаха сами да си ги правят

За много от редкоземните елементи производител е Китай, за титана и алуминия - Русия. Вероятността ФАЩ да попаднат сред санкционираните от тях страни е доста голяма. Иронична е и ситуацията с урана на международния пазар, Русия още преди 2 години отсвири щатите за доставката му, а там има най-много АЕЦ в света.

Кита показаха ли ви го големия среден? Дето се гаврихте се гаврихте с мита и санкции с тях... Духайте супата сега - да ви дойде акълът!

Каква супа, какви 5 лева бе идиот неграмотен. Ако Китай правеха качествени чипове, щеше ли хуавей толкова да реве от американското ембарго?

Ми много шимпанзета сме! Нема чипове за сички!

на въведените санкции.

Ще се сетят какъв номер им погоди Перчема

Явно в скоро време това, че китайците смятат Тайван за техен си, от де юре ще стане де факто...

Ама друг път

Писачи много, разбирачи хич. Това което липсва на пазара е парчето силициев кристал, който се монтира в интегралните схеми, които широката публика, нарича неправилно ЧИП. Силициевите чипове се произвеждат по много на веднаж върху пластина от силиций / силикон за цицоманите/ с размер на пластината -Wafer, най-често 8 и 12 инча. След това се режат - скрайбират , лепят се на метална лента и се опроводяват - бондират, заливат се с пластмаса - херметизират, маркират се и се измерват за годни и негодни. И тогава се появява известният ви чип. Но термина за това е IC интегрална схема, а не термина - чип използван като сленг и водещ до объркване Американците проектират структурата и функциите на силициевия чип, но ги дават друг да ги произвежда , най-често Тайванската фирма TSMC. Говорим най-вече за цифрови интегрални схеми - процесори, контролери и т.н. където се работи с Нули и Единици. Ето това липсваше на Тръмп, а сега на Байдън, но то е свързано с технология 7 и 5 нано метра, която никоя от познатите ви американски фирми не владее. 7 могат Samsung, а 5 нм само TSMC, която да края на 2021 ще пусне 4 нм, а за 2024 планират 3 нм. Нормално е президентът на САЩ да са притеснява, че чиповете за Пентагона се правят в Тайван, а не в Америка, а по този въпрос и Тръм и сега Байдън са единодушни.

чип си е силициевата пластина, а грешното в случая е да се казва на всички разнообразни ИС чип.

Чип е катеричка, и си има приятел на име Дейл.

PEYTSCH

Тоя страда от липса на дъска или дъската му хлопа. За чипосване му е късно...

То само пари не иска. Иска и акъл, тоест специалисти. 2000 година Китай решиха да увеличат пет пъти обучението на специалити по ИКТ и електроника и сега това дава резултата. Докато в Америка и Европа най-престижното образование е финанси, право и т.н., или борсови далавери и игри за огромни печалби. Но на практика тези печалби са записи в компютрите на банките зад които няма нищо (тоест стока). Ако някой реши да ги изтегли то няма дори толкова напечатани банкноти! Докато в Азия за тарите има реална стйност (тоест реална стока). Лошото е че и Европа тръгва по американския път, все по-малко производсво на изделия а повече фина нсови далавери.

Глупости. В света има точно една фирма която може да произвежда машини за EUVL литография, които са необходими за най-модерните цифрови възли на 7 и 5 нм. И това е европейската ASML. Така че европа винаги е била водеща, просто лаиците извън бранша нвмат никаква идея от целя полупроводников бизнес.

Да тъка е, но холандската ASML освен машини за фотолитография не може да произвежда силициеви чипове по технология 7 нм и 5 нм, а за 4 нм която ще стане до края на 2021 и 3 нм за 2024 хептен да не говорим. А за Европа TSMC казва, този тип дейност е икономически неефективна. Друг начин да кажат - невъзможна. След като СЕО-то на Интел според същите тайванци живее в миналия век, разбиращ ли в кой век на полупроводниковата техника е Европа. Малко е тъжно, но е факт. Технологичното състезание е с ужасяващо темпо. За съжаление Европа отдавна се е превърнала от първенците в науката в първенците сред лапачите и консуматорите.

по просто е да си купят...от Китай

Ми те не се правят в китай бе. Това което се прави там не липсва, ама то е на процеси с 4-5 поколения назад.

