Коментари - 10-годишният план на ЕСО отчита новите реалности: От износители се превръщаме във вносители на ток | Бизнес.dir.bg
назад

10-годишният план на ЕСО отчита новите реалности: От износители се превръщаме във вносители на ток

Планът предвижда ударно развитие на ВЕИ с два сценария на електропротреблението. Извеждането на ТЕЦ ще се отрази негативно на електроенергийната система на страната и експертите разчитат на допълнителни мерки

Обратно в новината
| Автор : Маринела Арабаджиева, 3е-news.net

Коментари - 10-годишният план на ЕСО отчита новите реалности: От износители се превръщаме във вносители на ток | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тотални глупости. В момента изнасяме видно от ЕСО към 2000 МВт във всички посоки. Няма как да пусна снимка на ЕСО за да се види и така е вече поне 5-6 часа от към 9 и 30 сутринта. И това при мижавите 2300 МВт фотоволтаици, а са заложени " ....17 529 МВт от които са ВЕИ" !!!!??????? Трябват ни единствено системи за съхранение на енергията. Всички ПАВЕЦ могат да дават към 1200 МВт за около 15-20 часа, а със Горна Арда ще нараснат с още поне 200 МВт. Там трябва да се инвестира. За резерв трябва обикновена газова централа около 500-1000 МВт. Потреблението няма как да расте дори и да навлязат електромобилите. За 3 млн автомобила, колкото са сега при среден преход от 50 км на ден на автомобил, това за около 8 КВтч на кола или 24 млн. кВтч или 24 000 МВтч, които се добиват от фотоволтаици с капацитет 4-5000 МВт, а в статията говорят за още над 17 000 към сегашните около 3 000 ВЕИ. А в същото време, ако изключим автомобилите консумацията ще пада заради: 1. Термопомпите при отопление и енергоефективността на сградите 2. Заради домашните Фотоволтаици и батерии, които дори не винаги се отчитат от Мрежите 3. Заради по-горямата ефективност на промишленото производство, включително на електродъгови пещи. 4. Заради промяна на структурата на производството, което вероятно ще намалее заради евтин внос от трети страни, като Китай, Индия и т.н. 5. Заради нарастване на средногодишната температура. В същото време дори не са отчетени новите блокове на АЕЦ които трябва по план да заработят към 2035-37 година. Събрали са много данни и са си играли с разни модели, но не са вложили никаква мисъл и разбиране на нещата. Например при електролизата има голям напредък и КПД достигащо 90%. При 20 000 МВт ВЕИ може всички коли да минат на водород и да се изнася такъв с милиони МВтч, като дори могат да спрат всички блокове на АЕЦ.

Баш най-точно. Освен това, АЕЦ има и в Румъния (да припомним на блеещите за "базови" мощности.) като там ще имат и модулни такива. А нашият най-ценен вече ресурс е ПАВЕЦ.

Има много материал за анализи и добри идеи в това което сте написал. Единственото което ме съмнява е, че АЕЦ ще е готов до 2037 година. Но много неща могат да се променят дотогава.

sawo

Пълни измишльотини, имаме АЕЦ, имаме и ПАВЕЦ Чаира, който се подготвя за мощности от близо 1000мВ, има и от къде да се прави внос при нужда. Колкото и без руски газ щяхме да стоим на студено, толкова и без ТЕЦ ще стоим без ток...

имахме... ама дали ще имаме ще разберем най-рано догодина. А тези които останаха без работа заради липсата на руска газ... ми те си стоят на студено, а друга работа няма щото... няма само руска газ ами и един куп други руски суровини-)

Аме не, не са измишльотини, без руския газ стоим на студено, без руския нефт , ще плащаме по-скъпи горива и без руското атомно гориво ще внасяме по-скъп ток, това е истината.

