Активите на фондовете за втора пенсия превишиха рекордните 20 млрд. лева

Печалбата на 10-те пенсионно осигурителни дружества нараства с 16.41% до 27.871 млн. лева през първото тримесечие на годината, сочат обобщените данни на КФН

Обратно в новината

Коментари - Активите на фондовете за втора пенсия превишиха рекордните 20 млрд. лева | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вчера се получи писмо от пенсионен фонд "Доверие", за сумата които притежава дъщеря ми за времето когато е работила в България и е внасяла за втора пенсия. На 31 декември 2021 г. => 819 лева На 31 декември 2022 г. => 715 лева И ако това не е нов данък в България, здраве му кажи.

"активи, приходи, печалба, осигурени лица. Изключение прави доходността, която е отрицателна и на двугодишна база (31.03.2021 - 31.03.2023) е спаднала с 2.60 на сто." Малко разсъждения: 1. Активи - това са нашите вноски и са пряко свързани с увеличаващия брой осигурени! Никаква изненада няма, че растът 2. Осигурени лица - нормално е да расте броя понеже пенсия втория стълб започна през 2002г със ЗДЗПО. Т.е. всяка година броя ще расте до момента в който запонат да излизат от стълба. Т.е при смърт или когато историята на стълба е поне едно поколение! 3. Печалба - също нормално. Те взимат от всяка вноска около 5% месечно и годишно мисля беше около 1-2% от общите ви активи! Това за фондовете са приходи и следователно след плащане на заплати, офиси, коли, бонуси и т.н. им остава печалба. Тя расте и това е нормално 4. Доходността - НАЙ-ВАЖНИЯТ показател. Това са реално нашите пари, които се инвестират и се очаква да получим доходност. Обаче често като пресметни човек общата доходност и махне всички месечни и годишни такси....става отричателна :(((

Забравих да кажа, че при отрицателна доходност на фонда преди такси (месечни и годишни) води до огромни загуби за годината! Както и при висока инфлация на практика около 20% от спестяванията са реално обезценени.

Тази работа с втория пенсионен стълб почна доста да намирисва - всеки месец ни събират едни не малки суми, после ги изгубват и с цялата си наглост си прибират процент затова, че са инвестирали време и ресурси за да ни прахосат парите :(. А дори няма опция да се откажем от тях, защото вноските са задължителни.

На този "анализ", в университета професора казваше "Седни си тройка", заради старанието, не поради знания. 1. Активите са резултат от вноски-такси+доходност. В общата сума на растящите активи влизат цялата доходност от изминалите периоди. Тя е положителна. 2. В доброволен фонд пенсии се плащат от много години, от две години се плащат пенсии и други плащания в универсален фонд, има в статията едни числа за изплатени суми на наследници на осигурени лица. За двете ковид години си нямате даже на идея колко "яко се мря". 3. Печалбата или цената на управлението на един такъв тип активи, спрямо тази в широкия и цивилизован свят е по-ниска за българските пенсионни фондове. Нормата на възвращаемост на инвестицията на един акционер в пенсионен фонд е доста години. Питайте КБС, които купиха НН, колко години ще си връщат парите дето дадоха за тази сделка и кога ще излязат не на оперативна печалба, на каквато са всички дружества, а на ефективна и колко още инвестиции в дейността ще направят през това време. 4. Доходността е безспорно важна, тези флуктоации в стойността на дял и съответно в някакви отчетени периоди, са единствено и само моментната оценка на активите, в които е инвестиран фонда. Няма никакви загуби и не може да има по тази причина, освен ако целият портфейл не бъде изведнъж продаден и то в отрицателен и капиталов и дългов пазар. Това е невъзможно. Отделно, бруто парите от вноски на осигурените лица са гарантирани, въпреки, че едва ли някога някой ще опре до тази гаранция. Връщайки се към т1 за първото тримесечие на 2023 доходността на фондовете е много висока и това ще се отрази на следващата двугодишна, когато отпадне ковид годината и съответно когато отпадне 2022 г., която подобно на 2008 г., са двете най-лоши в историята на портфейлните инвеститори в целия свят, не само в България. Така че, от тези 20 млрд лв. които се отчитат към края на тримесечието едно няколкостотин милиона са от дохода за първото тримесечие.

дайте тази сума спрямо извлеченията за всички години от които я има. Това е чудесен пример да се види как действа "отрицателната" и "положителната" доходност, колко са вноските и колко са таксите и как се движи една партида година по година, особено ако тази малка сума е натрупана преди повече от 10 години. Или пък догодина пак си я публикувайте, когато получите извлечение тук да видим дали ще е на минус или на плюс. Партида за дълъг период и без вноски по нея е чудесен теоритичен пример.

Вторият стълб е измислен, защото в НОИ парите ще намаляват с всяка изминала година заради демографската криза. Сега държавата дава към половината, но утре кой знае? Може в един момент да кажат „пари няма, минимална пенсия за всички. Виновни са предишните управници, демографската криза и международното положение”. А колкото и да са некадърни онези от Втория стълб, там твоето си е твое и ако се случи нещо с теб в рамките на 2 седмици цялата сума отива при законовия ти наследник. Преди месец мой познат почина и децата му получиха 10 000 лв от личната му партида в кратък срок (2 седмици). Докато вноските в НОИ нали се сещате какво се случи с тях? Отидоха по дяволите. Колкото до доходността тя трябва да се гледа в дългосрочен план. 2 години не са нищо и разбира се трябва да се избират фондове доказали се в международен план през годините, а не най-малките или тези на СИКаджийте (Съгласие и Сила) и Алексей Петров –ПОИ.

Нямаш си никаква идея как се изчислява тази стойност и защо точно в този момент е по-ниска, нали? Провери го пак след 7-8 години и ела да ни кажеш.

Че те и в НОЙ са задължителни. 15% от брутния ти доход всеки месец отиват в НОЙ и едва 5% в частен фонд. Ако решиш си прехвърляш втория стълб в НОЙ и се молиш държавата да не фалира. Защото поне от частния фонд парите са си твой и се наследяват. Не са свързани с години трудов стаж, а само с осигуровките.

Не е баш така, пенсиите могат да идват от данъци, и те от там и идват в голяма степен. А фонда е приказка за деца. Там парите са вложени в ценни книжа. И бая много от тях се харчат от самия фонд за "управление". Та имаме нещо бая имагинерно, което при някакви сътресения (война голяма, икономически сътресения и т.н.) лесно може да се изпари. И вложителите остват с нищо. И виновни даже няма да има. И примери в историята колко щеш. А, данъци винаги откак на света има държави се плащат. А колкото и да намалява населението, то ще плаща данъци и все ще се заделя нещо за пенсии. Но като цяло, социалните функции на държавите ще бъдат свивани, а матряла ще има удоволствието да плаща предимно за да го "управляват".

Ако пенсиите ще се заплащат от данъци, да закрият НОИ, да върнат вноските, които работодателите и работещите плащат на хората и да видим какво ще да стане. А съгласно демографското ни бъдеще и политическия дебилизъм тук, това неминуемо ще стане и всички тогава ще плачат. Иначе, знаеш ли колко нелепо е това изказване за харченето - при условие, че примерно в УПФ приходите от такси са 52 млн. за първото тримесечие, активите под управление близо17,5 млрд. лв. 0.3% цена за управление на такъв тип активи не прилича много на голяма харчене. При условие, че само в УПФ, в пари дохода за първото тримесечие е над 400 млн.

Сигурни ли сте?

Стъкмистка