АЕЦ "Козлодуй" подписва договор с "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво

Подобно споразумение се подготвя и с френската "Фраматом" за доставка на гориво за шести блок

Обратно в новината

Коментари - АЕЦ "Козлодуй" подписва договор с "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

…. и в двата случая …. руско гориво…. на тройна цена…. марионетки…. диверсификация

И в двата случая американско и френско гориво

не знаехме че у швецията се добивал уран.... или май пак същата схема на посредници се върти и само цената се дига.... кой не знае повтара

Е!Сега вече научихте

Екстра !!! Най накрая приключваме със скапаните в.атници

Козлодуйски бряг буум! Реално, а не като в песента.... Дебилите рискуват живота си за да целунат един "правилен" задник. Но задника си е задникбе дебили!

Да има бум.Но бумнахме най накрая безсрамтия руски монополист

А не качеството. Чети малко за видовете реактори глупако. Бройкатане е важна. Може даимаш 100 магарета, а аз с един тир да прекарам повече стока и по бързо от теб напо далечни разстояния. Усещаш ли само дотук колко ползи има от тира пред магаретата?!?

Чао рашън мадър факърс! Гуд бай! Хахахахахаха

Каквото и да говорят, това е политическо решение, а попитаха ли специалистите, дали скапаните ВВР , могат да работят с такова гориво? Това не са дърва за огрев!

И не са скапани, а най добрите. Нещо като PWR, но с по добри параметри.

Всичко е точно. Само един въпрос - като подпишем с американците и французите, какво ще правим с ядрените отпадъци? Те ли ще си ги прибират или ние ще ги ровиме в Козлодуй и в хранилището на Нови хан?

Горкия НОВИ ХАН той направо се пука по "шевовете " !!!!!!!!!! Горкия КОЗЛОДУЙ само колекции ще правим от "пръти" !!!!!!!!!!!!

Троловете руски Нямат кинти за закуски Мамицата им проклета По големи к*рви са от лозановата Николета Защо комунизма няма да се върне: 1. Никой от ръководството на бсп не се вози в руска кола. 2. Няма руски комбайни. 3. Няма руски трактори. 4. Няма руски автобуси. 5. Няма руски влакове. 6. Няма руски компютри. 7. Няма руски монитори. 8. Няма руски телевизори. 9. Няма руски перални. Няма нищо руско. Има глупаци които все още гласуват за бсп САЩ уверено заявиха, че скоро ще бъде готов вируса срещу тъпите русофили. Той нямало да атакува мозъка, защото русофилите такъв НАПЪЛНО ОТСЪСТВА. Вот как пашет свиноферма кремлеботов - нацистов и проститутов : https://www.instagram.com/p/B8bVJuQF33t/?igshid=ybeq1l6q70v2

И руски реактори няма

Ти си болен бе иди да се прегледаш може да ти няма нищо...

ДО kiko . Работата е там че в "американските" "таблетки" или "хапчета " има някои изотопи които не са изчистени поради липса на технология и затова " прегряват" техните "пръти" и се получават и "усуквания" което е опастност за централата !!!!!!!!!!!

Едно време пеехме '45 години стигат', колко наивно, трябваха ни почти 80. Не че зависимостта от САЩ е нещо на което трябва да се радваме толкова много, но поне се откъснахме от кошмара наречен Русия.

НЕВЕРОЯТНО "ПРОПАГАНДА " !!!!!!!!!! ТИ ОТ ПЛОЩАДА ЛИ ПОЧНА ДА СЕ ВРАЗУМЯВАШ ???????????? ТОВА ТИ БЕШЕ ЕДИНСТВЕНО СМИСЛЕНО , С ЕДНА ДУМА И ЧУДЕСА СТАВАТ !!!!!!!!!!!

Благодаря, аз има точно 3 тези и те са свързани както помежду си, така и с наблюденията ми относно измамата, която се проведе в обществото и доведе до падане на ветото за РСМ. В България се разиграва дирижиран политически театър и всички парламентарни партии участват в него. Моите тези са: - Русия повече не е фактор в България, на Балканите и в Европа. - Очаквам до няколко дни Бойко Борисов да се оттегли от ГЕРБ и от политиката и да отвори път за правителство на коалицията: ГЕРБ + ПП + ДБ - Преди бяхме руски подлоги, днес сме американкси подлоги.

