Азербайджан вдига с 50% доставката на газ за ЕС до 12 млрд. кубични метра

За 2023 г. - 12 млрд., а от 2027 г. обемите ще растат до 20 милиарда кубични метра

Обратно в новината

Коментари - Азербайджан вдига с 50% доставката на газ за ЕС до 12 млрд. кубични метра | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Азерския газ е демократичен. Този от Газпром не е.

:)

Значи, уж, внасяме азерски газ. Нали така ни казват бандата политици. Но заедно с Италия получаваме 20 млд. куб. метра. от общо 22 млд, които Азербейджан изнася. Те тогава като азерите внясят от ГАЗПРОМ 200-300 млд. кубика, чий газ изнасят? А ние отървахме ли се от руския газ и зависимост? АКо руснаците затворят кранчето на азерите, какво става с нас? И Европа?

Азербайджан вдига с 50% доставката на газ за ЕС до 12 млрд. кубични метра Газпром ис хепи фром дис нюз...

Ми да. Ще доставя с цели 6 милиарда м3 повече. И още 8 милиарда ама 2027 година. Супер си е. На фона на 150 милиарда потребление в ЕС, това е много нещо.

"Руската енергийна компания „Газпром“ обяви, че е започнала доставки на природен газ за Азербайджан по нов договор. В писмено изявление на Газпром се посочва, че новото споразумение за доставка на природен газ за Азербайджан е било подписано между „Газпром експорт“ и Азербайджанската държавна петролна и газова компания (SOCAR). Доставките в размер на общо 1 млрд. куб. м. газ са започнали на 15 ноември и съгласно условията на споразумението ще продължат до март 2023 г." Абе, и от Виетнам да тръгнем да си доставяме газ... той пак ще има етикет "Сделано в Россия";)

че Путин "страда" :D

Вдига го с какво, с магическа пръчка? Не, с руски газ, на висока цена, а не по старите договори на Газпром. Газопровода Русия - Азарбейджан бачка обратно от началото на войната. И тъпаците в Ефропа плащаме надценка на руско-азерски, руско-турски, руско-американски и.. фирми. Да живее ефро тъпотията.

Аз съм п.дал и не мога да я дишам руската газ .

знаем, за второто - лъжеш. обичаш близостта на езточника на газ фостата си

На дядо боже за меката зима.

Зимата мека, ма сметките космически! Да те е страх да пуснеш котлето на газ! Седиш на 14градуса и от време на време пускаш електричката.

Ми не! Пускам го на 23 градуса, къпем се всеки ден, и сметката за декември месец ми е 300 лева - отопление и неограничено количество БГВ. Нищо, при положение, че плащам едва 60 лева за ток.

Цената през февруари ще бъде около 130 лева за мегават-час. Най-късно през април, вече ще е под 100 лева. Лека -полека се връщаме на нива от 2020-21-ва година.

космическа

Баку е родното място на Нефтодобивната и газодобивната промишленост в Московия, още по времето на царска русия Нобел, нещо да ви говори? Азерското газово находище е Шах Дениз Азербайджн купува малки количества газ от путлерастия, за да захранва битовите и промишлени клиенти в най-северните части на страната - просто от времената на СССР така е изградена мрежата А сега им е по на сметка да продават тия количества в Европа, вместо да строят трасе до там и да ги продават тез количества на вътрешния пазар Отделно има сезонна размяна на газ Между Азерите и рашка Азерите получават лятото а рашките им го връщат зимата И не, Азерската газова компания СОКАР си е държавна , а не на гНяспром

за изчерпването на находищата в Каспийско море дали си прочел? И да та просветя - евробанкерите не дадоха пари за европроекта НАБУКО поради липсата на газ в двадесет годишна перспектива в района за тръбата му. И вложиха пари в ПЕТ пъти по-малката тръба ТАП!! А за да ти дойде още газ от Каспия трабва да Азерия да удвои тръбите си по ТАНАП. Което Алиев обещаваше за 2025-та година. А сега отлага за къде 2027-ма..

