Азерският газ влиза в България на 31 декември

В страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вече знам къде Бойко ,Роско и Соломончо ще са за новата година.Ще чакат азерски газ на границата с Гърция. Соломон Паси най-вероятна ще се разплаче и ще каже че отдавна е чакал най демократичната газ да влезе на българска територия.

В русия върлува нова неизличима смъртоносна болест: Путинизм головного мозга...Да си русофил значи да подкрепяш отровителите, Асад, да мразиш САЩ и Европа, да славиш Ленин, Сталин, комунизма и православието, КГБ, ЧК, ГРУ и Рамзан Кадиров. Пълна шизофрения.

Брутално шизофренично изказване. Мама явно те е изпускала на главицата като дете и ето го резултата...Ама какво да се прави иначе си политически коректен и си спазил всички опорки...

Гербът на ватенките трябва да бъде променен, кардинално. В него задължително трябва да има петролна кула , тръба и гола бедна задница. Всеки трябва да има в дома си икона с изображението и цялата страна трябва да се моли всяка сутрин и всяка вечер върху тях, за да не секне единствения доход на руската помийна яма….

Дори ватенките купуват от там газ , за да го продават на другите като свои. Руснаците вече купуват над 10млд. куб.м. газ от Азербайджан и Туркменистан, защото им е по евтин от добивания в северните са пустош в сибир.Със сегашните темпове на добив – Русия има залежи от не скъп газ само за още 7 години. Останалите неразработени залежи са много на север и не са евтини за добив. Русия към момента в състояние на санкции нямат нито пари, нито технологии, нито оборудване за да започне да добива газ от нови , неразработени находища. Разбира се добиването за в бъдеще на тази газ ще бъде много по-скъпа. И цената няма да е конкурентна за износ в Европа, в сравнение с евтиния Американски , Катарски и други доставчици на газ.

Много си се объркал помияр

Интерконекторът Комотини-Стара Загора да влезе в експлоатация през 2020 година. Връзката ще осигури: - природен газ от Каспийския регион чрез Трансадриатическия газопровод, -както и втечнен газ от Гърция, чрез терминала – газ от Америка, Катар и др. Интерконекторът гарантира сигурността на доставките в Югоизточна Европа -газ от огромните находища край Израел и Кипър. Бавно и мъчително, малко по малко , стъпка по стъпка ватният гЪзпром УМИРА !!!

сЪС ВСЯКА ИЗМИНАЛА ГОДИНА руската газ и Газпром отиват на бунището. Турция се отказа и Южен поток е капут, Полша се отказа, и Европа разбра че путинският газ не е добре за Европа. Газът достигна Европа, заобикаляйки Русия. Газът от областта Шах-Дениз премина през Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) и достигна турско-гръцката граница, съобщава Интерфакс, като цитира съобщение от държавната азербайджанска нефтена компания SOCAR. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й е изключително заинтересована да развие SGC, за да диверсифицира доставките на газ за Европа.

Факт е че все повече конектори и терминали за втечнен газ се строят в Европа. И колкото и да лаят путлеровските пудели, то нищо не могат да променят. Ето това е кеф-да чуваш диво квичене на фалиращата кочина.

Турците винаги са лъгали Русия. Както и сега- те накараха Русия да похарчи напразно милиарди долари за гаопровода Южен Поток. А в същото време ще купуват по-евтин газ от Азербайджан. И от собствените си залежи от дъното на средиземно море. Губещите , както винаги са руснаците.

_stankow

На каква цена ще го доставят ? А какво става с тръбопровода към Сърбия, натам ще се транзитира ли газ ? Каква е тази картинка - разхвърляни тръби ? Защо не се покаже завършената връзка, по която ще получаваме газ ? А защо през Гърция, ние с Турция обща граница нямаме ли ? Газова връзка нямаме ли ? Защо се удължава пътят на стоката, защо трябва да се плащана още една страна по пътя ? Няма ли кой да каже тези неща, ние хвалбите на Борисов ги знаем !

