Асен Василев предлага поетапно вдигане на осигуровките, таванът - до 3750 лв.

За последно той бе повишен с Бюджет'22, когато Василев пак бе финансов министър, но в кабинета "Петков"

Обратно в новината

Коментари - Асен Василев предлага поетапно вдигане на осигуровките, таванът - до 3750 лв. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

много е лесно да вдигнеш данъците и да събереш парите от коректнитрее данъкоплатци. Няколко вьпроса: 1. Кога ще започнете да събирате данъци от сивия сектор, строители, фризьори, автомонтьори? Тези хора изкарват по повече от 100 лв на ден и не плащат никакви данъци. 2. Кога ще намалите служителите в администрацията? Никакви реформи, единствено увеличаване на заплатите им без никакъв краен ефект.

За това ли си учил в Харвард , да дереш кожите на работещите . Това е най-лесното което може да направи и един среден счетоводител. Нали се целехте във високотехнологични инвестиции, ама май нещо това не ви се удава. Има цели сектори които работят в сивия сектор , изкарват по няколко хиляди на ДЕН ! и не пускат нито фактури нито касови бележки и плащат на работниците на ръка. Ще изброя само някои от тях - строителство, гаражни автосервизи, търговия, хотели и ресторантчета, сватби и погребения. Милиони на ден губи държавата от такива тарикати, които се покриват на тъмно и не плащат и стотинка. Какво работят службите и данъчните по места? Всичко се знае по места, но май местната власт са се сдушили със сивия сектор и си делкат процентите тихо и кротко. За корупцията става въпрос. Нали искахте власт, нали бяхте по-добри. Хайде да не дерете кожите на трудещите се , а се справете със сивия сектор и корупцията.

Абе как така преди 5г имаше пари в хазната и имаше развитие, а сега от 3г насам само се променяме и нищо не се прави а и пари няма ???

Министър Василев, да вдигне ДДС на рестьорантьорите и да повиши събираемостта от бакшишите, фризьорките, мангалите които карат коли за по 200000лв и живеят в палати, а иначе името не знаят да си напишат и майсторите, който вече искат по 7500лв за труд за ремонт на баня 5м2. Ако вдигне те прага, пак хората който са около половин милион квалифицирани ще трябва да издържат на гърба си цялата държава.

ГЛЕДАЙТЕ КОЛЬО КИТАЕЦА ПО ЮТУБ КАНАЛА БЕЗПЛАТНО И СИ ПРАВЕТЕ СМЕТКАТА КОЙТО Е МЛАД ДА БЯГАААААААА ТУК НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ОЩЕ 50Г КОМУНИСТИТЕ ПРЕВЗЕМАТ ПАК ВСИЧКО ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ПОД ДРУГО ИМЕ

Асен и Кирил,както и останалите "милеещи" за народа политици трябва да си определят заплатите на 1лв.,по примера на своя достоен колега Васил Терзиев (за което му свалям шапка).

И то бонус от 500лв. ще получи всеки гръцки пенсионер,а ние 0лв...

Асенчо,"благодаря"ти за коледния бонус(швейцарското правило)който не е сигурно дали ще получим на 07.07.2024г. за разлика от гръцките си колеги.Гръцките пенсионери ще се радват на бонуси още през декември 2023г.

Да му теглим един ама на вересия

Скапаняците от IT сферата вземат петцифрени заплати и са се награбили с по няколко имота за по стотици хиляди евра, ама крякнаха като жаби за 100 лева увеличение на осигуровките. Е на това му се вика гьонсурати!

Гери, отваря ти се чудесна възможност да плащаш максимални осигуровки. Ако искаш внеси и допълнително дарение в НОИ и НАП. Мани ги ITтата, не бъди гьонсурат като тях. Плащай веднага!

В държавата има повече от 500 000 държавни служители много от тях със заплати над 3000 лв като техните данъци осигуровки и ги плаща държавата а държавата ги взема от бизнеса защото само бизнесът плаща данъци. Така излиза че бизнеса ще плаща увеличение на осигуровките и данъците на своите служители също и на държавните служители. Например министър Василев получава доста над 3 000 лв заплата така че неговите осигуровки бизнеса ще му ги плати.

Който получава по-високо възнаграждение, много ясно че трябва да е с по-голяма осигурителна вноска. 303 млн. повече за НОИ , а оттам те ще отидат за увеличението на пенсиите на нашите родители. А ако успее да вземе и ит фризьори, таксиметрови шофьори и сервитьори ще е още по -добре.