Но можеш да песйстнеш линк към информация за ситуацията Освен това в момента газ от това находище има Или твърдиш , че е затворено, копейко?

на Набуко и раждането на ТАП бе в София.. Пусни си набуко-омв-борисов и си чети...

Принципно е така. Находището е Шай Дениз. Ама не е азерско. "Към момента участници в проекта "Шах Дениз" са британската BP (оператор, 28,8% дял), руската Лукойл ( 19.9%), турската TPAO (19%), азербайджанската Socar (10%), иранската NICO (10%) и азербайджанската SGC (6,7%). " Демек азерите имат 16,7 % общо между две компании. Как точно азерите получават лятото и после руснаците го връщат не ми стана баш ясно ама карай. И да, COKAР си е държавна, не е на Лукойл. Само находището е на Лукойл на 20%.

Баси якото цели 5% от газа нужен на съюзо САМО за зимният период..... Идиоти господине....

Кой построи интерконектора с Гърция - Кирил Петков, кой сключи договорът с Азърбейджан - Асен Василев. Ура, да живей!

Дано да е ирония.

Таз тръба ний я строим още от времето на БОЧКО ПЪРВИ.. Виж, че и де3лна лентичката - туй е право.. Ама НЕ Я Е ПОСТРОИЛ.. ИТАЛИАНО-ГРЪЦКИ консорциум ти го построи.. С пари от ЕЦБ-то ( дет сега ще връщаме..)

И понеже вече го изритваха я резна още на АКТ 14. Да има и той една лентичка.

Ний договор, по-точно МЕМУРАНДУМЧЕТА за добри намерения с Азерия си имаме още от правителството на СДС през 1999-та година.. И чак на 1,1,2020-та азерскио гЪз са дотътри.. Кокорчо тогава дъл "управляваше"?

Нали допреди година ЕС плюеше Назърбаев, че бил антидемократичен диткатор?

Е сега вече е голям демократ.

Газпром е най-големият акционер в азербайджанския газоводобивен производител така че е твърде възможно тази газ да е руска минаваща през територията на Азербайджан.

Да, вервайте си на руските измислици АХАХАХАХАХАА

"Няĸoлĸo дни пpeди инвaзиятa нa Pycия в Уĸpaйнa, "Лyĸoйл" зaвъpши пpидoбивaнeтo нa дeлa нa мaлaйзийcĸaтa Реtrоnаѕ в гaзoĸoндeнзaтнoтo нaxoдищe Шax-Дeниз в Kacпийcĸo мope зa 1,45 милиapдa дoлapa, ĸaтo пoвиши дeлa cи в пpoeĸтa oт 10 пpoцeнтa нa 19,99 пpoцeнтa и cтaнa втopият пo гoлeминa aĸциoнep cлeд Вrіtіѕh Реtrоlеum (BP)." Дали па са измислици? Дали не са си опекли работата? Как мислиш?

Мислиш ли че на може да се провери кои са акционерите в едно АД? Русофобите сте ПРОCTИ.

Айде сега Тошев списък с акционерите на Лукоил и къде е регистриран, защото той е частен и руската държава няма дял в него.

Верно ли не е руска? Що тогава всички реват по тях?

И как минава? Телепортира се или как, след като между Русия и Азербайджан няма газопровод с такъв капацитет?

Всъщност не е необходимо да ходи физически при азерите. Ние получавахме азерски газ през Гързия без да е изградена връзка нали? Русия може да подава директно в Набуко през Син поток.

Експерт Тоше, такава контрабанда не е лесна за осъществяване. Потоците газ се контролират с измервателна апаратура, която отчита колко газ е излезнъл от Азербайджан.

Кой ти говори за контрабанда бе? Ти да видя да съм написал нещо за контрабанда? Азерски газ за България контрабанда ли беше? Азерите вкарваха газ в Гърция а Гърция вкарваше газ в България. Точкоти на вход и изход са различни и нямат връзка. Как става според теб? Можеш ли да се сетиш? Чакай да ти кажа - в общата точка на Син поток и Набуко в Турция постъпва газ от Русия и Азербейджан, и после се разпределя. А сега ми кажи коя от къде е?