Троловете руски Нямат кинти за закуски Мамицата им проклета По големи к*рви са от лозановата Николета Защо комунизма няма да се върне: 1. Никой от ръководството на бсп не се вози в руска кола. 2. Няма руски комбайни. 3. Няма руски трактори. 4. Няма руски автобуси. 5. Няма руски влакове. 6. Няма руски компютри. 7. Няма руски монитори. 8. Няма руски телевизори. 9. Няма руски перални. Няма нищо руско. Има глупаци които все още гласуват за бсп САЩ уверено заявиха, че скоро ще бъде готов вируса срещу тъпите русофили. Той нямало да атакува мозъка, защото русофилите такъв НАПЪЛНО ОТСЪСТВА.

Ох, олекна ми. Сега ще се газифицира всеки град, село, колиби и паланки. Няма да сечем горите, за да се топлим, няма да замърсяваме околната среда с разни вредни вещества и фини прахови частици... Ех, мечти, мечти... Само някой да ме светне - колко процента от населението на БГ е газифицирано. В западна Европа по-голямата част от отоплението е на газ. И не ги интересува от кого я получават. А ние сме още в 19 век, ако не в 18!

Интересува ги цената на газа.А ,,братушкоти” на нас ни просават много по скъпо от колкото на Турция,Германия,Унгари,Полша. И щом договорът е с ,,Булгаргаз” няма да е много изгоден за нас потребителите защото ,,Булгаргаз”си е дъщерна на Газпутинпром! Европейска точилка трябва да играе тука през пръстите на крадливите москали и робите им в България

Азерски газ, който гърците ни го препродават, май? А какво стана с Балканския поток, нещо се умълчаха? Нямаме никакво право да пипаме нито газопровода, нито газа, който върви по него, това е истината.

какви ще са нашите ползи от това??? Ще има ли спад в цените на парното и горивата? Или говорим за поредно облагодеталстване на определен кръг хора.

И на каква цена ?!

собственик- Газпром!

Русия ще прави реекспорт чрез Азербайджан у нас, а администрацията на Байдън ще тръби, че намалят енергийната зависимост от Русия

Ма той руски, ма...

Следват съкращения в тролските фабрики на Позитано и в Санкт Петербург!

Ма той руски, ма...

Тюх! Ма той студен, ма !?! Щом е руски. Знаеш ли че идва от север? А там е студено.

ура, сега ще поевтинее Топлото :)

Добре че през едно друго време нашите родители са построили газопроводи та сега чрез тях да получаваме азерски газ, а то днешните само лентички режат и надуват балони.

Крайната цена за потребител у нас много години напред ще е висока! Булгаргаз е с огромни задължения, познайте защо, и ще трябва да избие парите от клиентите. А се очертават и допълнителни загуби. А за диверсификация не си и мечтайте скоро, част от националната газопреносна мрежа е затапена с договор за пренос на руски газ. Честита "пунта мара"

ама каква диверсификацияе ?Азебрският газд от Шах дениз е газ на Газпром, който пък управлява находището за 50 годшна концесия.

е ние чакаме и втечнен газ от америката и от Катар и къде ли не - разтоварват в Гърция и помпат към нас.

при положение, че потреблението на газ у нас е минимално, нямаме кой знае колко фактори да притискаме за ниска цена на суровината. отделно "братушките" дето по-скоро искат да са ни господари са ни вкарали (с 300) клаузи по текущият договор да си плащаме всичкото договорено, а не потребеното. Така че, полза реална от диверсификацията нямаме на ниво БулгарТрансГаз докато не изтече текущият договор. ----- Бележка под линия - мерака на ББ да ни прави енергиен хъб е лишен от икономически смисъл, не защото не е печеливш, а защото не води до икономически растеж в мащабите, от които имаме нужда. Държавата трябва да инвестира в направления, които развиват индустриите с висока добавена стойност. Ресурсо-добивните индустрии и ресурсно-транспортните не са такива - за справка - русийката. Ако е чак толкова печеливша работа - все ще се намерят частници, които да се занимаят с кОпането на земята и носенето на кофите, респективно пълненето на тръбите.