И сега всички ватници, чебурашки и копейковци от "воени експерти" ще станат на "експерти по ядрена енергетика" и ще залеят форумите с простотия.

УестингхаОс са убийците на Никола Тесла, те крадат всички негови безплатни открития и ги правят платени за пари.! На няколко места по света е пробвано да се комбинира руско с американско гориво и навсякъде има проблеми. Таблетките с уранов двуокис са с различни топлинни параметри и могат да доведат до неконтролируема ядрена катастрофа! Трябва да ги спрем! Да спасим децата си! България е колония на ЕС и УСА! Народен съд за предателите на родината! #дейбаващамамадолнибоклуцитакива

Колкото и опорки да ви спускат рашистите малко сте, нищожни сте, на никого не му пука кво мислите и какви простотии говорите. P.S. Тъпанар нещастен !

o!!o

Обаче ако те попитат кои са тия места дето не работят както трябва с различно от руското гориво ше запънеш с отговора, а ? Те и за москвичите едно време са разпраявяли, че вървят само със съветски бензин и тогава е имало идиоти като теб, които са вярвали.

ДО 2022-12-22 10:19:08 пропаганда (нерегистриран) Не се интересувам от историята на дадената фирма, интересувам се от това, че в света работят 450 ядрени реактора и само 34 са в Русия. Повечето реактори не работят с руско гориво и ние трябва по най-бързия начин да се откъснем от руските зависимости, така както се случва с руския газ и нефт. ИЛИ СИ ГЛУПАВ ИЛИ СИ ОТ ПОДСКАЧАЩИТЕ НА ПЛОЩАДИТЕ /ВЕРОЯТНО И ДВЕТЕ/. КЪДЕ ОТИВАТ "ОТПАДЪЦИТИ" ОТ ЯДРЕНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ПО СВЕТА . В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЯДРЕНИ ХРАНИЛИЩА / В НЯКОИ СЛУЧАИ НАПРАВО ГИ ПОГРЕБВАТ / . ЕДИНСТВЕНО ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е РЕШЕН В РУСИЯ . ТЯ ПРИЕМА ВСЯКАКВИ "ОТПАДЪЦИ" ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ТОВА Е СУРОВИНА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! В КОЗЛОДУЙ ОТ КОЛКО ГОДИНИ ДЪРЖИМЕ ОТРАБОТЕНО ГОРИВО И ТАКА ДО БЕЗКРАЙ , ДОКОГА ???????????????? ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ БЯХА СПРЯНИ ВЛАКОВИ КОМПОЗИЦИИ С "ОТПАДЪЦИ" В ПОСОКА РУСИЯ . НИЕ СЪЩО ЛИ ЩЕ СТАВАМЕ ГРОБНИЦА ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ ?????????????

Проблема с ядрените отпадъци не е добре решен никъде по света. Но както се казва това да ни е проблема. На мен ми изглежда като да търсим под вола теле, или да вадим от 9 кладенеца вода, само и само за да кажем, че няма как да спрем да работим с Русия. Каквото и да си пишем тук, Русия повече не е фактор в България. Съвсем скоро нелегалните пари от Лукойл ще спрат и всички ще приемем спокойно този факт.

ТИ ОПРЕДЕЛЕНО СИ НЕУК И СЕ ИЗКАЗВАШ ПО ТЕМАТА НЕПОДГОТВЕН . АЗ НЕ ТИ ГОВОРЯ ЗА ПОЛИТИКА И НЯКАКВИ ФАКТОРИ , АМА ТИ СИ ПОДСКАЧАЙ И СИ ВИКАЙ "КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН " . ОПРЕДЕЛЕНО СИ ПРОПАНГАНДИСТ НО НЕДОСТАТЪЧНО УМЕН ЗА ДА ЗАЛЪЖЕШ НЯКОЙ КОЙТО ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА РЕЧ !!!!!!!!! ЗА ПЛОЩАДИТЕ СИ ДОСТАТЪЧНО "УМЕН" !!!!!!!!!!!!!!

