4-дневна работна седмица - какви са предимствата и недостатъците

В България все по-често се търсят работни позиции със съкратено работно време

Обратно в новината

Коментари - 4-дневна работна седмица - какви са предимствата и недостатъците | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чудесно, сега остава да се работи и официално на половин работен ден. Което значи, че официално ще давам по половин надник, за четиридневна работна седмица. Иначе тарамбуките пак ще опъват от 7 до 10, в неделята може и до пет.

Работя на 4 дневна работна седмица вече 14 години и дните в които работя са през ден. Само два са последователни. Разкош.

Сега някои работят в петък до 13.00 и си отиват...При 4 дневна раб. с-ца в четвъртък пък ще се работи до 13.00. Най-добре ще е да се работи на 5 часов раб. ден до петък и...после....кой накъдето види...Ако сака да полуава повече пари да остава , но без да е задължително.

Едни глобални идиоти си налагат простотиите и правят целия свят на маймуни. Оставете фирмите и бизнеса сами да си редят пасиансите, спрете да пречите и да толерирате големите компании, а същевременно да унищожавате малките.

Бизнес ситуацията в света следва политическите тенденции - всичко се ускорява и ожесточава. Сега представете си сериозен работодател, който плаща добри пари на ключов специалист и си го пуска ей така,само 4 дни в седмицата, през другото време мобилиният на въпросния е изключен, защото иска да има "баланс...." и т.н. А през това време конкуренцията яко върти педали. Абе връщаме се в дълбокия соц - "те ме лъжат,че плащат, аз ги лъжа, че работя".

5-дневната работна седмица е въведена от... Джералд Форд. Той е видял, че така има по-голям келепир от работниците :) Остава да видим дали @КОЙ ще е новаторът за 4-дневната седмица.

Всичката Мара втасала, до 4-дневна работна седмица стигнала.

4х8 или 4х10 часа, защото второто не променя ситуацията!

За който не е разбрал - това е началото на голямото нулиране

Не пускайте такива новини тука Гане и Ганка като прочетат как живеят хората е европа ще земат да се обесат те са свикнали да земат некви 850 бруто има нема 600 чисто цигарите и пиенето като вземат и гане балкански незнае къде се намира той бъхти 6 дена на частника.

Съмнвявам се бизнеса в бълхария вече се запъва да намира кадри.Единствено 12 класници които присабирват за билет за чужбина

Подготвят ви за масовата безработица и глад..

работя по 2 часа на ден за някакви си 7хил лева. на месец. Незнам как ще ме накарат да работя пълни 4 дни.

Доскуча ми снощи и отворих Джобса. Имаше 12 000 обяви само за София и общо 40 000 за страната. Поради демографската катастрофа и ширещата емиграция губим по двама на всеки 100 работници годишно. Вече има близо 35 000 работещи пенсионери, една трета от които са в държавната администрация. По-ниска безработица не е имало от началото на Прехода до сега. …Ама живота си поскъпва, а потребителите намаляват. Чорбаджията, ако вече не може да ти дава адекватен надник, ще му се наложи да ти намали работата за същите пари, за да те задържи.

Бях събрал малко пари и инфлацията им разказа играта. От 2021 насам работя, колкото да закърпя месеца. Така не се чудя къде да си проиграя парите, за да не изгорят. Повечето свободно време се отрази благоприятно на здравето и отношенията със семейството ми. Не бих се върнал към 40 часова работна седмица.

това, че Форд е имал полза, не значи, че на работниците не им е било добре.

си струва да се работи за един от десет човека. Останалите девет ви съветвам да не си губите времето и живота тук. Най-голямата заблуда е, че сега ви почват тегаво нещата, ама по-нататък ще се оправят. Напротив, става по-зле. Затова се евакуирайте докато сте млади. После ще плачете, но ще е късно.