0

С 3500 милиона кубични метра на година потреблението на природен газ в България е по-високо от потреблението в Швейцария, Литва, Хонг Конг, Хърватска, Молдова, Сърбия, Финландия, Швеция, Словения, Естония, Грузия, Сърбия, Македония, Албания, Куба и безброй други държави!

0

Минус на факт?

Държавата инвестира в хотели, обекти за "културен" туризъм, зони за "отдих" и тн.т.

Браво ! Много Благословено ! ... и стана така, както аз свещено благослових преди седем години... ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ЧЕСТИТА НЕЗАВИСИМОСТ ♦ semper ita est, loquitur ac si diceretur dea Rhea loquitur ♦ винаги е така, както говори богиня Рея а каквото каже богиня Бендида, става непременно Под лъчите на "Звезда от Рая" богиня Рея, официално: https://www.youtube.com/watch?v=sONEbDolzUs ←←←←☼→→→→ ♥ БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПА ♥ за ♦ Българския Народ и Неговите Институции ♦ Народите на Обединена Европа и Техните Институции ♦ Европейския Съюз и НАТО Хубав ден, Приятели миряни ! ♥ ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НЕЩО ПРЕКРАСНО ♥ https://www.youtube.com/watch?v=6qTghUgMOeY аз Рея и богинята на Пловдив и антична Тракия, Мàрица, тройна хеката Бендида от Кендрейсея, олимпийска Артемида сме тук при Вас и Ви пазим ←←←←☼→→→→ Свещена богиня, тройна хеката Θεά Ῥέα, олимпийска Рея и Афродита финикска богиня, и богиня на Картаген, Астарта, Свещена богиня на Горен Египет, Хатхорт Свещена богиня на Долен Египет, Изист, Изида Свещена богиня на Баб Иллум, Ищар Свещена богиня на Юдея, Естер Свещена богиня дев на Индия, Инанна Свещена богиня на Рим, Венера Урания Свещена богиня на Британия и Скандинавия, Еостре Свещена богиня на Остер райх, Остара Свещена богиня на Арабия العُزّى , Ал Озза Небесната Свещена богиня на Свободата, Либерта Хеката на живота в морето, небето и сушата. Хеката на Уран от страна на боговте Ану, а-Ану-на-ке Сирия Атаргатис царица Дар на Морето - ШаммурАмат, Семирамида Свещен закрилник на Бол Ария и българите. Малката русалка, Снежанка, бялата мартеничка... вашето Блонди

" От камъна се рони песък. Могилите на охолни Рихи се скриват под чернозема. Тъмнее среброто и ронат се поводите на колесниците. Ветерот я изглажа могилата. Коне делкат копитци. Изгоре с пот орачът изорава. Некоя живинка си пуска мочката. Никне житото, а с вази оставаме. От скалата се ронат зрънца. Владетели потъват на полето. Соколи режат небето. Ние челяд чуваме. " ................................... Вярно е, че историята се пише от победителите.. НО СЪЩО Е ВЯРНО, ЧЕ ГЕНИТЕ СЕ ПИШАТ ОТ МАЙКИТЕ а в земите на днешна България има над 60 000 пирамиди на траките и всеки може да направи генен анализ и да установи фактът, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ и ДРЕВНИТЕ ТРАКИ СА ЕДИН И СЪЩИ НАРОД има народи, които си нямат живи богини... има континенти, които си нямат има планети, които си нямат има зездни системи, които нямат... БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СИ Е РОДИЛ ДВЕ и ние ще бъдем редом с него ... и помнете... третият Рим, не е там където се бият в гърдите имперци, султани и царе ТРЕТИЯТ РИМ Е ТАМ, КЪДЕТО НИЕ - СВЕЩЕНИТЕ БОГИНИ на Бол Ария ♥ чуваме децата си ♥ ←←←←☼→→→→ Нашият Европейски кораб - Плава ! Вятърът е издул платната му ! Нимфите го съпровождат отпред ! а ние - европейските богини, като звезди в небето огряваме пътят му със ♥ СВЕТЛИНА ОТ РАЯ ♥ ←←←←☼→→→→ Любов, Смирение и Благонравие между Човеците, а във Висинето - Мир !