Ами момиче, казва се суапова сделка .... какво е това се ограмоти сама.

Сега да вметна: радвайте се, че 'лошите ватници' не правят като ценните евро-атлантици - да взривяват чуждите тръби.

След като "главни пазари на азерски газ в ЕС са Италия и България" къде се вписват Германия и другите нации на ЕС? Миналата година Олаф Шолц - канцлера на Германия твърдеше че и те ще минат на азерски газ. Всъщност почти всички лидери се оправдаваха за пред народите си, че с лекота ще преминат на азерският газ като алтернатива! Нима връщането им към въглищата да е покрило напълно загубите от газът? Цялата работа с азерският газ не е по-различна от твърденията как заради войната всички нации се отказаха от руският газ. До спирането му през август месец когаго всички ревнаха защо им бил намален и в последствие напълно спрян вече спреният газ. хахах А Азербайджан чийто роден добив не стига за собствените им нужди как така не само има за себе си, но може и да изнася за Европа и даже да увеличи износа си?! Или защото този път руският газ преминава през две нации извън ЕС не е проблем както беше когато минаваше само през Украйна!? Толкова много глупости само за да стигнем на "игра на думи" за това как се назовават нещата.

За да получава газ от азерите за Германия има няколко начина - единия е както и до сега през Ямал, който е достатъчен като капацитет но е руски а другия е през Турция по Набуко и евентуално по ТАП през Италия. Там обаче няма капацитет и отделно има много транзитни такси щото минават през цяла Европа. Отделно Лукойл е собственик на 20% от Шах Дениз.

Експерт Любе, как руския газ попада в Азербайджан като няма газопровод с такъв обем към Русия че да покрие доставките за Европа.

Руския газ не попада изобщо в Азербайджан. Физически. Ние как получавахме от азерите като нямахме връзка? Азерите изнасят през Набуко, през Турция.

При това италианците и гърците са АКЦИОНЕРИ в тръбата ТАП.. А ний сме само наблюдатели да доди мижавото ни милиардче газ по нея..

Нищо не пропускам. ТАП е разклонение на ITGY, който е отклонение от Набуко.

ТАП е отклонение от ТАНАП.. Набуко бе проектиран на 90 градуса на ТАП..

аха и откъде Азербайджан ще вземе този газ, след като находишето му се оказа малко?!? :-) Другарят назърбаев ли се казваше, не беше и той диктатор и сатрап? Също като Мадуро изведнъж стана демократ пръв приятел на левите другари от САЩ и ЕС.

Айде сега. Задаваш неудобни въпроси. Важното е, че били подписали с азерите. Сега, какво правят азерите и от къде идва тоя газ не е ясно на масовата публика и не я интересува. За 2021 ЕС е внесъл 150 милиарда м3 газ от Русия. Тук говорим за 10 и то от 2027 година. Отделно азерите имат договор за доставка на 1 миларда м3 от Газпром за 22 и 23 година. Отделно Лукойл в началото на 2022 година изкупи дела на Петронас в Шах Дениз и вече притежава 20 %.

русопитеците с четвърт мозъчета пак повтарят руските лъжи и си вярват

Всъщност тези " повторени лъжи" са много лесни за проверка нали? Просто пишеш в Гугъл и всичко си излиза. Но на вас не ви се плаща за проверяване а само за плюене.

Само ти не си разбрал, че азерите нямат достатъчно газ и купуваха от Русия още преди войната, за да изпълнят договорите си. Сега е истинска загадка откъде ще вземат тези допълнителни количества, които всички в Европа искат. Ако не вярваш, провери го. Потърси статии в нета за газовите находища в Азербайджан, прочети и ще се увериш в това, което казвам. Нали знаеш как се ползва гугъл?!?

Успех затъмняващ "изтрелването'" на първата английска ракета в космоса.. Дано не му се случи и нанег некоя аномалия та газо да изчезне. Както ингилидките спътници изчезнаха в океано..