Нещо не стига парата, икономиката буксува, идва рецесия...кокорчо само вдига данъци и такси и тегли заеми!

Ние отдавна сме в рецесия.

затова няма пари в бюджета и НОИ ,да се облагат всички върху получената сума.

И да почнат от тези с недекларираните доходи.

Някой спомня ли си кога за последно е получил касова бележка от майстор или автомонтьор? На пазара на сергиите касови бележки няма. Има само в магазинчетата, където можеш да си избираш какво купуваш. На сергиите продавачите са малко по-изгорели от слънцето и любимата им реплика е "Нидей пипа, аз ще ти сложа!" Но бележки няма. Та как е промяната? Харесва ли ви? Нещо си спомням едни приказки за изсветляване на бизнеса. Но едно е да гониш майстори, бармани и джамбази, а друго е просто да обложиш ИТ-тата. Само че и ИТ сектора започна да реагира. Познавам все повече ИТ-та, които работят директно на договор с чужди фирми. Парите им се превеждат по сметка, а някои сметки дори не са в България. След това за 100-200 лева един счетоводител оправя нещата и готово. Аз също съм имал подобни преложения, но не обича т.нар. "Хоум офис". Но явно ще трябва да преосмисля стратегията си. И не защото не мога да дам 100 -150 лева повече на месец, а защото за тези пари няма да получа нищо повече на месец. Пътищата няма да се оправят. Риска да ми оберат апартамента, вилата или колата няма да намалее. Здравеопазването няма да се подобри. Държавната администрация няма да се забърза. В КАТ опашките няма да намлеят. Държавните служители пак ще работят до 17:00 и за да свърша нещо трябва взимам отпуска. Всичко дотук е от позиция на силата - ние сме на власт, ние казваме! От нас остава само да се преместим на място, където тези не са власт.

Ами стани политик и оправи нещата, изглеждаш интелигентен. Това, че ит-та са станали тарикати и не плащат данъци, как помага на България, как ще се подобри здравеопазанвето, инфраструктурата, всичко??? Всеки иска всичко на готово при това безплатно. По-добре такива хора да емигрират и да бъдат паразити на чуждо място.

Две неща: Първо не са емигрирали а са на договор в друга държава .... прави разлика. Второ: Ще се оправи като се спрат концесиите на "свои фирми", като онези от списъка за ПВУ, одобрени още преди да са си подали заявленията :)

ли поетапно да се набучва един политик на кол пред парламента ,за да знаят другите ,че не се прави като тоя боклук и приятелчетата му?

Асен Василев с название финансов министър, ми звучи като магаре с корона. По-слаб и по-тъп министър във финансовото министерство не сме имали!

Продължава порочната практика да се взима от който може. Така сива икономика не се бори, напротив все повече хора ще бъдат мотивирани да влязат в нея.

a за зидаро-мазачите и плочкаджиите данъци кога? а за фризьорките и маникюристките? щото и те правят дебела пачка!

Правят ама нищо не декларират.

Хасан и неговият спецов, Какво чакат?

Само яки данъци за офисния планктон на аутсорсингите, които докараха тия кретени и ченгетата на власт. Тъпотата си има последствия

те аититата са му основния вот. да ги цомби!

Еш, аутсорса че избега у Индия.....

По-лесно е да вземеш едни пари от айтита отколкото от Лукойл. А къде са онези 8 или 10 милиарда дето щяха да ги спестят от кражби? А къде са милиардите от чужди инвестиции? Къде са милиардите от ПВУ? Къде са инвестициите в 5 моста, 3 тунела и 2 магистрали? Къде е Шенген и къде е еврозоната?

Милярдите бяхя за шараните да се хванат и сега потъват в новите джобове...........

Че пенсионните фондове бяха източени и сега са на 0

Ееее ми да, нали трябва да има за усрайна, самолети и Макдоналдс

ПП са младежкото БСП/ДС, само за да концентрират гласовете на разни глупави айтита се правят на прозападни.

Кокорчо е безобразен урод. Комуняга от най-дивите.

В 21 век е необходимо да има нов модел икономика и заетост нещо което не се учи в Харвард в основата на всичко трябва да е човека !

Те току решиха че комунизма не ставал, ти пак за човека им говориш

Хайде да "отпадне" тавана за осигуровките, но да има база до която отива в общи кюп, и горницата над тази сума да е доброволна като вноските да се приспадат от данъчната основа и да могат да се използват след пенсиониране без облагане с данъци. Какво ще кажете, а?