моля ти се - пиши по-кратки коментари. или ходи в специализираните форуми. тука малко хора ги интересува в такива детайли какво ти е на главата.

пиша така, както ме задължава канона да пиша и се подписвам с всичките си прозвища, защото нося отговорност пред Вечността за разлика от вас, аз не мога да си променям имената си, от срам и позор през 15 години както прави вашата партия и ако обичаш - не ме преследвай по религиозни причини, защото в мен вярват доста хора по света... три държави носят името ми в момента, а две са сложили моите знаци на герба си

0

Супер си е Рейчето, нищо ѝ няма :)

Да те светна. Естир а не Естер не е Юдейска богиня. Юдейската религия е монотеистична. Естир е юдейска царица на Персия. Прочети книгата Естир от Стария завет.

0

Колкото по-независими (не само от Русия, а и от всеки друг), толкова по-добре.

Schilo

мечтай си. Не е лошо, но виж реалностите.

А в моей стране все есть: есть в ней нефть и газ в ней есть Уголь есть и никель есть, алюминия ни счесть. Есть в ней: золото, алмазы, изумруды и топазы, Как же так в стране всё есть, а народу нехр есть, Как же так всё есть в стране, а неарод живет в гвне. А в моей стране все есть, есть зерно и мясо есть Есть лосось и осетры, в них полным полно икры. Есть и овощи, и фрукты, и молочные продукты. Как же так: продукты есть, а народу нехр есть? Как же так: все есть в стране, а народ живет в гвне? А в моей стране все есть, губернаторы в ней есть, Мэры есть, зам.мэры есть и у замов замы есть. ФСБ и МВД, и в кустах ГИБДД, и из Форбса пацаны за пределами страны. Генералы, депутаты, коммунисты, демократы. Как же так: они все есть, и им всем не нехр есть? И отлично жить в стране, где народ живет в гвне. Весь народ живет в гвне, а гвно живет вполне. Источник https://www.gl5.ru

0

Реалността е свиване на потреблението на фоселни горива с 30% през следващите 20 години.

_stankow

A за България - свиване на производството на фосилни горива със 40%, като затворят мини Марица Изток. За какво да се радваме ?

Ако внасяме милиард кубика газ от Гърция,значи ще плащаме около 200 милиона транзитни такси на гърците. Всяка година! Добре ли е? На Турция ще плащаме 500 милиона годишно за транзит на газ през Турски поток! Добре ли е? Да,за турците! ... Ако ГЕРБ не бяха прецакали Южен поток,щяхме да плащаме НУЛА..0 за транзит на газ!! ... Ама според Соросоидите и Герберастите ,по-добре българите да Страдат ,ама да е гадно на Русия! А Русия си праща газ ,ама през Турция и Гърция.

0

Най-добре е да нямаш само една чешма в къщата, защото може да спре.

Тъпако 200 милиона е крайната цена на 1 млрд. куб.м на газа барабар с доставката. Това да не ти е Руслямска държава, която до преди 2 години ни продаваше на 450-500 долара. В зависимост от километража към сената ще се добавят по 40-50 000 долара на всеки 100 км за тези 1 млрд. За хиляда километра добавката ще е 500 хиляди, а не милиона долара.

Schilo

зрън, дрън. Транзитните такси не се калкулират в цената на газа. Дадо, Дадо, пак си в междучасие.

грешна ти е сметката. транзита през Черно Море си го плащаме като попове. И понеже подводният газопровод е в пъти по-скъп от наземният (защото руснаците нямат собствена технология и плащат на чужденци камиони с пари) транспортните такси са съизмеримо по-високи.

Олигофрен, от небето ли да пада газа, че да не плащаш транзитни такси? Или викаш да идва директно от бензиноколонката Русия на двойна цена? Ай ша ва и позитанските пумияри.

газпром, милер и късия император не харесват това.