"че няма как да спрем да работим с Русия." А,защо трябва да спреме да работиме с Русия ??? М??? Защото така искат американците,понеже имат 30 Трилиона дългове ?!?

Русия повече не е фактор в България. На заклетите русофили мога да кажа, че имаме нужда от хора като тях, за да имаме едно наум, така, че дерзайте!

Всички гласували са долни утрепки, които нямат грам разум ....

ДО 2022-12-22 09:40:37 @ (нерегистриран) Замяната на ядреното гориво е опасен експеримент. Отделно какво ще става с отработено? Бог да ни пази. Отработеното "свежо" гориво се доставя в "склад " което на практика е "резервоар" с вода. След престой известно време се прехвърля във втори "резервоар" за постояно докато не се прибере от производителя . Френската и "американската " фирма не предоставят тази " услуга " .

Значи ще опукаме и АЕЦ. И тогава няма и ток да имаме.Чудя се на акъла на нашите управляващи.Готови са на всичко,но да се надупят на запада. И откъде накъде служебно правителство ще сключва важни договори?

Чудна работа. Радев уж беше руски агент, според него Крим бил руски, а какви работи прави - няма договор с Газпром, ще строи нефтопровод до Гърция, спира руското ядрено гориво. Да се чуди човек какво става. Русия повече не е фактор в България, на Балканите и в Европа. Политиците са наясно с това и разиграват театър заради обърканите русофили в обществото ни. Преди бяхме руски подлоги, днес сме американски подлоги.

ДО 2022-12-22 09:12:14 Ватниците реват (нерегистриран) Днес е велик ден за България ! Ревете ватници, на никого не му пука за вас. хахахахахахахахахахахахаха :) ПО ГЛУПАВ ПОСТ НЕ БЯХ ЧЕЛ . ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ВИЗИЧЕСКОТО НИ ОЦЕЛЯВАНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Русия заплашва едни държави с ядрени ракети, а други с ядрени реактори.

Или си трол,или си идиот - и в двата случая - ЛОШО...

За тези, които се чудят как ще се справим без руското ядрено гориво, нека припомним, че най-голямата ядрена централа в Европа, в Запорожието Украйна, работи с руски реактори и гориво от Уестингхаус. А за онези, които си мислят, че само Русия разбира от ядрена енергетика, нека припомним, че тя е на 4-то място по брой на ядрени реактори: 1. САЩ - 99 реактора 2. Франция - 58 реактора 3. Русия - 43 реактора 4. Русия - 34 реактора 5. Китай - 28 реактора 6. Южна Корея - 24 реактора 7. Индия - 21 реактора 8. Канада - 19 реактора 9. Великобритания - 16 реактора 10. Украйна - 15 реактора

3. Япония - 43 реактора

Чудесно! Я ни обясни защо Уестингхаус фалира ДВА ПЪТИ и в момента е собственост на офшорна компания с неизвестен произход на капитала и неизвестни собственици на капитала! Къде ви намират?

Не се интересувам от историята на дадената фирма, интересувам се от това, че в света работят 450 ядрени реактора и само 34 са в Русия. Повечето реактори не работят с руско гориво и ние трябва по най-бързия начин да се откъснем от руските зависимости, така както се случва с руския газ и нефт.

Отново питам къде ви намират! Кажи на главния си редактор да те прати в почивка. Проваляш се при изпълнение на възложените задачи.

Обиди и безсилие, това отана от руските опорки. Само преди 2 години бяхте във вихара си, че нямало ковид вирус, че ваксините убиват, че маските пречели да дишаме и ни унищожават като хора, а днес само в Русия и Китай противоководните мерки не са свалени.

Тук русофобите квичат от щастие, омягьосани от думичката "Уестингхаус" и не си задават няколко въпроса: 1. Къде е завода за обогатяване на уран на тази велика фирма? 2. По какви спецификации ще ни произведе горивото? 3. на каква цен аще ни се продаде това гориво? Отговорите и та рите въпроса са много прости: 1. Ами няма такъв завод. Умря. Фалира. 2. По спецификациите на "Ростаом". Даже да сме по-точни, "Росатом " ще ни произведе горивото, ще го продаде на "Уестингхауз", след кето те ще ни го прдадът на нас. 3. Ами на тройни. Ще купи от "Росатом" , ще утрои цената и ще ни го достави.