Не съм съгласен! От къде ще цоцам за да задоволявам бабите на минимална?

Единственото спасение на българската пенсионна система е да се въведат само и единствено индивидуални партиди. Всеки си изработва съвсем честно и прозрачно пенсията за стаж и възраст. А не да се краде поголовно от общата каца. Единствено държавнорегулирани следва да останат инвалидните пенсии. За останалото всеки си има глава на раменете да си пести за достойни старини.

Къде системата работи така?

401k планът в USA

Мутрите за 12г успяха да вдигнат мин.заплата със 150лв, смятайте какво крадене е било!

Най-добре ще е, да си вдигне чукалата и да се разкара! Бил "учил" в школо около и "към" Харвард!? Е, да де, ама вероятно он-лайн, щото е било много по-евтино, а присъственото било скъпо! То и Киро Тъпото, най-вероятно е учил он-лайн и той за по-евтино!

Асен е учил за разлика от киро, но последната му цел на асен е да върши нещо за общото благо.

Боже, колко мъка има по белия свят и колко бедни злобари в тоя "форум". Що никой не рева га вдигаха минималната заплата, а? Максималния праг е закономерно да се вдига и ще продължава да се вдига. Разликата е малка и незначителна. Работодателите да се стягат и да повишават ефективността. Да си организират един хубав пърформанс ревю процес и да изчистят шлаката. Който е бачкал в малка фирма много добре знае как се изкарват парите. Тия дето висят на безплатно кафе и кроасан в кухнята, да си седят в къщи.

В този ред на мисли защо изобщо трябва да има осигурителен праг? Ако има осигурителен праг не трябва ли да има също и праг за данъци, че логиката е същата?

За какъв чеп ни е да имаме държава която не ни осигурява а ни подтиква ние да се осигуряваме.Нали за това да се защитавт взаимно хората са допуснали държавата, която ги цъца за собствените си цели и възжделения. Тази политика която се води сега означава, че Слънцето не свети еднакво за всички. Тя осветява само държавниците, като изтиква на заден план всякакви родолюбци, републиканци и подрастващото поколение.

Инфлационни заплати - това е порнография!

ще ги вдигнат осигурителния доход защото НОИ няма пари. Въпросът е дали осигуряващите се ще видят някога парите си.

Само простия българин мисли, че може да живее добре без да плаща данъци. Едва ли има европейска държава с по-ниски данъци, стандарта струва пари. Това увеличение ще бръкне в джоба на добре платените служители с цели 35 лева на месец, не мисля, че е болка, в същото време пенсиите станаха доста по-нормални от преди 2 години, парите за тях трябва да дойдат от някъде. Както и да го погледна предпочитам да виждам по-щастливи пенсионери отколкото добре платен експерт с 35 лева повече в джоба.

По принцип за 35-те лева съм съгласен, но за останалото не ! Абсолютна лъжа е, че българите плащали най-малките данъци в Европа. Не си осведомен драги ми "булгар" приятелю ! Простено ти е, защото тези, които управляват ЕС са взели мерки да те вкарат в тази заблуда ... В богатите държави на ЕС (където сигурно работиш) парите, които се удържат за пенсия и здраве се изплащат на работещите, а след това им се взимат. Така те виждат, че плащат едни 50-60% от това което изработват и по този начин се обяснява високия социален стандарт на тези държави (вече не толкова висок). В "млалдите демокрации" като БГ, Румъния и т.н. 42% "осигуровки" въобще не достигат до получаващия заплата. Те дори не се отбелязват на фиша за работна заплата - там има само това което се удържа от работещия - данък общ доход и няколкото процента осигуровки за сметка на работещия. Резултатът е отнво над 50% данъци от изработеното, но на местните БГ аборигени им втълпяват, че тук е "лошо" и долнопробно защото плащат малки данъци - А ТЕ ПЛАЩАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО ВСЯКА ШВАБА ИЛИ ФРАНСЕ ! Дори франсетата плащат тези данъци на края на годината, а не всеки месец !

Това е шмекерия ...

Данъци върху вредните храни, заеми, Лукойл на мушка, увеличени осигуровки(ццц, докторята нямат наяждане), държавата отива у киреча май, май

Аз предлагам да се изнасяте поетапно от властта

Денков, ако за финансов министър се иска да можеш да вземаш заеми и вдигаш данъци, мое ри да назначиш племенника ми вместо Кокорчо. Племенника ми е 5-ти клас в най-елитното училище в Борован, и има спестени десетки левове.