които са скачени съдове с червените олигарси е ЕСО, пак искат да им плащаме огромните заплати, а те да ни тровят! . ЕСО- то не било отчело 7 и 8 блок... ама щяло да се внася, щото отвън било евтино....ами то скъпото идва от Раднево!

Честито "европейци" !

Хора трябва да изринем тея продажници бизнесмени политици така наречените от народа пендели те продадоха и разграбиха България, каде са реакторите защо ги подариха, тея гъзолизачи Денков и Тегаренко са шпиони работещи за чужди държави, направиха повече зависими от колкото бяхме.

С новата реалност, икономиката и индустрията се планират на базата кога ще духа вятър и кога ще пече слънце! Няма ли стабилност в доставките на гарантирани дългосрочни цени, никакви индустрии и бизнеси няма да инвестират в територията!

има и други реалности - от българска се превръщаме в циганска държава

се канехме да влизаме в ЕС... ни обясниха че първо ще огледат какво можем да внесем като "зестра", тогава ни пратиха Жак Ив Кусто, нямам представа каква беше връзката на морския биолог с атомната енеретика, да огледа АЕЦ Козлодуй, е, руските специалисти, които сертифицираха техническто им състояние, твърдяха че при правилна подръжка първите 4 реактора на Козлодуй мога да откарат още 50-на години, Кусто насъбра един куп докумнети и първо каза че всичко ни е наред, и продължаваше да твърди тези работи докато Франция не се зае да довърши румънската атомна централа в Черна вода, която и до днес не довършена така като е планирано, защото местоположението и и първоначално планираните реактори се оказаха много "капризни", та румънците все гледат да намерят мераклия за довършването и с по-добри реактори, но пък на нас буквално ни наредиха да се откажем от все още работещите и технически изправни реактори.

не смеят и гък да кажат или една дума - щото се очаква цената да е над 35млрд. долара (справка други подобни строежи в момента по света)

Каква изненада! Меглена Кунева - Пръмова е една от причините за случващотот се сега!

Стига паникьосвахте хората бе, клоуни!!! Само пишете пълни дивотии с надеждата да уплашите хората и да почнат да ви вярват на лъжите!!! Много ясно, че има нови реалности- и те са, че ВЕИ мощностите се увеличиха до такава степен, че произвежданият от тях ток ще се продава на отрицателна цена много скоро, даже преди 2 дни станахме свидетели на такова чудо по нашите земи!!!! Това свръхпроизводство прави съществуването на ТЕЦ-овете абсолютно безсмислено и нерентабилно, затова тези огромни, въглищни мощности-които всеки един български гражданин субсидира в момента, чрез финансите отпускани за тях от държавата- трябва да бъдат затворени!!! Та за известен период от време ще се превърнем във вносител-докато се компенсират затворените ТЕЦ-ове, но това не е сигурно, може и да не се наложи ако се случва в летните месеци!!! На България не и нужен нов АЕЦ, нужно е да се подменят старите реактори в "Козлодуй"-нищо повече!!! Спрете с лицемерните лъжи и стига плашихте хората!!!

в близките 40-50 години нямахме нужда от нови мощностти, защото щяхме да имаме излишък. Или пак евтиният от атомната ще го изнасяме, а ние ще си плащаме "зеления" от чуцбина скъпо ?

Какво само ревете? Идват нови избори - изберете си същите продажници! Нещастно робско племе!

Е кой да си изберем бе, пальо?!? Твоите спонсори от иЗсраждане ли???!? Скрий се, паляк нещастен. Само ГЕРБ е вариант!!!

Този, който затри енергетиката ти е вариант сега ли? :) Умен си

34 години свобода, демокрация, ЕС и НАТО и от тотални износители на електроенергия на Балканите се превърнахме във вносители на такава. От страна, която произвеждаше храна за население колкото 3-4 Българии и то от около 9 000 000 население, сега ако спре вносът на храни и само след 3 месеца ще питаме къде серат гладните. Примери могат да се дават безброй много от това естество идващи да докажат,че сме гола вода и кал в ушаците, но сме в еврогейският съюз и НАТО, но пък Турция ни пази въздушното пространство.