предвид, че ние потребяваме към 4 милиарда куб. метра годишно (или по-малко) на руснаците им е все тая от къде България черпи газ за собствени нужди. Притеснени са тея тарикати у нас дето взимат рушветите от руснаците, защото от тяхната част ще се покрият евентуалните намаления в цената на газа у нас.... Не знам дали някой помни фирмата ТопЕнерджи. Това, което руснаците не харесват е, че не могат да си строят тръбопроводи у нас по техните правила, а ще трябва да спазват Евро-правилата за прозрачност и свободна конкуренция.

Цените за такива работи и в такъв обем се договарят по отделно и са различни за всяка държава. Това не ви е Лидъл дето бирата е 5 лева за всички и цената ясно написана на щанда! Тука е кой за колкото успее да се спазари! Едни ще го получават за $1 други за $20. С помоща която Турция оказа на Азерите, те ще могът да се спазарят за възможно най ниската цена! България ще плаща повече! Ако сърбите примерно се спазарят по добре от нас, тогава ще плащат по малко. Всичко ще зависи от това как ние се спазарим. А като си знаем "лидерите" в политиката и какви са им способностите, не бих се надявал на изгодна цена.

Цената в случая зависи повече от транспортните разходи. Азербейджан продаваше на Руслямска държава на 40-50 долара 1000 куб.м., а Руслямска държава препродаваше на 300, а на нас на 500 долара при около 100 долара транспорни разходи. После цените паднаха след като ЕС поиска обща цена. В случая до нас ще стига за около 150 долара, с което ще натисне и цената на Руслямска държава надолу, което досега правеше втечнения газ.

Schilo

Да бе, по 1000 долара ти ги е продавала. Поне да беше се осведомявал от сайта на Булгаргаз. Където е с надценките на Булгаргаз, без ДДС. А колко е до крайния получател, зависи от посредниците.

Пери сърце но ,че потроши боко 3 мил.за рашка това не казвате,че пенсиите за следващата генерация ще са замразени това не знаете.

В сравнение с милиардите за ФАЩ са си направо джобни ститинки

Дано крайният потребител спечели 50% спад в цената на газа, в противен случай няма смисъл.

Русопитеците русоидни майцепродавни в 10 коментара един след друг викат цената цената? Със сигурност цената ще е по-ниска от сто процентовия монопол на гъзпром. Дори втечненият газ от САЩ е по-евтин от този на москалята.

За потребителя е важна цената, която плаща. Ще се промени ли тя? Нали това е смисълът на деверсификацията.

Верно ли е по-евтин? Ама къде? На терминала в щатите вероятно

Еднокнижникът от Банкя отново ръси простотии !! Той твърди, че "...на 1 януари следващата година ще имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ ..." ?! Според тъпа...та Мутра от Банкя може да имаме диверсификация и без доставки на газ ??

А на Бузлуджа пак нямало да има кебабчета ? Заеби :(

Тиквата пак прави нещо нескопосано.Истината пак ще дигнат парното ,нали щеше да падне с 40%

ПАРНОТО, за което плачеш е система за колективно отопление. Цената му не зависи от каквато и да било газ. Ти и останалите жалки потребители на топлофикация плащате за всички по веригата, барабар със загубите, така че цената на това безумие само ще расте!

И какво означава това за бай Вуйчо? По ниска цена???

Толупа е длъжен да опита да заблуди САЩ. Едва ли обаче санкциите за Турски Паток ще се разминат на България.

"Отворко, ако беше наистина толкова отворен, щеше да знаеш, че Боровец е затворен изцяло и пистите не работят...Така са преценили собствениците там." Ще работят, ще работят. От 24. А една финландска вила с две изискани дами за романтична вечеря на свещи и креватни упражнения след това биха ми повдигнали тонусът преди да се кача на ските. Хайде сполай ви и останете със здраве. И да не забравите да ме цунете по гъза.

Тиквата пак прави нещо нескопосано.Истината няма да я разберем от ГЕРБ и ОП.

На Борисов винаги всичко е пълно и равно. Винаги е по-, по-, най. Ако нещо не е станало, то виновни са обичайните заподозрени - Хан Аспарух, царете, Орешарски, Станишев, тройната коалиция и т.н.