Е може да налее напечатани 50 милядра без покритие, но дали ще решат проблема. Китай е в БРИКС. Там за членовете на БРИКС важи външният им дълг да 20% от златните им запаси и търговията между тях да е в национални валути! Е да видим с напечатани долари до къде ще се стигне.

Америка фърст, Купувй американското (ако има какво), все велики лозунги ама продължават да целуват ръка на жълтите.

прав си, някой да се сети за извесна американска марка за бяла или чена техника. Покрай чипове за тази техника се развиха производители, който имат пари за развойна дейност, но те всичките са извън Америка. Докато Байдън дава пари 22 милярда на Майкософт за шлем с виртуана реалност на американските тюлени (какъв голям пазарен потенциал само), то азиадците разбиват тезихнологии за битова употреба (където пазара е оргомен). И една закачка Интернрт като мрежа е разработе с финансиране на DARPA за пентагона, но най-масовото приложение (Web и приложения) са разработени в Европа. Клетъчните ситеми пак са разработени за US арнията, но най-перспективната GSM е разработена в Европа. Е я да догонят сега азиатците в 5G или следващото 6G.

Ама чип ли ще му имплантират.Има нужда

Нарушена световна верига на доставки. Никой не правеше стокови запаси. Имаше преди време един виж за японците. Един германец казва ние имаме запаси за един месец да произвеждаме автомобили, а вие? Японците не разбират въпроса и след детайлно обяснение отговарят - минути - нашите вериги на доставка дирвктно влизат в производството.... А стоковите запаси са пари хвърлени на вятъра .... всеки гледа да ги поддържа минимални. Но никой не в предвидил търговска война с Китай... А китайците минаха САЩ, просто американците не могат да го приемат...

чипирай си задника дъртофелник смотан

НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ.

Ха сега да го видим..Тръмп върна почти всички производители обратно от китай в америка...даже корейците построиха там заводи....да видим как ще ги задържи

Няма чипове, всичките ги набутаха във ваксините.

Бай Дън е най-голямото чучело и посмешище слагано на позицията президент на САЩ някога. Но пък отразавя напълно състоянието на САЩ в момента.

Бай Дън ли? Не е ли Бай Хой.....!??!

Хахахааа. Помислих, че се е притеснил че липсват чипове във ваксините. А то виж какво било ... :))))

За това по-горе написах: "НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ".

Напоследък в ДИР-а все "бият тревога". Днес Байдън би тревога. Онзи ден Иран би тревога. :)

Тревожни хора.

А аз се чудех защо навсякъде спират ваксинирането с Астра зенека а то било заради липса на чипове.

полупроводници, догодина без проводници:)

Ами при разкопките на египетските пирамиди не намерихме проводници и разбрахме че фараоните са имали безжична технология!

Ами така е.... като ги сложихте всичките във ваксините... сега ще търсите...