И кой е виновен според теб ? Ние сме си виновни бай Ганьо , защото всеки иска да крадне . Дали е министър дали е общак . Нямало земеделие , никой вече не иска да работи на полето. Там няма какво да се крадне ...

Щото сега не сме износител на храни и електроенергия. Айде стига с тая носталгоя по времето когато ти ставаше,...

Няма вечни неща. Българската енергийна система, една от най-добрите в Европа и в Света през тоталитарните години, градена от кадърни български инженери е насила набутана да заприлича на енергийна система от субсахарска Африка. Може и да успеят. По въпроса за АЕЦ-а да речем че има много политка, но е много странно защо никой не разследва аварията в Чаира и прекомерното отваряне към ВЕИ-та ?

Планът за развитие на преносната електрическа мрежа така ни развива, че от Инзосител ставаме Вносител?!?! Господ ще ги накаже тия нещстници - нашите Управленци, ако ние не го направим. ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА безумие за наша сметка?!?!?!

Сероводородна горивна клетка.

И сера та ко я праим , ловиме я у въздуха

Спасителния пояс е в завършване до 3-4 год АЕЦ Белене. Като начало всички бойкотирали завършването на Белене да бъдат осъдени и присъдите им изпълнени публично .

Нормално! Тук от години се произвежда единствено чалга и риалити формати за селяци.

тия новите за 30г. и една жица, стълб, ламаринка не са сменили квото е останало от гнилия социализъм - източване и до там

Сещам се преди имаше футболен мач на националите в Албания. Покрай това се разбра, че всички там знаели, че се спират реактори в България, защото минавали на режим на тока. Не помня дали точно тогава бе равенство в Албания, което бе трагедия и смениха треньора Стоичков. Сега Албания бе първа в групата си за европейското, а там ще е в група с Хърватия. 6 балкански отбора на европейското и 2 групи с по 2 балкански отбора. А ние най-слабите на балканите и последни в групата без победа. като ни би Черна Гора с 600 000+ население 2 пъти.

Защо да не внасяме, като цената е ДЕСЕТ ПЪТИ ПОД козлодуйската? да - сега в момента е 5лв./МВтч. а в следващия час ще е под 2лв./Мвтч, пък вчера имахме и отрицателни цени. По интересното е - да кажат кой плаща отрицателните цени . Ама ще лъсне източването на България ;)

Защото когато най-много ти потрябват, Цената ще е 20 пъти по-висока

Ами защото НЕ внасяме сега/през деня/, когато е такава цената :) сега изнасяме. Виж през нощта, когато цената е друга, внасяме .... учителю!

Туземци които величаят , боко , тъпото и гнома не заслужават нищо !

Не знам защо превръщането от износител във вносител се разглежда като проблем или държавно унижение. Все едно това че внасяме петрол, вместо да си го добиваме като Румъния е нещо срамно. Просто нямаме естествените ресурси да задоволим потреблението. Ядреното гориво така и така си го внасяхме. Ще каже някой: през соца се построиха вец-ове и тец-ове. Да, но мощностите тогава отговаряха на съвсем други нива на потребление на енергия. Пък и няма нищо вечно -вижте една Нокия дето навремето произвеждаше най-търсените телефони.

Ами то ясно колко ти е умственият багаж щом не разбираш какъв е проблемът

Ако не бяхме затворили 4 реактора, продали една игримна въглищна централа и умишлено увредили най-големия ПАВЕЦ за да може да цъфти търговията и спекулата с тока и сега щяхме да си задоволяваме потребностите, а новите мощности да изнасят. Срама идва оттам, че имаме ресурса и го унищожиха продажниците, на които слугуваш.

Ама ти сериозно ли! Наистина ли по тая земя има толкова безнадеждни дебили, като тебе!