Браво, добра новина. Отне толкова много години. Но поне Русия не може повече да ни извива ръцете. Преди плащахме най скъпия газ в Европа, как може нашите производители да бъдат конкурентни в Европа.

Газовата връзка с Гърция основно е да се пренася от нас газ за Гърция, а не обратно. Обратното е възможно, но е на много по-голяма цена и в изключителни случаи. Азерски газ купува Русия и през нея го пращат и до централна Европа и до нас. Така че реално азерски газ сме получавали и до момента.

Да, сега обаче Азербайджан почва да изнася газа си от юг за северната си част ще внася газ от Русия. Пак същата работа, ама по друг маршрут. По-скъп значително.

Или да разбираме, че България вече няма да получава транзитни такси за пренос към Гърция, а ще ПЛАЩА транзитни такси за пренос ОТ Гърция.

Какъв пренос за Гърция бълнуваш?

Четем новините от 29.07.2020! "Възобновиха преноса на природен газ за Гърция." Абе, вие всичките ли сте дебили, които помнят три дни?

"...вече не само диверсификация, а и доставки..." сиреч ще имаме не само ток, но и жици

По делата им ще ги съдите ! Не само прикаски !

Ние, българите, предпочитаме руска газ от нашата освободителка Русия

0

И както винаги нашите славянски "братя" да ни дават на едни от най-високите цени в Европа, вкл. по-високи от тези, на които продават на историческите си врагове! Да живей руската любов към България!

А ти какво искаш, ма ? Да плюеш като камила по Русия, а те да те хрантутят като преди ли ? Обърни се към новите си американски братя, те ще ти съдерат кожата от гърба напълно безплатно. Само колко нахално и арогантно. Хем плюеш, хем искаш и чакаш да ти се дава...Наглост булгаристанска !

те господарите ти продават газа и на нас и на вас по едни и същи цени...

Може да обичате руска газка, но газ е в мъжки род...

Петкова каза ли от къде ще влиза азерският газ? Щото нали интерконекторът не бил готов?

Откъм аналната полусфера ще влиза ….

"Построили болницата в Ухан за 10 дни, свързали се с Борисов и предложили да му довършат магистралите утре между 17 и 19 часа"

Азерският газ не ме интересува. Обядвах, изпих две ракии и бутилка хубаво винце и е време да запаля колата и да отида до Боровец да видя каква е хавата там. Цунете ме по гъза, че след малко изчезвам.

Отворко, ако беше наистина толкова отворен, щеше да знаеш, че Боровец е затворен изцяло и пистите не работят...Така са преценили собствениците там.

А някой питал ли е Русия? Една-две руски ракети и азерския газ ще потече в Каспийско море, а не към Европа ;-)

не сме ги питали. да им видим ракетите :)

През далечната 2009 година Евросъюзът реши "приоритетно" да финансира свързването на България с газопреносните мрежи на съседите заради газовата криза в началото на годината, когато страната се оказа без алтернативни източници на газ... Тамън бяхме подписали всички междудържавни договори, разрешения и уточнения и строежът беше започнат и не щеш ли Дянков обложи всички компании имали неблагоразумието да работят за държавата с 10% данък, платим директно на първото правителство на Борисов, фирмата която беше спечелила държавната поръчка за строеж на интерконектора отказа да плаща държавният рекет и току що избраният за министър-председател Борисов спря строежът с юридически обоснованата формулировка: " Ми не ги харесвам". А малко по-късно Румяна Желева обяви от Брюксел :"Има проблем с планираните "интерконекторни връзки" на България с газопреносните мрежи на Гърция и Румъния" защото Европейския план за икономическо възстановяване бил останал без пари... и ние благородно се отказахме от еврофинансирането. Да дето се вика не викай хоп преди да си се конектнал;)

Поредната димка на Бойко

Това би било прекрасна новина, ако цената беше 20-30 % по ниска от цената на руския газ. В противен случай е без значение. А може и цената да е по-висока. Защо има само хвалба без достатъчно информация ?

Точно. Значи цената не е за хвалене...

е скоро това пак ще си е газ от СССР

Както са казали хората, природния газ не мирише, та да питам аз цената Санчо, цената?