некой ако види некоя компания ..която да не е западна да ми се обади ..китайчетата са у шеста глуха..за другите ашлаци от Брикс да не говорим По-долу са топ 10 на полупроводникови компании в света въз основа на техните 12-месечни последващи приходи (TTM). Всички данни са актуални към 18 юни 2020 г. Intel Corp. (INTC) Приходи (TTM): $75,7 милиарда Нетни приходи (TTM): $22,7 милиарда Пазарна капитализация: $256,1 милиарда 1-годишна крайна обща възвръщаемост: 34.1% PE съотношение (TTM): 11.7 Intel е интегриран производител на устройства, който проектира и произвежда чипсети на дънна платка, контролери за мрежов интерфейс и интегрални схеми. Първоначалните продукти на компанията бяха чипове за памет, включително първият в света полупроводник с метален оксид. Днес Intel създава процесори за различни компютърни и технологични компании. През юни 2020 г. анализаторите очакват Apple Inc. (AAPL) да обяви планове за прекратяване на дългосрочно партньорство с Intel, като Apple се подготвя да произвежда свои собствени чипове. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSM) Приходи (TTM): $37,9 милиарда Нетни приходи (TTM): $13,1 милиарда Пазарна капитализация: $293,5 милиарда 1-годишна крайна обща възвръщаемост: 58.8% PE съотношение (TTM): 22.5 Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. е една от най-големите специализирани леярни за производство на полупроводници с чисто действие. Леярските инсталации Pure-play създават само интегрални схеми и нямат вътрешни дизайнерски възможности. Много полупроводникови компании възлагат производството на своите компоненти на Taiwan Semiconductor. Qualcomm Inc. (QCOM) Приходи (TTM): $24,7 милиарда Нетни приходи (TTM): $4,0 милиарда Пазарна капитализация: $101,2 милиарда Обща възвръщаемост за една година: 34.2% PE съотношение (TTM): 26.6 Qualcomm е глобална полупроводникова и телекомуникационна компания, която проектира и предлага безжични комуникационни продукти и услуги. Телекомуникационните компании по целия свят използват патентованата CDMA технология (множествен достъп) на Qualcomm, която играе неразделна роля в развитието на безжичните комуникации. Нейните чипсети Snapdragon се намират в много мобилни устройства. Qualcomm Inc. (QCOM) Приходи (TTM): $24,7 милиарда Нетни приходи (TTM): $4,0 милиарда Пазарна капитализация: $101,2 милиарда Обща възвръщаемост за една година: 34.2% PE съотношение (TTM): 26.6 Qualcomm е глобална полупроводникова и телекомуникационна компания, която проектира и предлага безжични комуникационни продукти и услуги. Телекомуникационните компании по целия свят използват патентованата CDMA технология (множествен достъп) на Qualcomm, която играе неразделна роля в развитието на безжичните комуникации. Нейните чипсети Snapdragon се намират в много мобилни устройства. Micron Technology Inc. (MU) Приходи (TTM): $19,6 милиарда Нетни приходи (TTM): $2,3 милиарда Пазарна капитализация: $56,7 милиарда 1-годишна крайна обща възвръщаемост: 57.1% PE съотношение (TTM): 25.2 Micron Technology предлага международни продукти на полупроводници на международна основа. Продуктите му се използват в компютри, потребителска електроника, автомобили, комуникации и сървъри. Той създава флаш RAM продукти, както и презаписваеми решения за съхранение на дискове. Texas Instruments Inc. (TXN) Приходи (TTM): $14,1 милиарда Нетни приходи (TTM): $5,0 милиарда Пазарна капитализация: $115,8 милиарда 1-годишна крайна обща възвръщаемост: 21.8% PE съотношение (TTM): 24.2 Texas Instruments проектира и изработва полупроводници за производители по целия свят. Компанията е основен производител на чипове за мобилни устройства, цифрови сигнални процесори и аналогови полупроводници. Все още произвежда продукта, за който първо стана широко известен: калкулатори. Texas Instruments стартира като петролна и газова компания през 1930 г., след което се фокусира върху електрониката на отбранителните системи през 40-те години. Компанията влезе в бизнеса с полупроводници през 1958 г. и сега има десетки хиляди патенти. ASE Technology Holding Co. Ltd. (ASX) Приходи (TTM): $13,7 милиарда Нетни приходи (TTM): $0,6 милиарда Пазарна капитализация: $9,7 милиарда Едногодишна крайна обща възвръщаемост: 30.9% PE съотношение (TTM): 247.8 ASE Technology е базираната в Тайван. Тя е холдингова компания, която предлага услуги за монтаж, опаковане и тестване на полупроводници. Компанията е създадена от комбинацията от Advanced Semiconductor Engineering Inc. и Siliconware Precision Industries Co., Ltd. NVIDIA Corp. (NVDA) Приходи (TTM): $11,8 милиарда Нетни приходи (TTM): $3.3 милиарда Пазарна капитализация: $227,2 милиарда 1-годишна крайна обща възвръщаемост: 155.5% PE съотношение (TTM): 69.1 Nvidia е най-известна с линията си от потребителски и висок клас видео графични карти, намиращи се в компютри с всякакви форми и размери. Тези графични процесорни единици или графични процесори са популярни сред компютърните геймъри, дигиталните изпълнители и тези, които работят с компютъризиран дизайн. Започвайки около 2017 г., компанията получи и тласък в бизнеса от извличане на криптовалути, където се оказа, че графичните процесори са по-ефективни при производството на цифрови валути от традиционните технологии. STMicroelectronics NV (STM) Приходи (TTM): $9,7 милиарда Нетни приходи (TTM): $0,9 милиарда Пазарна капитализация: $23,9 милиарда Обща възвръщаемост за една година: 74.5% PE съотношение (TTM): 27.5 Швейцарската фирма STMicroelectronics NV проектира и произвежда полупроводникови интегрални схеми и дискретни устройства. Продуктите, създадени от тази компания, имат приложения в широк спектър от индустрии и сектори, включително телекомуникации, компютърна, промишлена и потребителска електроника.NXP Semiconductors NV (NXPI) Приходи (TTM): $8,8 милиарда Нетни приходи (TTM): $0,2 милиарда Пазарна капитализация: $32,6 милиарда Едногодишна крайна обща възвръщаемост: 32.0% PE съотношение (TTM): 139.0 Базирана в Холандия, NXP Semiconductors NV предоставя полупроводници и свързаните с тях технологии за компании в бизнеса с автомобилни развлечения, мобилни устройства, приложения за сигурност и други. NXP продуктите също се използват в приложения като широкообхватни като осветление, безжична инфраструктура, изчислителни системи и идентификация.