Държава която купува дваатомни реактора за десетки милиарди и продава два атомни реактора за стотици милиони даже и това и е много. И която се опъва като магаре на лед и не разбира , че в Европа няма място за тецове.

Кой е казал че в Европа няма място за Тецове? Една шайка зелени талибани и групичка гешефтари, които мислят че ще направят милиарди от слънчеви панели?

Те милиардите вече ги направиха. Талибаните са в Гълъбово и Бобовдол. Други почти няма.

никой не е прокопсал... унгария се тресе от протести... србите са по зле и от нас зе там и ЕС няма...

Тресяла осе Унгария от протести. Не че ги знам, но пробутваха един, където не смееха да покажат един кадър отгоре на хората, да се придобие представа. На снимки журналистите бяха почти толкова, колкото останалите хора.

Ти в Сърбия ходил ли си?

Където решения се взимат от директивите на ЕС дебили + краварски "инвестиции" винаги следва икономически разгром. И вече няма значение , че десетилетия си продавал ток на Турция. Почваш да внасяш от там на "конкуретни" цени и това е . То внос-цените няма и как да не са "конкуретни" след като си загробил своите мощности. Но оставете сега тия дребни проблеми, ами да решим бързо важните неща. А те са колко милиарда да подарим на укрите за оръжие чрез новия ЕС фонд и да подпомогнем краварската икономика с нови милиарди.

2 часа има, 2 часа - няма има - само който има много пари на свещи, и любителите на еко - газови лампи

ще посочат ли откъде ще дойде вносът на по-конкурентна цена????Май говорим за една съседна държава на юг от нас,която си гледа интереса,а не този на брюкселските идиоти:(((И на която по-рано ние продавахме ток и газ,преди да станем "евроатлантици":(((

Даже услужливо строи АЕЦ в близост до границата, за наше улеснение.

ЕК налага трансграничен въглероден данък. Т.е. все ще е дърво.

ППтата нали казаха 982372193, че няма проблеми да караме без Мариците бре ?

А тъпото продажно племе продължава да квичи че няма за кок да гласива и избира мандат след мандат гробари и седесари .....

Иначе казано документа казва "Има ток през деня и лятото, няма ток вечер и зимата". Резултатът тепърва ще го видим. В комбинация със свободен пазар, дупе да ние яко. Съсипия до шия. Заради емисиите ще внасяме от чужбина, но ЕК въвежда и трансгранична такса за емисии, за да стане също неизгодни и вноса. Дърво, голямо дърво.

То така е при слънчевите панели. Преди мислеха какви акумулатори да ползват за това, дето пак се правят от отрови. После за водорода, че е начин на съхранение, макар да било много неефективно. А вероятно и много взривоопасно.

Преди се говореше, че АЕЦ Белене ще ни струва 4 милиарда лева. Сега викат, че новите реактори в Козлодуй щели да са по-евтини от 30 милиарда лева. Когато обслужват чужди държави, а не народа на България, ще губим милиарди лева! Гласувайте пак за национални предатели. Отделно нашите са като в една поговорка: Ха наляво, ха надясно, право в лайното прясно. Като се хване нещо, трябва да се завършва.

С договорите и решенията, които взеха последната година, и ако влезнем в еврозоната, ако ще и Левски да е министър председател, пак ще е с вързани ръце, в кризата която ни чака в следствие на ЕС.

"страната ни от износител на електроенергия се превръща във вносител на такава" Планът на ЕСО дали е част от плана Ран-Ът ?

комуняги по известбтни сега като евроатлантици и тва успяха да оглозгат до край... Да чакаме скоро примерно румънското бдь да поеме и превозите примерно...

Тоест в следствие на 30 години "демократично развитие", България от индустриална държава износител на електроенергия, се превърна в държава без индустриални мощности, която дори не може да си задоволява собствените нужди от енергия. Идеален сценарий за малка група търговци на ел. енергия