Просто са посредници. леле, Кирчо ще умре от завист, че са му отмъкнали идеята

Бре. Ганьо разбира и от износ на газ.Големи специалисти сме по всичко.

На това му се казва: Пусни питомното, за да гониш дивото!

Азерския, както и руския договор имат клауза "вземай или плащай", поради което пазарни участници подозират сговор между двете страни, от които да се облагодетелстват и двете страни, но това се коментира, като "пълни небивалици", косвено доказателство, че май на са "пълни небивалици" е как и защото така е изградената нефтопреносна и газопреносна мрежа на двете държави, но важното е да се говорят пълни небивалици.

Излезе единб лаф, че подръжниците на конспиративни теории тресаво търсят нови, в които да вярват, защото старите всички до една се оказаха истина. :-)

ПИПО

"Същевременно страната е внесла от 200 млн. куб. м до 300 милиона кубични метра газ от руската държавна компания "Газпром" за собствени нужди" Сиреч пак купуваме руска газ но я водим азерска... Тия 50% увеличение от къде мислите че ще дойдат?

Сиреч не правим разлика между 12милиарда и 200 милиона.

Абе правим ние ама Европа е внесла 150 милиарда кубика от Русия за 2021. А тук говорим за удвояване до 12, тоест нови са само 6 и достигане до 20, тоест нови 8 и то през 2027 година. Сега ти правиш ли заликата?

А през Турски поток Русия доставя за Европа и в момента над 32 млрд. куб.м. газ !

Руска газ на по висока цена

По-висока да се чете по-ниска. Аха.

Като се изявяваш често по форумите понаучи малко правописа на родния си език, тъпако! газ - същ. име от МЪЖКИ род!

Не-бе, не-бе, газ ще има каза Лена и то по евтин от Руския!

Новина а ла Цаца, ама кит... Кит, ама цаца..

Включили са тръбата от Газпром.

Опорки към 11.01.2023 г. Моля, всички русоидни тролоидни путоноедни безродници да се придържат стриктно към тях! 1. НЯМА АЗЕРСКА ГАЗ. ЦЯЛАТА ГАЗ НА СВЕТА Е РУСКА И ПРАВОСЛАВНА. СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ПЕТРОЛА. 2. РУСИЯ НЕ ВОЮВА С УКРАЙНА, А С НАТО. НИЩО, ЧЕ НАТО ОЩЕ НЕ Е ДОШЛО. 3. ДО НЯКОЛКО СЕДМИЦИ И БАХМУТ ПАДА. Да се повтарят до втръсване. Благодаря! Ваш верен пасоль др. Митрофанова

А таковата .. кое не е вярно?

По тръбата ТАП Азерия и семейство Алиеви ТРЯБВАШЕ още от 1.1. 2020 да доставят за Европа 10 млрд на година. 8 за Италия и по един за Гърция и България. Тъй че с 25% те достигат едва сега проектната си мощност и ОБЕЩАНИЯ.. А увеличението е само с ДВА милиарда. Като се прибави и факта - Италия и Гърция са акционери в тръбата Т АП.. Е може да са надаме на некой литър газ.. Та 2 милиарда газ от Азерия как отменят 140 милиарда руски газ?

Откога скъпото за една и съща стока е по -добро от евтиното за обикновения човек?

Откакто леката държава България има за Сводник САЩ и Запада. Оттогава.

Най накрая ще потече много газ и много по евтина от руската

Тцъ. Азърбайджан се оказва, че ще изнесе в пъти повече газ отколкото произвежда, а да не забравяме, че те също потребяват 10-11 млрд м³ . Газопровод Баку - Ново-Филия, известен още като Транскаспийски газопровод нещо да ви говори. След 2015г. Русия доставяше на Азърбайджан около 6 млн м³, а потенциала на газопровода е 10-11. Схващаш ли бро. или да ти го нарисувам.

Така вече сме зависими от Алиев вместо от Путин, все несменяеми властелини/диктатори. Няма особенна разлика.

Алиев е законно избран на избори ватнико. И е съюзник на ЕС.

Ха-ха-ха! Алиеви са несменяем феодален род. И да, хитреци са, гледат да са добре и с Русия и със Запада.