Чукча писател! Освен да се пишат статистики ако имаше и как да се помисли върху тях... пък и някакви изводи да се направят. Ама....

Другарю западналоВ, виж си календара сега е 2021г. , иЗлез от курника на село и пий едно белина за успокоение.От т.н.западнали компании даже камуфлажа не остана през последните 30 години.

данните са за миналата година ..ако не си разбрал от 2021 г са минали само 3 месеца и кусур ..или искаш да кажеш ..че нещо се е случило за 3 месеца ли ? сигурно китайците за неколко месеца са изобретили зимни джапанки със супер хипер чипове ли ?

Че те тайванските компании са създадени още през 80-те години на миналия век... от Китайската компартия, бе. Та затуй хората ти казват да попрочетеш малко кого всъщност хвалиш;)

Тайван не е Китай ..Тайван си е Тайван ..годишно дава по 3-4 млрд $ за ново задокеанско оръжие ..самолети ..ракети ..подводници ..кораби и няма намерение да има нещо общо с Пекин ..особенно след случката с Хонг-Конг ..където китайците не си удържаха на думата и договоро сключен за Хонконг ! така че духай супата ..ти найш кво ми казаш ..че Южна Корея е едни със Северна Корея ...та така и Китай с Тайван ..голем умник си бре ушанков :)))

АМи всъщност китайските марки телефони предлагат същото като западните, щото ползват едни и същи чаркове. Човек без да гледа некви софтуерни тестове, дето отчитат некви точки по сума ти показатели, не може да открие разлика в бързодействието, освен ако не цели да си похвали епъла или самсунга. При дроновете китайците са номер 1 - франчулята пробваха да правят некви и не могат дори да им дишат праха на DJI. А и западните компании си плащат достатъчно на китайците, че ония вече да се гласят да са водеща икономика в света. Нали се сещаш кво ще стане с цените на хардуера и телефоните и т.н., ако тия производства отидат в САЩ, дето трябва да се плащат в пъти по-високи заплати и т.н.?

Освен това, ако на телефончето ти НЕ пише "маде ин Чайна", това просто означава, че собственика на марката си е платил още отгоре, за да липсва тоя надпис.

кът работиш в некой завод ...получаваш заготовки ..поточната линия и всички инструкции ..това не означава ..че ти си умника ..ти си просто евтин бачкер ..ако ти спрат заготовките и инструкциите ..спираш и ти ! това че тук пълним кока-кола ..не означава ..че кока-кола е българска ...мани тез тъпни китайски ..кво пише и кво не пише !

Добре си попреписал, но не ти е станало ясно какво липсва. С изключение на Texas instruments в САЩ по-голямата част от изброените от теб фирми не правят чипове, а само ги проектират и поръчват на други да ги направят. В това число и Интел. Най-сериозната фирма за чипове е TSMC, която никога не е "леела" полупроводници /справи се с превода/. Това не е леярна, а фабрика за производство на чипове на пластина -Wafers, най често с диаметър 8 и 12 инча. За 2020 по технология 7 и 5 нано метра TSMC e произвела 90% от чиповете на пластини, а Samsung 10%. В момента липсват 40% от търсените чипове на пластина, които след това се режат - скрайбират и опроводяват - бондират, след което се херметизират , маркират и окончателно се тестват за годни и негодни. Това, ти който си от широката публика, наричаш чип. Но той не става без силициевото парче - силициев чип, което всъщност липсва на пазара. Мощности за монтажа му има най вече в Китай. Липсата е главно поради факта, че само TSMC владее технологията 5 нано метра. Интел е на ниво 14 нм и за това спря да произвежда силициеви чипове, но отдели това губещо производство в Гболал Фаундри и я продаде на саудитски инвеститори. Тръмп през 2020 се договори за две неща с Тайван и отряза Си. Първо - отряза Китай от доставките 5 нм на TSMC и те спряха септември 2020 Второ - накара TSMC да обещае да построй завод на 5 нм технология в Аризона за 12 милиарда до 2024. За съжаление кризата с липсата на чипове стана тази година. TSMC тази година прави завод за 24 милиарда в Тайван, с цел да покрие липсващите 40%, като 4- то тримесечие ще пусне технология 4 нм, а до 2024 технология 3 нм, като предварително продаде 3 нм капацитета за 2024 си на Епъл, АМД, Qualcom и други. Едно изказване на Тайванците за СЕО-то на Интел, е че живее в миналия век, меко казано. По добре си дръпни очичките и научи китайски и свикни да ядеш ориз, защото докато се кланяш на американците нещо може да те изненада отзад. Освен да четеш на английски, трябва и да разбираш какво четеш.