Абе по нормалните държави от ЕС даже дават пари на хората без да работят въобще. 4 часа могат да работят хората в държави където има производство което е автоматизирано и роботизирано и машините работят вместо хората или където са си направили големи борси и докове през които минава огромно количество товари, а в България, където мутрата Борисов спря всички доходоносни проекти понеже били руски и няма производство още повече автоматизирано и роботизирано, а сме обслужващ персонал на чужди фирми, няма как да се намалят работните дни без чувствително да се намалят доходите на хората Тези на които им плащат без да работят имат многхо по-висок стандарт на живот от колкото работещите в България

Хенри Форд въвежда 5 работни дни в седмицата, а Адолф Хитлер в Европа първи узаконява 40 ч. работна седмица.

Сега се очаква и промяна в броя на дните в седмицата - от 7 на 5. Хахамух

Като направят заплатата адекватна за 4 работни дни, да не стане после, че е твърде необходима и втора работа в останалите 3.

Това е провокативна статия. ЕС е в икономическа криза заради войната която поддържа. При 4 работни дни няма да се налагат големи съкращения и безработицата няма да се увеличи рязко.

Прекрасно! На развитата българска икономика и мързеливият български мърляч само това му трябва.

Извършената работа не винаги зависи от часовете работно време. Една и съща работа ,като количество и качество, един човек може да я свърши за 2 часа , а друг човек за 5 часа, зависи от квалификацията на човека , особено при интелектуалния труд

Точно това е проблемът. Пенсионери в държавната администрация и други "топли местенца" а младите завършващи образование със съответната насоченост търсят работа в чужбина, защото от пенсионери не могат да работят по специалността си. Който иска да работи след пенсиониране ...- в производствената сфера. Само за сведение ..аз не съм от младите, пред пенсия съм, но считам че така е правилно.

При 4 дневна работна седмица работодателя плаща за 4 дни а не за 5 ама тъпанарите българи не могат да разберат

Само дето мойта стана 7 дневна, покрай тая инфлация и дрън-дрън глупости!

От мързел към прогрес-Евр. Ценности баце!

Идеята е чудесна, но трябва да се комбинира и с увеличение на отпуските. От поне 100 години насам няма ясна връзка между положен труд и възнаграждение, така, че е супер хората да не живеят за да работят. Специално в нашия случай е важно да не се разрешава внос на работна ръка. Издевателстваха 20 години нашите чорбаджии, нека сега опитат теслата от другата страна.

дирника кат няма някаква нова глупост пуска някоя от старите; или може би дойче зеле я пуска пак без да се усетят че преди гидини я дъвкаха надълго и нашироко.... но тъй като и до днес има хора дето работят така още еднъж да кажем от опит че идеята не е добра и негатива е по-голям от позитива особено в дългосрочен аспект.. още на времето запитахме а защо просто не се мине на 6 часов работен ден или на 5, но отговор не получихме и даже незнайно защо такава мисъл дори не се предлага за обсъждане макар ползите да се набиват в очите....

ами иска количество работа за 5 дни.... точно както призива петилетката за 4 години ако некой помни...

При нас няма и един работещ пенсионер. Послединте 5 г. починаха 4 колеги. Доста преди пенсиона възраст. Ясно?

Идеята за 4-дневна работна седмица е безумна и мъртвородена във века на технологичния прогрес. В съвсем близко бъдеще единствено роботите и искуственият интелект ще работят, а човек ще си почива и ще твори, ако му е кеф. Тоест вицът за "шефе, всяка сряда ли ще работим" вече няма да е виц.

Ти сериозно ли мислиш, че световното задкулисие ще остави масите да си гледат кефа, без да са заети с нещо. Нали веднага ще вземат да им идват разни опасни мисли.

Време да твори щел да има. Кой ще те хрантути тебе. Тва сигурно ти е мечтата ама реалността е, че от твоето творчество никой нема нужда да има. Или ще си просто графа 'ненужен' Или ще ти дадат кредити за послушко и ще ти отнемат свободата иначе казано пак ще ти дадат работа за творба за да се запазиш в графа 'жив' вместо 'ненужен' И се радваш?

Сакън, искам 6 дневна