Дебеличкото дженди се опитва са кърпи пробития бюджет по най-тъпия възможен начин.

Че няма да тегли заеми и няма да вдига данъци, а смалява щял да спре по 8 милиарда кражби на година ......Уникален боклук!!!!

Ама не сме имали по-добър финансов министър от Кокорчо! Тоя е визитката на Харвард, финансист-слънце!

кокорчо е схемаджия и нищо повече, за това се иска акъл, но на нас не ни помага много.

Асене, Асене и бръшлян чувал се тупа до време... Крива ти е икономиката, защото е без икономии... Затвърди реномето на Харвард, богатиашчета на които дипломи не им трябват и офшорни дебилни стипендианти, които не разбират какво им преподават защото не са боравили с ПАРИ!!

си теглил заеми бе, оцъклен педераст!

Чета тука разни пиченца нямали нищо против да им се дигали осигуровките, т.е. да им се намалят доходите. То така се почва - днеска нямаш против да ти намалят заплатата, утре нямаш против да те клатят без Масло. Понеже на Андрешко французите най им бодат очите, да ви кажа, че ако това стане във Франция, Макрон ще го обесят на Айфеловата кула.

без право да гласува у нас... Но с право да го избират...

Работещите ще храним мангалите , не народ а мърша . Ако бяхме нация с буден народ до сега всичката тази паплач в парламента щеше да е на бунището. Но най големият проблем е ,че няма кой да ги замести :-(

Предлагам от следващата година, съкращение на държавната администрация с 10% за всяка от три поредни години

ЗА ТОЯ-ПРИСЛУЖНИК,НЕ Е ПРОБЛЕМ,ЧЕ РАЗНИ-“ГОУЕМИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ”,С ГОДИНИ НЕ СА ПЛАТИЛИ И ЛЕВ ДАНЪК В БЪЛГАРИЯ,ЩЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА ОТ ДАНЪК БАКШИШ,ДАНЪК ТРУД! ХИПЕРМАРКЕТИ С МИЛИАРДНИ ОБОРОТИ,НИКОГА НЕ СА ПЛАТИЛИ И ЛЕВ ДАНЪК ПЕЧАЛБА(КОРПОРАТИВЕН)! ЙАКА ЗДРАВЙА В КЕБАПЧИЙНИЦАТА,НЕ СТИГА,ЧЕ Я ШЛЯПАТ ПО ДУПЕТО РАЗНИ ПИЯНИЦИ,ДА ВЗЕМЕ НЕКОЙ ЛЕВ БАКШИШ,ТОЯ ПЕНДЕЛИ ЩЕ Я СЕКВЕСТИРА! ПОДЛОГА!

При заплата около 8к изобщо не ми пука дали ще платя още 100лв осигуровки. И в общи линии не познавам колга, който е с доход над 3к месечно да се стиска за 100 лева. Още повече, че това увеличава и пенсията ми един ден. Впрочем, познавам и пенсионери с пенсии по над 3к месечно - хора, които съвестно са се осигурявали. А сега ще ви кажа кой най-много се оплаква от вдигането на този таван - алчните далавераджии, които получават големи заплати, ама само на хартия, а реално плащат пари на ръка от собствената си "заплата". На тези алчници им се свидят 100 лева! И то не за друго, а защото са свикнали цял живот да лъжат и мамят "държавата" - т.е. ВСИЧКИ НАС!

Въпрос на време е, г-н Министърът да се усети, че от хората с над 8 к заплати може да закърпи бюджета по-качествено. 8к звучи едно българско... ;)

Тоя министър когато даваше заплати по 8к ти си гледал Картун Нетуърк.

800, а не 8 хиляди:)))) Ама иначе си отворен.

Голям финансист, голям бюджетар, бре! Трябват пари, теглим заеми, вдигаме данъци и осигуровки! Гениално, това всеки неграмотник може да го измисли! Промяна има, това не е лъжа! Едва ли има други некадърници, на фона на които Тиквун и сие да изглеждат що-годе приемливи....

На Ви ПП пълна промяна! Направо метаморфоза! Мислете преди да гласувате, Ако изобщо гласувате!

дотогава, докато голяма част от работодателите осигуряват работещите на минимална работна заплата. Познавам доста хора на този принцип. За съжаление така всички се самозалъгват по цялата верига, че се пестят средства - реално е точно обратното.