Абе вие се смяхте на Тодор Живков, ама той реши проблема, Байдън само мрънка, ако вообще си спомня...

Ами сложи още санкции на търговията с Китай бре деде. Направо забрани вноса от там. ТогИва ша разбереш що е то "нЕма".

Специално за чипове, Чичо Сзи е също толкова жаден, колкото Чичо Джо.

В Китай и Русия са почти всички редки метали. Сега им спират износа и краварите го духат, както и трябва!

Хм, този много бавно загрява- ние в нашата фирма това го знаем от преди година.

Реално погледнато, човека е прав. Няма причина разни държави със значително по малко пари и капацитет да имат по добра инфраструктура от САЩ. Ако решат, могът да построят инфраструктура която да направи всички останали държави и градове по света, да изглеждат като села от миналото.

И как ще стане това? КАто напечатат пак тоалетната си хартия? Те нямат икономика, а само печатат пари и правят дългове! Защо другите да не печатат пари ей така без покритие? И това ще свърши когато всички се откажат от тая таолетна хартия наречена долар!

Айде сега! Имаше хубави неща от преди 89г които не запазихме, но за сметка на това, запазихме глупавите неща. А именно глупости от този тип дето ти си написал. Ако САЩ няма икономика, то тогава какво остава за всички други държави. Това са стари глупави клишета от соца. Другото е печатането на пари. Ако ставаше само с печатане, всеки щеше да си ги печата..не само САЩ. Що България не си напечата?! Да не говорим че ако толкоз много се печаташе както ти и други приказвате, нямаше да си кътате доларите - това е елемнтарен принцип от икономиката...като има много и лесно се набява, си губи стойноста. По полеко в критиките към САЩ. Има за какво да се критикуват, но не и за това!

Не ставаше само с много пари, трябва и акъл

А те нямат нали? Ако го мислиш това, значи мислиш и че Земята е плоска.

Китай и Русия спират или намаляват драстично износа на редкоземни минерали. Свърши бесплатна храна в паничките!

Силиция който е в основата за изработка на чипове, не се намира само в китай или русия

Освен силиций, все пак е необходими и други минерали, не мислите ли?

Стършел

Силицият, това е само пясък! Никой тук не говори за силиций! Редките елементи са в основата на северокорейския износ, затова е време да се "демократизира" Северна Корея!

Тая година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници ! Кой каза, че комунизмът е умрял ?

Да правят коли без чипове както едно време - по надеждни са. Е на, Москвич-ът нямаше чипове и си вървеше добре! И не само той! Мерцедес 123, БМВ 2002, Алфа Ромео Джулиа и т.н.

Е, да, ама гъзара иска тука да му грее, там да му духа, седалката сама да му върви, на стъклото да му пише лазер... Все ненужни простотии, ама си трябват чипове! А парите не са у обикновените хора, а у разни такива гъзари, респективно автопроизводителите искат на тях да угаждат!

Гъзара навремето искаше лятото да му е топло ида има климатик. Сега обаче и ти не си купуваш кола без климатик, музикална уредба, централно заключване, автоматични стъкла и тн. и тн. Нали? А не си гъзар .....

Няма нищо учудващо. Интел , Моторола изнесоха всичко в кита,. Тук в щатите спряхаме обучението на студенти в тези сфери. Няма как тази индустрия да преуспява. Сега са се сетили че няма чипове, ами няма. Стана като в БГ. Да започват да слагат релета в колите, да им в дойде акъла.

Никой не си изпраща фърмуеъра и ултравиолетовите нашивки в Китай. Само инженерните скици за крайния продукт.

Дека са ни сега предприемачите в България... ?

Абе тука са си, ама какво да предприемат горките-тоо между чипове и чушкопеци имало известна разлика... та ще кажат-вече не е лъжица за нашата уста...Времето, в което развивахме ядрена енергетика и пращахме хора в Космоса безвъзвратно отмина...

при мен няма липса на чипове ...винаги имам по един кожен чип отзад

Има разлика между Чип и Чеп!

"Таз година полупроводници, до година цели проводници"

Сега и насекъде нема матриал!

Бай Тодор бе природно интелигентен и хитър селянин. А Тиквата природно прост "гражданин"

На мене, чипове не ми трябват!!!

той цитира ли бай Тошо? - "таз година откриваме завод за полупроводници! догодина - за цели!"

Байдън би тревога, а бай хой си би една... по случая!

Ба х ма му и са с какво ще ни чипират?

Чиповете за контрол на равновесието и свнктр изгорели. Смятаай!

важното е че твоя кожен чип винаги ти стои отзад

Вече и не се крият ! Не знам защо ги търпим всичките лайнари от задкулисието ?! Те са нищожно малко, нищо че имат всички пари на света. Силата е в нас.

Чудя се що се търкаля по стълбите, а той чипа му бил за смяна

важното е че твоя кожен чип винаги ти стои отзад

Не могат да насмогнат, ще трябва да ги аутсорснат в Тайван и Китай.

в Тайван да ...но в Китай никога ..свърши тая ..на китайчетата им се вижда края ..ще видят чипове през крив Ухански макарон :)))) ето ти малко за ограмтяване по темата ..китайчетата пищят ама вейке щракна мандалото ! Huawei обвинила США в глобальном дефиците чипов — источником всех бед названы санкции Многие сферы сейчас испытывают дефицит чипов. Цены на смартфоны повышаются, автопроизводители закрывают заводы. Аналитики предполагают, что во всём виновата пандемия коронавируса, которая нарушила многие цепочки поставок. Однако Huawei уверена, что виной всему США. Компания заявила, что санкции Вашингтона против китайских компаний спровоцировали панические закупки полупроводников, которые и обрушили отрасль.Эрик Сюй (Eric Xu), председатель правления Huawei, на 18-м саммите аналитиков заявил, что раньше компании почти не создавали запасы, но теперь закупают чипы на три или даже шесть месяцев вперёд. Именно это, по его мнению, нарушило отлаженные механизмы мировых поставок чипов. Сюй уверен, что активное введение санкций США может стать причиной глобального экономического кризиса. Он также заявляет, что санкции против Huawei навредили доверительным отношениям, которые существовали в глобальной цепочке поставок полупроводников. Теперь всё больше стран стремятся наладить собственное производство микросхем, что требует огромных инвестиций. Это, в свою очередь, повысит цены на полупроводники и, как следствие, на конечные электронные устройства. 12.04.2021

А защо унищожихте завода в Правец?

В Ботевград, не в Правец. И не е унищожен, а стана от полупроводници за цели проводници, както обеща генералния секретар.

Ми много просто-защото загубихме Студената война! От позицията на 30те изминали години се оказва, че социализмът си е работел съвсем добре, ама дойде "перестройчикът", и уж да го подобри, та го предобри... Защо в Китай може, а тука не може??

Не е истина че е работел добре. Нямаше да има нужда от реформиране ако беше така. Защо китайският модел на реформи се оказа успешен, а съветският неуспешен? Може би отговорът е в капацитета на китайските и съветските ръководители.

Да ти кажа ли защо китайският модел се оказа успешен? Основно защото Китай не се посвени да разгази мекеретата на Тянънмън и нямаше кой да му мъти водата, нещо което Горбачов не посмя да направи около Стената в Германия глупака, въпреки подкрепата на Маргарет Тачър...

Ти, направи една справка колко западен капитал се е излял в Китай за последните 40 години.

Някой явно не е запознат с историята и защо Китай стигна дотук. Още сте на тема Мао и културна и индустриална революция и се питате "бах мааааму как така успяха?"

Тоя склерозирал дядка разбира от чипове точно толкова , колкото навремето , лека му пръст - Бай ТОШО разбираше от полупроводници ...