++++++++++++++++++

Политиците ни са безумни! Господ да ни пази.

Молете се, хора, молете се да не случи нещо.

Замяната на ядреното гориво е опасен експеримент. Отделно какво ще става с отработено? Бог да ни пази.

Колония сме и политиците ни закопават. Нека малко за "американската " или за френската фирма . Визуално се различават както по дължина и широчина / за пълнежа също/. За козлодуй горивото се пълни в шестограмни тръбички които са слети в шестограмен "ПРЪТ" тоест компановка от всичките тръбички . Самото истинското гориво е във форма на хапчета които автоматичтно без участие на хора се пълни в тези тръбички . Така наречените тръбички са от сплав която е разработвана с години и продължава да се подобрява . Тук е първата същинска разлика ."Американската" и френската не се доближават до съвместимост до тази сплав което е от огромно значение . Не че не може да се направи но трябва да минат години за да стане това . Технологията е руска и не се продава . Втората същинска разлика е в самите "хапчета " с които се пълнят тези тръбички . Нито френската ни "американската " се доближават . Самото руско гориво както и пълненето е автоматично включително и преработката за "рециклирано " гориво . "Хапчетата" са с състав точно регламентиран за съответния реактор . В случая говорим за ВВР. Това гарантирано съдържание изобщо не е в способностите на "американската " фирма . Не мога да допусна повече информация по известни причини но това засега е достатъчно за размисъл .

Днес е велик ден за България ! Ревете ватници, на никого не му пука за вас. хахахахахахахахахахахахаха :)

Колония сме , с прости депутати сме , продажни са , влизат стотинкари излизат милионери ? КОЛОНИЯ СМЕ !

Само един съвет ще ви дам - вижте къде живеят децата на хората, толкова активно натискащи да сменим горивото в АЕЦ-а! Смятате ли, че тези хора се вълнуват от бъдещето на България? И малко информация за размисъл - Уестингхаус два пъти фалира и в момента е собственост на офшорна компания с неизвестен произход на капитала. Уестингхаус, вече десет години, още не успява да пусне в действие нито един от последното си поколение реактори.

Браво! Колкото по-малко търговия имаме със супер корумпирания путинстан толкова по добре.

По добре според теб да си скапем и шести блок напук на Путин. Аман от глупаци у нас!

Русия повече не е фактор в България, на Балканите и в Европа. Енергийната ни зависимост се прекъсна: - газ - без нов договор с Газпром; - петрол - всички виждат как Лукойл си заминава; - ядрено гориво - без нови договори с Русия. Някак се сетих за 'големия шлем' на Първанов. Днес, политиката се обърна драстично.

Няма такова понятие…има пазар и цени. Ако сме направили добра сделка и е по-евтино с Уестингхаус - добре, иначе е зле за народа и добре само за посредниците.

Историята показва, че добрите сделки с Русия накрая излизат много скъпо. В тази държава няма пазарна икономика и енергийната им стратегия е средство на външната им политика. Дори държава като Германия изгуби и проекта 'Северен поток 2' се превърна в пълно фиаско. Източването на хората през Лукойл в България е ясен от години за всички граждани и политици, но никога не сме имали капацитета да се противопоставим.

Надупените кремълски подлоги реват в безсилна злоба...всичките атомни физици излязоха...трудно им да осъзнаят, че България не се освобождава от мъртвата хватка на Русифилистия.....

Имаш ли си представа от устройството на ядрен реактор... Реакторите на Козлодуй са конструирани за работа с руско ядрено гориво, американското не отговаря на параметрите..... Очаквайте голяма авария , може и взрив.....Бог да ни е на помощ....!!! Умишлено ще взривят и Козлодуй и половин България....!!!

Ти експерт по ядрена енергетикла ли си ? Или си някво русофилистиче, дето проси копейки по цял ден щот за нищо друго не става :)

той е прост трол, работещ за мизерни стотинки, достатъчно малоумен да не знае за какво става въпрос. Чете няколко за мантри, защото не може да ги научи и ги пише където му наредят. Този сайт е за такива като него.

