136 държави се разбраха да налагат минимум 15% данък на корпорациите

Целта на глобалното споразумение е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой не мисли или нямат финансова култура и обучение. 1.Печелят пари 2. Харчат пари 3. Облагат ги накрая Ако и 45% да е данък резултата ще е нулев. Магаретата който носят държавите на гърба са средна и бедна класа.

Вие се радвайте, че още не са тръгнали да въвеждат данък "имущество", с който определен процент от цялото Ви имущество отива за държавата. С това твърдят ще отпразнуват края на "пандемията". Ако се чудите какво ни готвят - прочетете Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс. Интересен е за четене.

Много малко ще плащат, само 15%.

Данъка не е важен. Световен проблем днес е, какви гражданства има Кирил Петков. Финансовите пазари и климатичните промени чакат с трепет отговора.

дали стъпка втора няма да е борса за данъци ? на която участват само ЧСИ

за всяка показана ми реклама , която не искам да виждам , ми взимат 20% от залъка , сега ще ми взимат 35% , с идеята че ми правят добро ?

35% директно, после 20% с ддс на всяка покупка, после на бензиностанцията още 69-70% под формата на данъци....и т.н Директното данъчно облагане в комунистическата Европа е поне 70%. Индиректното - отгоре. Дали се получава нещо насреща е задача на всеки да прецени за себе си.

Ала-бала портокала. Нещо за офширните зони разбраха ли се? А Лукойл кога ще започне да плаща данък печалба в България?

Ура,това означава драстично увеличение на заплатите

на КОЙ § КОЙ

Бре, Дир-а го обърнал на форум за счетита. Ама аз не съм такъв и само ще ви кажа, че "местя" че на гугъл и майкрософт ще им вдигнат данъците. Но и без да съм счетоводител, ще ви кажа, че най-важна е основата на облагане, а не ставката.

Корпорациите са нашето бъдеще, нека ги пазим!

После що имало комунизъм ... баси капиталистическият цинизъм ....

Всички данъци се плащат от простолюдието. А се внасят в хазната (евентуално) от различни места - фирми, вносители, износители, физически лица и т.н. Така че това е поредното смъкване на още една кожа от гърба на овцете.

В БЪлгария, за български фирми- 10 % данък. За чужди фирми на араби, негри и китайци- 50 % данък !!! И МЕСЕЧНА ТАКСА за престой в БЪлгария- 50 хиляди евро !!! За да има пари за българите, на които тия КРАДАТ Бизнеса и Работата...Парите от данъци ще отиват при БЕЗРАБОТНИТЕ българи.

Добре, но защо парите от тези данъци да отиват при безработните.

Откъде ви изравят бе??? Кой ще дойде да инвестира при такива такси и данъци?? И работа има бол за всички българи, ама мързелът е в пъти повече. А както даваш идеи за подпомагане на безработните, че кой тогава ще иска да работи? Ти си по-бетер от Бай Ганьо

То в БГ работа може и да има ( базови функцийки съобразно нивото на западналист на БГ икономиката), но заплати няма. За това плебса масово се изнася. Работи си ти за 400-800 кинта по 24 часа и ест без осигуровки!

“Плебса” не се изнася на Запад за постоянно, а е от мечтателите за бързи пари. Отива на сезонна работа и после е у кръчмата цяла зима до следващия сезон. Като тук не му се работи същата работа и 1200лв да му дават. Само за да каже колко добре плащат на Запад за кратко време. Ама ягоди не можеш да береш цяла година. И друга работа там изисква акъл и постоянно доказване на работното място. Защото като се спотайваш както тук правят повечето, си аут. На Запад искат работещи, а не скатаващи се. Изнасящите се за постоянно в чужбина не са плебеи, а с ум, желание за работа и с възможности, които тук не могат да реализират. И работят здраво. Работа в България има за всякаква възраст и пол. И на 50, и на 60г можеш да си намериш работа. На Запад искат млади и талантливи.

Работа в Бг няма, няма и нормално заплащане.

Стига с тая мантра за Запада, дето не сте го виждали и картинка. Там са навлезли в развития соц от десетилетия. По мнение на много икономисти, до 1/3 от заетите позиции са т.нар. bullshit jobs, дето не е ясно какво точно рпавят, освен да преливат от пусто в празно и нетната им икономическа стойност е силно отрицателна, т.е. субсидирана заетост. Първо се поразправяйте със западняци, особено на корпоративно ниво, после обяснявайте колко било ефективно всичко там. Особено между Холандия и Скандинавия е мани-мани. То са едни разточени почивки, то е едно реално работно време до към 16 часа и после не ги търси и не ги занимавай, то е едно прехвърляне на топката, бягане от отговорност, мемота и прочее лаладжийство, не ми се говори. На касата в магазина може и да е гърч, но над това ниво е зрял социализъм на доста места.