е законно избран на избори, никой на Запад не е казал, че насилствено се е домогнал до властта! Само че е неприятел на запада! Хитлер през 1933 също е бил законно избран на избори! Ама знаеш какви бяха после последствията!

последствията трябваше да бъдат да изрине руската кочина до основи

да живее русия, че иначе няма газ

Руска газ от памперски фирми на петорна цина.

Той и Мерцедес е ребрандиран скъп масквич , нали вата ?

евтинкото свьрши ! многобьрзо. аз швабия не я мисля , а Бьлгария пак е обута.

Грандиозна новина! Само германия на година потребява 60 млрд.

Тя си взима от Норвегия и САЩ , не я мисли !

Не се притеснявам. Сащ и на нас подарява. Затова цената, която плащаме за 9 месеца скочи няколко пъти.

А дали отчиташ , че от септември падна няколко пъти ?

Виж ценовите криви за българския пазар пшследната година при базовата руска цена към кроя ня февруари 22 г. и пак ми говори за евтината американска газ, ако изобщо стига до нас, или отново ни продават руската газ, но през аверикански посредтици.

Тъй , тъй газта по всички земни кълбета е рашка и се търгува през посредници ! Тебем те у трола малоумен :)

Чети повече. Информацията е достъпна, стига да имаш нужните знания. Образовай се, не бъди лесно управляем потребителски обект!

За тези,които плащаме е най важна цената на газа , а не произхода му!Обратното е политическа плява!

нормално е. по-важни са 5% от 400, от колкото 5% от 100.

интересно по кво се различава руския газ от азербейджанския, освен по цената? по азаргейджански ли гори? или мирише или идва в опаковки с азербеджанкото знаменце? и кой прибира парата?

Та даже руснаците взимаха и от там газ и прокарваха през тяхната мрежа до други държави в Европа и към нас.

Той част от азербайджанския газ е руски. Те не добиват толкова много.

А ЛукОйл е 60% на Родшилд ?

Германия ще си доставя газ от Норвегия. Гааааааа га га га га га..... Можело значи....

Ясно е , триумвириата /русия,азербейджан, посредници/ прибира парите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Верно ли пРассия прибира парите от норнежкия газ бе смешник ?

Този газ минава през Полша, та оттам също се ебават с германците! :-)

Как ще рекетираш сега, хипофино кремълско нищожество?

Евтиното ни излезе най скъпо! Мерси!

Азербайджанският газ не е руски да се знае! Гарантирам!

Шило

вЕрваме! Хахахаха

Ти си вервай на кадиров миуенчо :)

Благодарение на Пипи парясаното педерасче цивилизацията ще скъса със зависимостите от него. Спасое болшиба, Пипи.

Шило

Направо. С тия 12 млрд. мамата му се ева. Само за сведение- по едната тръба, която е само за Турция, руснаците им продават по 16 млрд. куб. метра годишно.

Путин от 2 десетилетия гони, Русия да е самодостатъчна и да не зависи от никой.

Затова ли в пРассия нагъвате удобрение на корем ?

абе джурналя, експерти, депутация и всички останали професионални будалкачи кога ще ни обясните за ксво е този садизъм с нефта, газа, дървата и въглищата? или кой прибра парите този път? и колко туземеца утрепахте с това?

за кво е това, когато вече много години можехме да получаваме ефтин газ и нефт и дърва и въглища от русия?

От Фашия може да получите само евтино робство.

Шило

Е, сега робството ти е скъпо! Хахахахаха

Къде са статиите за ПП ? Нещо се изпокриха откакто се разбра, че Асенчо е подписал за унищожаването на българската енергетика. Къде са тези боклуци долни, защо се крият ?

Европа продължава да не умира от студ, а гсз имало на още много места.

не си плащал скоро сметки за дома, нали ?

Пореденият доставчик на ребрандиран руски газ

Изяж се!

Свободаааааа!

А в Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия, Кувейт,. .. Има ли демокрация?

Колко си малоумен кремълски маргинале и ти не знаеш