Моли се да не се получи взрив от това гориво.

от СССР и БКП е Изпапкано до Кокал, идват истински Гладните Години за Барба Ганиос! Скоро и Панелките Ви ще отнемат - щото не са Зелени и Енергийно Ефективни - това е Плана - до Улицата ще стигнете!!

Унищожават нашия АЕЦ, а строят нов до границата с България в Турция. Познайте защо, кой ще ни продава, когато ни направи от голям износител в страна с недостик на електричество.

И като почне нестабилност в реакцията и проблемите ще спираме Козлодуй? Ох ох ох

А старото гориво ще го взимат ли за преработка? И още чува се че трябва да се подават данните за ново гориво към Института Курчатов в Русия за настройка параметрите на реакторите Колко ли ще ни ожулят за това?

Не Вече Русия не Приема отработеното Старо гориво от България за Съхранение - ще станете РадиоАктивно Сметище - доколкото разбрах плана им е да го пращат в Хранилищата във Франция - обаче, това е мечта, Франция никога няма да се навие, защото от Години там тече дискусия каква опасност са тези хранилища, ако нещо стане...

Младите, ако не се усещат - трябва да бягат от Европа и по-точно ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, т.е. това което го наричат Колективният Запад и Съюзниците им - тези Държави са Поробени от Либерастите и вече не до години, а до Месеци, ще са Отвъд Африка - Глад, Студ, няма Енергия, няма Ток, ще е Ад - който има акъл, още от сега ще си планира спасението, преди да са въвели Цифровият Паспорт и вече да няма мърдане!

В момента двата реактора са в режим над 100% (допуска се технологично от производителя). С Уестингхауз гориво ако не ме lъже паметта успяха да вдигнат едиn такъв в Запоржката АЕЦ зорлем на 80%.

но Чехите Пробваха преди още 30 години и не успяха и 50% да достигнат с Уестингхаус! Обаче, имаме си Френско, което е 100% съвместимо с Руското, но Не Р0ба е роб като с Ф16, не Европейски Шведски Изтребители, не Френско Европейско гориво - всичко Американско, а уж сме в Европа и част от ЕС!!

Пробваха в два блока в осрайна и замалко да светнат като в Чернобил. Спряха работа с тези касети заради конструктивни несъответствия на касетите със свежо гориво на Уейстнгхаус. При чехите се случи същото - явария с разхерметизирани касети със свежо гориво на Уестингхаус и бяха на косъм от ядрена авария. Сега нашите идиоти са се съгласили Козлодуй да е опитно зайче пак. А и нашата АЕЦ отдавна боде очите на западняците - ако стане авария направо си отиваме, а който остане ще плаща за много по-скъпа вносна електроенергия. Така ще загубим и милиарди приходи в бюджета...

В повече блокове пробваха и накрая заработи мам с условия. Не съм много в час ако има козлодуйци да кажа, но в началото браха много ядове защото прътовете се усукваха, което е голям проблем, защото почват да заяждат и не може да се контролира процеса. Някъде ги бяха смесвали с руски, но проблема е че ако го надуят реактора на номинална мощност остава проблема с деформацията и затова максималното което постигнаха е че надуха до към 80% което е тъпо защото при Козодуй това е 20% загуба намощност или около 400 мегавата - колкото от старите реактори.

обяснението: https://static.dir.bg/uploads/images/2022/12/18/2426425/orig.jpg видите ли Минората - трябва да ви е ясно!

Стадото от Р0бски Офчъици - в Нормална Държава само заради това, щеше да има ОбщоНационални Протести до Импийчмънт на Президента и Отстраняване на Служебното му ПП Престъпно Правителство!

Краварската наглост и лицемерие са безгранични. Както и глупостта и алчността на нашият им слугинаж.

Такива експерименти с американско алтернативно на руското гориво са правени и всички са завършили трагично. Искат да ни разрушат единствения аец, със зелената сделка и плана за развитие искат да ни затворят въглещните централи, унищожиха ни армията и икономиката, посегнаха на историята, сега е ред на енергетиката. Искат, да ни направят слаби и изцяло зависими, за да ни поробят напълно и контролират. Всеки ,който им помага за това е предател, отстъпник от клетвата си и антибългарин!