ПРОЧЕТОХ СДЕЛКАТА - ГОЛЯМА ИЗМАМА .... 1ВО ДАНЪКА Е ЗА КОМПАНИИ С НАД 20 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА ГОДИНА ПРОДАЖБИ .... 2РО СТРАНАТА В КОЯТО Е ИЗВЪРШЕНА ПРОДАЖБАТА ЩЕ ПОЛУЧАВА 25% ОТ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ 15 И 10%. .... ИЛИ ПО ТОЧНО 1,25%. ..... КОЕТО СИ Е ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО .

Прекратяването на човешката лудост, постигането на стабилност и опазването на природата и човешкото здраве е прогресивния данък.

Зависи. В държава като България, където инициативата беше убита от цоц режима, такъв подход ще изгони или откаже голяма част от по-прогресивно мислещите хора. Това няма да доведе до повишаване на събиранията по-дълго напред във времето.

Реших да стана счетоводител...и реших да почета малко коментари вместо да карам курсове по счетоводство....Благодаря Ви dir.bg :)

Тък може да станеш дохтор, политик, инженер и каквото друго си поискаш.

В тази връзка Лукойл дали ще започне да плаща данъци в България?!

Не, те декларират всяка година загуби. Милите.

А, няма проблем! Познайте от къде ще компенсирам това! ХАХАХА

Това е само за големите корпорации с над 750 млн. EUR оборот. Интересно е ,че не са го спеменали, за да звучи сензационно.

Нищо няма да платят богатите, отряд счетоводители и адвокати ще се погрижат. А бедните - изречението с мамата

Естествено и България ще вдигне данъците нали? Радев и 40-те разбойници готвят 50% вдигане на данъците честито

А нещо за офшорните зони казва ли се?! Или там няма проблеми, все пак политическия елит трябва някъде да крие пари.

А кога световната организация ще гласува еднакви заплати за еднакви длъжности? Май само данъците ги интересуват, но по този начин орязват възможността за повишение на заплатите в по-бедните страни каквато е България.

Ха, ха, дираджийски глупости - данък за корпорациите. Не е за корпорациите, а за юридическите лица. Значи и нашият корпоративен данък от 10% ще стане на 15, щото и без това данъчната тежест ни е ниска. И понеже данъкът тук е плосък, значи и за физическите лица ще стане 15% - честито. Като се сумират преките и косвени данъци, барабар и със скритите данъци под формата на "осигуровки", редовни такси и т.н., тая държава все едно сме я осиновили, направо - за нея даваме повече, отколкото остава за нас от труда ни.

Плащаш най-малкия данък ... по малък от този, който плащат хората в САЩ и Европа. Направи справка .. около 4-5 пъти е по висок данък печалба в западна европа ... 40-50% вместо 10% ... Отделно не става ясно България какво общо има с това споразумение. Ние участваме ли изобщо?

С минус фактите не се променят. У лево.

Общо всичко удръжки плащаме малко под 30% върху заплатите си. Като давате пример, знаете ли колко е VAT в САЩ, различно е за всеки щат, но горе-долу?

Тъпчо, виждал си ти западна държава наживо... В САЩ income tax се плаща подоходно и за най-ниските доходи е 10%, а е 37% за милионерите - над половин милион личен доход или над 600 000 на домакинство. Обаче има една друга особеност - там като физическо лице сума неща можеш да пишеш като признати разходи, вкл. и счетоводната амортизация на недвижими имоти, в които си инвестирал. Купуваш две къщи за по милион с 20 годишна амортизация и директно получаваш 100 хилки признати разходи годишно. Като накачулиш всякакви други разходи, вкл. и внезапно облагаемият ти доход пада под 100 хилки и попадаш в 22% ставка. Да не мислиш, че милионерите си декларират зелия доход като печалба, а не го натоварват с толкова разходи, че накрая не остава нищо? А да ти казвам ли как в САЩ няма ДДСта, а тук там има някакви щатски данъци, които са много далече от нашето ДДС + акциз върху сума неща? А че пенсионната им система работи по съвсем друг начин, докато тук реално се явява скрит данък? Последно - споменах ли вече, че си тъпчо, щом папагалстваш колко ниско било тук данъчното бреме и "вие знаете ли как е на запад"? Ми, ние знаем, ама ти не знаеш.

Заплатите са си заплати, ама аз изрично обобщих преки и косвени данъци. Тук за основни неща не стига ДДСто, ами имаме акциз и върху акциза - ДДС. Отворете един калкулатор за ДДФЛ + "осигуровките" и ще видите какво става. При брутна заплата на осигурителния праг, общо данъкът и "осигуровките" за сметка на работника и на работодателя току що ги сметнах и излизат 37%. Или вие не сте чували, че значителен дял от "осигуровките" се плащат и от работодателя и това, което пише върху фиша е пълната картина? Както казах, структурата на осигуряването в България си е направо данък. Та, 37% заминават още преди да си си получил парите, а от момента в който си ги получил при харченето им, почти винаги губиш директно 20% ДДС, а ако е имало и акциз - хептен. Оня тиквоч да си разправя, колко било ниско тук данъчното бреме и "вие знаете ли как е в САЩ". Обаче за покупателната сила на оставащия след всичкото това дране разполагаем доход дума не обелва, щото сравненията със запада са само като да ни баламосват колко са ни ниски данъците и колко са ни ниски цените - ха, ха.

Ха, ха, между нас и САЩ било имало 20-30 "западни" страни. Ти сигурно броиш в това число макетата, сърбите и помаците, пардон бошнаците. То, 20 "западни страни" няма помежду ни на картата, ама ти толкова и карта си поглеждал. Като ще викаш, "мани ги САЩ, има други между нас и тях", БВП на САЩ номинално е с 5-6 трлн. повече от целия ЕС, а на калпак е направо двойно, така че що да ги мана, още повече, че тъпчото сам ги беше намесил като довод? Доста уместен пример е, още повече че там ДДС няма, а sales tax е на щатско, а не на федерално ниво и поне 5 щата изобщо го нямат. Най-високата ставка е калифорнийската - малко над 7%, а в повечето е между 5 и колкото да има за почерпка. За акцизите им не ми се говори, даже. Набийте си в главите, че тук облагането е плоско, а там е подоходно. Тези числа, дето ми цитирате и папагалничите са пределните. На долните стъпки са по-ниски и важат за сумата до този праг, т.е. ако годишният ти доход е условно 60 000, то за сумата до 20 условно плащаш 12%, за остатъка до 50 плащаш 20 и за артисалите 10 хилки над 50 плащаш 37%. Ама вие си мислите, че се плащат 37% директно върху цялата сума. Това добре, ама като ще се сравняваме с тях, получаваме ли същото качество на живот като тях и дали разликата е пропорционална на разликата в облагането? Щото ако тях ги дерат с 10-15 процентни пункта повече от нас, това значи ли, че разликата в стандартите ни и в качеството на живот е 25-30% или е в пъти?

Има 1 плюс срещу 17 минуса, кликнах си един за да съм сигурен, че не е от мен тоя. Хай фаив има още един!

Не те интересуват "отстъпките за социално слабите" не по една или друга причина, а поради една единствена - типичен български комплексар си, който се прави на баровец. Хората, с отношение към парите и закономерно имащи висок net worth ги интересува всичко, но най-вече как да увеличат максимално разполагаемата наличност, за да продължат да инвестират. Истинските милионери за 100 долара се циганят, но наш Ганьо е ларж - той плаща с размах, защото е над тези неща - ха, ха. Нагледал съм се на такива смешници като теб - калитари, надскочили с много нивото си на некомпетентност и получаващи "високи" заплати за България. Заплатаджии, т.е. добре платени бачкери. Така глупост, че е над тези неща не съм чувал от някой business owner. Ходи метай салфетки в чалготеката, за да са правиш на велик пред кифлите.

И понеже си абсолютно незапознат с нормативната база ми сравняваш "данък печалба" на запад от 50% с 10% при нас. На Запад тези 50% не са "данък печалба", а обща данъчна и осигурителна тежест върху доходите, която при нас както както сам можеш да изчислиш е над 37%, а не просто 10%. Или май не можеш и сам а го изчислиш това, щото очевидно не знаеш какво е ДДФЛ и дали е същото като ДЗПО. То бива да си бос, ама чак пък толкова...