Не знам какво и защо, но от тук нататък, каквото и, не дай си Боже, се случи с нашите реактори, не можем да държим Русия отговорна. Това е все едно да си купиш принтер и да не използваш оригинални консумативи. Когато тонеркасетата ти се изсипе в принтера, ами ... или подлежи на профилактика, или не, но тук последствията биха били много по-фрапиращи! Може да се стигне до пълна неработоспособност на блок заради гориво, което не отговаря на спецификациите. И за този риск медиите ни уведомяват с една статийка, в долния ляв ъгъл на последната страница. Важното е, че зеления потник е ходил във Вашингтон! Тъжно, тъжно ... тъжно!

Не просто, да не изпозлва оригиналното, но да използваш, такова, което знаеш, че е съсипало другите принтери, където е използвано. Това го правят съзнателно, нарочно и целенасочено против България.

скоро бъ;гария ще бъде 100 % ВНОСИТЕЛ на ток, във времена ,когато ще е дефицитна и скъпа стока.... а Белене преди години щеше да ни струва едни смешни от сегашното време 4 милиарда,но бъгарските политици са най големите подлоги в света.

ако Не Станем Чернобил, то със Сигурност от 2 Реактора ще Имаме 1 Реактор, защото Американското Гориво е 50% по-НеЕфективно от Руското, т.е. 2та ни Реактора ще Заработят като 1 - от къде ще взимаме ток - не знам. Жална ни Майка, ако Не Разбирате - с бясна скорост цяла Европа крачи да стане като Африка - без Ток, без Топло, глад и мизерия!!

това дори КиКи и КоКо не посмяха да го НаПравят!

ㅤ

И от Козлодуй ще остане само уй. Както и от половин България.

Аре изродите са готови да ни избият само и само да е напреки на Русия. Няма такива изроди просто. Аз помня Чернобил, изроди нещастни!

и да почваме ли да пием йод .

Дано гръмне АЕЦ-а и да се свършва...!

Руснаците си прибират обратно отработеното гориво и ни спестяват едни разходи за съхранението му, както и рисковете за екологията. Уестингхаус дали ще си прибират обратно радиоактивния отпадък? Ако ли не, къде ще го съхраняваме, за колко време ще ни стигне вместимостта и колко ще ни струва изпращането в чужбина? Накрая ще стане евтини на житото и скъпи на триците както винаги.

Отдавна отпадъкът остава у нас. Освен това ни прецакват с рециклирано гориво, като ни го продават за свежо.

ㅤ

Като не знаеш за какво им е рециклирано гориво и какъв е цикълът на ядреното гориво, е нормално да изглеждаш глупав.

Пич, ама представа си нямаш какъв е съставът на ядреното гориво и на рециклираното, затова по-добре не пиши тъпотии, който и курчатовец да вземеш ще каже - мамачка, какой долбаьоб..

ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ОТПАДЪК МАМИН СЛАДЪК Е ОРЪЖЕЕН ПЛУТОНИИ-239 ...Т.Е. СТРУВА МНОГО ПАРИ . СЕГА ЗАГРЯ ЛИ ?

За съжаление... тая работа се подготвя от едно известно време... преди 2 или 3 години направихме площадка за съхранение на отработено ядрено гориво в Козлодуй. Ама мина ей така като заглавие само. Никой не попита за какво ни е при положение, че руснаците си го прибират отбратно и риска по съхранение не е наш!!!! Е сега ще бъде! ДА ЖИВЕЯТ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ "ценности" ( каквото и да значи това)

Служебното правителство одобри сключването на десетгодишен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на атомната централа. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на енергетиката, в което се уточнява, че договорът ще бъде подписан в четвъртък, 22 декември. Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. „В тази връзка подобно споразумение се подготвя и с френската Фраматом за доставка на гориво за шести блок“, съобщава енергийното министерство. „С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките“, допълва то. Договорът ще бъде подписан от Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг, управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция.